STUTTGART EKONOMİK GEZİ REHBERİ
Otomotiv şehri…
10 yüzyılda kurulmuş olan Stuttgart, Almanya’ nın 6. büyük şehri. Stuttgart, Almanya’nın Berlin ya da Hamburg gibi büyük ve turistik şehirlerinin gölgesinde kalsa da aslında sadece Almanya için değil, tüm Dünya için önemli bir şehir. Nedeni de; Stuttgart’ın otomotiv şehri olması… Dünyaca ünlü Mercedes-Benz ve Porsche otomotiv markalarının üretim fabrikaları ve merkez ofisleri Stuttgart’ ta yer alıyor. Bu yüzden sokaklarda Mercedes markalı taksileri görünce şaşırmayın…
Baden-Württemberg Eyaleti’nin başkenti Stuttgat’ı gezmek için 1 gün yeterli. Oldukça küçük bir şehir.. 3 km uzunluğundaki Stuttgart şehir merkezi turundan sonra, araç kiralayarak tura devam etmenizi öneriyoruz. Çünkü tabiri caizse Stuttgart’ın etrafını da tavaf edeceğiz…
STUTTGART’ A ULAŞIM: STUTGART’ A NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Stuttgart Havaalanı‘na 3 saatte THY ile Atatürk Havaalanı’ndan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu hava limanına Avrupa’nın Almanya’nın birçok şehrinden sefer de düzenleniyor. Stuttgart Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için S-Bahn treninin S2 ya da S3 hattı ile yaklaşık 30 dakikada Stuttgart şehir merkezinde olacaksınız. Biletinizi platformdan alabilirsiniz. Trene binmeden, turuncu makinede biletinizi onaylatmayı unutmayın.
Araç ile: A1 ve A8 otobanları Stuttgart’ın yakınındaki Stuttgarter Kreuz noktasında kesişiyor. Stuttgart şehir merkezi anlamına gelen Stuttgart Zentrum tabelasını takip ederek şehir merkezine gidebilirsiniz.
Tren ile: Stuttgart merkez tren garı (Stuttgart Hauptbahnhof) Stuttgart şehir merkezinde yer alıyor. Ya da Fransa’da Almanya’ya geçecekseniz önce Strasbourg, sonra Almanya Karlsruhe’ye geçebilirsiniz. Karlsruhe’den Stuttgart 78 km uzaklığında…
Otobüs ile: Avrupa içinde otobüs şirketlerinden herhangi biriyle Stuttgart’ a gidebilirsiniz.
STUTTGART ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Stuttgart şehir içi ulaşım uzak mesafeler için S-Bahn ve kısa mesafeler için Stadtbahn (U-bahn) ile sağlanıyor. Biletinizi tren, otobüs ve tramvay için kullanabilirsiniz.
Stuttgart şehir içi turu çok kolay bir şekilde yürüyerek tamamlayabilirsiniz. Gezi planımızın bir kısmını araç ile tamamlayacağımız için, şehir içinde araç park edebilirsiniz. Otopark ücreti; 1 saat için 1.50 Euro
STUTTGART’ TA KONAKLAMA: STUTTGART’ TA NEREDE KALINIR?
Stuttgart Belediye Binası (Rathaus)’ nın çevresinde yani şehir merkezinde konaklayabilirsiniz. Ama zaten birkaç Ya da yarım günde Stuttgart gezisi biteceği için burada kalana kadar başka bir şehre seyahat edebilirsiniz.. Ya da en iyisi bir Türk ailesi bulun, malum Stuttgart’ ın nereedeyse yarısı.. Biz Esslingen’ deki akrabarımızda kaldık mesela…
STUTTGART’ TA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Neckar Nehri Turu: Stuttgart’ı tekne turu ile yapmak isterseniz, Ren Nehrinin kolu olan 367 km uzunluğundaki nehirde tekne turu yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın
- Mart ve Nisan aylarında girişi ücretsiz İlkbahar Festivali (Frühlingsfest), Ağustos başında Yaz Festivali (Stuttgart Summer Festival, Sommerfest)’ne girş de ücretsiz.
- Stuttgart Bira Festivali (Volksfest, Stuttgart Beer Festival): 27 Eylül-13 Ekim arasında Münih’teki Octoberfest’e rakip festival.. bira festivali olarak geçse de aslında bira, şarap konseptlerine sahip. Dünya’nın ikinci en büyük lunaparkı Canstatter Wasen‘ı festivalde! Üstelik bedava!!
- Christmas Market (Weihnachtsmarkt): Girişi ücretsiz noel apzar alanı her sene Aralık ayında kuruluyor.
- Ghostwalk: Kesinlikle değişik bir deneyim olacak! Stuttgart’ın tarihinden ürpertici zamanları, mezarlık gezisini de kapsayan rehberli tur.
- Şarap Festivali (Weindorf): Eylül’ ün ilk 10 günü olan şarap festivaline giriş ücretsiz.
STUTTGART’ TA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Stuttgart’a özgü bir yemek yok. kahvaltı için 16:00’ya kadar açık olan Café Heller‘de taze ev yapımı kekler, pastalar ve börekler, akşam yemeği için de geleneksel Alman yemekleri bulaibleceğiniz Stäffele tavsiyemizdir…
STUTTGART’ TA ALIŞVERİŞ
Stuttgart minicik bir şehir, bu yüzden de çok fazla alışveriş mekanı alternatifi yok. Königsbau Alışveriş Merkezi, Königs (Königsstrasse, Königstraße) alışveriş caddesi var, o kadar.. Ama Almanya’nın vazgeçilmezi bit pazarlarından biri var ki sadece bu bit pazarını gezmek için gelen çılgın turistler var. Meydanı ile anılan Karlsplatz bit pazarı kendisi.
STUTTGART ŞEHİR TURU
Stuttgart gezi rotası 35 km olsa da aslında 3 kilometre şehir merkezinde yürüdükten sonra, gezi rotamızın geri kalanını araç ile tamamlayacağız…
Stadtgarten: Kısrak bahçesi (Mare’s garden) anlamına gelen Stuttgart Üniversitesi’nin bahçesi, sadece öğrencileri için değil Stutgartlı’ lar için de buluşma yeri
Saray Meydanı (Schlossplatz ya da Schloßplatz): Yeni Saray (Neues Schloss Stuttgart) ve iki ucunda Landtag von Baden-Württemberg ve Württembergischer Kunstverein tarihi binalarının olduğu Stuttgart’ ın en popüler meydanı.
Saray Meydanının Königs Caddesi (Königsstrasse, Königstraße) ile buluştuğu yerde bir başka tarihi mekan yer alıyor.
Stuttgart Modern Sanat Müzesi (Kunstmuseum Stuttgart): 2005 yılında açılan Modern Sanat Müzesi, zengin seçkisinin yanı sıra cam binası ile göz dolduruyor.
Saray Meydanı’ndan çıkıp, gezi rotamıza Stuttgart’ın en işlek caddesi Königs Caddesi’nden devam ediyoruz ve Saray Meydanı’nın hemen yanındaki bir başka meydandayız…
Schillerplatz: Ünlü filozof ve şair olan tarihçi Schiller’in adının verildiği meydan, Stuttgart’ın en kalabalık meydanlarından. Bu meydanda 10 yüzyılda kalma Eski Şato ya da Eski Saray (Altes Schloss), Yeni Saray’ın da hemen yanında yer alıyor.. Günümüzde Tarih Müzesi (Landesmuseum Württemberg, History Museum) ve Şato Kilisesi (Schloßkirche, Castle Church) olarak hizmet veriyor. Stiftskirche kilisesi de meydanın köşesinde yer alıyor.
Schillerplatz’ın arkasındaki farklı bir tarihi olan meydana geçiyoruz…
Karlsplatz Bit Pazarı (Flea Market Karlsplatz): Eğer alternatif alışveriş yer arıyorsanız, bu bit pazarı tam sizlik. Meraklısı değilseniz de en azından gezmek için ilginç bir deneyim olacaktır. Çünkü şehrin merkezinde yer alan Karlsplatz bit pazarı, Stuttgart’ a gelen turistlerin de en çok uğradığı mekanlardan.. 25 yıldır tatil günleri hariç 08:00 -16:00, her Cumartesi kuruluyor.
Marktplatz: Stuttgart Belediye Binası (Rathaus Stuttgart) var. Savaşın izlerini restorasyon ile değil binayı komple değiştirerek yok etmişler. Yani turistik veya tarihi bir özelliği kalmamış binanın..
Hegel Müzesi (Hegel Haus, Museum Hegel-Haus): Ünlü filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in doğduğu ve 18 yaşına kadar yaşadığı evi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Hegel’ in el yazısıyla tuttuğu notlar, eşyaları müzede sergileniyor. Ayrıca müzenin zemin katı, düğün organizasyonları için hizmet veriyor… Filozofi le ilgilenenler için Hegel’ in evinde olmak dikkat çekici olabilir ama çok da ilginç bir yer olmadığını söyleyebiliriz.
Aziz John Kilisesi (Johanneskirshe, Church of St John): Gotik mimariye sahip kilise, Ateş Gölü (Feuersee, Fire Lake) üstünde yarımadada yer alıyor. 2. Dünya Savaşı sonrasında hasar gören yerleri aslına uygun tamir edilse de, kubbeleri modern mimari ile farklılaştırlmı. Kulesi ise savaş anısı olarak tamamlanmamış şekilde bırakılmış.
Aziz John Kilisesi’nin hizasında yukarı doğru 2 metro istasyonu geçtiğinizde, Hölderlinplatz yer alıyor. Stuttgart’ın büyük meydanlarından ama özellikle görmeniz gereken bir yeri yok.
Stuttgart şehir merkezi turunu tamamladık. Artık bir başka Stuttgart turuna başlayabiliriz. Stuttgart şehir merkezini arkamızda bırakıp şehir merkezinin dışına çıkıyoruz. Bu noktada bir aracınız olmalı ya da kiralamanızı öneririz. Çünkü Stuttgart’ı Stuttgart yapan ünlü hale, bahçe ve müzelere gideceğiz…
Yalnızlık Kalesi (Schloss Solitude, Solitude Castle): Dük Carl Eugen, şehrin karmaşasından ve Dünya’ nın kötüye gidişinden uzakta bir yerde avlanmaya çıkana kadar dinlenebilmek için, 1764 -1775 yılları arasında Rokoko Yalnızlık Kalesi (Rococo Castle Solitude)’ ni yaptırmış. Yalnızlık Kalesi, 13 km’ lik bir yol ile Ludwigsburg Sarayı ile bağlantılıdır. Ayrıca kalede çeşitli kültürel etkinlik düzenleniyor. Programı görmek için tıklayın
Porsche Müzesi (Porsche Museum): 80 araç ve 200′ den fazla eserin yer aldığı müzedeki araçlar zamanla değiştiriliyor ve koleksiyondaki farklı araçlar sergide yerini alıyor… Müzenin içi kadar dışı da ilginç. Farkı modern yapıya sahip Porsche Müzesi araba meraklılarının özellikle ziyaret etmesi gereken bir müze…
Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi: Stuttgart’ın kuzeyinde yer alan bu bahçe kompleksi, 19. yüzyılda inşa edilmiş. Bu bahçelerde Stuttgarter Weinwanderweg patika yollardan geçerek, asma bahçelerinin arasından geçip, birbirinden değişik bitki türleri ve 1000′ den fazla hayvan türü göreceksiniz.
Mercedes Benz Müzesi (Mercedes-Benz Museum): 2006 yılında açılan müze, Mercedes Benzi’ in tarihi sürecini, farklı model araçlarını sergilemesinin yanı sıra Porsche Müzesi gibi binanın mimarisi de ilgi çekici.
Stuttgart Televizyon Kulesi (Fernsehturm Stuttgart): Dünya’nın ilk televizyon kulesi. Güçlendirilmiş çimento betonu kullanılarak inşa edilen ilk televizyon kulesi. Ayrıca Dünya’ daki birçok televizyon kulesi, bu kule örnek alarak yapılmıştır.
STUTTGART EĞLENCE VE GECE HAYATI
Almanya’nın hangi şehrine giderseniz gidin gece hayatı güzeldir ve eğlenceli geçecektir. Şişede durduğu gibi durmuyor ne de olsa 🙂 Bizim Stuttgart gece hayatı için önerilerimiz; Sophie’s Brauhaus pub, Mumi olarak da bilinen lounge klüp Muttermilch, şehir merkezindeki dans klübü Zwoelfzehn. Ayrıca canlı müzik dinlemek isteyenler için Kiste. Bunlar dışında Suttgart’a 17 km uzaklıktaki Esslingen‘de Coyote Bar Cotoye Ugly filmi konseptine sahip bir bar. Burada ne kadar eğlendiğimizi anlatamayacağız, çünkü gecenin sonunu ve ortasını… aslında girişinden sonraki kısmı hatırlamıyoruz.
STUTTGART YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
- Ludwigsburg Sarayı: Almanya’ nın ayakta kalan en büyük barok tarzı saray kompleksi. 452 oda, 18 bina, 3 bahçe ile 30 hektarlık alana kurulmuş olan harika saray.. Ludwigsburg Sarayı’ na gitmek için, Stuttgart şehir merkezinden 30 dakika aralıklarla kalkan S-Bahn trenine binebilirsiniz.
- Stuttgart’a 30 km uzaklıktaki Tübingen ya da 17 km uzaklıktaki Esslingen‘e gidebilirsiniz.
- Almanya yüz ölçümü açısından Avrupa’ nın en büyük şehirlerinden olduğunu biliyorsunuzdur. Dolayısıyla hazır Stuttgart’a kadar gelmişken, Almanya turu yapmadan dönmeyin deriz. Hamburg, Berlin, Dresden özellikle gitmeniz gereken şehirler.
STUTTGART GEZİ NOTLARI:
- Stuttgart şehir merkezini gezdikten sonra, haritaya bakıp diğer lokasyonlar çok uzak demeyin. Belki sadece 1 defa geleceksiniz Stuttgart’a. O yüzden başta Mercedes ve Porsche müzeleri olmak üzere, şehir merkezi dışında kalan son 5 mekana da gitmelisiniz.
- Mercedes Stuttgat’ta bir yaşam tarzı. Olmayanı dövüyorlar resmen. Şaşırmayn.
- Yukarıda yazdığımız festivallere denk gelmeye çalışın. Özellikle Volksfest!
KAYNAKLAR
- https://www.stuttgart-tourist.de/en
- https://www.stuttgart-tourist.de > Stuttgart Saray Meydani fotoğrafı için