MİNSK Ekonomik Gezi Rehberi
Minsk mi? Neden (?) Olmasın?
Belarus’un başkenti Minsk’e gideceğimizi söylediğimizde arkadaşlarımız bize delirdiniz mi gibi sadece bakmadılar, dile de getirdiler. Bir insan Minsk’e neden gider ki? Daha sonra şu anda sizin yaptığınız gibi biz de araştırmaya başladık, nedir bu Minsk’in olayı diye..
Genellikle Minsk’de gezilecek yerler çok kısıtlı görünüyordu. Belki bundardır diye düşünürken, ünlü İngiliz gazetesi Telgraf’ın şu yazısına rastladık. (Tıklayıns efemm) Okumaya üşenenler için özetleyelim: Avrupa’nın son diktatör ülkesi! İstihbarat teşkilatının adı hala KGB (Ayrıca ek bilgi şehirde gizli polise hala KGB deniyormuş ve sivil polisler etrafta kol geziyormuş), Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Dünya’da en fazla alkol bağımlısı olan ikinci ülkesi, ölüm cezasını uygulan birkaç ülkeden,.. (Daha fazla iç karartmayalım)
Cezalar olunca daha çekici gelir misali bizim merakımız daha bir arttı Minsk’e karşı ve hazır Varşova’ya gidiyoruz niye Minsk’e de gitmeyelim dedik.. Yani özellikle Minsk için gitmedik, yalan yok..
Ülkeye giriş biraz sıkıntı oldu. Bunu detaylı olarak Minsk’ten Varşova’ya geçmek blog yazımızda detaylıca okuyabilirsiniz. Ve şehre girdik…
Beyaz leylek simgesi olan bir ülke ne kadar kötü olabilir ki? Öyle değil mi? İşte tam olarak doğru bir karar vermişiz. Sovyet Sosyalist mimarisine sahip binalar, ferah ve geniş caddeler, denize kıyısı olmadığını unutturan iki nehir arasındaki Minsk bizi şaşırttı. Bu arada Minsk adı şehrin yanındaki nehirlerden Menü Nehri’nden geliyormuş.. Neyse beklentimizi o kadar düşürmüşüz ki, her şeye adamlar yapmış beyler dedik hem de sesli.. Neyse ki şehir turistik olmadığı için ve hatta bizden başka turist olmadığı için rahat rahat polisinden, rejimine her şeyi konuşabildik.. Aslında Belarus’ta suç oranı diğer Avrupa ülkelerine göre çok düşükmüş.. Yani o kadar da kafa koltukta gezmiyorsunuz. Bizi şaşırtan diğer şeylerden biri de modernizmin tarihi doku ile kaynaşması.. Mesela Moda Evi (House of Fashion) adlı binanın alt katı KFC ama kaplaması “birlikteliği” simgeleyen kabartma. Nasıl şaşırmayalım..
2. Dünya Savaşı’ndan en çok etkilenen şehirlerin biri olmuş Minsk. 1991’e kadar Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti olmuş.1944 yılında Kızıl Ordo ile II. Dünya Savaşı’ndan kurtarılmış. 1974’te savaşa en çok direnen şehirlerinden biri olduğu için Kahraman Şehir ünvanını hak etmiş.
410 metrekarelik alana kurulu şehirde, 2 milyon kişi yaşıyor, onlarda sanki evlerine gizlenmişler. Ortalıklarda kimsecikler yok.. Üstüne şehir oldukça yeşil, doğa ana ve ben şeklinde gezinebilirsiniz.. Ayrıca;
Resmi dili Beralusça.
Minsk’de hava durumu soğuk! Yani yazın bile üşüyebilirsiniz. Sıcaklık genellikle en fazla 15 derece oluyormuş.
Minsk’e gitmek için vize gerekmiyor.
MİNSK’ E ULAŞIM: MİNSK’ E NASIL GİDİLİR?
Otobüs ile: Moskova’dan, Lviv’den ya da İtalya, Fransa, Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa’nın birçok ülkesinden otobüs ile Minsk’e gidebilirsiniz. Otobüsle Minsk’e gitmek için Ecolines ya da goeuro sitelerine bir göz atabilirsiniz.
Tren ile: Vilnüs, Riga, Kiev, Moskova, Varşova, St. Petersburg, Prag’a tren ile gidebilirsiniz.
Hava yoluyla: İstanbul’dan Aeroflot, Türk Havayolları, Belavia,Pegasus, Ukraine Intl, Ukraine Intl ile aktarmalı uçuş yapabilirsiniz. Direkt uçuş ile 2 saat sürüyor.
- Minsk Havaalanından (National Airport Minsk) Minsk şehir merkezi’ne ulaşım: Havaalanı şehir merkezine 42 km uzaklıkta yer alıyor. Shuttle otobüsler ile ulaşımı sağlayabilirsiniz. 300Э numaralı halk otobüsü ile 1 saat,173Э, 1400-TK ve 1430-TK shuttlelar ile 15 dakika sürüyor. Şehir merkezinde Tsentralnyi‘deki otobüs terminalindeki bilet makinelerinden, havaalanındaki 5-6 Kapısındaki otobüs terminalinden ya da şoförden biletinizi temin edebilirsiniz.
MİNSK ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Minsk şehir merkezinde otobüs, tramvay ya da metro kullanabilirsiniz. İki metro hattı ve 29 metro durağı var. Minsk metrosu, Bağımsız Ülkeler Milletler Topluluğu (the Commonwealth of Independent States)’nun 16 metrosu arasından taşıdığı yolcu sayısına göre dördüncü sırada yer alıyor. İlk üç de; Moskova, Saint Petersburg ve Kiev. 05:30- 00:40 arasında metro açık. Tek yön için jeton alabilirsiniz. Ücreti: Br 0.60 (yaklaşık$0.30)
MİNSK’ DE KONAKLAMA: MİNSK’ DE NEREDE KALINIR?
Leninsky, Moskovsky, Sovetsky, Tsentralny Bölgelerinin Minsk şehir merkezine yakın olan kısımlarında kalabilirsiniz.
MİNSK’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
- Özgürlük Meydanı’ndan geçen yerel halkı seyretmek
- Zair Azgur Memorial Museum and Workshop’u ve Belarusian Great Patriotic War Museum, Afghan War Memorial On Island Of Tears, All Saints Church ziyaret etmek. Victory Monument ziyaret etmek ve sosuz ateşin değişiminde nöbetçileri seyretmek
- Metroya binmek
- Belarus Sirkinde vakit geçirmek
- Minsk Cat Cafe’de kidelerşe oyalanmak
- Mnisk Milli Kütüphanesi’ni ziyaret etmek
- KGB Binasını gizlice fotoğraflamak
MİNSK’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Belarus yemekleri Rus, Polonya, Litvanya yemeklerine benzerlik gösteriyor ve bir o kadar da Yahudi etkisi altında… Fakat Minsk yemeklerinden daha çok bizim dikkatimizi tavan yapan konu: Belarus’ta radyasyona maruz kalmamak oldu! 1986 yılında Çernobil felaketinin yaşandığı yer Belarus’un güney doğu sınırına çok yakın. Yaptığımız araştırmalara göre, musluktan su içmek, kötü marketlerden açık gıdalar almamak ve mantar tüketmemek gerekiyormuş. Bunun haricinde bir sorun görünmüyor. Yeme alışverişini bilindik market zincirlerinden yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Minsk’te yenilmesi gereken lezzetler ise: Borş Çorbası, yazın khaladnik çorbası (soğuk borş çorbası), Draniki (rendelenmiş patates, un ve yumurta ile karıştırılıyor pancake gibi şekil veriliyor), mantı, babka
Minsk’ye restoran önerilerimiz işe söyle:
- Kuchmistr (Кухмистр): Belarus yemekleri Adres: ul. Karla Marxa 40 (ул. Карла Маркса, 40)
- Svobody 4: Şarap barı Adres: пл. Свободы, 4
- Lido (Лідо): Sağlıklı yemekler için Adres: Prospekt Nezavisimosti, 49/1
- Kamyanitsa (Камяніца): Adres: Pervomayskaya str. 18
MİNSK’ DE ALIŞVERİŞ: MİNSK’ DEN NE ALINIR?
Matruşka, elde boyama ahşap kaşıklar, hasır veya özellikle keten kıyafetler, çocuklar için hasır at ve tavuklar, Kommunarka veya Spartak markalarından çikolata, Sovyet zamanlarından kalma Milavitsa markasından iç çamaşırı, seramik veya cam işlemeleri
MİNSK’ DE NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?
Komarovsky Kapalı Pazarı (ya da Komarovka Pazarı) ve Galileo Alışveriş Merkezi bizim deneyip tavsiye ettiklerimiz. Yoksa şehirde birçok alışveriş merkezi mevcut..
MİNSK ŞEHİR TURU
Gorky Park (Maksim Gorky Central Children’s Park): Maksim Gorky’den adını alan 1800’lü yıllarda yapılan şehir parkı.. Bizim için şimdiye kadar gördüğümüz en güzel şehir parklarındandı. İçinde kafe, restoran, çocuklar için eğlence alanları var.. Şehirde şehirden uzaklaşmak için harika bir dinlenme yeri.. Parkın bir tarafındaki sınırını belirleyen Svislach Nehri’nin öbür kıyısında göreceğiniz yapı Ne-Kempinski Hotel. Bizim gibi burası da neymiş demeyin sonra shshshs..
Belarussian State Circus: Belarus’un ünlü sirki 19. yüzyılın sonlarına doğru açılmış.
Janki Kupaly Park: Adını ünlü Balaruslu edebiyatçı Yanka Kupala’dan alıyor. Svislach Nehri ile Gorky Parkı’ndan ayrılıyor..
Minsk Opera ve Bale Binası (National Academic Bolshoi Opera and Ballet Theatre): Opera ve bale gösterisi seyretmek için, gitmeden önce internetten bilet almanız tavsiye ediliyor.
Gözyaşı Adası (Island of Tears): Bir yaya köprüsü ile Minsk’in tarihi Trinity Bölgesi’ne bağlı olan ada, Svislac Nehri üzerinde bulunuyor. 1979-1989 yılları arasında Afganistan’da hayatını kaybeden Belaruslu Sovyet askerleri anısına yapılmış. Adanın ortasında bir şapel ve etrafında kederli anne, kardeş ve askerlerin dul eşlerinin heykelleri var. Ayrca bir melek heykeli var ki, detay vermeyelim ama biz çok etkilendik..
Gözyaşı Adası’ndan bakınca karşı tarafta göreceğiniz modern bina; Minsk Spor Sarayı (Minsk Sport Palace; Dvortsa Sporta).
Aynı caddeyi yani Pobeditelev Bulvarı (Pieramožcaŭ Avenue)’nı takip ettiğinizde;
- BelExpo sergi merkezi,
- Devlet Bayrağı Meydanı anlamına gelen State Flag Square ve
- Victory Park yer alıyor. Victory Park yani Zafer Parkında Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi ya da Belarus Ulusal Sanat Müzesi (Belarusian Great Patriotric War Museum ya da Belarusian State Museum of the Great Patriotic War) var. Pobeditelev Bulvarı’ndaki müze, 1943 yılında Belarus Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından verilen kararla kurulmuş.
- Zafer Parkı’nın biraz ilerisinde ise Bağımsızlık Sarayı (Independence Palace) yer alıyor.
Trinity Banliyösu (Trinity Suburb): Başka bir deyişle old town, Minsk’in ayakta kalan en eski bölgesi. Minsk gezilecek yerler listesinde şehrin tarihi dokusunu oluşturan eski ve renkli 2-3 katlı evler yer alıyor. Gözyaşı Adası’nı karaya bağlayan kısa köprüden geçince hemen karşınızda kalacak.
Minsk Barlar Sokağı: Yani Ulitsa Zybitskaya‘da barlar ve kafeler için tam bi cennet. Biz öyle hepsini denemedik ama Tummany iyi bi barmış.
Minsk Eski Şehir Meydanı: Minsk’teki görülmesi gereken yerler bir arada toplanmış. Göreceğiniz yerler;
- Kutsal Ruh Katedrali (Holy Spirit Cathedral): Belarus Ortodoks Kilisesi’nin merkezi. İki kulesi olan kilisenin orjinali 1500lü yıllara dayanıyor.
- Minsk Belediye Binası (Minsk City Hall): İlk olarak Magdeburg kanunlarına göre, 16. yüzyılda inşa edilse de, yangın, istila ve savaşlarda zarar görmüş ve 2003 yılında şimdiki görünümüne kavuşarak restore edilmiş.
- Kedi Müzesi (Cat Museum): Minsk’te tarihi yerlerden sıkılırsanız, alın bize alternatif bir müze. 2015 yılında açılan müzede kedili sergiler var. Kedi kafede de kedilerle bir şeyler yiyip içmek ilginç olabilir.
- St.Iosif Roman Catholic Church: 1752 yılında tamamlanan kilise, Barok mimari özelliğini taşıyor.
Minsk eski şehir meydanın hemen yakınındaki diğer önemli meydanlardan süzülerek devam ediyoruz..
- Aleksandrovsky Meydanı (Aleksandrovsky Square): 1836 yılında kurulan meydan Merkez Meydanı olarak da biliniyor. Meydanın asıl önemi Minsk Cumhuriyet Sarayı‘nın (Palace of Republic) önünde yer alıması.
- Oktyabrskaya Meydanı (Oktoberpl Meydanı ya da Kastryčnickaja Meydanı; Oktyabrskaya Square ya da October Square): Metro kazıları sırasında mamut heykellerinin bulunmasıyla Dünya’nın dikkatini çekmiş. Öncesinde yani 19. yüzyılın ilk yarısına kadar pazar yeriymiş. Ayrıca Kilometre Zero yani Belarus’taki tüm yolların başlangıç noktasını temsil eden bir yapı yer alıyor.
Pishchalauski Castle: Şehir merkezine 1 km uzaklıktaki tarihi kale ve hapishane kalıntıları yer alıyor.
Minsk Bağımsızlık Meydanı (Minsk Independence Square): Geniş meydanın en önemli özelliği tarihi bir kilisenin burada konumlanıyor olması..
- Aziz Simon ve Helena Katedrali (ya da Kırmızı Kilise): 1910 yılında tamamlanan ve Polonyalı mimar Tomasz Pajzderski tarafından tasarlanan kiliseni yapımı beş sene sürmüş.. Kırmızı kremitten yapılan kulesi ile Bağımsızlık Meydanı’nın arkasında bulunuyor. Giriş ücretsiz.
Minsk’in Kapıları (Gates of Minsk): Tren Garı Meydanı (Railway Station Square)’de yer alan ikiz kuleler eğer Minsk’e trenle geldiyseniz ilk göreceğiniz Minsk ikonik simgleri olacak. İki simetrik kule, Stalin klasizmi yani İmparatorluk tarzında. Yani art deco, klasizim ve Barok tarzının kombinasyonu.
Belarus Milli Tarih ve Kültür Müzesi (Belarusian National History and Culture Museum)’de Bağımsızlık Meydanı’nın sonunda yer alıyor.
Beyaz Rusya Güzel Sanatlar Milli Müzesi (Belarusian National Arts Museum; The National Art Museum of the Republic of Belarus): Belarus’un en iyi müzelerinden olmasının yanında Belarus’un en büyük müzesi.
Sanat tarih nereye kadar derseniz, müzenin arkasında 1 blok sonra yer alan bölgeyi gezin deriz. Ya da isterseniz geziniz bitince Pervomaiskaya metro durağında inerek de gidebilirsiniz. İstikamet;
Graffitti Sokağı (Vulica Kastrycnickaja, Kastrycnickaja Street) sokağının olduğu bölgede, evlerin cepelerinde duvar resimleri var. Ayrıca küçük köprü ile Svislach Nehri’nden ayrılan yerdeki küçük parkta Sovyet besteci, şarkıcı ve bir dönemi etkisi altına alan Kino müzik grubunun kurucusuna adanmış Victor Tsoi Anıt Duvarı yer alıyor. Dikkatli bakın yoksa görmeyebilirsiniz..
Minsk şehir merkezi turumuz aslında burada bitiyor. Ama Minsk’te her yer yürüme mesafesine olduğu için, bizim gibi doymazsanız yola devam.. Aslında Minsk gezisine başladığımız Gorky Parkı’nın doğu tarafına doğru ilerleyip, Praspyekt Nyezalyezhnastsi Caddesi‘ni takip ediyoruz..
Özgürlük Meydanı ya da Aleksandrovsky Meydanı (Victory Square): II. Dünya Savaşı’nda ölen Belaruslular anısına dikilen 40 metre yüksekliğinde bir obeliskin olduğu meydan turistik olmasının yanı sıra Belaruslular için de sönmeyen ateş ile hac görevi görüyor.
Chelyuskinites Parkı (Chelyuskintsev Park ya da Chelyuskinites Park): Kent merkezine yakın konumdaki, 1928-1931 yılları arasında oluşturulmuş. 22 bin ağaçtan oluşan kent ormanının 78 hektarlık alanı içerisinde bir eğlence parkı, Children’s Railroad ve Botanik Bahçesi yer alıyor.
Belarus Milli Kütüphanesi (Belarus National Library): 1922 yılında başlanmış ve inşası 2006 yılında tamamlanmış kütüphaneyi rehberle gezebiliyorsunuz. Kübik gibi değişik mimarisi ve gece aydınlatması ile kütüphane olduğuna dışarıdan bakıp inanmak zor.
All Saints Church: Neredeyse Minsk’in sınırında yer alan Ortodoks kilisesinde savaş kurbanlarının anıtı da var.
Minsk rehberi burada bitmiyor. Ama biz bitiyoruz shshshsh… Daha diyenler için bir bonus:
Lošyсki Park: Şehir merkezine yaklaşık 7.5 km uzaklıktaki park şehrin güneyinde yer alıyor.
MİNSK’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Kasino: Casino Millenium, Dimond Princess
Graffiti Bar, Dozari (sabaha kadar demekmiş), Bovling ve Bilardo gece kulübü ve Moulin Rouge adı üstünde kabare ve dans şovları var
Minsk Barlar Sokağı: Yani Ulitsa Zybitskaya‘daki kafeler Belaruslular için de tercih noktası..
MİNSK YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Nyasvizh Castle, Mir Castle, Khatyn, Dudutki haricinde baraj gölleri ve doğa parkları ise:
Pripyatsky National Park (Pripyat National Park): Belarus’un Gomel Bölgesinde yer alan, doğa koruma alanı 1996 yılında bulunmuş
Drazdy Reservoir: Minsk’e 11.4 km uzaklıktaki bir başka baraj gölü
Zaslawskaye Reservoir: Minsk’e 23 km uzaklıkta yer alan, göl ve kumsalıyla dinlenme ve doğa ile iç içe olmak için bir bölge
MİNSK GEZİ NOTLARI
Dil kesinlikle bir sorun