GİRNE Ekonomik Gezi Rehberi
Yavru Vatanın Kalbi..
Akdeniz’in ortasında bir liman şehir Girne diğer bir deyişle Kyrenia… Tarihi ise MÖ. 10. yüzyıla dayanıyor. Yüzyıllar boyunca birçok millete ev sahipliği yapmış.. Ve yıllar boyunca bu güzel topraklar deyim yerindeyse bir rahat yüzü görmemiş. Her millet kendine pay çıkarmaya çalışmış bu adadan…
Ve son olarak da Kıbrıs’ın bir tarafında Türkler, diğer tarafında Yunanlılar ortada ise Birleşmiş Milletler… Tarihi yerleri, uzun plajları, lüks otelleri ve kumarhaneleri ile Girne tam bir turistik cennet…
GİRNE’ YE ULAŞIM: GİRNE’ YE NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Kuzey Kıbrıs’ta yalnızca 1 tane havaalanı var; Lefkoşa (Nicosia)’da ki Ercan Havaalanı. Yani, Girne’ye gitmek için önce Lefkoşa’ya inmeniz gerekiyor. İstanbul’ dan direkt diğer uçuşlar mevcut. Ya da Türkiye’nin bir başka illerinden de direkt uçuşlar var. Böylece iki ülke ve en az iki şehir görmüş olacaksınız… Ekonomik seyahatçilere duyurulur 🙂
Ercan Havaalanı’ndan 37 km uzaklığındaki Girne Şehir merkezine ulaşmak için;
- Havalanı servisi: KIBHAS adındaki Ercan Havaalanı-Girne şehir merkezine gitmek için, shuttle kullanabilirsiniz.
- Araba kiralama: Ercan Havaalanından Girne’ye gitmek için, havaalanından araba kiralayabilirsiniz. Fiyatları gayet uygun. Günlük ücreti 40 ila 90 Türk Lirası arasında değişiyor. Trafik soldan akıyor, aman ha!
- Taksi ile ulaşım mümkün. Fakat biraz pahalı ama eski model Mercedes ile nostaljik bir havası var 🙂
- Toplu taşıma aracı seçebilirsiniz. Fakat Ercan Havaalanından Girne’ ye direkt otobüs yok. Bunun için önce Lefkoşa’ya gitmeniz daha sonra Girne’ye giden otobüse binmelisiniz. Otobüs saatleri için tıklayın
Feribot ile: Kıbrıs’a en yakın iller olan, Mersin ve Alanya’dan feribot ile Kıbrıs’a geçebilirsiniz.
GİRNE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Girne küçük bir şehir olduğu için, şehir içini yürüyerek gezmek en iyi ulaşım yolu denebilir. Bunun yanında, otobüs ile bir yere gitmek biraz zor olabilir. Çünkü otobüs duraklarında, otobüsün ne zaman geçtiğini ya da geleceğini gösteren levha olmadığı için, turistler için tam bir macera! Taksi, minibüs ve dolmuş ile ulaşım oldukça kolay.
GİRNE’ DE KONAKLAMA: GİRNE’ DE NEREDE KALINIR?
Girne şehir merkezinde bütçenize uygun konaklama imkanı bulacağınız gibi, Kuzey Kıbrıs’ ın dağınık olarak birçok yerinde olan 5 yıldızlı lüks resortlarda da kesenin ağızını biraz açıp kalabilirsiniz. Böylece resortun sunduğu imkanlardan yararlabilirsiniz. Tabii bunlardan en önemlisi casinolar 🙂 Biz bir defasında iş gezisi için gittiğimiz Kıbrıs’ta Bafra Bölgesindeki, Kaya Artemis Hotel & Resort‘de kaldık. Tabii ki kesinlikle önerilir zaten Bafra bölgesi genel olarak daha lüks otellerin olduğu bir bölge. İkinci gidişimizde ise kendi bütçemize uygun bir airbnb evi kiraladık. Girne şehir merkezine 2 km uzaklıkta yer alan evimiz oldukça temiz ve konum olarak da gezmeye çok uygun bir yerdeydi. Airbnb’den ev tutacak olanlara küçük bir hatırlatma en az 1 hafta önceden yerinizi garantileyin zira sezon dışında ev bulmak zor olabilir.
GİRNE’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
Kumar oynanmalı: En azından makineden şansınızı deneyin. Kıbrıs’a gelip de kumar oynamadan dönmeyin..
Deniz-Kum-Güneş: Açıklamaya gerek var mı? shshs
Girne’nin civarında gezin.. Girne’nin özellikle batısında Karpaz Yarımadasından Zafer burnuna kadar olan güzergahı keşfedin. Hatta bu rota için ayrıca hazırladığımız blog yazısına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
GİRNE’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Kıbrıs, bir Türk şehri olduğu için yemekleri de bizim yemeklerimiz ile adları aynı, lezzetleri farklı..Özellikle deneyin dediğimiz tatlar ise; Hellim (Halloumi), Şeftali kebabı, Kıbrıs mantısı Piruhi ve macun..
Girne şehir merkezi yeme içme adına bir çok alternatif sunuyor. Özellikle Girne Limanı’nda peşi sıra dizilmiş kafe ve restoranlarda özellikle balık deneyebilirsiniz. Unutmayın adadasınız! Girne Limanın üstündeki restoranlar da temiz ve menüleri çok geniş… Et burada çok lezzetli. Buraya has Şeftali kebabını ise; Niazi’s Restoran’da denemelisiniz. Ayrıca meyhane kültürü oldukça gelişmiş Girne’de, uğramayı unutmayın.
NOT: Ana yemek fiyatı hemen hemen İstanbul ile aynı. Biz gitmeden önce aldığımız bilginin aksine porsiyonların daha büyük olduğuna denk gelmedik ama servis kesinlikle bizden çok hızlıydı.
GİRNE’ DE ALIŞVERİŞ
Türkiye serbest piyasa ekonomisine geçmediği dönemlerde, Kıbrıs alışveriş cennetiydi. Öyle ki Türkiye’de ne yoksa, orada vardı. Fakat o dönemlerin bitmesi ile Kıbrıs’ın da o alışveriş cazibesi kalktı. Lüks markaları hala, Girne şehir merkezinde bulabilirsiniz. Tabii bu alışveriş, alkol alışverişine döndüğünde iş başka:) Kıbrıs hala bir cennet 🙂 Türk Lirası dışında, Kıbrıs’ta Euro ve Sterlinin de geçtiğini unutmayın.
GİRNE ŞEHİR TURU
Yavaşça Beşparmak Dağları’nın (Five-finger Mountains) arasından, bu liman şehrinin cevherlerini keşfetmek için süzülerek iniyoruz.
Girne gezi turumuzu rahatça uygulayabilmeniz için araba kiralamanızı öneririz.. Çünkü Girne şehir merkezindeki dışında gideceğimiz yerler arasında mesafeler uzun, ancak araba ile ulaşım mümkün.
Girne Gezilecek Yerler Listesi: Bellapais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Evlalios Kilisesi, Lambousa Kenti Antik Balık Havuzları (Lapithos), Barış ve Özgürlük Müzesi, Karaoğlanoğlu Şehitliği, Karaman Köyü, Ramadan Cemil Meydanı, Ağa Cafer Paşa Camii, Batık Gezi Müzesi, Girne Kalesi, Kirsokava, Girne Limanı, Girne Marina, Church of the Archangel, Çatalköy, Buffavento Kalesi, Saint Magar Kilisesi
Bellapais Manastırı (Bellapalis Manastırı, Barış Manastırı, Bellapais Abbey; the Abbey of Peace): Girne’nin görülmesi gereken en önemli yerlerinin başında yer alıyor. Girne’ye tepeden bakan manastır, rahiplerin yönetimi sırasında inşa edilmiş. Beşparmak Dağları (Five-finger Mountains)’ nın eteğinde yer alıyor…
Manastır, iç avlu, yemekhane, depo odaları, yatakhane ve 12. yüzyıldan kalma manastır kalıntılarından oluşuyor.
St. Hilarion Kalesi (Saint Hilarion Castle): 700 metre merdivenlerden tırmandıktan sonra, 10. yüzyılda yaptırılan kilise ve manastır kalıntılarına varıyoruz. Girne’nin panoramik görüntüsünü seyredebileceğiniz, muazzam bir görüntüye sahip…
Evlalios Kilisesi (Agios Evlalios Church) Agios, Aziz anlamına gelmektedir. Terk edilmiş bir Ortodoks kilisesi..
Lambousa Kenti Antik Balık Havuzları (Lapithos): Adada bilinen 10 krallıktan biri olan Lambousa MÖ. 13. yüzyılda buraya yerleştriği düşünülüyor. MS. 7. yüzyıldaki Arap akınlarına kadar refah düzeyi yüksek bir hayat sürdükleri biliniyor. 1900’lerde yapılan kazı çalışmalarında bulunanlar Avrupa ve New York’ta sergilenmekte. Ama tarihi önemine rağmen harap edilmiş bir durumda.. Konum tam olarak çıkmıyor haritalardan ama Evlalios Kilisesi’nden sonra Merit Cyrstal Cova Hotel’e gelmeden Mare Monte Beach‘ten görülebilir.
Barış ve Özgürlük Müzesi (Peace and Freedom Museum): 1974’te Kıbrıs Barış Harekatında (Cyprus Peace Operation, Peacekeeping Operation) hayatını kaybeden Türk Askerleri’nin anısı için olan müze.
Karaoğlanoğlu Şehitliği (Boğaz Şehitliği, Karaoğlanoğlu Cemetery, Karaoğlanoğlu Martyrs’ Cemetery): Kıbrıs Barış Harekatında hayatını kaybeden şehitlerin anıt mezarlığı. Ayrıca bahçesinde harekat sırasında kullanılan araçlar ve silahlar yer alıyor. Müze kısmında okuyacağınız hikayeler ve göreceğiniz fotoğraflar sonrasında, duygusal anlar yaşayacağınızı garanti edebiliriz…
Buraya kadar olan Girne gezi rotamızda, şehri çevreleyen tarihi yapıları gördük… Şimdi Girne şehir merkezini (Girne City Center) dolaşacağız. Bu kısında arabaya ihtiyaç duymayacaksınız. Çünkü her yer birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde..
Karaman Köyü (Karmi): 1870lerde İngiliz aristokrat tarafından keşfedilmiş, villa ve köşklerin olduğu koy
GİRNE ŞEHİR MERKEZİ TURU
- Ramadan Cemil Meydanı (Ramadan Cemil Square): Girne Şehir Merkezi’nin kalbi burada atıyor. Öyle ki, Girne Mahkemesi, Girne Postahanesi, Girne Otobüs İstasyonun hemen bu meydanda yer alıyor.
- Ağa Cafer Paşa Camii‘nin önünden geçerek, Batık Gezi Müzesi (Shipwreck Museum) sağımızda, Halk Sanatları Müzesi solumuzda kalacak şekilde, yönümüzü deniz kenarına doğru çeviriyoruz… Dilerseniz müzeyi gezebilirsiniz..
- Girne Kalesi (Kyrenia Castle): Shakespeare’ in “Othello” oyunundan da hatırlayacağımız esfanevi kale.. Efsane olmasının nedeni ise, 3. Haçlı Seferi sırasında,1911 yılında Richard, Girne Kralı Isaac Komnenos’tan Girne Kalesini almıştır.. Orta Çağ’dan beri ayakta olan kale, Girne’nin en önemli sembolüdür. Araştırmalara göre, Arapların saldırılarından korunmak üzere, Bizans zamanında inşa edilmiş..
Girne Kalesi’nin 1 kilometre doğusunda, Kirsokava (Chrysokava) adında roma zamanında kullanılan bir mezar alanı yer alıyor. Daha sonra, Girne Kalesi’nin ve Girne Limanı’nın inşası sırasında taş ocağı olarak hizmet vermek üzere kullanılmış…
Girne’nin en popüler caddesi olan 20 Temmuz Kordonboyu Caddesi‘nden rotamıza devam ediyoruz.
- Girne Limanı (Kyrenia Harbour): At nalı şeklindeki limanda, birçok bar, kafe ve restoran yer alıyor. Manzarası ise şahane…
- Girne Marina: Birçok yat ve teknenin demir alığı marina, liman manzarasının bir parçasını oluşturuyor.
- Girne İkon Kilisesi ya da Arkhangelos Mikhael Kilisesi (Church of the Archangel (Archangelos Michael Church / Icon Church): 1860 yılında inşa edilen Ortodoks kilisesi, Hristiyanlık tarihine dair geniş bir tarihe sahip. Günümüzde Girne ve çevresinden toplanan ikonlar sergileniyor.
Girne Şehir Merkezi’ndeki turumuzu, şehrin diğer güzelliklerini görmek adına son verip, rotamızın yönünü değiştiriyoruz…
Çatalköy (Vrysi): Acapulco Tatil Köyü’nde yer alan Akdeniz köyü. Yolunuzun üstünde olacak.
Buffavento Kalesi (Buffavento Castle): Bizans zamanından adayı Arap saldırılarından korumak için inşa edillen yapı gözetleme kulesi. Kıbrıs’ın en rüzgarlı tepesinde yer alan kalenin adı olan Buffavento, rüzgarlara meydan okuyan anlamına gelir.Ayrıca diğer kalelerle karşılaştırıldığında, tırmanılması en zor olan kaledir.
Saint Magar Kilisesi (Mavi Kilise; Saint Magar Monastery ya da Sourp Magar Monastery, Mother Mary’s Monastery): MS. 1000’inci yıllarda yapılan kilise, St. Macarius of Alexandria’a adanmıştır. 15. yüzyılda Ermeni Kilisesi’ne çevrildi ve 1074 yılına kadar Kudüs (Jerusalem)’e hacı olmaya giden Ermeni hacılar tarafında hac yolculuğunda ziyaret edilmiştir.
GİRNE’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Girne’de birçok gece kulübü mevcut. Mevkii olarak şehir merkezinde bulunan gece kulüplerinden seçtiklerimiz; Club Locca, Cage Club ve Rokcs Hotel Casino
GİRNE YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Kuzey Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde ve Girne civarında görülecek diğer yerler:
Girne’nin sol tarafı yani Güney Kıbrıs tarafına doğru giderseniz toplam 57 km sürecek yolculukta sırasıyla görebileceğiniz listesi aşağıda, haritası için de tıklayıns
- Koruçam Köyü* (Maronit Köyü): Lübnan asıllı Maronitlerin yaşadığı tek yer olan Maronit Köyü, Koruçam bölgesinde yer alıyor. Burada Yorgo Kasap Restoran oldukça popüler. Açıkcası dışarıdan çok albenili görünmüyor ancak kapısının önündeki kalabalığa bakılırsa müdavimlerinin sayısı oldukça fazla. Köyde ayrıca en çok dikkatimizi çeken, Girne genelinde olduğu gibi, peyzaj! Öyle büyük bahçelerde ihtişamlı peyzajlardan bahsetmiyoruz ama hemen hemen her evin kapısının önünde tenekeler ya da lastikler içinde envai çeşit sukulent, kaktüs bitkisi yetiştirildiğini gördük. Köye çok hoş bir hava katmış..
- Güzelyurt: Nurası bir Akdeniz liman köyü ama çok fazla turistik bir yer değil. Eğer uğramazsanız da ayıp olmaz cinsten yani 🙂 Sadece Güzelyurtu çevreleyen tepelerde yer alan portakal bahçeleri burayı özel kılıyor denilebilir.
- Gemikonağı: Soli Harabeleri* ve Tiyatrosu, Pigades Tapınağı (Pigadhes Sanctuary) keçilere emanet yerlerden ve Yedidalga Köyleri ve Plajlar
- Lefke: Vuni Kalesi (Vouni Sarayı): Pers sempatizanı olan kralı Doxandros of Marion Soli Kenti’ni kontrol etmek için 5. yüzyılda yaptırılmış. Kraliyet odaları, mutfak avlusu, hamam gibi birçok kalıntı yer alıyor.
- Yeşilırmak Köyü: Akdeniz kasabası
- Çamlıbel: Mavi Köşk’e giden yolda direkt karşınıza çıkan baraj duvarlarını aştıktan sonra sol tarafta kalan gözlem terasında mükemmel bir baraj gölü manzarasına tanık olacaksınız. Virajlı yollardan çamlar arasından devam ettiğinizde ise Mavi Köşk‘ e ulaşacaksınız. Silah kaçakçısı olan mafya avukatı Pablo Paolides’in dışarıdan görünmeyen ama içinde süt banyosu dahi olan ultra lüks evi. Yatak odasında gizli kapı da varmış. 1974 Kıbrıs Harekatı sonrasında evin altında gizli tünel bulunmuş. Pablo bu tüneller ile İtalya’ya kaçmış. Eve dair bir çok ayrıntı var. Köşk Koruçam köyü sınırları içinde kalıyor ancak Pandemi dönemi boyunca kapalıydı, gitmeden ziyaret saatlerini incelemelisiniz.
- Akdeniz: Akdeniz köyü plajı Caretta Caretta Koruma bölgesi. Upuzun ve geniş bir plajı mevcut. Ayrıca köyde kral mezarları, açık hava müzesi ve safari yapabilme imkanı da bulunuyor.
Girne’nin sağ tarafı yani burun tarafına doğru giderseniz toplam 200 km sürecek yolculukta sırasıyla görebileceğiniz listesi aşağıda, haritası için de tıklayıns
- Antiphonitis Kilisesi (Antiphonitis Monastery): 6. yüzyılın kalıntıları üstüne inşa edilmiştir. öne çıkan İlk Hristiyanlık manastırı, 1222 yılına kadar bölgede din merkezi olarak kullanıldı. 20. yüzyılda, içinde tek bir rahip bile kalmayacak şekilde yerle bir oldu. Günümüzde, askeri alanda yer alıyor.
- Kantara Kalesi (Kantara Castle): Meserya Ovası’nı kontrol edebilmek için Kaplıca bölgesinde inşaa edilmiş. Kesin olarak bilinmese de 965 yılında Arap saldırılarından sonra Bizanslılar tarafından inşaa edildiği düşünülüyor. İngilizler’den sonra Kıbrıs Kralı tarafından kullanılmış. Sonra olarak Venedikliler adayı ele geçirdiklerinde bu kaleyi konumu nedeniyle önemsiz görmüş ve yavaş yavaş terk edilmiş şeklinde bilgiler var.
- Karpaz Burnu: İskele bölgesinde yer alıyor. Altinkum plajından deniz, Maldivleri anımsatan turkuaz rengine sahip.Ayrıca burada Apostolos Andreas Manastırı da bulunuyor.
- Salamis– Gazimağusa’nın 6 km kadar kuzeyinde yer alan şehir Bronz Çağı sonlarında başlayan göçler sırasında kurulmuş antik bir kenttir. Salamis Harabeleri, Akdeniz’de meydana gelen ve bu civardaki birçok antik Roma kentini yıkan depremlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. II. Konstantin şehri daha küçük bir plan dahilinde yeniden inşa ettirmiştir. Glapsides Plajı tavsiye ediliyor.
- Gazimağusa: Mağusa’nın tarihi zenginliği olan küçük bir yerleşim yeri. Mağusa’da gezilecek yerler: Namık Kemal Müzesi (Kıbrıs’ta sürgündeyken zindana kapatılmış, daha sonra Veyis Paşa’nın emriyle çıkarılmış), Lala Mustafa Paşa Camii, Kertikli Hamamı, St. Barnabas Manastırı, Canbulat Müzesi ve Türbesi vee Kapalı Maraş
- Maraş: 1974 harekatı ile kapanan ve 46 yıldır hayalet şehir olarak varlığını devam ettiren Maraş bölgesi, Ekim 2020’de1,5 km’lik bir sahil şeridi ve buraya giden bir caddesi ile sivillere açıldı. Barış Harekatından önce Kıbrıs’ın en popüler yerlerindenmiş. Maraş’ta gezilecek yerler: etrafında hendek, duvarlarında toplar ve güllelerin olduğu Shakespeare’in Othello oyununda geçen Othello Kalesi, Sinan Paşa Camii (Aykırı Kilise) ve denizi muhteşem Palm Beach
Beşparmak dağlarındaki Mucize Türk Tankı: 1974’te Beşparmak Dağları’ndaki komandolara destek vermek için giden tank yoğun düşman ateşi altında tahrip olduğu için hareket ettirilmemiş. Görevini yerine getirmiş
GİRNE GEZİ NOTLARI:
- Alışverişlerinizde Türk Lirası’nın dışında, Euro ve sterlin de kullanabilirsiniz.
- Vize gerekmiyor. Türk Nüfus Kağıdınız ile geçebiliyorsunuz. Pasaportunuzu kullanmamanızı kullanmayın. Çünkü Yunan adalarına ya da Yunanistan’a giriş yapmadıysanız, daha sonrasında sorun çıkabilir..
- Telefonunuzun roaming’ini yani uluslararası dolaşıma açtırmanız gerekiyor.
- Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi siesta Kıbrıs’ta da var 🙂 Öğle vakti alışveriş ve restoranlarda yeme-içmeyi unutun 🙂
- Sadece gezmek için Kıbrıs’a gidiyorsanız, yaz ayları haricinde gitmenizi öneririz. Çünkü hava sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkabiliyor…
- Alkol, Türkiye’den daha ucuz. Cankan Market ise Ercan Havaalanı’ndaki duty freelerden daha ucuz.
- Hellim almayı unutmayın. Girne şehir merkezinde bir sürü dükkandan temin edebilirsiniz. Fakat nereden alırsanız alın, Koop markalı hellim alın. Bizden demesi!
- Trafik yavaş ilerliyor ve sağdan akıyor. Yol levhaları ise uluslararası
- Girne şehir merkezinde denize girilmiyor..
- Ercan duty freeden sadece sigara alin, adadan içki.
- Prizler 3lü. Dönüştürücüye ihtiyaç olacak. Havaalanında pahalı ama adada her markette var denebilir. Ortalama 10TL.
KAYNAKLAR
http://www.welcometonorthcyprus.co.uk/
2 Yorum