DUBAİ EKONOMİK GEZİ REHBERİ
En’ler Şehri Dubai…
Daha önce gitmediğiniz bir ülkeye gitme hazırlıkları sırasında yapılması gerekenlerin başında hedef ülkenin tanınması da geliyor. Bizim için Birleşik Arap Emirlikleri yepyeni bir ülke. O yüzden ders 1: önce ülkeyi tanıyalım! Petrol zengini Bireşik Arap Emirlikleri, yedi emirlikten oluşuyor. Bunlar; Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü’l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn. Size de muhtemelen bizim gibi ilk ikisi tanıdık geldiyse sebebi; parlamenter monarşi ile yönetilen BAE’nin, Abu Dhabi hem başkenti hem de baş emirliği, Dubai ise turistik baş emirliği… Yani bu şekilde demesi daha kolay oluyor… Emirlikleri emirler yönetiyor. Tabii en popüler emirler; ülkenin de başbakanı olan Abu Dabi emiri ve sonrasında Dubai emiri…
Tamam bu dersler uzayıp gitmeyecek, rahat bir nefes alabilirsiniz. Zira bu kadar bilgi bize yetti. Zenginler kardeşim… O emirleri de Allah sahiplerine bütün o zenginlikleri ile bağışlasın. Amen..
Gelelim Dubai’ye…
Basra Körfezi kıyısındaki Dubai, tam anlamıyla bir en’ ler şehri.. Para insana neler yaptırır bu şehirde anlıyor insan.. Kandura adında, bizce karşılığı beyaz uzun entari ve başında beyaz uzun örtülü kıyafetler giyen Dubaililer bir anda yanınızdan Ferrari ile geçip, gökdelene çıkınca kıyafetin aslında gerçekten gereksiz bir yargılama durumu olduğunu insan anlıyor.. Hadi bu da ders 2 olsun bize. Bu arada turist olarak bizim giymemiz gerekmiyor.
Biz Dubai transit vize ile şehri 5 saatte hızlandırılmış olarak gezsek de, eğer hakkını vererek geniş geniş gezeyim diyorsanız, Dubai için 3 gün kafi… Biz de Dubai’yi üç bölgeye ayırıp, 3 günlük Dubai gezisi yazımızı hazıladık… Dubai’de gezilmesi gereken yerler, Dubai’de yapılması gerekenler ve daha fazlası için buyunss efenimmm…
Dubai İstanbul saat farkı nedir?
+1 saat. Yani orada saat, 1 saat ileri.
1 Dubai Dirhemi kaç Türk Lirası?
Dubai para birimi Dirhem, kısaca AED.
- 1 AED = 0.97 TL (2017’deki ilk Dubai seferimizde)
- 1 AED= 5.13 TL (2023 Şubat ayında! ŞAKA GİBİ!)
Orada Dirhem harcayacağız diye gitmeden Dirhem almanıza gerek yok. Çünkü dolar da iş görüyor. Ve genel olarak sabit kur uygulanıyor.
- (2017’de) 1 Dolar = 3.67 AED (Bu kur resmen 7 aydır böyle, baya bi sabitlenmiş).
- 2023 Şubat ayında 1 Dolar= 3.67 AED!!!! Dolarda değişen bir şey olmamış!!!
Dubai hava durumu
Dubai’ye bahar aylarında özellikle Kasım ila Nisan ortasına kadar giderseniz, çöl sıcaklarını hissetmeden rahatça şehri gezebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir husus; yazın ortasında kış soğukluğunu hissedebilirsiniz. Çünkü iç mekanlar klima ile buz gibi olabiliyor.
DUBAİ’ YE ULAŞIM: DUBAİ’ YE NASIL GİDİLİR?
- Uçak ile: 2023 Şubat verisine göre Dünyanın en kalabalık 2. havaalanı Dubai Havaalanı (kaynak), şehrin güneyinde Garhoud‘ da yer alıyor. Dubai şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer alan havaalanına, İstanbul’ dan direkt seferler var. Havalanından Dubai şehir merkezine gitmek için;
- Metro ile: Dubai Havaalanı 1 ve 3. terminalden, 10 dakika aralıklarla metroya binebilirsiniz. Bu iki metro terminali arasında shuttle var. 2 adet metro hattı var ve metro biletinizi havaalanından temin edebilirsiniz.. Seferler Perşembe günü 5.50’de ve Cuma sabahları metro yok, seferler ise 13:00’de başlıyor. Havaalanından Dubai şehir merkezi ya da sahil şeridine giderek gezinize başlayabilirsiniz. Metro bileti 2 ila 8.50 Dirhem arasında değişiyor.
- Otobüs ile: Uçak saatlerine göre, Dubai Havaalanı 1, 2 ve 3. terminallerden otobüs ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Otobüs ücreti 3 Dirhem. Deira‘ ya gitmek için; 4, 11A, 11C, 11M, 48 ve 64, Bur Dubai Bölgesi için; 402 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Terminal 1 ve 3′ ten 24 saat boyunca Dubai şehir merkezine giden shuttle var. Hem de bedava. Tek yapmanız gereken, levhaları takip ederek ‘ May I Help You ‘ yu bulmak.
- Araç kiralayarak: Dubai Havaalanı’ndaki araç kiralama firmalarından araç kiralayabilirsiniz.
- Taksi ile: Havaalanı çıkışında farklı renkler ile birbirinden ayrılan 50’den fazla taksi firmalarını göreceksiniz. Ola ki taksi yoksa 4774 e SMS atabilirsiniz. (Eğer Etisalat telefon numaranız varsa) Taksilerde taksimetre var ve taksi şoförleri genel olarak İngilizce konuşuyor. Havaalanında taksimetreler 20 Dirhem ile taksimetreyi açıyor.. (Dubai şehir merkezinden binerseniz, taksimetre 06:00-22:00 arasında 3 Dirhem, 22:00- 06:00 arasında ise 3.5 Dirhem ile açılıyor.) Kilometre başına da taksimetre 1.60 Dirhem atıyor.. Taksi beklerken taksimetre dakikada 0.5 Dirhem atıyor. Eğer paralı bir geçitten geçerseniz, her bir geçişte 4 Dirhem taksimetreye ekleniyor. Pembe taksiler sadece bayanlara özel. Dubai’ ye gitmek yaklaşık 10 dakika ve 35 Dirhem, Bur Dubai’ ye gitmek ise 15 dakika ve yaklaşık 25 Dirhem tutuyor. Gece tarifesi uygulanıyor.. Mesela, Dial A Driver taksi firması, en az 4 saatlik yolculuk için saat başı 50 Dirhem ile ücreti sabit tutmuş. 20 Dirhem’ e taksimetreyi sabitleyen taksiler de var. Genel olarak havaalanından en uzak noktalardan olan 80 Dirhem, Bur Dubai ise 35 Dirhem kadar tutuyor. 04-208-08-08 ile taksi çağırabilirsiniz. Ekstra 3 Dirhem rez. ücreti var.
Dubai taksileriyle ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.
DUBAİ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Dubai otobüs, metro ile ulaşım:
Dubai yürüyerek gezilecek bir şehir değil. Dubai’ deki ilk durağımız olan Deira Saat Kulesi ile Ibn Batuta Mall arası yürüyerek 65 km, araç ile 34 km. Yani yürüyemezsiniz. Yürüme kısmını aşağıda yer alan Dubai Şehir Turu kısmındaki bölgeler içinde yapabilirsiniz.. Tren, metro, otobüs ile ulaşım sağlamak çok kolay ve konforlu.. Otobüs en ucuz ulaşım şekli olmasına karşın, genellikle sokak aralarında ya da banliyölere gitmek için kullanılıyor. Dubai otobüs bileti fiyatı 2 Dirhem. Turistlerin ilgilisini çekebilecek otobüs hattı ise 8 numaralı otobüs hattı. Gold Souq’ den Wild Wadi’ ye sahilden gidiyor. 52 km uzunluğuyla Dubai metrosu Kahire’ den sonra Arap yarım adasının en uzun ikinci metrosu.. Otobüs durakları klimalı. Otobüslerde ve metrolarda sadece Nol kart‘ ın geçiyor… 1 bilet 2- 8.50 Dirhem, günlük kart ise 14 Dirhem. Metro Cuma günleri hariç 06:00- 23:00 arasında açık. Cuma günleri ise 14:00- 00:00 arasında hizmet veriyor. Yani Dubai’ de toplu taşımada her şey düşünülmüş..
Careem bike ile 20 Drihem’e elektrikli bisiklet kullanabilirsiniz. 45dk kullanıp şarj edip tekrar kullanabilirsiniz. Eğer zamanında şarj makinelerine takmazsanız her 30dk için 10 AED ödemeniz gerekir.
- Dubai’de en ucuz ulaşım için NOL CARD: Eğer ilk defa Dubai’ye gidiyorsanız bu bilgiler tam sizin için: Taksi pahalı olduğu için alternatif ulaşım aracı olarak metroyu kullanabilirsiniz. 2 metro hattı var. Dubai havalimanından metro ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Dubai’de NOL card kullanılıyor. Bilet ücreti: 24 AED. Gold ve silver olmak üzere 2 tip nol kart var. Gold kart sahipleri için özel kompartıman var. Sakın gold kartınız yoksa binmeyin! Cezası var. Kadın ve çocuk kompartımanı metronun en önünde. Arada 3 kanin silver kartı olanlar için. Minimum bilet parası 3 AED. Gold kartın ücreti, silver kartın 2 katı. NOL kartı deniz taksisi, ferry, otobüs, park yeri ve tramvay da kullanabilirsiniz. FİYAT KONTROLL
NOT: NOL kart güncel fiyatları için tıklayıns
Dubai tekne ile ulaşım:
**Dubai’de 1 AED’ye ulaşım: Bur Dubai’den Deira’ya. Teknede ödeme Old Souk manzaralı. Konum: Abra
**5 AED’ye Dubai’de tekne turu: Dubai Marina Mall’dan Bluewaters ya da tam ters istikamet RTA teknesi ile
- Dubai’de en iyi manzaralı tekne turu:
DUBAİ’DE KONAKLAMA: DUBAİ’ DE NEREDE KALINIR?
Al Barsha (yani Dubai Marina’ nın olduğu bölge), Bur Dubai (yani Dubai eski şehir merkezinin olduğu bölge) ve Deira (yani Dubai Altıncılar Çarşısının olduğu bölge) bölgelerinde kalabilirsiniz. Denize ne kadar yakın olursanız, konaklama maliyetiniz o kadar artacaktır.
DUBAİ’DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Panoramik şehir manzarası seyretmek:
- At the top’tan Dubai seyri: Dünya’nın en yüksek binasına, dünyanın en hızlı asansörü ile ışınlanıp Arap Körfezi manzarası izlemek ister misiniz? Burj Khalifa‘nın 124. katındaki At the top adındaki gözlem noktasından Dubai’yi seyredebilirsiniz. Önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü kapıda bilet hem pahalı hem de bulmak çok zor.
- **Sky View Observatory: Emaar Meydanı’ndaki kule, Burj Khalifa‘yı ve Sheik Zayed Road en iyi görebileceğiniz yer. 10:30- 21:00 arasında açık. Gün batımı manzara için en ideal zaman. Getyourguide ya da kayak tan bilet alınabilir. Ücret: 80AED. Diğer aktiviteleri de kapsayan kombo bilet daha mantıklı olabilir. Burada yapılacak diğer aktiviteler de var:
- Glass slide (53ten 52 ye)
- Cam da yürüyüş
- Edge walking
- **Palm Jumeriah Monorail: 15 AED’ye Dubai’nin en güzel manzarasını görmeye hazır mısınız?: Yeni bir durak eklenmiş. The pointe palm. Otopark Nakheel mall palm ‘da BEDAVA. 15 AED ücreti (gidiş-dönüş bilet fiyatı). 18:00’de ışık şovları başlıyor. Ama Dubai Mall’daki ışık gösterileri daha iyiymiş.( Dubai Mall’daki çeşme, dünyanın en büyük çeşmesi ) 5 yaşından küçük çocuklar için ya da 110cm altındaki çocuklar için ücretsiz. Ailelerin de %50 indirimi var. Palm Jumeirah, Pointe, Atlantis’i görebiliyorsunuz. 5 durağı var. Palm jumeirah tan binin. manzaralı bi yolu var. İlk 3 saat otopark BEDAVA( gateaway monorail station’da).
- **Dubai Downtown Slide: 19 metreden kayıyorsunuz. Burj plazanın girişinde. BEDAVA
- Dubai Alışveriş Festivali (Dubai Shopping Fest): Eğer alışveriş için Dubai’ye gidecekseniz, 1 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasına seyahatinizi denk getirin ve alışverişin hakkını verin.
- Skydive Dubai: Dünyanın en yüksek burgu binası Cayan Tower’dan 13000 feette skydiving yapın. Hem de dünyanın en büyük insan yapımı adasının üstünde! Kafesinde zil sizi çağırana kadar bekliyorsunuz.. Detaylı anlatım sonrası eşyalı bırakıp otobüsle jete gidiyorsunuz.
- Waterbus Turu: Waterbus adındaki tekneler ile, boğaz turu yapabilirsiniz. Gidiş-dönüş 50 Dirhem. Ya da Abra tekne turu (dubai creek/ deira adası, ya da Dubai Canal Water (bu ücretsiz)
- Dubai Design District: 29/01/23 e kadar açık farklı konsepte kafelerin olduğu modern sanat eli değmiş tadında bi açık hava yeme-içme alanı. Giriş ücretsiz
- Dubai Drone gösterisi: 15 Aralık- 29 Ocak arasında görebileceğimiz drone ile lazer gösterisi. Konum: Bluewater’s & The Beach, JBR “skating with a view” tabelasını takip edin, manzarası çok iyi. 19:00-22:00 arasında Giriş ücretsiz
- Deep dive Pool: Dünyanın en derin havuz 60 metre derinliğinde içinde çeşitli oyun alanları da var. Konum: NAS Sports Complex
- X-Line Dubai: Dubai’nin marina’da yer alan zipline gökdelenlerle Dubai mall arasinda
- Tesla Taksi: Tesla’dan taksi olur mu? Dubai’de uber’den araç olarak ekstra ücret vererek Tesla kiralayabileceğinizi biliyor musunuz?
- Ücretsiz plaj: Bali vibes. Konum: Jebel Ali Beach
- Festival Plaza Mall: ücretsiz fotoğraf alanları Donut Heaven, Secret rooms, mirror room- Konum: Jebel Ali Village
-
Gyrocopter: palm jumeriah üzerinde 20 dakikalık bir uçuş. Konum: Dubai marina’ daki Sky dive dubai’den
- Dubai’de yapacağınız en unique aktivitelere ek olarak: 24k altın kahve içmek, Orta Doğu’nun en büyük şişme havuzunda eğlence, virtual reality park, karda film izleme, Mall of Emirates’te ski
- Çölde safari, desert biking
- ***Diğer Dubai’de heyecan verici aktiviteler: the storm coaster=65 AED, flying cup=49 AED, kayaking= 79 AED, mountain toboggan ride=40 AED, drift zone 59, AED Marina beach’te jet ski 55 AED, safari 39 AED
- UAE’de ulusal gününde firework izleyebileceğiniz yerler: Bluwater Island, Global village, The Walk, JBR- Al Seef- The Pointe, Palm Jumeirah- Le Mer- Expo City Dubai- Abu Dhabi Bawabay Al Sharq Mall- Emirates Palace- Abu Dhabi National Exibition Center (Adnec)
DUBAİ’DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Dubai’de yemeden dönmeyin diyebileceğimiz güzellikte bir lezzet yok. Arap yemeklerinin tadına burada da bakabilirsiniz. Bizim Arap yemeklerine tercih ettiğimiz Lübnan mutfağı, Dubai’nin de vazgeçilmezi.. Dubai’ de önemli olan ne yediğiniz değil, nerede yediğiniz. Unutmayın: Halk zengin. Bu yüzden de etiket önemli..
Tabii Jumeirah Road’da Four Seasons Otel’in alt katındaki Nusret Dubai de bir başka popüler restoran. Ama Nusret için gidecekseniz, o kadar yol yapmayın Etiler’e gidin daha az masraf olur 🙂
** Tek öneri: Al Baik diye bi atıştırmadık var. #albaikdubai #albaikhack #foodie
**NOT: Viva market: BAEdeki en ucuz süpermarket
Dubai’de rooftop restoranlar:
- Lune Lounge Dubai: Burj Khalifa manzaralı: rooftop var.
- **En popüler restoranlardan, Burj Khalifa‘ nın 123. katındaki At.mosphere bar‘ da bir şeyler yiyip, bu yükseklikten Dubai seyri tam bir nokta atışı tercih olur…
Dubai’de en iyi dünya restoranları:
- Clap: Japon restoranı, vejeteryan yemekleri var. Roof top ‘ından manzarası muhteşem.
- Surf Club: teras kısmı da olan plaj barı.
- Tortuga: Meksika restoranı
Dubai’nin en pahalı restoranı: Kişi başı 5000 AED ile Mandarin Otel’de
**Dubai’nin ünlü çeşmesi manzaralı kafe: Dubai Mall’daki Novikov Kafe
**Dubai’de az popüler gizli bir kafe: Museum of Future, Level 1 ‘de yer alan Parker’s Mart ayının ortasına kadar açık. Mutlaka denemesi gereken lezzet ise: Matilda Cake (75 Dirhams)**** Rezervasyona gerekli mi anlamadık ama giriş için kuyruk oluyormuş.. Patates kızartması 37dhs, limonlu tavuk 59dhs. Birazcık pahalıymış. Ayrıca Müze’de 3 saat otopark ücretsiz. Özel bi asansörle kafenin olduğu 1. Kata direkt çıkabiliyorsunuz. Park ettikten sonra personel sizi asansöre kadar eşlik ediyor??. Konum: Museum of Future ‘da yer alıyor..
Dubai’de Ekonomik Yeme İçme Önerileri:
- **Dubai’nın Persian Milkshake’i çok popüler: 10’dan fazla ürün karışımının üstüne bir de ev yapımı dondurma geliyor. Ücret 25 AED Konum: Dynamite Shake
- **Dubai’de en ucuz Pull me up Cake: 26 AED konum: Chocolicious Jumeirah- Mottosu: Eat cake be fat
- ***Global Village: Fas, Çin, Africa, Ürdün, Mısır, Japonya, Pakistan gibi dünya lezetterini tadabilirsiniz. Global village’dan alınması gerekenler: spiral patato stick —get Fried 15 AED, Hot lu 25 aed, emirati regag 15 aed, bosna house 30 AED, Dondura 20 AED
- Clay Cafe: Konum: Khorfakkan kornişte. Sahil kenarında odun ateşinde pizza ve harika kahve için tercih edilebilir
- Car dine: 20 aed chicken chowmein 20 and, chicken momos 20 sed- konum: Karama Lunch Box
- Kababos Habado: (Airport Road, Garhoud): 5 Aed’den başlayan fiyatlarla yemek, 4 Aed’den başlayan fiyatlarla sandwich alabiliyorsunuz
-
Nad al hamar balet: 1-11 AED arasında atistirmalik
- Pressmansme: 15 AED’ den başlayan fiyatlarla sandwich Dubai
Bizim araştırmalarımızda beğendiğimiz Dubai’deki kafe/ restoranlar:
- Al Ain Oasis: Konum: Dubai Al tuhaf caddesi. Yeme içme yeri otantik
- La Mer
- Forever Rose Cafe- 2d konseptli
- Barasti beach
- La nena coffee- konsepti güzel
- Dome cafe – konum: Ras Al Khaimar çölde
DUBAİ ALIŞVERİŞ
Şunu alın bunu alın demeye gerek yok. Her türlü markayı Dubai’de bulabilirsiniz. Yani money talks… Dubai’den hediyelik eşya olarak; hurma, badem, burner (tütsülük) alabilirsiniz.
DUBAİ ŞEHİR TURU
Baştan sona Dubai şehir turunu içeren 3 günlük Dubai gezi rotamız birbirini takip eden üç bölgeden oluşuyor. (Bölgelere göre detaylandıracağız..) Bunlar;
- Dubai eski şehir merkezi
- Dubai şehir merkezi
- Dubai Sahili (yani Jumeirah ve Dubai Marina)
Bu bölgelerdeki gezilecek yerler birbirine daha yakın olduğu için bu şekilde ayırmak daha anlaşılır diye düşündük ve Dubai sahili de iki ayrı bölge ayırdık oldu size dört! Bakalım neler varmış bu bölgelerde..
DUBAİ ESKİ ŞEHİR MERKEZİ (DUBAİ OLDTOWN)
Dubai’nin eski yerleşim yerlerinden Deira, Al Ras ve Al Fahidi bölgesinde Dubai’nin tarihi yüzünü göreceksiniz.. Kısa kısa bakalım nereler varmış. Deira’da gezilecek yerler:
- Dubai Frame: Ücretsiz
- **AYA Universe: Dubai’nin yeni büyüleyici yeri: AYA Universe. 12 deneyim alanı var. Konum: Wafi Mall. Ücreti: 100 AED
- Yas Al Khor wildlife sanctuary: ÜCretsiz
- Jaddaf Waterfront: Dubai’de açık hava galerisi. Dünyanın dört bi yanından sanatçıların 100’den fazla eserini açık ve kapalı alanda görebilirsiniz. Ayrıca pop-up kafelerde konumda mevcut. Konum: DIFC Sculpture Park. Giriş ücretsiz
- **Dubai Creek Harbour: En iyi Sunset. Ücretsiz
- Dubai festival city: lazer ve ışık şovları
- Dubai Koyu (Dubai Creek): Şehr-i Deira ve Bur Dubai olmak üzere iki bölgeye ayıran koyda, 1 Dirhem’e tekne turu yapılabiliyor.. Pazarlık yaparak, daha farklı yerlere de gidebilirsiniz. Konakladığınız yerden en yakın limandan ‘Deira’ istasyonuna giderek eski şehir Dubai turumuza başlıyoruz.
- Dubai Saat Kulesi (Deira Clocktower): Ziki Hamsi’ nin mimarı olduğu, 1965 yılında inşa edilen saat kulesi.
- Dubai Baharatçılar Çarşısı (Dubai Spice Souk): Şehrin pazarlarından..
- Dubai BelediyeMüzesi: 1957 yılında Dubai’nin bağımsızlığı ile beraber toplumsal hayatını nasıl değiştiğini görebileceğiniz müze 2006 yılında açıldı. Giriş ücretsiz
- Museum of the Poet Al Oqaili: Kant ta bulunan yüzyıllık ev nebati ve klasik şiiri olan katkılarını görebilirsiniz. Giriş ücretsiz
- Dubai Altıncılar Çarşısı (Dubai Gold Souk): Adı üstünde..
- Heritage House: Emirlik evlerinin en başarılı örneklerinden olan evde, ihtişama tanıklık ediliyor.
- Naif Museum: Dubai’nin ilk polis karakolu ve hapishanesi 1939 yılında yapılmış Dubai polis güçleri ve adalet sistem ile ilgili bilgi alabileceğiniz bir müze. Giriş ücretsiz
- Heritage Village: Emirlik hayatına dair merak ettiklerinizin cevaplarını bulabileceğiniz bir köy.
- Sheikh Saeed Al Maktoum’ un Evi (House of Sheikh Saeed Al Maktoum): 1912-1958 yılları arasında emirliği yöneten Maktum ailesinin ilk evi. Giriş ücretsiz
- Al Shindagha Müzesi ( Al Shindagha Museum): Dubai’nin tarihine yolculuk yapacağınız bir müze
- Dubai Tekstilciler Çarşısı (Dubai Textile Souk): Giyim ağırlıklı, birçok ürününün olduğu çarşı.
- Dubai Büyük Camii (Grand Bur Dubai Masjid- Dubai Grand Mosque): Dubai’nin en yüksek minaresine sahip camii.
- Dubai Müzesi (Dubai Museum): Dubai’nin en eski yapısı olan El Fahidi Hisarı (Al Fahidi Fort) içinde yer alan müze. Ayrıca Dubai’ nin en eski yerleşim yerlerinden Al Bastakiya Bölgesi’nde yer alıyor.
- Bozuk para Müzesi (Coins museum) Ender bundan ve tarihi bozuk paraları yer aldığı bir müze. Giriş ücretsiz
- Museum Of Illusions Dubai: Istanbul’da da şubesi bulunan Museum of Illusion farklı temelli odalarıyla görsel bir şölen.
- **Al Seef: Dubai’nin eski yapısına uygun olarak dizayn edilmiş kafe/ restoranlarıyla bir eğlence yeri. Bunu diyeceğimiz aklımıza gelmezdi ama otantik havasıyla Al Seef Starbucks burada gidilmesi gereken yerlerden. Giriş ücretsiz
Dubai koyundan şehir merkezine geçtiğimizde ilk göreceğimiz ünlü yapı;
Jumeirah Camii (Jumeirah Mosque): 1975-1978 yılları arasında Fatimi tarzında inşaa edilen camii, Dubai’nin en dikkat çeken yapılarından.
DUBAİ ŞEHİR MERKEZİ (DUBAI DOWNTOWN)
Haritada 2. gün Dubai turunu görmek için tıklayın
- **Museum of Future: metro link bridge, 1 ve 2. Kat, 1. Katta Parker’s da var.
- Emirates Kuleleri (Emirates Towers): 355 metre yükseklikteki kule, 2 gökdelenden oluşuyor.
- Sky Views Observatory: Şehir manzarasını görebileceğiniz gözlem noktalarından. Detayları yukarıda..
- **The Dubai Mall: Dünyanın en büyük alışveriş merkezi. İçinde Dubai waterfall da var..
- **Dubai Aquarium: The Dubai Mall alışveriş merkezinin içinde yer alıyor. Dünyanın en büyük akvaryumu. Ücretsiz izleme noktası: Üst kattaki h&m
- **Halife Kulesi (Burj Khalifa): 829 metre uzunluğa sahip, Dünya’nın en yüksek binası. Karşılaştırma açısından Paris Eifel Kulesi’nin uzunluğu 300m.. Biz şokkk…. Önünde yer alan Burj Khalifa Park ‘a giriş ücretsiz
- **The Dubai Fountain: Burj Khalifa’nin hemen yanında yer alan çeşme, Dünya’da gösterilerin yapıldığı en büyük çeşme. 18:00’den sonra her yarım saatte bir ışık, ses ve müzik şovları yapılıyor. Alın size bir en daha…
- Souk Al Bahar: The Dubai Fontain’i seyredebileceğiniz çarşı.
8. Meksika Kanatları (Wings of Mexico Statue): Kocaman kanat heykeli tam fotoğraf çekmelik.. Ücretsiz
Dubai sahil şeridini takip ederek, Dubai’nin meşhur sahil bölgesi Jumeirah ve Dubai Marina’ya gidiyoruz..
DUBAİ SAHİL BÖLGESİ
Aslında Dubai Marina, Jumeirah’ın devamında yer alıyor. Fakat her ne kadar mesafeler haritadan birbirine yakın görünse de, sadece JBR Walk ile Ibn Batura Mall arası yaklaşık 7 km uzunluğunda. Yani Jumeirah ve Dubai Marina 1 gün gezilecek şekilde kendinizi ayarlayın. Biz de bu yakın ama uzak iki yeri ayrı ayrı verelim dedik;
Dubai 3. gün rotası için tıklayın
Jumeirah
- Jumeirah Beach: Dubai’nin sahil şeridinin en güzel ve popüler kısmı.
- **Al Quoz Endüstri Bölgesi: Alserkal Avenue çevresinde yer alan Al Quoz 1’de sanat galerileri, yeni nesil kafe alanlarıyla Dubai’nin Avrupai yüzünü göreceksiniz. Özellikle Dubai’de Paris’te olduğunuzu hissedeceğiniz yer var ki kesinlikle görülmeye değer: Al Quoz’daki Courtyard. Bitkiler arasında, kafe ve restoranlar, butik dükkanlarıyla Dubai’de Avrupa rüzgârlı estirilmiş. Ayrıca radana sinema izleyebileceğiniz yer de var burada: Drive-in Cinema Aljada by Aradaa
- **Yelken Otel (Burj Al Arab): Dünya’nın tek 7 yıldızlı oteli, suyun doldurulması ile inşa edilmiş. Ayrıca şehrin de simgesi haline gelmiş bu mimari harika.
- Wild Wadi Waterpark: Burj Al Arab ve Jumeirah Beach Hotel arasında yer alan, Dubai’nin meşhur su parklarından kendisi.
- **Jumeirah Naseen: Dubai turtle Lagoon- kaplumbağa rehabilite merkezinde kaplumbağa beslemek. 11:00’de kaplumbağaları besliyorlar. O yüzden en ideal saat bu. Soğuk Al Madinat’a aracı park ederseniz bedava. Burası için de içerideki cafe/restoranlardan birine girerseniz ücretsiz. Yoksa ücretli
- Madinat Jumeirah: Bizdeki Kapalı Çarşı’yı andıran pazar, Burj Al Arab’ın hemen yanında yer alıyor.
- Mall of Emirates: Dubai’ nin en ünlü ve 2. büyük alışveriş merkezi. Asıl ünü içinde yer alan SKI Dubai adındaki yapay kayak pistinden geliyor.
- Palmiye Adası (The Palm Jumeirah): Dubai’nin simgelerinden olan Palmiye Adası’nın en ucunda yer alan Atlantis Hotel için şehri
- n en elit oteli denebilir. Palmiye Adasındaki adacıklara da World Dubai deniyor. Bu adacıklardaki ultra lüks evlerde de hatrı sayılır zenginler oturuyor.. Adada ayrıca Aquaventure Waterpark da var.
Sahilden Dubai rotamıza devam ediyoruz..
Dubai Marina
- **Dubai Marina Walk ve devamında Dubai Marina yer alıyor. Sahildeki Marina Beach aynı zamanda eğlence parkuru gibi. Flying cup, dünyanın en büyük şişme havuzu AquaFun Water burada yer alıyor.
- **pier 7 de giriş ücretsiz manzara yeri.
- hemen ön tarafında yani körfez kıyısında ise JBR Walk (The Walk at Jumeirah Beach Residence) yer alıyor. JBR Walk aslında bir ada. Adanın en ucunda ise ünlü Cayan Tower’dan skydiving yapabiliyorsunuz. Şu Rus model de bundan etkilenmiş olsa gerek, hiç bir koruyucu olmadan sadece fotoğraf çekilmek için kendini bıraktığı Dubai’deki o kule, Cayan Tower! Ayrıca örümcek adam da Cayan Tower’a tırmandı. Gitmişken siz de bir aksiyon yapın diyeceğiz ama öyle kolay iş değil yaptıkları, boşverin siz gidin görün sadece…
- Blue Water Island: Giriş Ücretsiz. Ain Dubai’nin olduğu adada Havana Club gibi kafe ve restoranlar var.
- Ibn Batuta Mall: Arap seyyah Ibn Batuta’dan adını alan alışveriş merkezinin içinde farklı konseptler dikkat çekici.
Cayen Towers’da yürüyen örümcek adam Alain Robert’ın videosunu hala izlemediyseniz, aramakla uğraşmayın aşağıda buyruns efenimmm… Tıklayın
6– Festival City Mall: Jebel Ali Village’daki ücretsiz fotoğraf alanları
7- Expocity Dubai: su şovlar var. Giriş ücretsiz
8- RiverLand: Ücretsiz
Ayrıca Dubai’de gezebileceğiniz diğer yerler;
- Dubai Miracle Garden: 2013 yılında açılan şehrin açılan meşhur çiçek bahçesi.
- Dubai Outlet Mall: 2007 Ağustos’ta açılan ve Dubailand bölgesinde yer alan alışveriş merkezi.
- Keturah Reserve: Dubai’nin yeni büyüleyici yer. Yıllık zeytin ağaçlarının arasında şehir stresinden uzak bir alan. İçinde Home Bakery’de kahve ve konut bonusu. Ayrıca çoçuk oyun alanları da var. Konum: Keturah Reserve, MBR City
DUBAİ EĞLENCE VE GECE HAYATI
Öncelikle şunu söyleyelim; Dubai bir Arap şehri gibi anılsa da alkol içebiliyorsunuz. Sadece marketlerden satın alamıyorsunuz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken, Dubai’de alkol içmek için en az 21 yaşında olmanız gerekiyor.
Bu kadar para olunca, eğlencenin de dibine vuruyorlar tabii.. Biz Dubai transit vize ile sadece şehri gezdiğimiz için Dubai gece hayatından yoksun kaldık. Ama önerisiz olmaz dedik ve araştırmalarımız sonucu en iyi Dubai eğlence mekanlarını sizler için bulduk (Umarız en iyileridir, artık siz bize söylersiniz): Perşembe ve Cuma geceleri dolup taşan Cavalli Club, Cirque Le Soir, Blue Marlin Ibiza, Club 360 ve VIP Room.. Ayrıca Salı ve Çarşamba günleri de bayanlar günü yani ladies night oluyormuş.. Kadınlar bedavaya mekana girip, yemek ve içecekten de bedavaya faydalanabiliyormuş. Daha ne olsun..
DUBAİ YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Sharjah: BAE’nin Sharjah şehrindeki Winter Garden bedava film izleme alanları, oyun alanları var çocuklara. Konum: City Center Al Zahia Winter Garden.
Eğer 2 günde Dubai şehrini tamamlarsanız, Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti olan Abu Dhabi’ye gitmelisiniz. O zaman hemen akla gelen video karşınızdaaaaa… Abu Dhabi Duuuu!!!
DUBAİ GEZİ NOTLARI:
- Dubai’ de hafta sonu Cuma ve Cumartesi
- Birleşik Arap Emirlikleri’nde vergi yok. Halk evlendiğinde emir para yardımında bulunuyor.
- Taksi ile şehri gezmek Avrupa’dan ucuz.
- Geniş caddeleri olsa da, Dubai caddelerinde trafik de var.
- Dubai Havaalanında ATM lerden para bozdurabilirsiniz. Havaalanı dışındakiler daha uygun.
- Polis veya ambulans için acil durumda 999’u arayabilirsiniz.
- Bizim de her zaman tercih ettiğimiz gibi illa yürüyeceğim diye tutturmayın. Toplu taşıma araçları Dubai’de hem hesaplı, hem konforlu hem de yukarıda verdiğimiz belli güzergahlarla resmen Dubai şehir turu yapabilirsiniz.
- Dubai’de mesafeler arası haritada göründüğünden daha uzun olabiliyor.
KAYNAKLAR
- https://www.emirates.com/tr/turkish/
- http://www.toandfromtheairport.com/dubai.php