Wadi Rum 720 km2’lik bir alanda yer alan ve koruma altındaki bir bölge Ürdün’ün güneyinde yüksek kum tepeleri, kızıl kayalıklar, dar kanyonlar ve geniş kum vadilerinden oluşan bu bölgede Bedeviler kendilerine has kıl çadırlarda hala yaşamlarını sürdürüyorlar.
Jeep safari turları, deve turları ve bolca yürüyüş yapabileceğiniz bu bölgede asıl yapılması gerekenlerden biri de Bedevi çadırlarında bir gece geçirmek ve Bedevi kültürünü yaşamak.
1998′ de koruma altına alınmış Wadi Rum, Ay Vadisi olarak da biliyor. 2011 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiş. Yüzyıllar boyu bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu alanda Petra Antik Kenti’nin mimarları olan Nebatiler de hüküm sürmüş. Arkalarında bir de tapınak bırakmış olan Nebatilerin izlerine çölde gezerken yer yer rastlamak mümkün.
Wadi Rum geçmişte ticaret yollarının kesişim noktası konumunda olduğu için bir çok kervan buraya uğruyormuş. Stratejik konumu sebebiyle Osmanlı Devleti’nin büyük projelerinden biri olan Hicaz Demiryolları da buradan geçiyor.
İngiliz ajan T. E. Lawrence’ ın ismini burada sık duyacaksınız çünkü Arap Ayaklanması süresinde birçok kez buradan geçerek bölgenin bilinirliğini arttırdığı söyleniyor. Bilenler vardır; Ridley Scott’ın yönetmenliğindeki The Martian (Marslı) filmi burada çekildi ve bu filmde kullanılan uzay arabası Amman Royal Car Museum’da sergileniyor.
Wadi Rum’ a Ulaşım:
Wadi Rum Aqaba’dan 58 km, Petra Antik Kentinden 105 km mesafede, Ürdün’ün güneybatısında yer alıyor. Başkent Amman’dan 3,5 saatte, Petra’dan 1,5 saatte, Akabe’den 1 saate ulaşmanız mümkün. Araç kiralayabileceğiniz gibi konaklama yapacağınız yerlerden de ücret karşılığında transfer hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca taksi tutabilir veya toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Taksilerin pahalı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Genelde otobüs firması olarak tavsiye edilen jett buss.
Wadi Rum’ a araç kiralayarak geldikten sonra – ki navigasyon sorunsuz ulaşım sağlıyor- araçla belirli bir yere kadar gidebiliyorsunuz. Sonrasında çölde bireysel takılmak yasak. İlla bir tura katılmanız lazım. Önce Visitor Center’ da 5 JOD karşılığı kayıt yaptırıyorsunuz sonra aracınızla çöl manzarası eşliğinde 10 km ilerledikten sonra Wadi Rum tren istasyonunu geçip Wadi Rum Village’a ulaşıyorsunuz. Burada ya rehberinizle buluşabilir ya da günübirlik tur organize edebilirsiniz. Bunu önceden planlamak önemli çünkü gereksiz zaman kaybedebilirsiniz.
Eğer Jordan Pass alırsanız bu 5 JOD giriş ücretini ödemenize gerek yok. Bu Jordan pass nerelerde geçer derseniz buraya tık tık.
Wadi Rum’ da Neler Yapılır?
Koruma altındaki bu alana geldiğinizde Jeep, at ya da deve turlarına katılabilir, bolca yürüyebilirsiniz. Eğer konaklama yapacaksanız tesis tarafından düzenlenen turlar ile zaten belli bir ücret karşılığı anlaşabilirsiniz. Ama konaklama yapmadan sadece bir bakıp çıkacağım derseniz o da mümkün. Genelde 2 saat ile tüm gün arasında süren jeep ile gezebileceğiniz 9 farklı tur paketi mevcut. Ayrıca deve turları ve kısa mesafelerde bir Bedevi rehber eşliğinde yürüyüş yapacağınız seçenekler de bulunuyor. Bu arada uymanız gereken kurallar da size girişte söyleniyor mesela tırmanış yapmak yasak ki zaten acil servis, ambulans hizmeti çok zayıf.
Turlar saat 10 gibi başlıyor ve en geç 18 gibi sizi seçtiğiniz alternatife bağlı olarak, ya aldıkları yere ya da kamp alanına bırakıyorlar.
Wadi Rum’ da Konaklama
Wadi Rum’ da kamp alanlarında ya da Bed and Breakfast denen kahvaltı dahil tesislerde konaklama yapabilirsiniz. Kıl çadır diye tabir edebileceğimiz bu kamp alanlarında genelde dağ manzaralı ve 2-3 ya da daha fazla yataklı alternatifler bulunuyor. Çölde olduğunuz için geceleri çok soğuk geçiyor ve tesisler ekstra battaniye dağıtabiliyor. Bu kıl çadırların bir tık daha lüksü olan glamping dome ya da bubble hotel diye göreceğiniz alternatifler de bulunuyor ki gecelik fiyatları oldukça fazla. Belki tek farkı banyosunun içinde olması ve daha temiz görünmesidir ama sonuçta herkesin kaldığı yer aynı 🙂 Burada otel yok, ATM yok, internet yok aklınızda bulunsun. Eğer otel konforu arıyorsanız en yakın Akabe ya da Petra’ da konaklamayabilir Wadi Rum için günübirlik bir gezi planı yapabilirsiniz.
Wadi Rum giriş ücreti ise 5 Ürdün doları. Gideceğiniz tarih için güncel fiyatı buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Wadi Rum’ da Neler Görülmeli?
Eğer turlara katılırsanız -ki zaten bu şekilde gezmeniz en mantıklısı- aşağıda yazdığımız tüm görülmesi gereken yerlere jeeplerle zahmetsiz ulaşacaksınız.
Lawrence’s spring: Wadi Rum’un girişine yakın konumda yer alan ve aktif olarak kullanılan bir su kaynağı burası. Bu bölgede bulunan 25 kaynak suyu noktasından biri. Zamanında kervanların su için uğrak noktasıymış. Ama buraya çıkılan yol oldukça taşlı, dik ve zorlu. Çıktığınızda sizi karşılayan ise küçük ve yosunlaşmış bir su birikintisi. Manzarası güzel ama eğer diz probleminin vs varsa çıkmanıza değmez.
Khazali canyon: Burası en iyi fotoğrafları çekebileceğiniz yer haberiniz olsun 🙂 100 m uzunluğunda ve oldukça dar yürüme yollarına sahip kanyonun iç duvarları Semudik, Nebatî ve İslami yazıtların yanı sıra insanları ve hayvanları betimleyen simgelerle kaplı. Zamanında ilk insanların yaptığı ayak izleri kanyon duvarında tasvir edilmiş.
Sand dunes: Kızıl kum denilen yer tam bir çöl hissi veriyor. Al Ramal Tepesi olarak da biliniyor. Burada ayakkabılarınızı çıkartıp koşmayı deneyin bakalım kimler batmadan bunu başarabilecek 🙂
Little Bridge: Küçük köprü ‘Raqabat al Wadak’ olarak da biliniyor ve Wadi Rum’ın simge yapılarından biri. Küçük Köprüye ulaşmak için küçük bir tırmanış yapmanız lazım ve sonunda ulaşacağınız manzara efsane.
Lawrance’s House: Meşhur Lawrence, ki kendisi Arap kabilelerini Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşmak için birleştiren kişi, 1917 civarında burada kalmış. Ev daha önceleri Nebatiler tarafından inşa edilen bir yapı üzerine kurulmuş. Bedeviler küçük saray diyor buraya. Ancak bugün göreceğiniz sadece üst üste bir kaç taş.
Mushroom Rock: Mantar Kaya ise daha önce Şarm El Şeyh’ den düzenlenen turlardan da adını duyduğumuz bir yapı. Doğanın kayaya verdiği en mükemmel şekillerden. Yüzyıllar boyunca rüzgar ve yağmur, yapının tabanındaki daha yumuşak tortul kaya katmanlarını aşındırmış ve ortaya mantara benzeyen böyle bir kaya oluşumu çıkmış.
Um Fruth Rock Bridge: Kayaların doğal aşınımlar sonucu adeta bir köprü haline gelmesi gerçekten büyüleyici. Yerden 15 metre yükseklikte bu köprüde fotoğraf molası verebilirsiniz.
Abu Khashaba Kanyon, Burrah Canyon, Sir Um Tawaqi gibi birçok kanyon, Nebati tapınağı, Seven pillars of wisdom, Alameleh ve Anfashieh yazıtları görülecek diğer simge yapılardan.
Ayrıca gezebileceğiniz diğer yerler:
Wadi Rum Tren İstasyonu Wadi Rum Village yolu üzerinde tur şirketlerinin programına dahil değil ama bireysel gidenlerin uğraması gereken bir yer.
Hicaz Demiryolu İstanbul ile Kutsal Topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek, bu bölgelere taşınacak askerlerin ulaşımını kolaylaştırmak, hacıların daha güvenli bir şekilde hacca gidip gelmesini sağlamak, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu topraklardaki fiili hakimiyetini güçlendirmek ve Arap ülkelerinin ekonomik gücünü yükseltmek için yapılmış. Fakat 1. Dünya Savaşı sırasında Lawrence ile işbirliği yapan Araplar demiryoluna çok zarar vermişler ve yolu kullanamaz hale getirmişler.
Wadi Rum’ da dikkat etmeniz gerekenler:
- Daha önce de bahsettiğimiz gibi burada ATM yok yanınızda mutlaka nakit olmalı.
- Geceleri aşırı soğuk olabileceği için içlik ve kalın çorap tarzı şeyleri almayı unutmayın.
- Gözlük, güneş kremi, bandana tarzı saçlarınızı kapatabileceğiniz eşarp türevi şeyleri kesinlikle çantaya atın.
- Pazarlık yapın.
- İnternet çekmiyor ama elektrik sıkıntısı yok.
- Tuvaletler genelde ortak o yüzden hazırlıklı olun.
- Gece samanyolu ve gökyüzünü izlemeyi unutmayın.
- Yanınıza küçük bir çanta ve belki bir iki ufak atıştırmalıklar alın.
- Çölün keyfini çıkartın.
Belirli bir giriş saati yok buranın. 24 saat giriş çıkış yapabilirsiniz. Giriş ücreti ödedikten sonra kayıt yaptırmayı unutmayın.
Ürdün gezisine ait diğer yazılar için buraya tık tık..