GAP TURU 1. PARKUR: Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman
Uzun zamandır ajandamızda yer alan rotalardan biri de GAP turu. “Memleket benim nasılsa bir gün giderim” düşüncesiyle hep ikinci plana atıyoruz ama hepimiz farkındayız ki gerçekten dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz: her bir köşesi farklı bir medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı uygarlıkların mirasını devralmış, iklimi, kokusu, tadı ve dokusu hep farklı.
Tur denince GAP için internette sınırsız sayıda organizasyon var. İstanbul, İzmir, Ankara çıkışlı, uçaklı ya da otobüslü, 9 geceye kadar uzanan ve içine özellikle otobüslü turlarda Adana, Kahramanmaraş, Antakya, Mersin, Kayseri, Kapapodokya ve Van bile dahil edilen milyonlarca seçenek mevcut. Fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı. Eğer tur ile gitmeyi tercih ediyorsanız kesinlikle ilk koşul bilindik bir tur şirketi olması. Biz maalesef tatilfirsatlari.com üzerinden SSC tur tarafından organize edilen bir tur alma gafletinde bulunduk. Turu 1 hafta önce iptal ettiler paramızı ancak 1,5 sonra uzun telefon konuşmaları ve şikayet mailleri sonrasında zorla iade ettiler. Özellikle bu isimleri açık açık yazıyoruz ki bu tür no-name firmalara sırf 100-200TL daha az ödeyeceksiniz diye risk almayın. Bu da kamu spotumuz olsun 🙂
GAP Turu’na kaç gün ayırmak gerekiyor?
Normalde klasik ve tam bir GAP turu için en az 7-8 geceye ihtiyacınız var.
GAP turunun yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerimiz; Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak. Biz bu 9 birbirinden güzel şehirlerimizden, bize göre diğerlerinden bir tık daha cezbedici olan 6 tanesini tam ortadan ikiye bölüyoruz ve maalesef Kilis, Siirt ve Şırnak’ı tur dışı bırakıyoruz 🙂
Bir çok çalışan 7-8 gün yıllık iznini GAP turunda geçirmek istemiyor ya da yıllık izin hakkı olmayabiliyor. Bu yüzden biz de hem ekonomik hem de efektif olacak şekilde GAP tur rotasını iki parkura böldük. Her iki parkur için de 2 gece 3 günlük gezi rotası hazırladık. Daha fazla zamanı olanlar tabii ki bu süreyi uzatabilirler.
GAP Turu’nda Kesinlikle Görülmesi Gereken Şehirler:
Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1. parkur için önerdiğimiz şehirler; Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman üçlüsü. Şimdi 2 gece 3 gün sürecek olan bu rotanın detaylarına geçelim;
GAP Turu için en uygun hava alanı hangisi?
Bu üç şehirden herhangi birine uygun fiyatlı uçuş bulabiliyorsunuz, dolayısıyla hangisinden bu rotaya başladığınız çok fark etmiyor. Biz Gaziantep uçuşu tercih ediyoruz. Ortalama gidiş- dönüş uçak bileti 300-400 TL civarında, yani gayet makul. Havaalanlarında araç kiralama ofislerinde günlük minimum 100 TL’ ye araç kiralayabiliyorsunuz. Yine no-name firmalar yerine adı bilinen firmaları tercih etmenizi öneriyoruz tabii. Havaalanında araç kiralamak istemeyenler ise otobüsle bir şehirden diğerine rahatlıkla gidebilirler ama hem zaman kazanmak hem de daha fazla yer görebilmek için bizim tavsiyemiz araç kiralamanız yönünde.
GAP Turu’na ne zaman gidilmeli?
Mayıs ayından sonra aşırı sıcak olan, Kasım ayından sonra da aşırı soğuyan Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret etmek için en ideal mevsim bahar. Seyahatinizi Nisan, Mayıs gibi ya da Eylül ayından sonra kara kışlar başlamadan az önce organize ederseniz rahat rahat gezip, bu bölgenin tadını çıkartabilirsiniz.
Şanlıurfa Turu: Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler ve Konaklama
1. gün: Gaziantep Havaalanı’nda indikten sonra, Birecik üzerinden Peygamberler Diyarı olarak bilinen Şanlıurfa’ya devam edebilirsiniz.
Aynı zamanda da efsanelerin şehri olan Şanlıurfa görülmesi gereken yerler; Göbekli Tepe, Balıklı Göl, Halil-ür Rahman ve Rızvaniye Camileri, Ayn-el Zeliha Gölü, Hz. İbrahim Makamı.
Mola vermek için Gümrükhan’ı tercih edebilirsiniz.
Şanlıurfa’da konaklama: Sıra geceleri ile ünlü Şanlıurfa konaklama için de ideal bir yer. Otellerin çoğu şehir merkezinde yer alıyor ve lüks oteller dışında bölgenin daha geleneksel, klasik mimarisinin hakim olduğu konuk evleri de mevcut. Gece sıra gecesinde eğlenip, bol bol kebap yiyebilirsiniz.
Adıyaman Turu: Adıyaman’da Gezilecek Yerler ve Konaklama
2. gün sabah kahvaltı sonrası Harran için yola çıkabilirsiniz. Harran höyüğü, Camii el Firdevs (Cennet camii) ve avlusunda yer alan Anadolu’da kurulan İlk İslam Medresesi olan Harran Üniversitesi, İç Kale ve Surları ardından Atatürk Barajı’nı görüp Adıyaman’a devam edebilirsiniz.
Adıyaman’da görülmesi gereken yerler: Liste başında Nemrut dağı milli parkı sınırları içerisinde bulunan Karakuş Tümülüs’ü, Cendere Köprüsü, Arsemia ve Eski Kaleyi gezip, 2150 m. yükseklikteki Nemrut Dağı’na çıkmanızı ve burada Süryani şaraplarının tadına bakmanızı öneriyoruz.
Adıyaman’da konaklama: 2. geceyi geçirebileceğiniz Adıyaman’da konaklama için birçok alternatif mevut. Turistik bir şehir olmasından dolayı lüks otellerden pansiyonlara kadar bir çok seçenek arasından kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
Gaziantep Turu: Gaziantep’te Gezilecek Yerler
3. yani son gün Fırat nehri üzerinde yer alan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’yi kesinlikle görmelisiniz.
Halfeti tekne turu ardından Doğu’nun Paris’i olarak nam salmış Gaziantep’te görülmesi gereken yerler ise; Zeugma Mozaik Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep (Ayıntap) Kalesi, Naib Hamamı, 14 Şehitler Anıtı, Zeytin Han, Savaş Müzesi, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Bey Mahallesi, Bayazhan, Dülük Antik Kenti.
Mola için önerimiz Tahmis Kahvesi.
GAP Turu’nda tadına bakılması gereken yöresel lezzetler: Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman’da ne yenir?
Şanlıurfa’da kebap çeşitleri, lahmacun ve çiğ köfte dışında yöresel bir salata olan Bostana, yoğurt çorbası yani Lebeni ya da etli, nohutlu Borani çorbası, patlıcan sevenler için duvak pilavı tadına bakılması gereken lezzetlerden. Mırra adı verilen kahvenin yanına da bir porsiyon şıllık tatlısı deneyebilirsiniz.
Adıyaman’da: Çiğ köfte, tava kebabı ve diğer kebap çeşitleri yanında, meyir çorbası, yarpuzlu köfte, patlıcan köftesi, içli köfte, basalla yani ekşili köfte gibi birbirinden güzel ve ağız sulandıran yöresel lezzetler mevcut.
Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir ünvanını almış “dünyadaki” 9 şehirden biri. Dolayısıyla çok yemek yiyeceksiniz 🙂 Küşleme, Ali Nazik Kebabı ve tabii ki diğer kebaplar, Yuvalama, İçli köfte, ciğer, beyran çorbası tadına bakmalısınız. Üzerine menengiç kahvesi içip sindirimi kolaylaştırmak isteyebilirsiniz. Mekan önerisi isteyenlere kahvaltı için Orkide pastanesi ve kebap için de İmam Çağdaş öneriyoruz.
GAP Turu’nda almanızı önerdiğimiz hediyelik eşyalar:
Bu turdan dönerken bizce yanınızda bol bol kebap götürmek isteyeceksiniz ama yine de özellikle son dakikada hediye almayı unutanlar için birkaç öneri yazalım:
Şanlıurfa’dan; yöresel baharatlar (özellikle Urfa isot) veya yöresel dokumalar,
Adıyaman’dan; Nemrut Dağı heykel koleksiyonu, puşi veya köme yada pastil,
Gaziantep’ten; Sedef kakma, Antep fıstığı alabilirsiniz.
Şimdiden bol gezmeli ve yemeli bir tatil dileriz efeem..
5 Yorum