Lofoten adalarına gezi planı yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Mesela gideceğiniz dönem ve burada geçireceğiniz süre oldukça önemli. Biz 18-25 Şubat tarihleri arasında 7 gecelik bir kış seyahati planlamıştık ve bu süre içinde maksimum gezeceğimiz yerleri listemize almıştık. Sıkıntı şu ki kış döneminde hava erken kararıyor ve gitmeden önce kontrol etseniz bile hava şartları her an değişebiliyor. Daha önce hiç gitmediğiniz bir yer için plan yapmak Avrupa’da çok kolay, özellikle büyük şehirlerde. Google maps kullanarak gezilecek yerlerin konumlarını ve aradaki mesafeyi rahat tahmin edebiliyorsunuz ama bu denli geniş bir ada coğrafyasında insan hiçbir şeyden emin olamıyor. Bu yüzden kendi deneyimlerimizden yola çıkarak, sizin de içiniz biraz daha rahat plan yapabilmeniz için önerilerimizi paylaşmak istedik.
Bu arada eğer okumadıyanız Lofoten Adaları nerede ve nasıl gidilir yazımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz..
Lofoten Adası içinde ulaşım:
Lofoten Adasında en rahat ve en pratik şekilde gezebilmek ve her yere kolaylıkla ulaşabilmek için araç kiralamalısınız. Otobüsler mevcut ama tek bir yol var: E10. Otobüs firması Reis Nordland olarak geçiyor. Duraklar, rota ve bilet fiyatları ingilizce olarak da websitelerinde mevcut. Haftalık pass mevcut bu arada. Eğer araç kiralamak istemiyorsanız haftalık tüm otobüslerde geçen kartlardan almanız mantıklı olacaktır. Ancak çoğu otobüs durağı bu ana yolun üzerinde. Yani bazı noktalara ulaşmak için otobüsten indikten sonra uzun bir yol yürümeniz gerekiyor. Aralarda minibüs bağlantısı falan yok yani. Uber ve Taksi neredeyse hiç kullanılmıyor çünkü aşırı pahalı. Bunun dışında otobüs seferleri günde 2 en fazla 3 tane. Böyle olunca da bekleme süreleri çok uzuyor. Otobüs biletleri de hiç ucuz değil. Özellikle bizim gibi 4 kişi seyahat ediyorsanız günlük giiş geliş otobüs bileti fiyatına 1 günlük araç kiralamaya denk geliyor. Zaten çok keyifli ve manzaralı olan Lofoten yollarında kesinlikle araba kiralamanızı öneririz.
Biz Evenes Havaalanı gidiş dönüş uçak bileti alıp, aracı havaalanından kiraladık. Gitmeden önce yaptığımız araştırmalarda Bodo’dan feribot ile adanın güneyine gelip, oradan kuzeye doğru gezenlerin de bir hayli fazla olduğunu gördük. İki alternatifi değerlendirdiğimizde aslında başlangıç noktasına geri dönmek zorunda kalmadan feribot ile güneye gelip, sonra kuzeye doğru seyahat edip en son da kuzeyden yani Evenes havaalanından Oslo’ ya dönmek mantıklı olurdu diye düşündük. Ama tabii ki zaman ve fiyat karşılaştırması yapmanız gerekiyor.
Lofoten Adasında Gezilecek Yerler:
Gelelim Lofoten Adalarında gezilecek yerlere. Lofoten adasında gezilecek yerlerin tamamını görebilmeniz için herhalde 1 ay falan buralarda zaman geçirmeniz gerekir. Neden? Çünkü adada gittiğiniz her yerde en az yarım gün zaman geçirmek isteyeceksiniz. Tek bir yol (E10) olduğu için eğer doğru bir rota çizmezseniz aynı yoldan geri gelmek zaman kaybettirecek. Konaklama yapacağınız lokasyonu seçerken de önce seyahat rotasını yapmanızı öneririz ki bu geri dönüşler nedeni ile zaman kaybınız daha az olsun.
Kesinlikle görmeniz gereken yerlerden bizim gezip beğendiklerimiz: Kabelvag (o kadar beğendikki burada tam 4 gece konakladık), Svolvaer, Henningsvaer, Ergün, Ballstad, Reine, Moskones, A, Gimsoy. Bu köyleri detaylıca bir sonraki yazımızda anlatacağız.
Bunların dışında eğer bahar dönemlerinde ve ya yazın Lofoten gezisi planlıyorsanız görmeniz gereken muazzam plajlar var: Hauklandstranda, Djevelporten, Skrova, Haen, Roren, Flakstadtind, Kvalvika Beach, Festvagtind. Ayrıca trekking rotaları, tekne gezintileri, kayaking ve sörf noktaları da mevcut.
Lofoten Adası Gezi Rotası:
Bizim rotamız genel hatları ile şu şekilde: Tabii bu rota üzerinde gidip gelmek ve aradaki diğer yerlere giriş çıkmak kaydı ile 7 günde tam 950 km yol yapmışız.
Lofoten adalarında başlangıç noktası olarak en fazla tavsiye edilen şehir Svolvaer. Nedeni, burada alışveriş merkezi, konaklama alternatifleri, araç kiralama ofisleri, restorant ve marketlerin görece daha fazla olması gibi sebepler olduğunu düşünüyoruz. Buradan seyahate başladığınızda özellikle alışveriş ve benzin konusunu halletmenizi öneririz. Çünkü E10 üzerinde ve birçok küçük köyde benzin istasyonu, market imkanları sınırlı. O yüzden mantıklı bir alternatif. Neredeyse Leknes’e kadar biz büyük bir AVM görmedik ve benzin istasyonları her ne kadar market gibi tasarlanmış olsa da sayıca bizdeki gibi fazla değil. Dolayısıyla eğer siz geziye güneyden başlayacaksanız Leknes başlangıç konumunuz olarak düşünülebilir.
Bu arada seyahatinizin tarihleri hangi günlere denk geliyor ona da dikkat etmeniz lazım. Pazar günleri her yer kapalı, cumartesi günleri de market açılış kapanış saatleri genelde 10-18 şeklinde. Buzdolabınız boş kalmasın istiyorsanız bu küçük ayrıntıyı da atlamamalısınız.
Lofoten Adasında Konaklama:
Eğer kış dönemi olmasaydı her yerde 1-2 gece kalacak şekilde planlama yapmak mantıklı olacaktı ama biz hava şartlarından dolayı seyahati ikiye bölmeyi tercih ettik. İlk 3 gün Kabelvag’ da rorbu oteli tercih ettik. Kabelvag çok sevimli bir yer ama burayı seçmemizin asıl nedeni booking.com’da bu otelin kahvaltı dahil diğerlerinden çok daha uygun olmasıydı. Ayrıca Kabelvag’ da konaklama yaparak hem havaalanından geldiğimiz rotayı ortalamış olduk hem de bu civarda gezilecek yerlere kolay ulaşım sağladık. Sonraki 3 gün Leknes civarında bir yerde kalmayı tercih ettik. Burayı da airbnb’ den göl evi olarak tuttuk. Tabii gittiğimiz dönemde göl donmuş olduğundan su yerine kar gördük ama yine de aşırı keyifliydi. Leknes’ de konakladığımız süre içinde de adanın güney kısmına günübirlik gidip geldik diyebiliriz. Son gecemizde yine Kabelvag’daki rorbu otelimizde kalmayı tercih ettik, bu kısım tamamen duygusal oldu zira oteli, kahvaltısını, ve sauna&hot tube aktivitesini deneyimlemek içindi..
İdeal bir rotada yani hava şartlarının daha elverişli olduğu bir dönemde git gel yapmamak için tavsiyemiz otelleri maksimum 2 gece olacak şekilde tutabilirsiniz. Ayrıca eğer bizim gibi kuzey ışıkları görme niyetiyle buralara geldiyseniz yine esnek olmalısınız. Aurora Map uygulaması kuzey ışıkları görme ihtimalinin yüksek olduğu yerleri gösteriyor. Dolayısıyla eğer adanın güneyindeyseniz ve ışıklar kuzey kısımlarda gösteriyorsa belki rotanızı yukarılara çıkartmanız gerekebilir. Kuzey ışıklarını nasıl ve ne zaman gördük bunu da ayrıca yazacağız tabii ki..