Az Para Harcayarak Çok Yer Gezmek
Son zamanlarda en çok üzerinde düşünülen ve arkadaş sohbetlerinde en çok konuşulan konulardan birisi hiç şüphesiz dünyayı bedava gezmek. Bunun için dünyayı dolaşmak için sponsor arayanlardan tutun da daha üniversite tercihi yapmadan dünyayı gezerek yapılan meslekler araştıran gençlere kadar etrafımız dünyayı ucuza gezmenin peşinde olan gezgin ruhlu insanlar ile dolmaya başladı.
Açıkcası, biz dünyayı henüz bedava gezmeyi başaramadık. Ancak nasıl ucuza seyahat edebileceğinizi ve oldukça az para harcayarak daha fazla yer görebileceğinizi, daha fazla deneyim edinip anı biriktirebileceğinizi çok iyi biliyoruz.
Bunun için öncelikle hem kendinize hem de başlangıç maliyetinizi karşılayacak şekilde bütçenize bazı önemli yatırımlar yapmalı ve gezi planınızı yaparken de oldukça akılcı davranmalısınız. Hatta bir müddet sonra aşağıda belirteceğimiz maddelere de uyarak seyahatlerinize yön vermeyi başarırsanız dünyayı bedavaya gezmeye bile başlayabilirsiniz. Haydi başlayalım..
Para biriktirin
- Malum herkes bir şekilde çalışıp para kazanmalı ki seyahat edebilsin. Çünkü bir şekilde ve bir yerlerden bedava tatil kazanmadıysanız ya da birileri size sponsor olmadıysa hiç para harcamadan seyahat etmek gibi bir lüksünüz de olmayacaktır. En nihayetinde, “backpacker” yani sırt çantasıyla gezenlerden de olsanız, gideceğiniz yere otostop çekerek de gitseniz ya da otel yerine çadırda bile kalsanız yine de cebinizde üç beş kuruş olmalı ama çok param yok diye bahaneler bulup gezmekten de kesinlikle vazgeçmemelisiniz. Kazancınızdan bir miktar kenara koymayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Hatta bir seyahat kumbarası edinmeli ve ne için para biriktirdiğinizi kendinize devamlı hatırlatmalısınız.
- Alışverişlerinizi minimuma indirmeyi başarmalısınız. İhtiyacınız olandan fazla almamayı ve tutumlu olmayı becerebilirseniz ne mutlu. Bu arada cimri olmayın ya da yancı takılmayın. Sadece giyim kuşam, elektronik eşya ve makyaj malzemelerinizden biraz kırpmanın kimseye zararı olmayacaktır.
Konaklamayı ucuza getirin
- Booking.com, airbnb.bom gibi birçok websitesinde gideceğiniz bölgede yer alan uygun otel alternatiflerini karşılaştırabilirsiniz.
- Minimum 4 kişilik, sadece bayan, sadece erkek ya da daha da ucuz olsun diyenler için kızlı- erkekli odalar, genellikle ranza yatak ve ortak banyo& tuvalet bulunan youthhostel ya da kısaca hostel olarak sınıflandırılmış konaklama tipini tercih edebilirsiniz.
- Otellere gücünüz yetmiyorsa couchsurfing‘i deneyebilirsiniz. Hemen bir hesap oluşturarak gideceğiniz şehirde size en azında salonunda yer yatağı hazırlayacak birini bulabilirsiniz.
- Ev değiş tokuşu son zamanlarda çok fazla popüler olan bir başka konaklama seçeneği. Bu alternatif sayesinde gideceğiniz şehirden sizin şehrinize gelmek isteyecek birisi ile anlaşarak havaalanında anahtar değişimi yapabilir ve kendi evinizdeki konforu yakalabilirsiniz. homexchange.com bu sitelerden sadece bir tanesi.
- Facebook çok kilişe oldu deyip hesabınızı kapatmadan önce arkadaşlarınızın güncel lokasyonlarına bir bakmak isteyebilirsiniz. Belki ortaokulda çok da haz etmediğiniz sivilceli Fatma, şu an Dubai’ de yaşayan çok sosyal bir bayan olmuştur ve size bir oda ayırabilecek kadar geniş bir malikanede yaşıyordur. Değerlendirmez misiniz?
- Yurt dışında oldukça yaygın olan house- sit ya da pet- sit gibi programları araştırıp hem bir başkasının evine ya da özellikle kedi- köpek gibi hayvanlarına bakıcılık yapıp hem de bedava konaklama imkanı bulabilirsiniz. Açıkcası bu seçeneğin özellikle uzun süreli dünya seyahatlerinde kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. mindmyhouse.com
- Ayrıca seyahatlerinizde konaklama ve yeme& içme bütçenizi daha ucuza getirmek için kendi deneyimlerimizden edindiğimiz birkaç pratik bilgiyi derlediğimiz yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.
Yolculuğunuzu ucuza getirin
- Aktarmalı uçuşlarda bekleme süresi ve nerede aktarma yapacağınıza bağlı olarak seyahatinizin yelpazesini genişletebilirsiniz. Örneğin Schengen vizesinin geçerli olduğu bir ülkeye giderken, aktarma yapacağınız havaalanı da aynı vizenin geçerli olduğu bir yer ise, uzun bir havaalanı beklemesi tercih edebilir ve biraz da bu şehri gezebilirsiniz.
- Bir iddiaya göre, her Salı günü saat 15:00′ de, uçuşunuzdan altı hafta önce uçak biletlerinin en ucuz olduğu zaman. Bir deneyin.
- Uçak bileti almadan önce, eğer gideceğiniz şehirde birden fazla havaalanı varsa, seçiminizi yapmadan önce muhakkak havaalanından şehir merkezine gitmek için harcanacak transfer ücretini araştırın.
- Yola bütçe ayıramıyorsanız blablacar gibi araç paylaşımı sitelerinden faydalanın. İnternetten yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hem eğlenceli hem de oldukça ekonomik seyahat edebileceğiniz araç paylaşım sitelerini kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Hangi ülkede olduğunuza bağlı olarak otostop çekmeyi bile değerlendirebilirsiniz. Tamam belki uzun yolculuklar için çok iyi bir fikir olmayabilir ama kesinlikle şehir içi ulaşımda uygulanabilecek bir yöntem.
- Kredi kartlarınızın mil biriktirme özelliğini kesinlikle kullanın. “Amaaan ne zaman birikecek onca mil?!” diye düşünerek puanlarınızı boş yere çarçur etmeyin.
Gezerken çalışın/ Çalışarak gezin..
- Gönüllü olun. Dünyanın birçok yerinde gönüllü çalışmanız karşılığında konaklama ve yeme içme imkanı sunan bir çok kuruluş mevcut. Tabii bu organizasyonlar için bir miktar ödeme yapmanız gerekiyor ve ayrıca da kendi uçuşunuzu kendiniz karşılıyorsunuz. Tapınak boyamadan tutun da bahçede çalışmaya kadar bir çok farklı iş hem farklı bir deneyim hem de bir sebep arayanlar için ideal.
- Yurtdışı stajları, au-pair ya da work& travel gibi çalışma programlarını tercih ederek yurtdışında çok rahat gezebilirsiniz.
- Gerçekten yeteneğiniz ve ilginizin olduğu bir hobiye başlamalı ve ilerletmelisiniz. Hobisinden para kazanarak gezen bir çok insan var. Mesela rüzgar sörfü öğrenip, Alaçatı’ da hem tatil yapıp hem de para kazanabileceğiniz gibi yoga üstadı olarak uzak doğuda bir kampta gönüllü olarak çalışabilirsiniz.
- Dünyayı dolaşırken para kazanmak için alternatif bir takım meslekler seçebilirsiniz. Online bir iş yapabilir ve internetten para kazanabilirsiniz, bildiğiniz dillerde çeviriler yapabilir ya da eğitmen olarak görev alabilirsiniz. “Bunun için geç kaldım, üniversiteyi bitireli yıllar oldu.” gibi bahaneler üretmeye başladıysanız, biraz ara verin ve dünyayı dolaşan Norma ile tanışın, eminiz size de örnek olacaktır.
Şimdiden keyifli ve hesaplı seyahatler dileriz. 🙂
1 Yorum