GÜMÜLCİNE Ekonomik Gezi Rehberi
Sınırın ötesindeki Yunan şehri..
Türk nüfusun neredeyse yarısını oluşturuğu Gümülcine (KOMOTİNİ), Meriç Nehri üstündeki köprü ile ayrılan Yunan topraklarına geçtiğimizde, Yunanistan’ın İpsala sınır kapısından en yakın şehirlerinden biridir. 1361-1920 yılları arasında Osmanlı himayesinde kalan Gümülcine’de, kiliseler dışında Osmanlı mimarisi ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Kiliselerin neredeyse hepsi de camiden dönüştürülmüş.. Ayrıca sadece mimari açıdan değil, Gümülcine’de Türkiye’de olduğunuzu bile hissedebilirsiniz. Türk Restoran ve kafeleri, T.C. Ziraat Bankası bile var.. Yani tabelalara bakmazsanız, Türkiye’desiniz. Halkın çoğunluğu Türkçe biliyor mesela.. Esnaf ile kolay bir şekilde anlaşabilirsiniz.
Denize kıyısı olan Gümülcine’de, şehir daha iç kısımlara kurulmuş ve deniz kısmında ormanlık alan yer alıyor..
Gümülcine’yi yarım günlük tur olarak, Selanik gezimiz sırasında geziyoruz.. O zaman zaman kaybetmeden keşfe başlayalım…
GÜMÜLCİNE’ YE ULAŞIM: GÜMÜLCİNE’ YE NASIL GİDİLİR?
Araç ile: Komotini yani Gümülcine’ye araç ile gitmek İpsala sınır kapısından yaklaşık 4 saat sürüyor. sınırı geçtikten sonra Egnatia otobanından takip edeceksiniz.
Otobüs ile: Esenler ve Harem Otogarından otobüs ile Gümülcine’ye ulaşım mümkün.
GÜMÜLCİNE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Yürüyerek şehri gezmek mümkün. Gerçekten çok ama çok küçük bir şehir.
GÜMÜLCİNE’ DE KONAKLAMA: GÜMÜLCİNE’ DE NEREDE KALINIR?
Gümülcine’de konaklamak yerine, Selanik‘ te kalmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü Gümülcine yarım günde tamamlayabileceğiniz küçük bir şehir. Gece kalıp devam etmek isterim derseniz de; AirBnb ile geceliği 11 €’ya Gümülcine’de ev kiralayabilirsiniz. Seçenekleri buradan görebilirsiniz. Bölge olarak da şehrin merkezindeki, Dimitiko Parko Komotinis parkının çevresini tercih edebilirsiniz.
GÜMÜLCİNE’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
Şehir merkezinde tur yaptıktan sonra Selanik‘e gidilir..
GÜMÜLCİNE’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Şehrin kalbi sayılan Irinis Meydanı‘nda birbirinden farklı alternatifler bulacaksınız.. Gümülcine’de yemek için Yunan mutfağından aradığınız yemekleri bulabilirsiniz. Özellikle Gümülcine’ye özgü bir yemek bulunmuyor.. Ve burada yaşayan Türklerin yoğunluğu nedeniyle, Türk yemekleri servis eden restoranlara da rastlayacaksınız.. Mesela;
- Nedim Pastanesi: Tüm Yunanistan’da şubesini bulabileceğiniz pastanenin ilk şubesi Gümülcine’de 1950 yılında açılmış. Adresi: Kriton 15-17, Orfeos
- Çukur Kahve: Yunanistan’da Yunan kahvesi olarak geçen, Türk kahvesi nedense özellikle Gümülcine’de oldukça popüler.. Özellikle köşede yer alan, Çukur Kahve ayrıca popüler…
GÜMÜLCİNE’ DE ALIŞVERİŞ
Gümülcine eski şehir merkezi çarşısında kendinizi Eminönü’nde geziyor gibi hissedeceğiniz ve Türkiye’deki çoğu şeyi bulabileceğiniz bir çarşı.. Ve karşı caddesinde yer alan Irinis Meydanı‘da alışveriş yapabileceğiniz bir alan..
GÜMÜLCİNE ŞEHİR TURU
Gümülcine turumuza başlıyoruz.- Gümülcine Belediye Tiyatrosu (Municipal Theatre): 120 kişilik belediye tiyatrosu. Google haritada adı yazmasa da, bizim haritamızda göreceğiniz AIRGUNSHOP‘un hemen yanındaki üçgen yol ağzında bulunuyor.
- Gümülcine Belediye otoparkı çevresinde 2 tarihi yapı yer alıyor:
- Metropolitan Katedrali (Ekklisia Agias Sofias Kilisesi, Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου, Γρατινής): Gümülcine’nin en büyük katedrali.
- Arkeoloji Müzesi (Archaeological Museum of Komotini)
- Gümülcine Halk Müzesi (Folklore Museum, Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής)
- Gümülcine Belediye Binası (Komotini Town Hall)
- Agia Paraskevi Park (Dimitiko Parko Komotinis, Hearth of the city): Şehrin tam merkezinde yer alan park.
- Kahramanlar Anıtı (Spathi, Spathi War Memorial, Mnimeio Iroon, The Central Heroon, the Sword): Parkın ortasında bulunan anıt, şehit olan Yunan askerleri anısına dikilmiştir.
- Aziz Paraskevi Kilisesi: Parkın yanında bulunuyor.
- St. George Kilisesi (Church of St. George, Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου)
- Gümülcine Çarşısında (The Old Market of Komotini) iki tarihi yapı yer alıyor:
- Tarihi Saat Kulesi (Komotini Clock Tower, Orologio): Gümülcine çarşısında yer alan kule, 1885 yılında inşa edilen II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
- Yeni Camii (New Temenos, Yeni Mosque, Geni Tzami): Gümülcine Saat Kulesi yakınında olan Yeni Camii, 1585 yılında II. Abdülhamit’in isteği üzerine yapılmış. Avlusunda Osmanlı mezarı bulunur.
- Eski Camii (Old Temenos, Eski Mosque, Eski Tzami): Gümülcine’de yer alan 20 camiden en büyüğüdür. 1608 yılında yapımına başlanan cami, Abdülmecit döneminde genişletilmiştir. I. Dünya Savaşı ile birlikte, 1912 yılından sonra tek minaresi bulunan cami, Bulgar istilasından nasibini fazlasıyla almış. Minaresi yıkılmış, avlusunda Mehmet Bey (IV.Murat’ ın torunu)’in mezarını yıkıp mezarını kazmışlar ve kemiklerini Ferdinand’a göndermişler.
- Gazi Evrenos Bey İmareti (Kilise Müzesi, Ecclesiastical Museum): Günümüzde Hristiyanlık Müzesi olarak kullanılan imaret, Gazi Evrenos Bey’in fethinden sonra 1365-1385 arasında yaptırılmıştır. Eski Camii’nin yakınında yer alıyor.
- Sofouli Caddesi’ne çıkıyoruz. Ve burada karşılıklı iki yapı göreceğiz;
- Metropolitlik Azize Meryem Kilisesi (Ekklisia Kimisis Theotokou)
- Bizans Kalesi (Byzantino Teihos): Metropolitlik Azize Meryem Kilisesi’nin karşısındaki kalıntılar.. Bizans imparatoru I. Theodosius tarafından yaptırılan kalede, zamanında Yahudiler oturuyormuş. Kalede sinagog ve havra yer alıyor.
Ve Gümülcine turumuzu şehir merkezinde tamamlıyoruz. Fakat yine şehir merkezi Irinis Meydanı haritada işaretlenemediği için, meydanın yerini göstermek için today’s delicious stores adlı restoranı işaretledik. Tam olarak çevresi meydan olarak geçiyor. Güzel bir kafe, hazır gelmişken bir şeyler yiyebilirsiniz. Bilinçli mi yaptılar acaba 🙂
- Irinis Meydanı (Plateia Eirinis, Central Square, Eirinis Square, Barış Meydanı): Şehrin kalbi (Heart of City) sayılan hareketli meydan sadece yayalara açık.
Gümülcine’deki diğer gezilebilecek yerler ise; Mansion Staliou
GÜMÜLCİNE’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Dans kulübü AWAY, Plateia Eirinis‘te yer alıyor. Rezervasyon yaptırırsanız iyi olur.. Kahve içeceğiniz bir mekan olan Avant Garde Komotini ise Gümilcine Saat Kulesi‘nin yakınında yer alıyor.
GÜMÜLCİNE YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
- Selanik ve Yunanistan sınır kapısından çıktıktan sonra Atina’ya kadar ne varsa gezin görün deriz 🙂
- Recreation Grove of Komotini: Gümülcine şehir merkezinin dışındaki dağlık bölge..
GÜMÜLCİNE GEZİ NOTLARI:
- Türkiye’den çıktıktan sonra Gümülcine’yi araya alarak yola devam etmelisiniz. Sadece Gümülcine’ye gitmek biraz vakit kaybı olur…
- Gümülcine’de yön bulmak biraz zor hatta çok zor. Çünkü tabelalar hep Yunanca!
KAYNAKLAR
- http://www.wondergreece.gr/v1/en/
- http://www.emtgreece.com/en