Scroll to Content

MARSİLYA EKONOMİK GEZİ REHBERİ

Kültür mozaiği şehir…


Fransa’nın en eski şehri olan Marsilya, nüfus açısından Fransa’nın ikinci büyük şehri. Bu şehirde sadece tarihi yerlerini gezmek için değil, ayrıca Akdeniz’ in tadını birden fazla plajında çıkarabileceğiniz harika bir tatil şehri..

Avrupa’nın en büyük limanı alan şehirde, tatil her ne kadar güzel olsa da bazı dikkat etmeniz gereken noktalar: Güvenlik! Marsilya konum açısından Afrika kıtasına en yakın Fransız şehri. Lokasyon bu kadar yakın olunca, tabii şehirde Mağrifli oranı çok yüksek. Afrikalı göçmenlerinin çoğunlukta olduğu Marsilya, aynı zamanda Fransa’ nın suç oranın en yüksek olduğu şehir oluyor.

marsilya-2

Fransız filmlerindeki çeteler, kriminal diziler genellikle Marsilya’da geçer… Kriminal olaylar bir yana, Afrikalıların getirdiği kültür mozaiği şehirde, Fransızların Afrikalılara teşekkür etmesin gereken bir şey daha var; rap müzik. Fransa’ daki ünlü rapçiler genellikle Marsilya’ dan gelir mesela..

Marsilya’ya kadar gidip, plajlarında deniz sefası yapmadan olmaz dedik ve Marsilya gezi rehberini 2 gün olarak huzurlarınıza sunduk… Keyifli okumalar…

MARSİLYA’ YA ULAŞIM: MARSİLYA’ YA NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Marsilya Havaalanı çok küçük olmasına karşın, İstanbul’dan Pegasus ile direkt uçuş var. Marsilya Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için, 1 numaralı salonda bulunan Havaalanı Tren Platformundan (Platform Airport Train) havaalanı- tren shuttle (AirportTrain shuttle bus)’na binerek trene ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. 20 dakika aralıklarla shuttle haraket ediyor. Saatleri trenin kalkış zamanına göre ayarlanmış

Tren ileNotre Dame de la Garde ‘dan Le Petite Train ile Marsilya şehir merkezine inebilirsiniz. Diğer tren garı aynı zamanda merkez garı ise, St.Charles Tren Garı (Gare de Marseille St.Charles). St.Charles Tren Garı’dan Marsilya şehir merkezine gitmek için, Miramas yönüne 2 metro hattından birine binebilirsiniz.

Otobüs ile: Avrupa’da kullandığınız otobüs firmalarını Marsilya’ya gelmek için de kullanabilirsiniz. goeuro tabii ki tercihiniz olsun.

Araç ile: Nereden gittiğinize göre değişir tabii. Ama Marsilya’ yı tabelalar sayesinde kaçırmanız mümkün değil. Araç kiralamak için linke tıklayın

marsilya-12

MARSİLYA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Marsilya toplu taşıma ağı RTM (La Régie des transports de Marseille, ya da Marseille Transport Authority). Marsilya’da metro hattı 2 tane. Doğudan batıya giden Mavi hat (M1) ve kuzeyden güneye giden Kırmızı hat (M2). Gare de Marseille St.Charles) ile de gidilebilir. Detaylı güzergah haritasını görmek veya bilet almak için tıklayın

Marsilya küçük bir şehir olduğu için, metro yerine yürümenizi tavsiye ediyoruz tabii.

MARSİLYA’ DA KONAKLAMA: MARSİLYA’ DA NEREDE KALINIR?

Marsilya’nın Eski Liman’ı da kapsayan Belsunca, Hotel de Ville Bölgelerinde yani 1. Bölgesi, yine 1. bölgede ve Noailles Bölgesi Marsilya’da konaklamak için öncelikleriniz olsun. Hatta tek geçin. Unutmayın Marsilya turistik olarak pek de tekin olmayan bir şehir. O yüzden konaklamaya az ödeyim deyip, kendinizi suç mahalinde bulmayın.

MARSİLYA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Ücretsiz feribot turu ile kıyıları gezme: Fort St. Niccolas, Palais de Pharo’yı görebilirsiniz.
  • Plajlarına gitmelisiniz.

MARSİLYA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

La Panier’de Au Coeur du Panier, Marsilya’ nın geleneksel yemeği Bouillabaisse balık çorbası ve Fransız rakısı Pastis.

 

Ayrıca bir serinletici var ki, Fransa’nın birçok şehrinde bulabilirsiniz. Yaz aylarında Marsilya’daysanız mutlaka deneyin. Aslında sirop denilen meyve şurubu ve yanında getirilen gazoz oluyor kendisi

marsilya-15

MARSİLYA’ DA ALIŞVERİŞ

Marsilya’nın en ünlü alışveriş caddesi La Canebière alışveriş yapmak için birçok alternatif sunuyor. Ayrıca Arap pazarı (Marché de Noailles) ve Prado pazarı (Le marché du Prado)

Marsilaya’dan alınacak hediyelik eşya ise Marsiya sabunu.

marsilya-17

MARSİLYA ŞEHİR TURU

Marsilya’nın tarihi yerlerini 1. günde, plajlarını 2. günde olacak şekilde 2 günlük Marsilya gezisi rehberimiz başlıyorrrr…

1. GÜN ESKİ ŞEHİR MERKEZİ & LA CORNİCHE

Yani aslında 8 km yürüyeceğiz yaklaşık 2 saat boyunca.
Notre Dame de la Gare Bazilikası (Basilique Notre-Dame de la Garde): 1864 yılında açılan kilise, Neo Bizans mimari tarzıyla inşa edilmiş. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz…
Prado pazarı (Le marché du Prado): Bazilikanın paralelinde, Castellane metro çıkışında yer alan Prado pazarı Marsilya’nın en meşhur pazar yerlerinden..
Panaromik Marsilya görüntüsü ile şehri seyredebileceğiniz Saint Nicolas Kalesi (Fort Saint Nicolas)’ni geçerek yarımada yer alan saraya doğru gidiyoruz…
Palais de Pharo: III. Napolyon için 1858 yılında inşa edilen, 500’den fazla odası olan saray aynı zamanda Kongre Merkezi (Centre de Congrès)’dir. Vieux-Port’un da girişi durumundadır.
Liman kenarından yürüyerek, Marsilya’nın farklı bir bölgesine gidiyoruz…
Cours Julien Marseille (Julien Caddesi): Palmiye ağaçları ile çevrili, duvarlarında grafittilerin olduğu rengarenk meydanda birçok bar, kafe var..
Biraz alışveriş yapalım o zaman…
Arap Pazarı (Marché de Noailles)’nda çeşitli ürünlerin yanında hediyelik eşya da alabilirsiniz.
La Canebière: Marsliya’nın en ünlü alışveriş caddesi kendisi…
Eski Liman (Vieux-Port, Old Port): 2013 yılından bu yana sadece yayaların kullanımına açık yürüyüş yolunun çevrelediği limana demirleyen yatlar yüzünden, denize dair pek bir şey görülemiyor..
 marsilya-13
Saint Jean Kalesi (Fort Saint Jean): Tepesinden Marsilya ve Akdeniz manzarası seyredebilirsiniz.. Hemen yanındaki müzeye gidiyoruz..
Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi (Musee des Civilisations de l’Europe et de la Mediterranee, The Museum of European and Mediterranean Civilisations) ve Saint Jean Kalesi (Fort Saint Jean): Marsilya panaromik şehir görüntüsü için harika bir nokta..
Marsilya Büyük Katedrali (Cathedrale de la Nouvelle Major, Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille, Cathédrale La Major ya da Marseille Cathedral): Roma Bizans tarzında inşa edilen katedral, 1893 yılında hizmete açılmış.
Le Panier (Eski Şehir Bölgesi): Marsilya’nın en eski bölgesi. sokak sanatçılarıyla dolu bölgede birçok atölye ve butik mağaza bulabilirsiniz. Ayrıca bu bohem bölgede, eskiden darülaceze olarak kullanılan, günümüzde kültür merkezi ve müze olarak kullanılan La Vieille Charité ve Rue de la Charité üstünde Akdeniz Arkeoloji Müzesi (Musée d’Archéologie Méditerranéenne, Marseille Mediterranean Museum) de Le Panier mahallesinde yer alıyor. Bu bölge araç trafiğine kapalı olduğu için gezmesine doyamayacaksınız. Place Daviel’de yer alan 18. yüzyıldan kalma binadaki lüks otel Hotel Dieu (InterContinental Marseille) de burada yer alıyor.
Longchamp Sarayı (Palais Longchamp): Lomgchamp Parkı’nda yer alan heykel. Evet, çantadan hatırlıyoruz bu adı..
Korniş (La Corniche): 5 km uzunluğunda sahil şeridi. Sahil boyunca birçok restoran da bulabilirsiniz.
Korniş’te tatlı tatlı gezindikten sonra, artık Marsilya’ nın en turistik mekanına gidebiliriz. Marsilya şehir merkezine geri dönüyoruz ve La Cannebière Caddesi’ nin aşağısında yer alan Vieux Port’dan Quai de la Fraternité’den birçok firma ile adaya geçebilirsiniz. Marsilya İf Şatosu feribot firmaları: Frioul If Express, Croisières Marseille Calanques ve Icard Maritime.
İf Şatosu (Château d’If): Alexander Dumas’nın ünlü romanı Monte Kristo Kontu’nda Edmond Dantès’nin kaçış planları yaptığı İf Şatosu,16. yüzyılda Fransız Kralı François’nın Marsilya’nın güvenliği için yaptırdığı şato, güvenlik anlamını biraz abartıp hapishane olarak kullanılmış yıllar sonra.
2. GÜN MARSİLYA PLAJLARI
Fakat 2. gün Marsilya rotasında araç kiralamanızı öneriyoruz. Çünkü gideceğimiz yerler aynı rota üstünde olsa da, birbirleri arasında mesafeler var. Ayrıca plaj turu yaptığımız için, araç kiralama denizden çıkamayacağımız düşünerek biraz daha esneklik sağlayacaktır. (Yukarıda yer alan MARSİLYA’ YA ULAŞIM: MARSİLYA’ YA NASIL GİDİLİR? bölümünden araç kiralama fiyatlarını görebilirsiniz)
marsilya-6
Plajları tek tek anlatmanın pek lüzumu yok. Plaj neticede. Fakat şunu söyleyebiliriz. Marsilya’da halk ücretli plajlarla aynı. Aynı deniz neticede.. Bizde olduğu gibi, yeme içme ayağına servis ediliyor. Özel plajların giriş ücreti de ortalama: 20 Euro
Sırasıyla; Catalan Plajı (Plage des Catalans), Peygamberler Plajı (Plage du Prophète), Prado Plajı (Plage du Prado) ziyaretimizden sonra rotamıza devam ediyoruz.
Borely Parkı (Parc Borély): Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa’nın en saygın parklarından olarak sınıflandırılan Borely Parkı’nın 18 hektarlık alanının içinde; göl, çeşme, kafe ve şato da yer alıyor.
Habitacion Binası (The Unité d’habitation): Aslında dümdüz, Halkalı Toplu Konutlarını andıran bir bina. Neden bu kadar ilgi çekiyor derseniz; bu modern tarzda inşa edilen toplu konutların Le Corbusiers tarafından yapılmış. Ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de kendi adıyla aynı tip toplu konut yapmış. Hatta Marsilya’daki en ünlü çalışmasıymış. Biz gitmedik, hiç ilgimizi de çekmedi. Ama bir şehir hakkında en önemli tüm görülecek yerleri yazdığımız için bunu yazmazsak olmazdı.
Çağdaş Sanatlar Müzesi (Musée d’art Contemporain, Museum of Contemporary Art): 60’lardan bu yana Caesar, Viallat ve Buren de dahil olmak üzere birçok koleksiyon sergileniyor.
Calanques Milli Parkı (Calanques National Park): İçinde yürüş yapabileceğiniz, bir sürü hayvan ve bitki türünün bulunduğu milli park, 2012 yılında açılmış. Deniz ile bütünleşen kıyısında dalış bile yapabilirsiniz.
Les Calanques: Kireç taşından oluşan kayalıkların arasından denize girebileceğiniz küçük bir koy.

MARSİLYA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Marsilya Eski Liman çevresinde gece hayatı için birçok alternatif mevcut. The Black Unicorn, Polikarpov, Quai du Rive Neuve‘ da Le Bar de la MarineQuai du Port‘ da Le Crystal özellikle ziyaret etmeniz gereken yerler.

marsilya-3

MARSİLYA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

  • Cassis: Cap Canaille kayalıklarının olduğu balıkçı kasabası, Fort St. Niccolas, Palais de Pharo’yı görebilirsiniz.
  • Velodrome Futbol Stadı (Stad Velodrome, Orange Vélodrome): Orange Telefon firmasının sponsorluğundan dolayı Orange Stadı olarak da bilinir. Bizim rotamız dışında kaldığı ve futbol meraklısı olmadığımız için gitmedik..

MARSİLYA GEZİ NOTLARI:

  • Paranıza dikkat edin. Buranın suç oranı yüksek bir şehir olduğunu söylemiştik.
  • Marsilya’yı keşfedeyim deyip, kimsenin olmadığı ara sokaklara gitmeyin. Çok ciddiyiz. Çünkü adamlar ciddi…
  • Marsilya şehir merkezinde denize giremiyorsunuz. İzmir gibi yani.. İlk gidişimizde biz “Ne biçim liman şehri, denize bile girilmiyor demiştik. Fakat arkadaşımızın düğünü için ikinci gidişimizde -ki Marsilya şehir merkezi’nin dışındaydı-, denizden çıkmadık…

 

KAYNAKLAR

  • http://www.marseille-tourisme.com/en/
Summary
Article Name
Marsilya Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Marsilya' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.