TARIFA Ekonomik Gezi Rehberi
Endülüs rotasında mükemmel bir sahil kenti: Deniz, Kum, Güneş ve Sörf..
Muhteşem bir kumsal, plajlar, deniz, kum, sörf ve Tarifa! Tarifa şehri adını, 710 yılında yapılan müslüman işgaline liderlik eden Tariq Ibn Malik’den almıştır. Bu şehir, Akdeniz ve Atlantik okyanusunun kesişiminde İspanya’nın en dipteki ucunda yer alır. Avrupa’dan, Tarifa’ya 14 km mesafede yer alan Gibraltar ile ayrılan Afrika kıtasını görebildiğiniz nev-i şahsına münhasır bir şehir.
Burada olmak insana enteresan bir mutluluk veriyor. Hava yıl boyunca ılık ve güneşli ancak şehir bazı dönemlerde çok şiddetli rüzgarlar kum fırtınalarına neden olabiliyor. Genellikle rüzgar sörfü ve tehlikeli su sporu tutkunları için ideal olan bu şehir sakin ve huzurlu bir kaçamak için İspanya’ da nereye gideceğini düşünenler için ilk ve tek önerimizdir.
TARİFA’ YA ULAŞIM: TARİFA’ YA NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Tarifa’ya en yakın havaalanı, Malaga‘dan araç ile 1,5 saatte ulaşabileceğiniz Málaga–Costa del Sol Airport (AGP) ve 1 saatlik mesafede yer alan Jerez’de bulunan Jerez de la Frontera Airport (XRY).
Eğer geçerli bir vizeniz varsa, İngiliz toprağı olan Gibraltar’dan 35 dakikada buraya gelebilirsiniz. Gibraltar vizeleri ile ilgili uygulamaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Deniz yolu ile: Hızlı FRS ferry feribotları ile Tarifa ve Fas arasında seyahat edebilirsiniz. Feribotlar günde birkaç kez sefer düzenler ve bu deniz yolculuğu yaklaşık 35 dakika sürer.
Otobüs ile: Cadiz, Sevilla, Algeciras ve diğer şehirlerle Tarifa arasında günde bir kaç defa düzenlenen otobüs seferleri mevcuttur.
TARİFA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Tarifa şehir merkezi ve görülmesi gereken yerler birbirine oldukça yakın olduğu için şehir içi ulaşımda en ideal yol yürümektir. Tarifa şehir turunda sizin için hazırladığımız yürüyüş rotasını takip ederek görülmesi gereken yerleri yaya olarak gezebilirsiniz.
TARİFA’ DA KONAKLAMA: TARİFA’ DA NEREDE KALINIR?
Tarifa’da eğlenceli ve farklı ayrıca oldukça hesaplı bir konaklama yöntemi kamp yapmak. Sahil boyunca uzan kumsal çadır kurmaya oldukça elverişli. Havanın da uygun ve ılık olduğunu düşünürsek denemenizi öneririz. Ancak pek kampçı bir tip değilseniz, booking.com‘dan çeşitli otel ve pansiyon alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.
TARİFA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
Su sporları: Tarifa, rüzgar sörfü, kite sörf, dalış, paddling gibi birbirinden zevkli ve adrenalin dolu su sporlarını denemek için ideal bir şehirdir.
Ayrıca ata binerek ya da dağ bisikleti ile civarı gezebilirsiniz. Dilerseniz sadece yumuşak kumların üzerinde uzanarak dinlenebilirsiniz.
Balinaları izleyin: Yaklaşık 2 saat süren bir tekne turuna katılarak, balinalar ile bir yolculuk yapabilirsiniz. Birçok tur farklı organizasyon paketleri sunuyor. Turlardan bazıları Avenida de la Constitución’da yer alan Firmm, Whale Watch Tarifa ya da Avenida Fuerzas Armadas’da yer alan Centro de Interpretación de Cetáceos.
TARİFA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Tarifa da risottodan tapasa kadar birçok yemek alternatifini kolaylıkla bulacağınız bu şehirde denize yakın herhangi bir restoran ya da kafenin terasında oturarak hem güneşin hem de yemeğin tadını doya doya çıkartabilirsiniz.
Burada özellikle balık hem kaliteli hem de hesaplıdır. Eğer deniz ürünleri seviyorsanız, burada ton balığı, aslında Cadiz’e özgü olan “Tortillas de camarón” ve yerel lezzet olarak da “Ortigas” denemelisiniz.
TARİFA’ DA ALIŞVERİŞ
Tarifa aslında alışveriş yapılacak bir yer değil. Yani bu şehre gelip de alışveriş yapmak için zaman ayıracağınızı da sanmıyoruz. Burası daha ziyade küçük bir sahil kenti ve büyük alışveriş merkezleri ya da butik mağazaların yer aldığı işlek caddeleri burada bulamazsınız. Küçük esnaf dükkanlarından acil ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz ancak özellikle kamp yapmak isteyenlerin büyük market alışverişlerini yaparak buraya gelmesini öneririz.
TARİFA ŞEHİR TURU
Keyifle takip edebilirsiniz.Puerta de Jerez: Bu tarihi bölge, eski şehir merkezini koruyan bir giriş kapısıdır.
Iglesia de San Mateo: Yolunuz üzerinde dar sokak arasında sizi karşılayacak bu gotik 16 yy. kilisesini gezebilirsiniz.
Calle Coronel Moscardó‘nun sonundaki merdivenleri çıkarak soldan Calle Aljaranda‘yı takip ettiğinizde Afrika’nın muhteşem bir manzarasına tanıklık edeceğiniz noktaya ulaşacak ve 851 metre yükseklikteki Musa Tepesi ve Pillars of Hercules adındaki Herkül kolonlarından bir tanesini göreceksiniz.
Plaza de Santa María: Ayuntamiento yani belediye binasının da yer aldığı şehrin kalbi olarak adlandırabileceğimiz bir meydan.
Castillo de Guzmán el Bueno: Tarifa ve Gibraltar’ın manzarasını doya doya seyredebileceğiniz en güzel Ortaçağ kalelerinden biridir.
Tarifa Limanı (Puerto de Tarifa, Port of Tarifa) ve Tarifa Plajı (Playa Tarifa)’ından devam ettiğinizde Castillo de Santa Catalina‘yı göreceksiniz.
Tarifa’nın uç noktası (Punta de Tarifa): İbera’nın yani Portekiz ve İspanya’nın en güney ucu ve hatta Avrupa’nın en güneyi..
Güvercin Adası (Isla de las Palomas, Island of Pigeons): Punta de Tarifa’nın yani Tarifa’nın en güney ucunda yer alan adaya Isla de las Palomas‘ya gidip, burada bulunan Playa Chica plajında mola verebilirsiniz. Tarifa’nın sahilinden kite ve rüzgar sörfü yapıldığını hatırlatarak, özellikle kışın ne kadar rüzgarlı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Öyle ki adayı ana karaya bağlayan yol, kum fırtınası haline dönüşüyor.
TARİFA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
Tarifa, gece kulübü ve ya diskoların yer aldığı, çılgın partiler düzenlenebilecek bir yer değildir. Gece hayatı namına önerimiz sakin ve huzurlu bir akşam yemeği yiyebileceğiniz sahil restoranlarından birini tercih etmeniz. Belki sonra bir şeyler içmek için plaja gidebilirsiniz 🙂
TARİFA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
- Şehre 10 km mesafede yer alan Punta Paloma plajı sahili ve kamp alanı ile görülmesi gereken bir yerdir.
- Playa de los Lances ise bakir plaj olarak özellikle çocuklu aileler için ideal bir yerdir.
- Cadiz şehir turu için de önerdiğimiz 2. gün planını burada da öneriyoruz.
Sanlúcar de Barrameda Cadiz’e 50 km mesafede yer alan bir balıkçı kasabasıdır. Muhteşem plajları ve lezzetli deniz mahsülleri ile keyifli vakit geçireceğiniz bu kasabaya kesinlikle uğramalısınız.
Chipiona sahil kenarında beyaz bir köydür. Burada doğan ünlü şarkıcı Rocío Jurado ile ünlenmiş bu köyde İspanya’nın en yüksek fener kulesi bulunmaktadır.
El Puerto de Santa Maria: Bu kasabada yer alan Castillo San Marcos kalesini gezebilirsiniz. Burada üretilen sherry “fino” hem hafif hem de kurudur. El Puerto de Santa Maria, Jerez ve Sanlúcar Sherry üçgenini oluşturur. Madrid ve Valencia’ dan sonra en büyük üçüncü boğa güreşi arenası The Plaza de Toros, burada görülmesi gereken bir diğer noktadır.
Castillo de San Marcos Bu 12 yy’a ait kale şehrin önemli bir turistik yapıtıdır.
Playa de la Victoria: Atlantik Okyanusunu seyredeceğiniz uzun ve muhteşem bir plajdır.
Roche El değmemiş plajları ile birçok evin bulunduğu bir yerleşim yeridir.
Conil Bakir plajları ve derin mavi suları ile ziyaret edilmesi gereken küçük ve beyaz bir kasabadır.
Los Caños de Meca mükemmel plajları uçurumlar ve çam ağaçları ile çevrelenmiş bungalov konaklaması yapabileceğiniz birçok kamp alanı olan bir yerdir.
Vejer de la Frontera yüzyıllar boyunca kale olarak kullanıldıktan sonra Kuzey Afrika’ya sınır olmuş ve bu yüzden “de la frontera” ismini almıştır. Dağ yamacında sıralanmış beyaz evleri ve Atlantik Okyanusuna bakan şahane manzarası ile Vejer Endülüs’te uğramanız gereken bir yerdir.
Bolonia Tarifa’ya bağlı bir kıyı kentidir. Playa de Bolonia (Bolonia Plajı) 3.8 kilometre uzunluğunda ve ortalama 70 metre genişliğindedir. İspanya’nın bir çok kentinde Romalıların kalıntılarını göreceksiniz ancak Baelo Claudia hala dokunulmamış, ve orjinal halini koruyan ender yerlerdendir.
TARİFA GEZİ NOTLARI
- Tarifa’ya Nisan ayından Ekim sonuna kadar herhangi bir zaman aralığında gidebilirsiniz.
- Endülüs rotasında kesinlikle atlamamanız gereken bir şehirdir, üşenmeden rotanızı İspanya’nın en güney ucundaki bu şehre yönlendirmelisiniz.
- Kısa şehir turu ardından plajda bütün günü geçirerek bir gece kamp konaklaması yapmanızı tavsiye ederiz.
KAYNAKLAR