İstanbul Civarında Doğa Yürüyüşü
İstanbul’dan nerelere kaçsak sorusunu sizin gibi bi de sürekili soruyoruz. O yüzden uzun zamandır Türkiye’de gezilecek yerler rotaları çıkartıyoruz. Hatta İstanbul’a en yakınlarla başladık.
Aslında İstanbul’un hakkını yemeyelim. Avrupa Yakası’ndaki Emirgan Korusu, Belgrad Ormanı, Anadolu Yakası’ndaki Validebağ, Aydos Ormanı gibi birçok orman var. Ama biraz İstanbul il sınırlarından çıkalım istiyoruz. Biraz dahi olsa değişiklik iyidir.. O zaman küçük kaçamaklar ile başlayalım..
İSTANBUL TABİAT PARKLARI
Yurtdışında görüp “Aa bizde niye yok!” dediğimiz tabiat parkları aslında “İstanbul tabiat parkları projesi” olarak çoktandır hayatımızdaymış. Mesela Sarıyer’deki Türkmenbaşı Tabiat Parkı, Büyükada Tabiat Parkı bunlardan bazıları.. Biz de tam olarak hangileri olduğunu araştırınca öğrendik. Nerelerde olduğunu görmek için tıklayın
Özellikle Polonezköy Tabiat Parkı, sadece doğa yürüyüşü ve hafta sonu için mangal yeri olarak değil kültür turu gibi de düşünülebilir. Çünkü 1775 yılında ülkelerinden göç eden Polonyalıların kurduğu köyde tarihi yerler de görülebilir.
Bazılarını zaten bildiğimiz bazıları için “aa orası tabiat parkı mıymış?” diyebileceğimiz parklarımız, İstanbul’a yakın olduğu ya da İstanbul’un içinde olduğu için genellikle haftasonları kalabalık olduğu için bize tam olarak da İstanbul’dan kaçış gibi gelmeyebilir. Bir de parkta yürümek tam bir doğa yürüyüşü havası vermeyebilir.. O yüzden yavaş yavaş İstanbul’dan uzaklaşınca karşımıza çıkan İstanbul Civarındaki doğa yürüyüş parkurları; Gebze, Bolu, Yalova, Tekirdağ ve Kırklareli‘de toplanıyor.. Bakalım nerelermiş oralar;
Not: Doğa varsa çadır da atabilirsiniz..
KOCAELİ: GEBZE
İstanbul mu Kocaeli mi yoksa Şile mi sürekli karıştırılan Gebze Kocaeli’nin ilçesi.. Hatta İstanbul’a en yakın ilçesi. Gebze denince akla sanayi bölgesi gelse de, İstanbul’dan kaçmak için aslında ilk gideceğimiz yerlerin başında gelebilir. Çünkü şelaleleri, gölleri, küçük köyleri ile İstanbul’da olduğunuzu unutturacak bir yer Gebze.. Kocaeli için aslında farklı bir blog postumuz var ama Gebze o kadar İstanbul’un dibindeki Kocaeli doğa yürüyüşleri yazımızda değil burada yer verelim dedik. Kocaeli’de doğa yürüyüş parkurları blog yazımız için tıklayın
- Gebze- Kargalı Köyü’nden Değirmençayırı Köyü ya da Yağcılar Köyü
Gebze Kargalı Köyü’nden başalanan yürüyüş yolunda bulunan Kargalı Şelalesi‘ne kadar patika yol takip ediliyor. Aynı yol ile köye dönüş ile parkur 9 km ile tamamlanabilir.
Diğer bir alternatifte Kargalı Köyü’ne 3.5 km uzaklıktaki Şile’ye bağlı Değirmençayırı Köyü‘ne doğru yürüyüşe devam etmek olabilir. Değirmençayırı Köyü’nde Şarlak Şelalesi ve Denizli Göleti’ni görebilirsiniz. Ya da Kargalı Köyü’nden 5 km uzaklıktaki Yağcılar Köyü‘ne gidilebilir. Bu iki köy tam ter istikametteler. Haritada görmek için tıklayın
- Gebze: Mudarlı Köyü- Çengilli Köyü
Gebze’nin Mudarlı Köyü’nden başlayıp Şile’ye bağlı Çengilli Köyü’nde biten yürüyüş rotası 20 km uzunluğunda..
- Gebze: Denizli Köyü
Gebze’nin Denizli Köyü İstanbul’a yaklaşık 60 km uzaklığında, şehir merkezine en yakın köylerden biri..
BOLU
Bolu yeşilliklere boğulmuş doğasıyla baş döndüren bir ilimiz. Bolu denince akla ilk gelen Abant Gölü ve Yedigöller.. Bolu’nun en meşhur turistik yerlerinin başında geliyor. Abant Gölü çevresinde konaklama ile iligili detaylı bir blog yazısı yolda. O zaman sıra Yedi Göller..
- Bolu: Yedi Göller
1965 yılında Milli Park ilan edlilen bölge 2020 hektarlık bir alana sahip bölgede, toplam 7 adet heyelan gölü bulunuyor. 1500 metrelik alanda güneyden kuzeye doğru sırasıyla; Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Seringöl. Göller iki platoda yer alıp aralarında 100’er metre irtifa farkı bulunuyor. En büyüğü 780 metre irtifada bulunan Büyükgöl’dür. Aynı platoda Deringöl ve Seringöl yer alıyor. Diğer platonun en büyük gölü ise Nazlıgöl.. Özellikle sonbaharda tercih edilmesinin nedeni ağaçların renk cümbüşü, kanıtı ise aşağıdaki fotoğraf.. Yol haritası için tıklayın
- Bolu- Seben Baraj Gölü
Mağara ve kaya evleri ile hem doğa hem de keşif isteyenler için..
YALOVA
İznik Gölü ve Marmara Denizi arasında yaylaların arasında uzanan Yalova iline, ister aracınızla isterseniz de feribotla gelebilirsiniz..
- Yalova: Şeftalidere ve Sudüşen Şelaleleri
Yalova Kurtköy’den başlayan yaklaşık 16 kmlik parkur, orman yolu takip edilerek Samanlı Dağı’nda yükseliyor. Mevsimlik bir şelale olan Şeftalidere Şelalesi ormanın içine gizlenmiş bir şelale.. Yürüyüş rotasının devamında Harmankaya Tabiat Parkı’nı geçerek Sudüşen Şelalesi‘ni göreceksiniz. Bu rotada irtifa farkı yaklaşık 600 metreyi buluyor.
Şeftalidere Şelalesi Yalova’nın çok az bilinen orman içine gizlenmiş mevsimlik bir şelaledir. Orman içinde patika ve yollardan uzak, çok az grup tarafından bilinen ve ziyaret edilen şelaleye sadece yerini biliyorsanız ancak yürüyerek gidebilirsiniz.
- Yalova: Gökçedere Köyü – Ferhat Su Yolu, Sudüşen Şelalesi
Yalova Gökçedere köyündeki ormandan suyu köye ulaştırmak için yapılan Ferhat Su Yolu, Yatakkaya Şelalesi ve son olarak da Sudüşen Köyü’nde yürüyüşümüz tamamlanacak.
- Yalova: Üvezpınar – Ortaburun Gölü
Yalova Üvezpınar Köyü’nden, Ortaburun Köyü’ne kadar süren yürüyüş parkurun ister 15 km ile isterseniz de 20 km olarak tamamlayabilirsiniz. Yalnız uzun parkur biraz daha profesyonellik gerektiriyor..
- Yalova: Erikli Yaylası
İstanbul’a 200 kilometre, Yalova’ya 27 kilometre uzaklıktaki orta zorluktaki yürüyüş parkuru 14 kilometrelik parkuru 4 saatte tamamlanıyor.
Yalova’dan Çınarcık istikametindeki Teşvikiye köyüne gidiliyor. Teşvikiye Köyü’nün çıkışında Erikli Yaylası’nın 4 km aşağısında yürüyüş başlıyor. Yaylaya ulaşana kadar yol, ilk metrelerinde dik ve ormanlık.. Denizden 600 metre yüksekliğindeki Erikli Yaylasından sonra, 30 dakika Erikli deresi kenarından ilerleniyor ve dik bir patikadan geçiliyor. Ağaçların arasında ilk 15 metre yüksekliğinde, ikinci ise Erikli Şelalesi’nin üstünde olmak üzere iki şelale yer alıyor. Şelalelerde yüzülebildiği gibi, üstteki şelale için kaya tırmanışı gerekebilir. Kışları profesyonel dağcılar için uygun olan parkur, hafta sonu oldukça kalabalık.. 1.5 saatlik bir yürüyüş ile Delmece Yaylası’nda sona eriyor. Erikli Yaylası kamp için gayet uygun..
- Yalova: Delmece Yaylası ve Dipsiz Göl
Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesine 10 km uzaklıkta Erikli Yaylası‘nın bitiminde, Erikli Şelalesi’nden sonra yer alıyor. Bursa istikametiden gelindiğinde sırasıyla Hayriye, Selimiye köyleri ve Delmece Yaylası‘ndan asfalt yolu takip ederek ormana geliniyor. Ayrıca Yalova üstünden de gelinebilir; Çınarcık, Teşvikiye sonrasında Armutlu, Gemlik istikametinde gelinebilir. Krater gölü olan Dipsiz Göl’ün 1.5 km ilerisinde ise Küçük Dipsiz Göl yer alıyor.
TEKİRDAĞ
- Tekirdağ: Yenice- Uçmakdere
Yaklaşık 5 saat sürecek Tekirdağ – Şarköy sınırlarında bulunan Yenice –Uçmakdere yolu yürüyüşünde, 350 mt rakımda başlayıp, yaklaşık 500 mt irtifa alıp 850 metre çıkıp daha sonra 100 metre ineceğiz.
Uçmakdere köyü İstanbul’a 170 km uzaklıkta Uçmakdere sırtını Trakya’nın 950 metre ile ikinci yüksek dağı Ganos Dağı (Işıklar Dağı)’na veren ve bu dağda doğan dere yatağına kurulu eski bir Rum köyüdür. Dağın eteklerinde yer alan Nişantepe ile Uçmakdere köyü Ayvasıl mevki arasında yamaç paraşütü yapılıyor. Hatta Tekirdağ Uçmakdere Yamaç Paraşütü Festivali ile dört senedir turistleri kendine çekiyor. Yol haritası için tıklayın
- Tekirdağ: Çamlıköy
Tekirdağ’ın Saray ilçesinde eski adı Kastro olan sahilin Karadeniz ile birleştiği alanda 2.5 kmlik bir sahil şeridi Istıranca Dağları’nın eteklerinde 329 hektarlık orman ile birleşiyor. Yani yeşilliklerden denize ulaşan bir yürüyüş parkuru. Ayrıca aynı bölgede bir de göl var. Üçü bir arada yani..
KIRKLARELİ
Kırklareli ilimiz konum olarak sanki uzansak Bulgaristan’ı tutabilirmişiz hissi veriyor. Yani Avrupa’ya yakın ve bir o kadar da Trakya’da olduğumuzu hissettiren bir il.. Ayrıca Trakya’daki İğneada Longoz Ormanları yazımız için tıklayın
- Kırklareli- Vize: Cehennem Şelaleleri
Vize Kızılağaç Köyü’nden başlayan 12 km’lik parkura, Istıranca Dağları’ndaki ormanlara girip dere boyunca ilerliyoruz.. Şelalede isterseniz yüzebiliyorsunuz.. Sonrasında Kerevizdere ve akabinde Kızılağaç Köyü’nde bitiyor..
- Kırklareli Demirköy: Monopetra Kayalıkları
15 km uzunluğundaki parkur, Istıranca Dağları’nın ormandan tepelerdeki kayalıklara ve sonra da dere yatağına inerek tamamlanıyor.. Unutmadan söyleyelim, bu kayalıklar bir zamanlar kaçakların gizlenmek için kullandıkları evleriymiş..