RİZE EKONOMİK GEZİ REHBERİ
Karadeniz’ in kalbine yolculuk…
Yeşiller içinde bir şehir olan Rize için akla ilk gelenin yaylalar olması tesadüf değil. Kendi adımıza gördüğümüz en yeşil şehir olduğunu söyleyebiliriz… Bu da Rize’nin bol bol yağış almasından kaynaklanıyor. Öyle ki yazın ortasında bile yağış alması Rizeliler için çok normal…
Yaylalar bir yana, Rize’ ye kadar gelmişken, Rize şehir merkezini görmeden olur mu dedik ve Rize şehir merkezinde gezilecek yerleri içeren Karadeniz’ in kalbine yolculuk için, Rize Ekonomik Gezi Rehberi yazımızı huzurlarınıza sunduk 🙂
Gürcistan Batum’ a 127 km yani yaklaşık 2.5 saat uzaklıktaki Rize turumuz için böyle buyun efenimm…
RİZE’ YE ULAŞIM: RİZE’ YE NASIL GİDİLİR?
Araç ile: İstanbul’ dan Rize’ ye doğru yola çıkarsanız yaklaşık 14 saatlik (!) yol için ki alternatifiniz var: Birincisi Samsun’ dan yeni yapılan Rize sahil otabanı ile Rizeye gitmek, ikincisi ise; Samsun’ dan İç Anadolu yolu ile gitmek. Kadeniz boyunca geniş otobandan gitmek tabii ki tercihiniz olmalı. Burada aklınızda bulunması gereken şey ise; hız sınırı! Şaka değil, biz böyle radar görmedik!!! Ve gerçekten ciddi cezalar gelebiliyor. Kaymak gibi otobanda bu kadar radar koymak saçma olsa da, bu durumun trafik kazalarını önlediği söyleniyor. Özellikle Ordu’ dan sonra mutlaka ve mutlaka hız sınırlarına uyun. Radarların şakası yok bizden söylemesi…
Otobüs ile: Harem veya Esenler otogarlarından Rize’ ye gitmek için lokal otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Ya da Ulusoy, Kamil Koç gibi büyük firmaları. Hepsi hız sınırına uyduğu için, daha az para vererek lokal otobüs firmalarını tercih etmek, hesaplı olacaktır. Hesaplı ve karşılaştırmalı otobüs firması bulmak için http://www.obilet.com sitesini ziyaret etmeyi unutmayın… Rize otobüs bilet fiyatları tek yön ortalama 85 TL. Fiyatlar sezona göre değişecektir. Aklınızda bulunsun, Mayıs, Eylül aylarında bilet fiyatları daha pahalı olacaktır. Nedenini Aşağıda yazacağız. Bekleyin efemmm 🙂
Uçak ile: Trabzon Havaalanı‘na inip, Trabzon Rize arasını, Trabzon Havaalanı’ ndan Havaş ile gidebilirsiniz. Ya da yine yerel otobüs firmalarını Trabzon şehir merkezinden bulabilirsiniz. Rize’ye diğer uçuş imkanı ise, Gürcistan Batum Havaalanı‘ndan Rize’ye gitmek. Unutmayın Rize neredeyse Batum sınırında.
RİZE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Minibüs: Minibüs ile şehir içinde çok kolay ulaşım sağlayablirisiniz. Şehir merkezinde rahatlıkla görebileceğiniz minibüslere atlayıp, Rize şehir merkezindeki yüksekte kalan yerlere gidebilirsiniz. Hatta araç ile geldiyseniz bile, şehir merkezindeki belediye otoparkında aracınızı bırakın ve trafik derdi çekmeyin. Çünkü gerçekten Rize şehir merkezinde çok araç var…
Yürüyüş: Rize’nin en yüksek noktasına bile, hava güzel ise yürüyerek de gidebilirsiniz.
RİZE’ DE KONAKLAMA: RİZE’ DE NEREDE KALINIR?
Rize şehir merkezi değil, Rize’nin köylerinde kalmanızı şiddetle öneriyoruz. Çünkü Rize şehir merkezi adı üstünde şehir merkezi. Karadeniz’in kalbinde olduğunuzu şehir hayatından anlayamazsınız bile.
Biz Rize şehir merkezine 4 km uzaklıkta Kaleköy‘de konakladık. Tabii bir otel veya motel değil, şansımıza yengemiz Kaleköylü olduğu için direkt gerçek köy evinde, manzarası havası köy halı ile iç içe harika bir deneyim yaşamış olduk. Siz en iyisi, Rizeli tanıdıkları yoklayın shshs
Dilerseniz o güzelim yaylalara çadır da atabilirsiniz. Rize, Çamlıhemşin, Gito Yaylaları bunlardan bir tanesi mesela
RİZE’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Çay içmek ama Ziraat Çay Bahçesi’nde: Burada öyle istediğiniz gibi çay içmezsiniz. Çay içmenin bir adabı, bir ritüeli olduğunu garsonlar size öyle bir hatırlatıyor ki, onların izni olmadan o ince belli dudaklarınıza gidemez 🙂 Şaka değil, resmen izin isteyerek çayınızı içebiliyorsunuz 🙂 Ama Ziraat’ te çay içtikten sonra bakalım aynı lezzeti bir daha bir yer bulabilecek misiniz…. Enfes bir çay diyoruz, başka da bir şey demiyoruz.
- Çay Fabrikası turu: Doğuş Çay ve Çaykur’un çay fabrikalarını gezebilirsiniz. Bu fabrikalarda, çayın fabrikaya gelmesinden sonra, nasıl işlendiğini, paketlendiğini göreceksiniz. Çaykur çay fabrikası gezisi ya da Doğuş Çay çay fabrikası gezisi ile, her Türk ailesinin vazgeçilmezi çayın aslında ne kadar zahmetli bir yolculuğunun olduğuna şahitlik edeceksiniz. Çaykur çay fabrikası gezisi için, Rize şehir merkezini Batum yönünde geçince, Rize Stadyumu’ nun yakınındaki Cumhuriyet Çay Fabrikası‘nda yapabilirsiniz. Neredeyse her gün turistik gezi yapma imkanı var.
- Rize bezi atölyeleri turu: Hopa Sar Yolu yani Karadeniz Sahil otobanında, Rize şehir merkezinden çıkıp, Gündoğdu ve Yenikale Köyleri’ nin arasında, sahil tarafında kalan Zaimoğlu Rize Bezleri, Rize bezi turu için en çok tercih edilen turistik Rize bezi atölyesi. Gündoğdu Futbol sahasının yanında yer alıyor. Burası Gündoğdu Çay Fabrikasına’ da yakın. Fabrikaya yakın bir diğer Rize bezi atölyesi ise Tekpa Rize Bezleri. Bunların haricinde bizim önerimiz, turistik olmayan, Rize şehir merkezinde yer alan ve çok çok eski rize bezi dükkanı (Adı resmen yok) Küçücük bir atölye olsa da, özellikle feretiko Rize bezini bulabileceğiniz, Rizelilerin gerçek tercihi. Ne de olsa diğerleri biraz turistik…
RİZE’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Karadeniz Yemekleri olarak ayrıca blog yazımızı okuyabilirsiniz. Rize merkezde mıhlama, kuru fasulye, mantı, Karadeniz pidesi kesinlikle önerilir. Üstüne de Ziraat Çay Bahçesinde çay içtiniz mi deymeyin keyfinize…
Cumhuriyet Caddesi ile Şehitler Caddesi arasında kalan sokakta yeme içme yerlerinin kralları yer alıyor:
Huzur Pide: Ümraniye’de de şubesi bulunan meşhur Rize pidesinin asıl yeri. Pide Huzur Pide’den yenir. O kadar! (Sponsorluk falan almadık, aman yanlış olmasın) Bizim gibi ortaya karışık yaptırabilirsiniz..
Liman Lokantası: Ev yemekleri ve yine Karadeniz Pide için harika bir restoran. Tıklım tıklım, yer bulamazsanız da bekleyin. Emin olun değecek. Pideler çok çabuk bitiyor. Yani şansınız varsa deneyebilirsiniz. Saat de veremiyoruz. Çünkü sabah 06:00 da bile pidesi bitmiş olabilir…
Sea Garden Kafe & Restoran: Sahilde yer alan düğün, kafe, restoran kompleksi. Oldukça modern olmasına rağmen fiyatları uygun.
Kaçkar Ekmek Fırını: Demeden edemedik, yok böyle ekmek!
Dağmaran Restaurant: Yemek için değil, manzaraya doymak için gidin…
Bir de Bekiroğlu Restoran varmış bir zamanlar. Boşuna aramayın, kapanmış…
RİZE’ DE ALIŞVERİŞ
Rize Tarihi Çarşı’ dan Rize bezi, tereyağ, mıhlama peyniri, bakır ve Botanik Çay Bahçesi’ nden Çaykur’ un özel koleksiyon çayları ve bazı yöresel hediyelik eşyalar…
RİZE ŞEHİR TURU
1- Kültürpark: Deniz kenarında yer alan Kültürpark Rize, Rize’ nin yeme içme, eğlence, düğün ve organizasyon merkezi. Yani Rize’ nin merkezi gibi 🙂 Özellikle yaz aylarında düğün yoğunluğundan dolayı insanlarla dolup taşan komplekste.
2- Atatürk Heykeli: Rize şehir merkezinde olduğunuzu Atatürk heykelinden anlayabilirsiniz. Araba ile gelenler, heykelin etrafında otopark yeri de bulabilirler.
3- Rize Kalesi: Rize’yi kuş bakışı seyretme ve kaledeki çay bahçesinde hem çayınızı yudumlamak hem de dinlenmek için ideal bir yer. Hafta sonu ve tatil günlerinde olmasın Rize Kalesi’ ni ziyaretiniz. Çocuk sesleri ve koşuşturması bu dinginliği baltalayabilir…
Ayrıca nayla yani semenderlerin içine girebilirsiniz. Ve sadece Rize’ nin değil, tüm Karadeniz’ in daha çok depo olarak kullandığı bu yapıları yakından görebilirsiniz.
4- Kale Camii: Rize Kalesinin çıkışında yer alıyor.
5- Ziraat Çay Bahçesi ve Rize Botanik Bahçesi: İşte çay denince, Rize denince akla gelen ilk ad: Ziraat Çay Bahçesi..
Eski ve yeni naylaları görebileceğiniz çay bahçesi, Rize için bir yaşam tarzı. Rizeliler misafirini de gününü de hatta haftasonu kahvaltısını burada yaparlar.. Sürekli giden ve gelenler var, illaki yer bulabiliyorsunuz.
Botanik bahçe kısmında ise ilginç bitkiler var. Mesela Kaynana dili.. İşin ilginç kısmı ise, bu enteresan bitkiler çay yapımında kullanılıyormuş..
6- Dağmaran Restaurant: Muhteşem manzarası ile Rize şehir merkezinden uzaklaştığınıza değecek yer Dağmaran… Tabii manzarasından söz etmeye gerek bile yok. Neredeyse şehir merkezinin en yüksek noktasında yer alıyor. Çay ve sohbet için daha ne olsun…
7- Kuyumcular Sokağı: Şehrin en haraketli yer desek yeridir. Sadece kuyumcu değil, aklınıza gelen ne varsa bulabileceğiniz sokak. Aslında İstanbul Kapalı Çarşı’ yı andırıyor.. Yani Rize çarşı burası…
RİZE’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Daha neler demeden edemiyoruz 🙂 Rize şehir merkezdeki kafelerden birinde kahve içmek, çay bahçesinde çay içmek Rize’ nin gece hayatı olarak genellenebilir 🙂 Her ne kadar üniversiteli gençler ile dinamik bir popülasyon ile Rize’ nin profili değişse de gece hayatı için hala biraz tutucu bir şehir Rize… Ama bizim bir başka önerimiz var: Özellikle yaz aylarında neredeyse her gün denk gelebileceğiniz, tamamiyle yöresel düğünler! Şarkıları, türküleri, halk oyunları ile Rizenin gece hayatı bizim için düğün! Ayrıca dışarıdan kaynak yapmak çok kolay.. Biz yaptık oradan biliyoruz 🙂
RİZE YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Doğu Karadeniz Turu, Batum tabii ki… Rize’ de ayrıca görmeniz gereken bir yer daha var;
Kız Kalesi: 13–14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Pazar ilçesinin batısında yer alan ve küçük bir burun üzerinde kurulmuş olan kalenin kara ile bağlantısı yok. Sadece gözetleme kulesi olan kaleyi gezmek için tünele girmeden önce dikkatli olmalısınız. Çünkü otobanda hızla giderken gözünüzden kaçabilir…
RİZE GEZİ NOTLARI:
- Rize şehir merkezine 1.30 saatten fazla zaman ayırmayın. Araç ile Rizede görülecek yerleri görebilir, üstüne Ziraat Çay Bahçesinde çay içecek zaman sahip olacaksınız.
- Rize bezi, çay, mıhlama, tereyağ alışverişlerinizi Rize şehir merkezinden tamamlayabilirsiniz.
- Bir lokal ile takılın. Tam nokta atışı yapmış olursunuz. Yani bilene danışın deriz..