SİNGAPUR Ekonomik Gezi Rehberi
Singapur, Asya kıtasında, Endonezya ve Malezya arasına sıkışmış, Malay yarımadasının güney ucunda yer alan bir ada. Dünya’daki ada üzerinde kurulmuş tek şehir devleti. 5.7 milyon nüfusunun çoğunu Çinli, Malay ve Hintlilerin oluşturduğu bu ülke; Budist, Müslüman, Hindu, Hristiyan ve farklı inanca sahip insanların bir arada yaşadığı oldukça kozmopolit bir yer.
İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles tarafından kurulmuş. Uzun yıllar İngiltere sömürgesi altında kaldıktan sonra Japonlar tarafından işgal edilmiş, sonra Malezya’ya katılmış ve nihayet 1965 yılında ise tam bağımsızlığına kavuşmuş. İngiliz sömürge etkisi hala görülüyor; mesela İngiltere’deki gibi üçlü priz kullanılıyor, trafik ise soldan akıyor. Kurucusu Raffles’ ın ismi ise Singapur’ un birkaç turistik yerinde (mesela Raffles otel gibi) karşınıza çıkıyor.
Kendisine bağlı 40 adacıktan oluşan bu ülke bugün dünyanın en zengin ve en çok turist çeken ülkeleri arasında. Tarihi ve kültürel anlamda gezmekten bıkacağınız kadar müze, saray, anıt vs yok ama tema parkları, botanik bahçeleri, hayvanat bahçesi gibi alanlar burayı tam bir turistik cazibe noktası haline getiriyor. Gökdelenleri, göğe yükselen otellerin teras katındaki havuz ve roof top barları ile herkesin gidip fotoğraf çekmek için sabırsızlandığı bir ülke Singapur.
Aynı zamanda tam anlamıyla bir yasaklar ülkesi. İşte Singapur’ da uymanız gereken en komik yasaklardan bazıları:
- Tuvalette sifon çekmeme cezası: 150 dolar
- Evin etrafında çıplak yürüme cezası 1000 dolar
- Sokak sanatçılarına da yasaklar: Halka açık alanlarda şarkı söylemenin cezası üç aya kadar hapis
- Diğer insanların wifi’sine bağlanmak hacklemek olarak sayılıyor ve üç yıla kadar hapis veya 10.000 dolar ceza
- Güvercinlere yem vermek: 500 dolar ceza
- Homoseksüellik: 2 yıla kadar hapis
- Halka açık alanda sigara içmek: 152-760 dolar arası para cezası
- Yere çöp atmak: 300 dolardan başlayıp, sosyal hizmete kadar gidiyor.
- Sakız satmak: 100.000 dolar para cezası yada 2 yıl hapis
- Yere tükürmek 1.000 dolara kadar para cezası
Singapur, Paris, Roma, İstanbul’ dan farklı olarak insan eli değmiş bir güzelliğe sahip. Yani sanki plastik cerrahi geçirmiş de haddinden fazla güzelleşmiş bir kadın gibi. Yaradılışı turizme, ticarete dayanıyor. Köklü bir medeniyeti, kendi kültürü olan tarih kokan bir yerden çok, ‘yapay’. Güzel yapmışlar, amaçlarına ulaşmışlar tabii. Cem Yılmaz’ ın dediği gibi “little, little, into the middle” tarzı yani. Görülecek yerleri arasında mesela Çin mahallesi, küçük Hindistan, yapay devasa ağaçlarının bulunduğu ve inanılmaz fotojenik bir Gardens by the Bay, ünlü gökdelen oteli Marina Bay Sands, gece bu otelin önündeki Wonder Full isimli görsel showlar, eğlence adası Santosa, Universal Studios, gece safarileri vs vs. Kısacası sadece Singapur’ a giden bir kişi sanki dünyayı gezmiş gibi bile hissedebilir. Bizim miniatürk tadında, ama ülke olanını düşünün 🙂 Neyse, yorumlarımızı şimdilik bir kenara bırakıp, Singapur Gezi Rehberliğimize başlayalım..
SİNGAPUR’ A ULAŞIM: SİNGAPUR’A NASIL GİDİLİR?
Yerel saat farkı Türkiye’den 5 saat ileride, uçakla İstanbul’ dan 11 saatte varabiliyorsunuz ve şimdilik vizesiz ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Ülkeye girişte, sınır geçişlerinde veya havalimanında 90 günlük turist vizesi veriliyor. Pasaportunuzun en az 6 aylık geçerliliği olmasına dikkat etmelisiniz. Uçakta dağıtılan giriş formlarını doldurarak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Dolduracağınız formları pasaportunuzun içerisinde ülkeden çıkış yapıncaya kadar saklamayı unutmayın.
Skytrax’a göre 2016’nın en iyi havalimanı seçilmiş olan ulusal havaalanı Singapur Changi Havaalanı‘ndan Singapur merkeze tren, otobüs ve taksi ile ulaşabilirsiniz. Alternatifleri karşılaştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Tren ile: Havaalanından şehir merkezine tren ile gitmek çok kolay. “Train to city” oklarını takip edip ücretsiz bineceğiniz tren ile Terminal 2’ye, buradan yine trenle metronun son durağına ulaşabilir, oradan da hangi metroya gitmek istiyorsanız ona aktarma yapabilirsiniz.
Airport Shuttle: Metro saatleri dışında (gece 12- sabah 6 arasında metro yok) airport shuttle service’lerini de kullanabilirsiniz.
Taksi ile: Sabah erken saatlerde taksimetre biraz fazla yazabilir ancak genel olarak bu ülkede taksi sanıldığı kadar da pahalı bir ulaşım aracı olmadığından tercih edebilirsiniz. Taksiler güvenilir ve düzenli.
SİNGAPUR ŞEHİR İÇİ ULAŞIM?
Metro (MRT): Singapur’da Ez- Link ve Singapour Tourist Pass olarak iki ayrı bilet alabilirsiniz. Tourist pass bilet fiyatı bir günlük 10 S$- iki günlük 16 S$, 10 S$ da depozito alınıyor. Ben kartı hatıra olarak saklayayım derseniz 10 S$ depozitonuzu geri alamıyorsunuz tabii. Tourist pass biletlerini sınırsız sayıda tüm MRT yani metro, LRT ve otobüslerde kullanabiliyorsunuz. Bilet, alındığı aynı gün içinde çalışma saati bitene kadar (otobüslerde gece saat 12′ ye, metro da ise yarıma kadar) geçerli. Ez- Link dedikleri kartı ise kullandıkça ödüyorsunuz. Kart 12 S$ bunun 5 S$ kart parası olarak geri iadesiz, 7 S$ ise yolculuk için kullanabileceğiniz miktar. 7 S$ yolculuk sonrası, ki bu takribi 3 metro binişine denk geliyor, diğer her yolculuğunuzda normal bilet fiyatını (yani otobüs için 0.73 S$- 1.66 S$ arası, MRT ise 0.83 S$-1.95 S$) ödemeniz gerekiyor. Bu arada metroya binerken ve inerken kartınızı okutmayı unutmayın. Metro haritası için de buraya tıklayabilirsiniz.
Yürüyüş: Eğer konaklama yapacağınız yer şehir merkezinde ise en iyisi yürüyerek bu şehri keşfetmek olacaktır.
Tekne turları: Yaklaşık 40 dakika süren ve 25 Singapur Doları civarında bir fiyatı olan turlar Merlion Heykeli‘nin önünde yer alan iskeleden hareket ediyor.
Hop on & hop off otobüsler: Singapur’ da kısıtlı zamanı olanlar hop on & hop off turist otobüsleriyle de Singapur’ un önemli noktalarından Orchard Road, Bugis Junction, Suntec City, Boat Quay, Chinatown, Little India ve Singapure Botanic Garden’ ı gezebilirler. Genellikle otobüsler saat 9.00 – 18.00 saatleri arasında ulaşım sunuyor.
SİNGAPUR’ DA KONAKLAMA: SİNGAPUR’ DA NEREDE KALINIR?
Konaklama için tabiiki üç kule üzerinde bir platformdan yapılmış Marina Bay Sands Oteli‘ nde kalabiliyorsanız ne ala! Bu oteli, havuzunda çekilmiş Singapur manzaralı fotoğrafları anımsayacaksınız. Otelin en üst katında ise bir gözlem terası (observation deck) ve sonsuz havuz (infinity pool) var.
Raffles otel çok lüks ve elit bir otel. Prens William ve Kate Middleton Singapur ziyaretleri esnasında bu oteli tercih etmişler. Ahşap yapısı ve beyaz görünümü ile etkileyici. Fiyatlar tabii ki dudak uçuklatan cinsten ama bütçeniz el veriyorsa bu lüks konaklama imkanını değerlendirmelisiniz.
Bu iki otel dışında bir yer seçmeniz gerekiyorsa gece hayatına yakın bir bölge olan Clark Quay, o da olmuyorsa metro istasyonlarına yakın bir yeri tercih etmelisiniz.
Biz Village Hotel Katong‘da konakladık. Açıkcası sadece bir gece kaldığımız için otel hakkında çok da yorum yapmayacağız. Ama odamız çok şık ve rahattı kahvaltıları da bir o kadar temiz ve lezzetliydi.
SİNGAPUR’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
Akşamları Marina Bay Sands oteli içindeki alışveriş merkezinin önünde bir ışık-su şovu yapılıyor. Wonder Full isimli bu şovu kesinlikle izlemelisiniz. Şov saatlerine buradan bakabilirsiniz.
Skypark: Marina Bay Sands otelinin 57. kattaki gözlem terası. Bu alana Singapur’a 360 derece ve 200 metre yükseklikten tepeden bakmak isteyen ve otelde konaklama yapmayanlar turistler 23 S$ vererek çıkabilirler. Pazartesi- Perşembe arası gece 10′ a, Cuma- Pazar arası 11′ e kadar açık. Linki burada.
CÉ LA VI (eski adı: Ku De Ta): Marina Bay Sands otelin roof top’ ı. Skypark kapandıktan sonra gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenebileceğiniz bu mekanda lounge bar ve restoran var. Özellikle gece şehir ışıklarla süslendiğinde şahane bir manzaraya sahip. Linki burada.
Singapur Flyer: Las Vegas’taki High Roller açılmadan önce dünyanın en büyük dönme dolabı Singapur Flyer imiş. Marina Bay Sands’den görünen manzara kesmezse, 165 metre yükseklikten şehri kuşbakışı görebileceğiniz bu aktivite için şu adresten fiyatlar konusunda bilgi alabilirsiniz. Bu arada dönmedolabın bir tam turu yarım saat sürüyor, zamanınızı ona göre planlayın. Ulaşım için metro: Promenade.
1-Altitude bar: Singapur’da “roof-top” lar adeta yarışıyor. 1- Altitude bar ise yerden 282 metre yükseklikte, 63. kattan, şehrin 360 derece manzarasını görebileceğiniz bir yer. Linki burada.
Singapur Sling: 100. yılını kutlayan bu kokteyl Raffles Otel’de çalışan bir barmen tarafından icat edilmiş ve Singapur’un simge içeceği haline gelmiş. Bu içeceği tam yerinde denemek için Raffles Otel‘in Long Bar‘ ına gitmelisiniz. Ama Raffles otele gitmeseniz bile Singapur’un herhangi bir barında bu kokteyli bulabilirsiniz.
SİNGAPUR’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Singapur’da yememiz gereken 3 şey: Chilli Crab (acılı yengeç), Satay (çöp şiş gibi, sadece sosu tatlımsı) ve Chicken and rice (tavuk pilav). Ayrıca damak tadınıza göre şunları da deneyebilirsiniz:
- Kaya toast: Kahvaltı için deneyebileceğiniz bir alternatif. Kaya coconut jam demek, buharda yumuşamış ekmek içine konuluyor.
- Mee goreng: Karidesli noodle.
- Ekmek arası dondurma kulağa ilginç gelse de Singapur’ u gezmeye gelen turistler için yapılması gereken şeyler listesinde yer alıyor.
İçecek önerilerimiz: Singapur Sling dışında, Singapur’un yerel birası Tiger ve soft drinklerden Dragon fruit ve mango karışımı taze sıkılmış meyve suyu içmenizi öneririz.
Ana yemek için tercih edebileceğiniz hesaplı mekanlar: Hawker Center isimli genellikle cadde üzerlerinde açık alanda yiyecek satan ve pişiren büfelerin yan yana dizildiği, yemeğinizi alıp dışarıdaki masalardan birinde oturup yiyebildiğiniz uygun yerler mevcut. Singapur’ da bir Hawker Center’ da yemek yemek, burada yapılması gereken aktivitelerden biri. Chinatown Food Street, Chinatown’ da yemekler denetleniyor o yüzden görüntülerine bakıp da aldanmayın. Genellikle çin yemekleri bize pismiş gibi görünse de burada merak ettiklerinizi rahatlıkla deneyebilirsiniz. China Town’ ın ucunda yer alan Maxwell Food, Newton Food Center, chinatown içinde yer alan Smith Street, Old Airport Road, Lau Pa Sat en iyi 5 tanesi.
Kafe önerilerimiz: Haji Lane üzerinde bulunan Shop Wonderland ve Elffin Elffin’i, Baghdad Street üzerindeki La Marelle’i ya da Aliwal Street üzerindeki aşırı şirin Eat Play (evet play) Love’ı tavsiye edebiliriz. Biz konsepti ilginç geldiği için Selfie Caffee‘ yi tercih ettik ve size de tavsiye ediyoruz. Burada önce kahvenizi seçiyorsunuz, size verilen telefonla selfinizi çekiyorsunuz. Kısa bir süre sonra fotoğrafınızın kremanın üzerine basıldığı kahveniz hazır. Çok eğlenceli 🙂
Diğer deneyebileceğiniz mekanlar ise;
Chijmes: İçinde Katolik kız okulu da bulunan eski bir kilise iken şimdi içinde restoranların ve barların olduğu bir eğlence kompleksi haline dönüşmüş.
Clarke Quay muhitinde Jumbo isimli restoran ünlü bu yengeç konusunda.
Menülerde gördüğünüz ücretlere sonradan %7 KDV artı genellikle %10 bahşiş ekleniyor ve hesap önünüze o şekilde geliyor, şaşırmayın.
SİNGAPUR’ DA ALIŞVERİŞ: SİNGAPUR’ DAN NE ALINIR?
Öncelikle, Singapur vergiden muaf alışveriş yapabileceğiniz bir yer. Özellikle elektronik ürünler Singapur’da çok uygun fiyatlı olabilir. Eğer bu gibi ürünleri satın almaya niyetiniz varsa gitmeden önce ülkemizdeki fiyatları düzgünce araştırın. Modele karar verin ve Singapur’da kafanızda olan modeli arayın. Şehrin her yerinde AVM göreceksiniz. “Grand Singapore Sale” döneminde indirimleri yakalayabilir ya da “Chinese New Year” yani Çin Yeni Yılı döneminde değişik etkinlikleri deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. Singapur’dan; Orkide kalıplar, Risis Orchard marka takılar, elektronik ürünler, marka ürünler, Singapur ve Merlion temalı ürünler, çin çayları, yöresel yiyecekler, universal studio temalı ürünler alabilirsiniz.
SİNGAPUR’ DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?
Orchard Road: Dünyanın en pahalı caddelerinden biri. Bağdat caddesi kıvamında, geniş cadde boyunca dizilmiş bir çok pahalı markayı göreceğiniz bir yer. Bu upuzun caddede inci gibi dizilmiş AVM’ ler içeriden birbirine geçiş yapabileceğiniz şekilde. Çok sık yağış alan bu şehirde insanların genellikle kapalı alanlarda ve özellikle de AVM’ lerde zaman geçirdiğini düşünürseniz, çok mantıklı bir sistem olduğuna siz de katılacaksınız. (MRT: Orchard, Somerset, Dhoby Ghaut veya City Hall)
China town‘ dan enteresan hediyelik eşyaları çok uygun fiyatla alabilirsiniz.
Arab Street’in bir paralelindeki Haji Lane tasarım mağazaları ve sevimli butikleri ile sevebileceğiniz bir cadde.
Bugis Village isimli bölgede ise tropikal meyvelerden deneme fırsatı yakalarsınız.
Little India ilginç baharatlar, meyveler ve hediyelikler alabileceğiniz küçük bir Hindistan.
Elektronik eşya almak için:
Sim Lim Square: Bu iş merkezi tamamen elektronikçi (MRT: Bugis)
Funan DigitaLife Mall: Her türlü orijinal teknolojik ürünü yer yer Türkiye’ye kıyasla çok uygun fiyatlı, yer yer benzer fiyatlarda ama daha çok çeşit ile bulabilmeniz mümkün. Akşam 10:00’a kadar açık. (MRT: City Hall)
Lucky Plaza gibi çok güvenilir olmayan yerlerden uzak durun!
SİNGAPUR ŞEHİR TURU
Bu yürüyüş rotası ile Singapur şehir gezinizi bir tam günde tamamlayabilirsiniz.
Bu rota ile önce Singapur’ un simgesi Marina Bay Sands bölgesi ile başlayarak sırasıyla China Town, Arab Street, Little India, Orchand Road bölgelerini gezebilirsiniz. Akşam ise 1- Altittude, Level 33 ya da Ce La Vie roof top barlarından birinde Singapur’un ışıklar altında kuşbakışı manzarasını seyre dalabilir ve şık bir kokteyl içerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz. 2. gününüzü Universal Studiolarında çocuklar gibi eğlenerek ve 3. gününüzü ise Singapore Zoo ve Singapore Botanic Gardens’ ta doğa gezisi olarak değerlendirebilirsiniz.
Gelelim şehirde görülecek önemli yerlerin detaylarına.. Biz Singapur’ u 5 bölge olarak ele alıyoruz:
1. Singapur’ un Alternatif Bölgeleri: China Town, Little India, Bugis, Kampong Glam, Tanjong Pagar, Katong, Haji Lane, Arab Street
China Town: Chinese Heritage Centre, Singapur’un en eski ve en önemli Hindu tapınağı Sri Mariamma, Buddha Tooth Relic ve Thian Hock Keng Tapınakları görülmeye değer. Buddha Tooth Relic Tapınağının hemen bitişiğinde yer alan Chinatown Visitor’s Center‘a uğrayıp, ücretsiz haritalardan alın. Zamanınız varsa hergün saat öğleden sonra 2’de, Chinatown Heritage Center’da başlayan ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz.
Burası şimdiye kadar gördüğümüz en temiz China Town’ du desek yanlış olmaz sanırım. Ne çin yemeklerinin bol baharatlı enteresan kokusu, ne düzensiz bir yapılaşma, ne vızır vızır dolanan minik Çinliler var burada. Resmen buraya bir Çin mahallesi koyalım demişler, çizmiş ve koymuşlar gibi.Little India: En önemli bölümü Serangoon Road ve civarı. Bölgede Sri Veeramakaliamman Temple isimli Hindu tapınağı en önemli yapı. Burada bir de herşeyin çakmasını bulabileceğiniz ve 24 saat açık olan Mustafa Center adında kocaman bir AVM mevcut. China Town’ dakinin tam tersine Little India bölgesine girer girmez, “Hindistan’ ın ne işi var burada?!” dedirtecek kadar gerçek bir yer. Şehir merkezinde karşılaşmadığımız tüm Hintliler resmen burada konuşlanmış gibiydi. Her yer baharat kokuyor. Gökdelenlerin ve ultra lüks semtlerinden sonra şehrin nemli, basık, sıcak atmosferi ile birleşince bu manzara sizi bir anda Hindistan’ a götürüyor.
Bugis & Kampong Glam: Arab Street üzerinden devam edip, Sultan Camii‘ nin önüne kadar ilerleyerek Singapur’ un renkli, hareketli, cıvıl cıvıl, alternatif ve daha kültürel bir bölgesine ulaşıyoruz. Sultan Camii’ ye direk metro ile gelecek olanlar Bugis veya Lavender istasyonlarında inebilirler. Sultan Camii 1824 yılında Singapur’un ilk sultanın Hussein Şah tarafından yaptırılmış. Singapur’un kurucusu Sir Raffles, caminin yapılması için 3,000$ bağışlamış. Haji Lane sokağı bu bölgedeki ara sokaklardan en güzel olanı bizce. Bu küçücük sokakta nasıl bu kadar zaman geçirdiğinizi anlamayacaksınız. Birbiri ardına sıralanmış rengarenk cafeler, butik tasarım dükkanları, her bir duvarda ayrı ayrı durup fotoğraf çekeceğiniz mükemmel grafitiler ile kendinizi bambaşka bir yerde hissedeceksiniz. Bugis ise tam bir alışveriş cenneti. Orchard Road ile kıyaslanmayacak ucuz ve uygun fiyatlı hemen her türlü şeyi bu bölgedeki kapalı çarşılardan, sokak tezgahlarından veya dev plazalardaki shoplarda bulmak mümkün.
2. Singapur’ un Modern ve Zengin Yüzü: Marina & Clarke Quay & Orchand Road & Civic District
Marina Bölgesi: Singapur’ un modern ve lüks bir bölgesi. Raffles Place MRT durağında inerek ulaşabileceğiniz Marina Bay Sands otelinin açılmasıyla canlanan bu bölgede Singapur’un simgesi haline gelmiş ağzından su püskürten aslan heykeli Merlion, Merlion heykelinin içinde bulunduğu Merlion park, Marina Bay Sands otelinin 57. katında yer alan büyüleyici manzarası ile Skypark, dikenli gibi görünen Esplanade Tiyatrosu (binanın yapısı ünlü meyve durian şeklinde inşa edilmiş), Marina Bay Sands otelinin arkasındaki Gardens by the Bay (Singapur’un önde gelen parklarından biri) ve içinde ücretsiz görebileceğiniz ve fotoğraf çekmek için mükemmel bir yer olan Supertrees isimli renkli devasa ağaçlar, Raffles Avenue’ da bulunan dünyanın en yüksek dönme dolabı Singapore Flyer (hava karardığı zamanki manzarası daha güzel oluyor. Klasik kabin fiyatı 33 dolar, diğerleri için buraya tıklayabilirsiniz) ve Marina Bay Sands otelinin bir parçası olan ArtScience Museum.
Civic District: Raffles Hotel, The National Museum Singapore (hergün 10-18 saatleri arasında açık, giriş 6 dolar, fotoğraf ve videolarla Singapur tarihi anlatılıyor), St Andrews Cathedral, Fort Canning Park, Asian Civilisations Museum ve Singapore Art Museum (En turistik müzesi Bras Basah metrosu yakınında, Giriş 10 S$)
3. Singapur’ un Renkli Bölgeleri: Emerald Hill Road & Geylang Bölgesi
Geylang Bölgesi: Burası Singapur’un Red Light District’i olarak bilinen alternatif bir mekan. Kibar tabirle kadın ticareti yapılan yer burasıymış fakat gece hayatı için de öneriliyor. Güzel yemekler için lokaller de takılabiliyormuş Geylang’a. Ama bilindiğinin aksine sokaklar pismiş ve sakız çiğneme kurallarına falan hiç uyulmuyormuş. (MRT: Aljunied, Dakota ve Paya Lebar)
Emerald Hill Road: AVM’ler ile çevrelenmiş inanılaz modern Orchand Road’ un bir köşesine sıkışmış, daracık ve kısacık alternatif bir çıkmaz sokak burası. Ama bir sokak bu kadar renkli, bu kadar hareketli, bu kadar şık ve rahat olabilir mi derseniz, olabilirmiş. Entel dantel dükkanlar ve şirin pub’lar ile insanı bir anda bambaşka bir yere götürüyor Emerald Hill.
4. Singapur’ un Tema Parkları: Sentosa Adası ve Universal Studios
Sentosa adası: Singapur’un eğlence adası namı-ı diğer Singapur’ un bahçesi. Güneydoğu Asya’ nın tek Universal stüdyoları, Underwater world gibi tema parklar, maceralı aktiviteler var. Cable car denilen teleferikle güzel bir manzara eşliğinde adaya geçtikten sonra ada içinde ücretsiz ulaşım imkanınız da mevcut. Fiyatlar ve ulaşım detayları için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Singapore Zoo ve Singapore Botanic Gardens
Hayvanat Bahçesi: Singapur’un hayvanat bahçesi ve özellikle de gece turları düzenlenen “night safari“si çok meşhur. Ancak night safari tam bir turist aktivitesi olduğu için biz pek tavsiye etmiyoruz. Singapore Zoo için 1 tam gün ayırmak lazım, çok büyükmüş. Singapur’ da ayrıca Jurong Bird Park isimli dünyanın en büyük açık hava kuş parkı var, ilgililere duyurulur.
Singapore Botanic Gardens: Singapur’a gelmişken mutlaka görmeniz gereken harika bir bahçe. Giriş ücretsiz ancak orkide bahçesine girmek için kişi başı 5 dolar ödemeniz gerekiyor. Botanic Gardens metro istasyonunda inerek buraya ulaşabilirsiniz. Yanınızda yiyecek bir şeyler götürerek piknik yapabilirsiniz.
SİNGAPUR’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
Clarke Quay: Gece hayatının kalbinin attığı nehir kenarında yeme içme mekanları, yürüyüş ve alışveriş vaadeden canlı bölge.
Geylang Bölgesi: Alternatif bir bölge. Neredeyse yasaklar ülkesinin yasaklarının kırıldığı tek yer. Lokallerin de sık uğradığı hoş mekanlar mevcut.
Roof Top barlar: Singapur’ un yüksek otellerinin terasında yer alan barlar ile ilgili özel olarak yazdığımız blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
SİNGAPUR YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Tema Parklara doyamadıysanız Hello Kitty Town ve Legoland’a ev sahipliği yapan Malay şehri Johor Bohru tam Singapur sınırında.
Botanik parkı ve Gardens by the Bay’in ardından hala park gezmek istiyorsanız Matrichie Reservoir Park ve Bukit Timah Nature Reserve.
SİNGAPUR GEZİ NOTLARI
- Gelir seviyesi yüksek olan halk genellikle evinde değil dışarıda yemek yemeyi tercih ediyor.
- Hava: Singapur Ekvator’a çok yakın olması nedeniyle her daim sıcak, nemli ve yağmur yağma ihtimali çok yüksek bir yer. Yanınızda şemsiye bulundurmalısınız. AVM tarzı yerler dışarısı çok sıcak olduğu için buzdolabı gibi soğutuluyor, dolayısıyla çantanıza bir de hırka atmakta fayda var.
- Para birimi: Singapur doları. “SGD“, “S$” ya da yalnızca “$” işareti ile simgeleniyor. Havaalanında işinize yarayacak kadar para bozdurduktan sonra şehir merkezinde geri kalan ihtiyacınıza göre para bozdurmanızı öneririz zira kurlar epey farklılık gösteriyor. Orchard Road üzerindeki Lucky Plaza içerisinde birçok dövizci var.
- Gece ışıklandırmaları ile mükemmel manzara fotoğrafı çekeceğiniz bir şehir. Tripod götürmeyi unutmayın.
- İngiltere etkisi trafikte de kendini yansıtıyor. Trafik soldan akıyor özellikle karşıdan karşıya geçerken dikkat edin. Ayrıca yürüyen merdivenlerde de sağda değil solda durmalısınız.
- Gideceğiniz dönemde şehirde ne var, ne yok incelemek için festival takvimine buradan ulaşabilirsiniz.
- Food Tour Singapore ile çeşitli bölgelerde rehberler eşliğinde yemek turlarına katılabilirsiniz.
- Ülkedeki kafe, restoran ve aklınıza gelebilecek birçok alanda (otobüs durağı, avm ya da sokağın orta yer dahil) sigara içmek yasak. Ayrıca ülkeye 1 paketten fazla (hatta içinden bir adet sigara içilmiş bir paket olması gerekiyor) sigara sokmanız yasak.
- Prizlerimiz aynı değil, İngiltere’deki gibi üçlü priz kullanılıyor, gitmeden önce mutlaka dönüştürücü alın. Biz otelde -biraz zorlamış olsak da- kendi şarjlarımızı dönüştürücüsüz de kullanabildik.
1 Yorum