SELANİK Ekonomik Gezi Rehberi
Atatürk’ün Evine Yolculuk..
Karşı kıyıdan gelen Yunan ezgilerine kulak verip, Ege’nin karşı kıyısına kendinizi attığınızda tüm samimiyetiyle sizi karşılayacak Selanik…. İlk okul sıralarında adını aklımıza kazıdığımız, Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin doğduğu, kıymetli Yunan şehri ile senelerce aynı bayrağın altında yaşamışız… Bayraklar değişse de kendinizi evinizde hissedeceğiniz, komşu kıyılar bize aslında biz kadar yakın… Akdeniz iklimiyle sıcacık bir kıyı şehri olan Selanik yani Thessaloniki, memleket havasından kopmamanızı sağlıyor… 1997’de Avrupa Kültür Başkenti seçilen Selanik, buram buram tarih kokusuyla sadece Yunan değil aynı zamanda Osmanlı ve Roma tarihine de ev sahipliği yapmış…Rotamızı komşuya çeviriyoruz ve Atatürk’ün evine yolculuğa çıkıyoruz…
SELANİK’ E ULAŞIM: SELANİK’ E NASIL GİDİLİR?
Schengen vizenizi cebinize koyduktan sonra;
Uçak ile: Atatürk Hava Alanı’ndan Selanik’e direkt uçuşlar mevcut. Ortalama 1.5 saat süren yolculuktan sonra Selanik’tesiz. Hava alanından 78 numaralı otobüs ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile: Esenler Otogarından tek yön ortalama 100 TL karşılığında Selanik’e ulaşabilirsiniz. Ulusoy ve Kamil Koç Firmaları konfor ve güven vermesi açısından bizim önerdiklerimiz.
Tren ile: İstanbul- Selanik arası hızlı tren gelene kadar, TCDD ile Selanik’e gidebilirsiniz. Detaylı bilgili için tıklayınız
Araç ile: İpsala sınır kapısından geçtikten sonra dümdüz gidin Selanik işte orada shshs
SELANİK ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Selanik’te şehir içi ulaşım otobüs şirketleri ile sağlanıyor. Otobüs ağı oldukça geniş. Ayrıca turistlerin şehri gezmeleri için ortalama 1 saat süren 50 numaralı otobüs ile şehri ekstra para vermeden gezebilirsiniz. Otobüsün içinden de temin edebileceğiniz otobüs bileti yaklaşık 1 €.
SELANİK‘ DE KONAKLAMA: SELANİK’ TE NEREDE KALINIR?
Selanik kordona yani sahiline paralel olan Tsimiski ve Egnatia Caddeleri ile Eleftherias ve Aristotelous Meydanı şehir merkezinde yer alan işlek ve otel opsiyonlarının fazla olduğu yerlerdir. Ayrıca Ladadika Bölgesi de özellikle gece Selanik’te gece hayatını tatmak isteyenler için elverişli bir bölge. Çünkü bu bölgede bir çok eğlence mekanı alternatifi mevcut. Akşam yolunuzu bulmada kolaylık sağlayacaktır 🙂
SELANİK‘ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Tekne turu: Beyaz Kule’nin civarından kalkan tekneler ile sadece teknede yiyip içtiğinizin parasını vererek bedavaya Selanik’i denizden görebilirsiniz.
- Rakı-Balık-Sirtaki: Bu üçlemeyi bulabileceğiniz, Selanik’in en gözde bölgesi Ladadika. Bizdeki fasılın karşılığını komşuda görmek için, Selanik’te 1 gece kalmanızı öneririz.
SELANİK’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Yunan mutfağının Türk mutfağına yakınlığını söylemeye gerek bile yok. O yüzden Selanik’te farklı bir lezzet bulmak zor. Souvlaki yani şiş kebap, ouzo yani rakıyı, koulouri yani simit ve mezeleri söylemeye gerek bile yok…Hatta sokak satıcılarından kestane bile bulabilirsiniz.
Selanik kurabiyesi ya da Selanik gevreği, Selanik böreği, Selanik un kurabiyesi ve Selanik sütlü böreği Selanik’e özgü atıştırmalıklar….
Deniz kıyısı şehri olmasından dolayı balık ürünlerini tatmalısınız. Aynı denizden, farklı yöntemlerle balık yapmak ancak bu kadar olabilir. Bizim tattığımız en harika kalamar Selanik’te idi diyebiliriz… Ee ne demişler komşuda pişer bize de düşer 🙂
SELANİK‘ DE ALIŞVERİŞ
Tsimiski Caddesi lüks markaları bulabileceğiniz mağazaları ayağınıza seriyor. Egnatia Caddesi ise daha hesaplı marka opsiyonları ile gerek Selaniklileri gerekse turistlerin ilgi odağı. Ayrıca alternatif olarak Dikastrion Meydanı‘nın yakınında bulunan Selanik Bit Pazarı‘ nı da keşfedebilirsiniz.
SELANİK ŞEHİR TURU
Atatürk’ün evinden başladığımız rotamıza, Ana Poli (Selanik eski şehir merkezi)’ne doğru devam edip, Selanik’in panoramik seyredip küçük bir lokal bölge ile Selanik turumuzu bitiriyoruz….Atatürk’ün Evi: Türkiye Başkonsoloğlu ile yan yana yer alan Atatürk’ün evi, Apostolou Caddesi üzerinde. Türk mahallesindeki ev, o zamanın tipik Türk evi özelliğini taşıyor. Ata’ nın evini gezmek bedava. Yalnız akın akın Türkiye’den gelen otobüs dolusu Türkleri hesaba katın. Biraz sıra bekleyebilirsiniz. Bizim Selanik seyahatimizde yani 2012’de Atatürk’ün Evi, tadilat nedeniyle ziyaretçi kabul etmiyordu. Biraz buruk olsak da, bahçede Ali Rıza Efendi’nin diktiği nar ağacı görmek bile Ata’yı anmak bile yetiyor…
Aziz Dimitrios Kilisesi (Hagios Demetrios, Kasimiye Camii): UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan kilise, asını Aziz Dimitrios’tan alır. Roma hamamı kalıntılarının üstüne inşa edilen kilise, Osmanlı Devleti zamanında Kasimiye Camii adında camiye çevrilmiştir.
Kilise, Bizans eserleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Rotamızın üstünde yer alan Roman Forum‘u geçip ünlü Egnatia Caddesi’ne doğru ilerliyoruz.
Kapani Market: Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan kapalı çarşı.
Navarino Meydanı: İsminden de anlaşılacağı gibi Aya Sofya Müzesi‘nden esinlenerek yapılan Agia Sophia Kilisesi (Hagia Sophia Cathedral), bu meydanda yer alıyor.
Rotamıza devam ettiğimizde Selanik’in en popüler caddelerinden Tsimiski Caddesi‘ne varıyoruz. sağlı sollu mağazaların yer aldığı bu caddede yürüyerek, Selanik Sahiline varmadan önceki son destinasyonumuza geliyoruz. Ayrıca Pavlou Mela (Pavlov Melas) yani Belediye Binası da bu caddede yer alıyor.
Tsimiski Caddesi’ ne paralel bir sokakta yer alan Agiou Mina Sokağında yer Selanik Yahudi Müzesi’ ne gidiyoruz. Sokağın üst kısmında Agios Minas Kilisesi yer alıyor.
Selanik Yahudi Müzesi (Jewish Museum of Thessaloniki): Müzede, II. Dünya Savaşı’ndan sonra toplama kampına gönderilen Yahudilere ait eşyalar, belgeler sergileniyor. 1917’te Selanik’te çıkan büyük yangından sonra neredeyse Yahudi Mahalleleri’nin tamamı yok olmuştur. Bu bina ayakta kalan nadir binalardan olması ile önem kazanıyor.
Ladadika: Selanik’te taverna denilince akla ilk gelen, rakı meze ve müzik üçlüsünün kalbinin attığı bölge. Eğer Selanik’te gezmek için birkaç saatten fazlanız var ise, kesinlikle Ladadika’ya akşamleyin taverna için uğramanızı tavsiye ediyoruz.
Selanik Kordon (Promenade): Selanik’in adının İzmir’le anıldığına şahit olmayanınız yoktur. Selanik sahil ya da deniz kenarı değil, Selanik Kordon demek daha anlaşılır geldi bize shshs Gerçekten gerek havası, gerek yeme içme yerleri ile İzmir Kordon’u andıran Selanik Kordon, tarihle bu kadar iç içe olan bir şehirde daha ne olsun dedirtiyor insana…
Aristoteles Meydanı: Neredeyse birbirinin eşi olan iki bina ile çevreli geniş meydan. Alışveriş yerleri, restoran ve kafeleri ile Selaniklilerin uğrak yerlerinin başında geliyor. Meydanın bir çok yerinde grafitiler görebilirsiniz.
Beyaz Kule (White Tower, Levkos Pirgos): Osmanlı Döneminde zindan olarak kullanılan kule, 1912’de Balkan Savaşı’nın kaybedilmesi üzerine Yunanlıların eline geçince beyaza boyanmış ve böylece vaftiz edilmiştir. Adı da buradan gelmektedir. Beyaz Kule, Rumelihisarı’nın bir örneğidir. Beyazlığından eser yok, o ayrı…
Beyaz Kule’nin hemen yan tarafında Alexander’s Garden‘ın yeşilliği içinde, Royal Theatre (Vasiliko Theatro) yani Selanik’in ilk devlet tiyatrosunun temeli olan bina ve çaprazında ise National Theatre of Northern Greece yani Kuzey Yunanistan Devlet Tiyatrosu ana binası yer alıyor.
Selanik sadece tarih ile değil, sanat ile de Yunanistan’ın önemli bir şehri. Çünkü Selanik, kuzey Yunanistan’ın kültür başkenti olarak kabul ediliyor.
Selanik rotamıza devam ederken yönümüzü tepelere çeviriyoruz…
Egnatia Caddesi ile Alexander’s Garden arasında ve Aggelaki Caddesi’nin sağında kalan bölgeye, tam anlamıyla Selanik’in kültür köşesi denebilir. Sırasıyla göreceğiniz yapılar;
- Thessaloniki City Hall (Selanik Belediye Binası)
- Bizans Kültür Müzesi: Bizanslılara ait objelerin sergilendiği müze.
- Selanik Arkeoloji Müzesi (Archaeological Museum)
- Vellidio Convention Center
- Radio Museum
- Nick Galis Hall
- Macedonian Museum of Contemporary Art
- Thessaloniki International Exhibition
Dilerseniz buradaki müze veya sanat galerilerini ziyaret edebilirsiniz. Biz rotamıza yolumuzun üstünde bizi selamlayan Thessaloniki City of Architecture Heykelini geçip, Aggelaki Caddesi’nden devam ediyoruz.
Selanik Expo Alanı (TIF – HELEXPO): İletişim kulesinin tepesindeki restoran ile 360 derece Selanik manzarasını seyredebilirsiniz.
Kamara Meydanı: Zamana direnen zafer takı yani Galerius Kemeri (Arch of Galerius, Arc de Triomph) ile Ekklisia Panagia Dexia Kilisesi yer alıyor. Meydandan yukarı doğru çıktığınızda Rotonda Meydanı’ da ulaşıyorsunuz.
Rotonda Meydanı (Platia Agiou Georgiou): Eskiden kilise, Osmanlıların eline geçince Rotonda Camisi olarak anılan yapı Roma mimarisinin en güzel örneklerinden Roma kalıntları (Roman Temple) bu meydanda yer alıyor… Ayrıca gün batımı ile Selanik gece hayatının önemli yerlerinden birisi dönüşüyor meydan…
Tepelere doğru rotamıza devam ederken, Pasha Gardens adındaki büyük bir parktan geçiyoruz.Parkta Roma eserlerinden olan Agios Pavlos (Ekklisia Agios Pavlos) ve St. Paul Kilisesi (Church of St. Paul) yer alıyor.
Trigono Tower: Selanik’e tepeden bakmak için harika bir yer. Etrafında yer alan hediyelik eşya dükkanları ve kafelerde küçük bir mola verebilirsiniz.
Eptapyrgio (Eptapyrgio Fortress, Yedi Kule): Osmanlı döneminde 10 sene boyunca hapishane olarak kullanılan akropolün içinde yer alan Yedi Kule, günümüzde açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Tepeden panoramik Selanik manzarası muhteşem!
Kastra (Selanik Kalesi): Bizans kalesinin surları ile çevrilmiş kalenin tepesinden panoramik Selanik seyri için muntazam bir nokta.
Eski Ağaç (ΤΣΙΝΑΡΙ, Tsinari): Yedi kule yakınındaki lokal bir bölgede büyük Selanik turumuza son veriyoruz. Küçük iki katlı evleri, hediyelik eşya dükkanları ve kafeleri ile günün yorgunluğunu atacağınız bir bölge.
SELANİK’ TE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Kısa bir süre önce Lonely Planet tarafından Selanik Dünya’nın beşinci en iyi parti şehri olarak sıralanmış ve bunun ardından da Selanik gece hayatının ünü herkesçe bilinir hale gelmiştir.
Sahil şeridi boyunca yer alan barlar ve cafelerin dışında birbirinden farklı müzik türleri ile özelleşmiş bir çok gece kulübü mevcuttur. Ancak hazır Selanik’e gelmişken, Bouzoukia müziği dinleyerek Yunan dansı ritimlerine ayak uydurmaya çalışmanızı tavsiye ederiz.
Ladadika bölgesi gece eğlencesi için en çok tecih edilen bölgedir. Burada, restoranlar ve barların dışında sırtaki dans edebileceğiniz ya da izleyebileceğiniz tavernalar yer almaktadır.
SELANİK YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Hazır Selanik’e gitmişken, Dedeağaç ve Kavala’yı da içine alacak bir yol planı yapmanızı öneririz. Biz 3 şehri 2 günde araba ile gezebildik. Yani zaman gani gani yetiyor.
SELANİK GEZİ NOTLARI
- Selanik’te Türk turistler o kadar çok ki üstüne bir de yaşan Türk nüfusunu düşününce, sanki Türkiye sınırları içindesiniz gibi hissediyorsunuz. Selanik şehrini doya doya solumak için kesinlikle yürümenizi tavsiye ediyoruz. Selanik sokaklarında gezerken, tarzıyla fark yaran bir şehir…
Keyifli bir Selanik turu geçirmeniz dileğiyle… Selanik gezisi ile ilgili sormak istediğiniz konuları için bize Bize Ulaşın sayfamızdan ulaşabilirsiniz…