VATİKAN GEZİ REHBERİ
Dünya’nın en minnak 3. ülkesi..
Vatikan nüfusu 2017 Mart ayında yapılan sayıma göre 842 olarak kayda geçmiş. Yani, Vatikan Dünya’nın en küçük ülkeleri arasında üçüncülüğü böylece sırtlamış oluyor. Roma’nın tam ortasında bulunan Vatikan, sanki bahçe duvarını aşıp bir saraya girmişsiniz gibi hissettirse de aslında başka bir ülkeye girmiş oluyorsunuz. Bir taşla iki kuş yani… Durum böyle olunca, Roma’ya kadar gelmişken, Vatikan’ı görmeden gitmek olmaz. Sadece müze kuyruğunda beklemenin bile saatler aldığı Vatikan’a dolu dolu bir gün ayırmanız yeterli. Ama eğer sanat ile ilgili bir bölüm okuyorsanız ya da sanat ve mimari ile ilgiliyseniz, o zaman 2 güne ihtiyacınız var.
Vatikan bayrağı ve Vatikan amblemi olan ülkenin başkenti de Vatikan. Tamam belki kendi papası, kendi bayrağı falan olabilir ama şehir devleti olduğunu unutmamak gerekir. Yani hala küçük bir ülkecik…
Vatikan’a gitmek için ideal mevsim = her mevsim! Roma ve Vatikan tatilinizi yaza denk getirirseniz, üstüne bir de tatilinize İtalya kıyılarını da eklerseniz, hem kültürel tur yaparsanız hem de “İtalya’da da Akdeniz’e girdim” derseniz. Ha tabii bir de dini bir tur olacak tabii. Nitekim, Vatikan, Hristiyan dininin Katolik mezhebinin merkezi…
Vatikan’a Ulaşım
Roma’da Repubblica durağından metro ile (ya da Tiburtina’dan kalkan metrolardan herhangi bir metro istasyonu da olabilir) Ottaviano – San Pietro, Mueso Vaticani ya da Cipro duraklarından birinde inip, Vatikan ülkesinde girebilirsiniz (Böyle deyince çok havalı oluyor sdsds). Metro her 9 dakikada bir geçiyor. Romadan Vatikanda yolculuk ortalama 45 dakika sürüyor.. Ya da araba ile İtalya turundaysanız, direkt basın gidin okları takip ederek..
Vatikan’da Konaklama
Konaklamayın efenim! Gereksiz pahalı. Zaten Roma tatili ile Vatikan turunu birleştirdiğinizi varsayarsak (sadece Vatikan için gelmediğinizi düşünüyoruz) zaten Roma’da kalıyorsunuz, ne gerek var. Eğer sanat ile ilgili bir bölüm okuyorsanız ya da sanata çok ama çok derinden bağlıysanız o başka. Ama biz yine de Roma’da konaklayın deriz. Roma’da nerede konaklamalı dediğinizi duyar gibi oluyoruz.
Buyrun Roma gezi yazısı yazımıza, öneriler orada. Tıklayın.
Vatikan’da Nelere Dikkat Etmeli!
- Vatikan Kavimler Göçü: Vatikan kalabalık hatta çok kalabalık bir şehir ay pardon ülke! Normaldeki nüfusunun 3 katına çıkıyor nüfusu turistlerle birlikte. Düşünün! O yüzden özellikle yaz aylarında giderseniz, sadece buharlaşmayacaksınız üstüne balık istifi gibi turist kardeşlerle üst üste bir tabloya bakacak ya da adımlarınızı senkron atarken bulacaksınız kendinizi. Bi nevi Birleşmiş Milletler! (Demesek olmazdı sdsdsd). Bu yüzden Vatikan gezinizi baharda yapmanızı tavsiye ediyoruz. Dileğimiz turist kavimler göçünden en az etkilenin..
- Vatikan alışveriş: Sultanahmet’ten bir şeyler almak nasıl ki iki katı pahalıysa, Vatikan’dan hediyelik eşya almak da işte aynen böyle. Zaten ne alacaksanız Roma’da da var, o yüzden burada para harcamayın boşuna..
- Vatikan’da kıyafet: Ne alaka demeyin, ciddi bir sorun! Üstünüzü bir ibadethaneye gider gibi giyinmeniz lazım. Bizim gibi Roma kıyılarında denizden çıktıktan sonra, plaj kıyafetinizle değil! (Evet, yaptık bu hatayı) Vatikan Müzelerine girişte sağlam bir güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. Yani kolunuz ve bacağınız kapalı olacak. Sadece kadınlar için geçerli değil bu kural, erkekler de aynı şekilde şortla giremez mesela.. Biz kızgın kumlardan serin şapele giderken (nasıl da herhangi bir şapel gibi dedi) üstümüzdeki elbisenin bir sorun olacağını düşünmedik tabii. Başımıza güneş geçti zaar… Dolayısıyla o upuzun sıradan çıkartıldık. Kapıdaki güvenlik çok katı ve sert! Ne kadar dil döksek de bizi içeri almadı. Son çare arkadaşımızın çakısıyla, elbiseyi gözden çıkarıp, içindeki astarı kesip omuzlarımızı kapattık. Elbise beyazdı, iç gösteriyordu ama neticede kollar kapalı. İçeri aldılar 🙂 Yani çantanıza bir şal almakta fayda var. Bizden söylemesi 🙂
- Vatikan müzeleri beleşe: Dikkatleri topladığımızı hisseder gibiyiz 🙂 Şöyle ki, her ayın son Pazar günü Vatikan müzesine giriş bedeva (Aynı durum Paris’te de vardı, dikkatli okuyucularımız hatırlar), 27 Eylül’de Dünya Turizm Gününde, 6 yaşından küçüklere, %74’ten daha fazla engeli olanlar (Bu nedir bu?!^+) ve bazı sanatla alakalı öğretmen, müze müdürlerine falan…
- Vatikan bilet: Müzeye girişte öğrenci kimliği kabul ediliyor. Tam biletin yarı fiyatı gibi bir indirim sağlıyor. Ama bilet kuyruğu! Vatikan müzesine girmeden önce deli gibi bir kuyruk görecekseniz. Halk ekmek kuyruğu hak getire! En az iki saat bekledik, yazın o sıcağın altında! Ama elbiseyi de kesmişiz, ya gireceğiz ya gireceğiz. Gurur meselesi oldu resmen. Ama siz bizim yaptığımız gibi saatlerce bekleyip zaman kaybetmeyin, önceden internetten bilet alın. Tıklayıns
- Tam paket: Vatikan müzesi ve Sistina Şapeli’ni kapsıyor = 20 Euro
- Hacı paketi: (Bu paketlerin adını koymak çok eğlenceliymiş sdfsdfsdf) =12 Euro..
Diğer paketler, dini lise veya üniversiteden en az 10 kişilik gruplar halinde giderseniz ve üstüne okuldan imzalı kaşeli onaylı bir mektup götürürseniz şeklinde.. Çok detaylı… Zaten öyle bir durumda okul karşılar herhalde giriş ücretini…
Vatikan Yeme İçme
Vatikan tam olarak kazık! Tabii bu aç kalacağınız anlamına gelmiyor. Tavsiyemiz yanınızda yiyecek bir şeyler götürmeniz. “Aman canım neyse parası veririz” derseniz; Vatikan Müzesi’nin sonunda Cafe Vaticano, kahve tercihi için de Vatikan Müzesi’ne 15 dakika yürüme mesafesindeki ve Ottaviano metro durağına 2 blok ötedeki Sciascia Caffè, atıştırmalık unlu mamüller için Caffetteria Ruberto tercih edilen yeme içme mekanları…
Vatikan’da Görülmesi Gereken Yerler ve Eserler
Vatikan Kütüphanesi: Kutsal mekanda bulunan kütüphane, 1475 yılında açılmış. Dünyanın en eski kütüphanelerinden sayılır. Söylenenlere göre kütüphanede, Türklere dair gizli belgeler varmış. 500’den fazla Osmanlı el yazmasının olduğu söyleniyor..
Vatikan Müzesi (Vatican Museums): Papa Julius II tarafından toplanan eserler, günümüzde Vatikan Müzeleri adı altında bir müze kompleks halini almış. Toplam 54 tane müzeden oluşan komplekste biz, özellikle görülmesi gerekenlere yer verdik. Tabii ki hepsi birbirinden kıymetli. Fakat müzeler arasında dolaşırken bir süre sonra eğer yeterince sanat bilginiz yoksa, aralarındaki farkı anlamak çok zor oluyor. Ayrıca belirtmek gerekir ki, müzeler birbirinden oldukça dağınık şekilde konumlanmış. Üstüne neredeyse Vatikan’nın yüz ölçümü kadar yani kilometrelerce uzun olan kuyrukta bekledikten sonra müzeye girince, bir an önce en önemli eserleri görmek istiyorsunuz…
Sistina Şapeli (Sistine Chapel): 1477- 1483 yılları arasında Rönesans mimarisi ile inşa edilen şapel, adını yapıyı inşa ettiren Papa IV. Sixtus’ dan alır. Sistina Şapeli, Papa’ nın evi ve Papa seçimlerinin yapıldığı yer olmasından dolayı büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra Sistina Şapeli’ nin diğer en büyük özelliği ise Michelangelo tarafından hazırlanan tavan süslemeleridir. Bu süslemelerin içinde en bilinenleri ise; Kıyamet Günü ve Adem’in Yaratılışı fresklerdir.
San Pietro Bazilikası (ya da Aziz Petrus Bazilikası; St. Peter’s Basilica, Basilica di San Pietro): Hristiyanlığın ve dünyanın en büyük kilisesi, ayrıca Katoliklerin hac ettiği yerdir. Bazilika’ nın içinde birçok heykel ve resmi görmek mümkün.
- San Pietro Bazilikasında yer alan en önemli yapılardan ilki; Michelangelo‘ nun tasarladığı ve ölümünden ancak 26 yıl sonra tamamlanan kubbe.
- İkincisi Baldaken adlı bronz sarmal sütun;
- Üçüncüsü ise cam bölümde muhafaza edilen, Michelangelo‘nun yaptığı Hz. Meryem’in Hz. İsa’nın cansız bedenini taşıdığı Pietra heykeli ve bronz San Pietro heykeli.
Ayrıca efsaneye göre San Pietro Bazilikası’nın kubbesinde bulunan altın top, Osmanlıların fethetmeyi istediği en önemli şehri temsil eden kızıl elmadır. San Pietro Bazilikasında yer alan bütün detaylar ve katedralin büyülü havası eminiz sizi de içine alacaktır…
Aziz Petrus Bazilikası’nın önünde kostümü andıran kıyafetleri ile Vatikan askerleri İsveçli muhafızlar da, bazilika kadar fotoğrafı çekilesi…