CENEVRE Ekonomik Gezi Rehberi
Lüks saatlerin merkezinde 1 günlük yolculuk…
Yemyeşil bir doğanın kucağında yer alan sakin, huzurlu, düzenli, ve kosmopolit bir şehirdir Cenevre. Pahalı tasarım alışveriş mağazaları, romantik yürüyüş parkurları, lüks kafeler, gotik mimarisi ile tarihi ve kültürel açıdan önemli yapılara ev sahipliği yapan, İsviçre’nin Zürih’ten sonra en kalabalık ikinci şehridir. Nufüsunun %44’ ünü yabancıların oluşturduğu bu şehir, aynı zamanda İsviçre’nin en kosmopolit şehridir ve “küresel şehir” niteliği taşımaktadır. Halkın büyük bir kısmı Fransızca konuşmaktadır.
Cenevre, Alpler ve Jura Dağları arasında yer alır ve Rhone Nehri’nin Cenevre Gölünden çıkışında konumlanmıştır. Cenevre Gölü aynı zamanda Leman Gölü olarak da bilinir ve bu göl Fransa ile İsviçre arasında neredeyse yarı yarıya bölünmüştür. Leman gölü aynı zamanda Orta Avrupa’nın en büyük 2. tatlı su gölüdür.
CERN yüksek enerji fiziği laboratuvarı, Birleşmiş Milletler’in Avrupa’daki merkezi ve bu kuruluşun birçok alt kuruluşu burada bulunmaktadır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin merkezine de ev sahipliği yapar.
Dünya’nın en kaliteli ve en yaşanılır şehirleri arasında 3. sırada yer alan Cenevre, ister alışveriş yapmak, ister Ocak- Nisan ayları arasında kayak tatili yapmak, ister Mart başında düzenlenen otomobil fuarını gezmek, ister dinlenme isterseniz de Ağustos ayının başında düzenlenen Fetes de Geneve (Cenevre festivali)’ne katılmak amaçlı 2-3 günlük tatiller için oldukça ideal bir şehir olmasının yanında konumundan dolayı İtalya, Fransa, Almanya gezinize günü birlik de olsa kesinlikle dahil etmeniz gereken bir yer. Schengen üye ülkesi olması ve Avrupa’ nın göbeğinde yer alması sebebiyle neredeyse tüm Avrupa şehirlerine 1 saatlik bir uçuş mesafesindedir, aynı zamanda tren ile de ulaşım oldukça keyifli ve pratiktir: Paris’e trenle 3.5 saat, Lyon’a 2 saat, Milano’ya arabayla 4 saat uzaklıktadır.
CENEVRE’ YE ULAŞIM: CENEVRE’ YE NASIL GİDİLİR?
Şehrin 5 km. kuzeyinde yer alan Cointrin Havaalanına Türkiye’den direkt uçuş bulabilirsiniz. Bunun için skyscanner.com’u ziyaret etmenizi ve farklı tarih alternatiflerini de incelemenizi tavsiye ederiz.
Bunun dışında, Pegasus ya da Easyjet ile Almanya’nın Freiburg şehrinde yer alan Basel havaalanına daha ucuz bir uçuş bulabilir ve Basel’den trenle ya da araç kiralayarak yaklaşık 3 saatlik bir sürede Cenevre’ye geçebilir ve seyahat boyunca sizlere eşlik edecek manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
CENEVRE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Havaalanından toplu taşıma araçları ile şehir merkezine ulaşım oldukça kolay ve ucuz ancak Cenevre’de taksiler aksine çok pahalıdır.
Uçaktan indikten sonra bedava otobüs bileti alabileceğiniz makinelerden aldığınız biletle 10 numaralı otobüsleri kullanarak 10 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Tren ile seyahat edecekseniz, havaalanından tren garına direkt giden bir geçit vardır, işaretleri takip ederek kolaylıkla bulabilirsiniz. Tren ile Cenevre ana tren garında yani Gare Centrale’de inebilirsiniz.
CENEVRE’ DE KONAKLAMA: CENEVRE’ DE NEREDE KALINIR?
Cenevre’de konaklama alternatifleri için booking.com ya da airbnb‘yi incelemenizi tavsiye ederiz. Dünya’nın en pahalı şehirlerinden biri olan Cenevre için gideceğiniz döneme göre konaklama ücreti farklılık gösterir ve özellikle otomobil fuarı ve festival dönemlerinde otel fiyatlarında artış olmakla birlikte doluluk oranı da fazlalaşmaktadır.
CENEVRE’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
Kayak: Mart- Eylül dönemleri arasında Cenevre’de iseniz, dünyanın en yüksek teleferiğiyle, 3800 m yüksekliğe çıkıp Aiguille du Midi’nin zirvesinden İsviçre, Fransız ve İtalyan Alplerini izleyebilir ve kayak yapabilirsiniz. Ayrıca La Clusaz, Le Gets, Megeve ve Avrupa’nın en yüksek dağı Mont-Blanc’da yer alan ve diğerlerine göre daha turistik olan Chamonix kesinlikle gitmeniz gereken kayak merkezleridir.
Romantik yürüyüş: Halk tarafından daha çok Leman Gölü adıyla bilinen Cenevre Gölü kıyısında romantik bir yürüyüş yapmak her mevsim için geçeli bir aktivite.
Saat Müzesi: Saat şehri olarak bilinen Cenevre’de hiç bir şey yapmasanız bile en azından Patek Philippe saat müzesinde yer alan yüzlerce yıllık saatler kesinlikle görülmeye değer.
Festival/ Fuar: Her yıl 11 Aralık’ta Cenevre’nin kurtuluş günü gibi, Sur Kuşatması’ndan kurtuluşlarını geçit törenleri ve maskeli balolarla kutluyorlar. Ya da daha önce bahsettiğimiz gibi Mart başında düzenlenen otomobil fuarı.
CENEVRE’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Cenevre uygun yeme- içme alteratifleri açısından biraz kısıtlı bir şehir. Kaliteli yemek ve güleryüzlü personeller genelde sadece pahalı restoranlarda mevcut. Bunun yanında sokak atıştırmalıkları neredeyse yok denecek kadar az. lafourchette.ch ve assiettegenevoise.com sitelerini incelemenizi ve menü & fiyat araştırması yapmanızı öneririz.
Cenevre’de tadına bakılması gereken yiyeceklerin başında; Malakoff, Raclette (Raklet), Fondue (Fondü), Dondurma ve Çikolata geliyor.
İnekleri, koyunları, keçileri bol olan İsviçre’nin tabii ki geleneksel yemekleri de süt ürünlerine özellikle peynire dayanıyor. 1930’da İsviçre Peynir Birliği tarafından ulusal yiyecek olarak sunulmuş olmasına karşın, Fondou’ nün ana vatanı İsviçre, Fransa (Rhone alpleri) ve İtalya’yı (Piedmont ve Aosta vadisi) kapsayan daha geniş bir alandır. Raclette ise İsviçre ve Fransa’ya özgü bir peynir türü ve bu peynirin ısıtılarak, eriyen kısmını kazımak suretiyle yapılan yemek.
Bu arada
Eski şehir merkezinde yer alan Chez Ma Cousine‘de tavuk; Pazar günleri Planpalais‘de yer alan pazarında önünde uzun kuyruklara rastlayacağınız tezgahta falafel; Inglewood veya Holy Cow‘da hamburger, uygun bir restoran için gölün üzerinde yer alan La Buvette des Bains des Pâquis ve ya Rue de Servette’de Maison d’Asie, ayrıca Petit-Saconnex’de yer alan Cafe du Soleil‘de malakoff (kızarmış İsviçre peyniri uzun çubuk ya da top şeklinde servis ediliyor) ya da fondue (eritme peynir) ve raclette (eritilmiş İsviçre peyniri üzerine isteğe bağlı sebze ya da etler konularak hazırlanan geleneksel bir yemek) deneyebilirsiniz.
CENEVRE’ DE ALIŞVERİŞ
Rue de Rhone’da lüks mağazaları gezebilirsiniz. Eğer bütçe ayırabiliyorsanız İsviçre çakısı veya İsviçre saati (mesela bir Rolex) alabilirsiniz. Ya da sadece fotoğraflarını çekmekle de yetinebilirsiniz 🙂
Siz de bizim gibi yurtdışında özellikle Avrupa’da bit pazarlarını gezmekten ve belki de hiç kullanmayacağınız ancak çok farklı parçaları ucuza almak ve koleksiyonunuza eklemekten zevk alıyorsanız, Cenevre’de de Plainpalais semtine uğramanızı tavsiye ederiz.
CENEVRE ŞEHİR TURU
Cenevre ufacık tefecik iç dolu turşucuk şehirlerden bir tanesi. Şehirde çok sayıda meydan, anıt, müze, tarihi bina, alışveriş mekanı, restoran, cafe vs bulunuyor.
Cenevre görülecekler yerler arasında; Quai du Mont Blanc, Monument Brunswick (Brunswick Anıtı), Pont du Mont- Blanc (Mont-Blanc Köprüsü), Jet d’Eau (Su Çeşmesi), Île Rousseau (Rousseau Adası), Anglais Garden (İngiliz Bahçeleri), L’horloge Fleurie (Çiçek Saati), Barbier-Mueller Museum (Barbier-Mueller Müzesi), Maison Tavel (Tavel Konağı), St. Pierre Cathedral (Aziz Pierre Katedrali), Hotel de Ville (Belediye Binası), Place Bourg-de-Four (Bourg-de-Four Meydanı), Musee d’art et d’histoire, Musée international de la Réforme (Uluslararası Reform Müzesi), Promenade des Bastions (Bastion Parkı), Monument international de la Réformation/ Reformation Wall (Reform Duvarı), Université de Genève (Cenevre Üniversitesi), Place de Neuve (Yeni Meydan), Grand-Théâtre de Genève (Büyük Tiyatro), Victoria Hall (Victoria Konser Salonu), Musée Rath (Rath Müzesi), Statue du Général Genevois Henri Dufour (Henri Dufour Heykeli), Conservatoire de Musique de Genève (Cenevre Müzik Konservatuarı), MAMCO Musée d’art moderne et contemporain (Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi), Patek Philippe Museum (Patek Philippe Müzesi), Bel-Air (Bel-Air Semti), Place de l’Île, Batiment des Forces Motrices, Place de Grottes (Grottes Semti), Parc de l’Ariana (Ariana Parkı ve Müzesi), Palais des Nations (Birleşmiş Milletler Sarayı), Musée international de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge (Kızıl Haç ve Kızıl Ay Müzesi) yer alıyor.
Quai du Mont Blanc: Yürüyüş için güzel bir başlangıç olacağına eminiz. Leman gölü kıyısında yapacağınız bu yürüyüş boyunca, yeşile ve maviye doyacaksınız. Gölde düzenlenen çeşitli spor aktivitelerini izleyerek, sakin adımlarla Cenevre’deki ilk izleniminizin tadını çıkartmanızı öneririz.
Monument Brunswick (Brunswick Anıtı): Quai du Mont Blanc’ya yürürken hemen Cenevre Gölü’nün kıyısında, yaşamının son 3 yılını Cenevre’de geçirmiş ve tüm servetini bu şehre bağışlamış olan Brunswick Dükü Charles d’Este Guelph adına dikilmiş olan anıtı göreceksiniz. Charles d’Este Guelph sanatçı kimliği ile tanınmış ve ülkesi Almanya’ dan kovulduktan sonra uzun yıllar Paris’te yaşamış ve bu sürede de büyük bir servet yapmış ilginç bir kişilik olarak bilinir. Kendisi için yaptırılmasını istediği anıt mezar, 14. yüzyılda Verona’da yaşamış olan ünlü İtalyan Scaligeri ailesinin anıt mezarının birebir kopyasıdır.
Pont du Mont-Blanc (Mont-Blanc Köprüsü): Mont-Blanc Köprüsü‘nden bakınca Fransa Alplerinin en yüksek noktası Mont Blanc’ı görebilirsiniz. Köprünün bir tarafında su çeşmesi (Jet d’Eau) diğer tarafında ise Rousseau Adasında (Île Rousseau) yer alan Jean-Jacques Rousseau’nun heykelini göreceksiniz.
Jet d’Eau (Su Çeşmesi): Cenevre Gölü üzerinde yer alan ve şehrin her yerinden görülebilecek bu çeşme dünyanın en uzun çeşmelerinden biridir ve saatte 200 kilometrelik bir hızla 500 litre suyu 140 metre yüksekliğe fışkırtmaktadır. Cenevre’nin simgesi haline gelen bu çeşme özellikle gece ışıklandırıldığında muhteşem bir görsel şölen yaşatacaktır.
Anglais Garden (İngiliz Bahçeleri): Köprünün bitiminde İngiliz bahçeleri ve 1955 yılından beri burada yer alan Çiçek Saati (L’Horloge Fleurie) sizleri karşılıyor olacak. Dünyanın saat yapım merkezi olarak kabul gören Cenevre’de yer alan bu çiçek saati bu şehir ile özleşen turistik sembol haline gelmiş, mevsime göre değiştirilen çiçekler ile süslenmiş, güneş enerjisi ile çalışıyor ve “saatler şehrine hoşgeldiniz.” diyor.
Barbier-Mueller Museum (Barbier-Mueller Müzesi): 1977 yılında kurulan müze, Josef Mueller’in 1907 yılında toplamaya başladığı ve günümüze kadar mirasçılarınca devam ettirilen, eski çağlara ait heykeller, ilkel kabilelerin taptığı putları, Kolomb Öncesi döneme ait Amerikan yerlilerince yapılmış resimleri, eski maskeleri ve Afrika kabilelerine ait savaş mızraklarını ve kalkanları gibi farklı dünya medeniyetlerini temsil eden 7000 parçanın üzerinde sanat eserinden oluşan koleksiyonunun sergilendiği önemli bir müzedir.
Maison Tavel (Tavel House- Tavel Konağı): İsviçre’nin geçmiş dönemlerde sivil ev hayatına ait, gündelik eşyaları ve geçmiş dönemde yaşamış kişilerin fotoğraflarının sergilendiği bir konak. Konakta, Cenevre’nin ikinci dünya savaşındaki hali ve daha sonra yapılan restorasyon çalışmalarına ait bilgi ve fotoğraflar ile Cenevre’nin tarihsel süreçteki gelişimini anlatan bir maket yer alıyor.
Place Bourg-de-Four (Bourg-de-Four Meydanı): Şehrin buluşma noktası ve birçok restoran ve cafelere ev sahipliği yapmasının yanında St. Pierre Katedrali ve Palais de Justice binaları burada yer alır.
St. Pierre Cathedral (Aziz Pierre Katedrali): Eski şehir merkezinde yer alan, inşasına 1160 yılında başlanan, ancak bir yüzyıl sonra tamamlanan Aziz Peter Katedrali, önce Katolik, reform hareketleri sonucunda da Protestan Kilisesi olarak hizmet vermiştir. Bu dönüşüm sırasında tüm iç dekorasyonunda büyük değişim yaşamış ancak daha sonralarda sadece vitray camları bırakılmış şekilde sadeleştirilmiştir. Kilisenin kulesine çıkmak için 157 basamak tırmanarak tüm Cenevre’yi ve Cenevre Gölü (Leman Gölü) manzarasını keyifle izleyebilirsiniz.
Musée international de la Réforme (Uluslararası Reform Müzesi): Ortaçağ’da gerçekleşen ve Avrupa’yı en çok etkileyen akımlardan biri olan Reform hareketlerinin ruhsal ve kültürel tüm elementlerini bir araya getiren Uluslararası Reform Müzesi, reform döneminden kalan el yazmalarını, eski kitapları, resimleri, heykelleri, mezar taşlarını ve özgün kişisel objeleri bünyesinde barındırmakta ayrıca reform dönemi hakkında belgesellerin gösterildiği bir oda sineması, müzik salonu ve canlandırmaların sergilendiği mini bir tiyatro sahnesi de bulunmaktadır.
Cenevre’nin kültür merkezi ise Bastion Parkındaki (Promenade des Bastions) Yeni Meydan (Place Neuve). Bu meydan 1825 yılında inşa ettirilen ve ünlü bir sanat koleksiyoncusu olan Simon Rath’ ın ender sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Rath Müzesi (Musée Rath), 1879 yılında Paris Opera Evi’nden esinlenilerek inşa ettirilmiş olan Büyük Tiyatro (Grand-Théâtre de Genève), Floransa stili mimariye sahip 1856 yılında inşa edilen Cenevre Müzik Konservatuarı (Conservatoire de Musique de Genève), Kraliçe Victoria’ya ithaf edilen ve oldukça görkemli bir yapı olan Victoria Konser Salonu (Victoria Hall), Reform Duvarı (Monument international de la Réformation/ Reformation Wall), Cenevre Üniversitesi (Université de Genève) ve 1787 – 1875 yılları arasında yaşamış olan ulusal kahraman general Henri Dufour’un heykeline (Statue du Général Genevois Henri Dufour) ev sahipliği yapıyor.
Musée d’art moderne et contemporain (Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi): MAMCO adıyla bilinmekte olan ve 3 katlı eski bir fabrika binasının içerisinde kurulu olan müze 1994 yılında açılmış. İç dekorasyonunu ve sergilerini yılda en az 3 kez değiştiren ve bu anlamda sürekli kendini yeniden yaratan en çekici müzelerdendir.
Patek Philippe Museum (Patek Philippe Müzesi): 4 katlı bu müzede her katı doya doya gezerek, saat yapım tarihini ve Patek Philippe koleksiyonlarını kesinlikle incelemelisiniz.
Place de l’Île: Bel Air Semti’nden uzanan köprü aracılığı ile ulaşılabilen bu 13. yüzyıldan kalan gözcü kulesi L’lle, Rhone Nehri’nin Cenevre Gölü’yle buluştuğu noktada bir adacık üzerinde yer almaktadır. Tarih boyunca birçok kuşatma ve yangın olayları yaşayan kale, 1897 yılında yenilenmiştir. Cenevre tarihine ışık tutan kaleye rehberler eşliğinde özel turlar düzenlenmektedir.
Batiment des Forces Motrices: 1886’da elekrtrik santrali olarak Beaux-Art stilinde inşaa edilmiş olan bu bina şimdi bir kültür sanat merkezi olarak hizmet veriyor.
Place de Grottes (Grottes semti): Cenevre’nin en ilgi çekici semtlerinden olan Grottes, ilginç eşyalar satan küçük dükkânlardan oluşan çarşısı ile alışveriş severlerin ilgi odağıdır. “Şirinlerin Yeri” olarak bilinen ve Gaudi’nin eserlerine benzeyen, birçok binanın birleşik olarak inşaa edildiği sokak da görülmesi gereken yerlerdendir.
Parc de l’Ariana and Musee de l’Ariana (Ariana Parkı ve Müzesi): 45 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan bu park içerisinde yer alan İsviçre Cam ve Seramik Müzesi olarak da bilinen Ariana Müzesi, 1877 yılında Gustave Revillioad tarafından inşa ettirilmiş ve annesinin ölümünden sonra müzeye annesinin adını verilmiştir. Müzede 14. yüzyıldan günümüze uzanan, 20.000 parçalık cam, seramik ve çömlek sanat eserleri bulunmaktadır.
Palais des Nations (Birleşmiş Milletler Sarayı): 1966 yılında Birleşmiş Milletler örgütünün Cenevre Ofisi hâlini alan saray Ariana Parkı’nın içerisinde yer almaktadır. Bembeyaz dev bir yapıdan oluşan saray, yüzyıllık ağaçlarla çevrilidir ve bahçesinde tavus kuşları dolaşmaktadır. Rehberler eşliğinde gerçekleştirilen turlarda; örgüt meclisine ait koridorlar ve konsey üyelerinin toplantı alanında yer alan ünlü sanatçı Jose Maria Sert’e ait fresk sanat eserleri görülebilmektedir.
Musée international de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge (Kızıl Haç ve Kızıl Ay Müzesi): Cenevre’de mutlaka görmeniz gereken etkiliyeci ve sarsıcı müzelerden biridir. Kızıl Haç ve Kızıl Ay’ın merkez binalarından oluşan büyük bir tesis içerisinde yer alan müzede; heykel, fotoğraf, sinema ve resim dallarını içeren sanatsal galeriler ve Kızıl Haç ve dünyadaki farklı isimli yan kuruluşlarının bugüne değin gerçekleştirdiği yardım aktivitelerini içeren belgeseller ve tarihsel dokümanlar yer almaktadır.
CENEVRE’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Cenevre hafta içinde biraz ciddi bir yer olarak görünse de, özellikle Perşembe, Cuma akşamları takım elbiseleri içinde birşeyler için iş çıkışı bir pub’da buluşanlardan tutun da ve Cumartesi geceleri sabaha kadar gece kulüplerinde eğlenen öğrenciler ile gayet eğlenceli bir şehir kıvamına girer.
Oldukça zengin ve diğer Avrupa şehirlerine göre pahalı olan Cenevre’de eğlenmek istiyorsanız cüzdanınızın dolu olduğundan emin olmalısınız.
Şehirde gece hayatı için en sık tercih edilen üç bölge; La rue de l’école de médecine, Place de l’Ile ve Carouge civarındaki bar ve gece kulüpleridir. Mekan önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.
CENEVRE YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Cenevre’ den 2 günden fazla kalırsanız, tren ile yakın Fransız köylerine günü birlik geziler düzenleyin ve Annecy, Yvoire, Lausanne ve Montreux’u de gezin.
Birleşmis Milletler ya da CERN gezisini turunuza eklemenizi tavsiye ederiz. CERN için önceden internetten rezervasyon gerekiyor.
Carouge: Cenevre’nin 2 km güneyinde yer alan Carouge’a ulaşmak için, şehir merkezinden 12 veya 13 numaralı tramvaya binerek Place du Marché adındaki durakta inmelisiniz. Rönesans ve Reform hareketleri zamanında Avrupa’da gelişen şehircilik anlayışının en iyi örneklerinden biri olan bu banliyö, satranç tahtası şeklinde oluşturulmuş sokakları, alçak tahtadan evleri, geniş Akdeniz bahçelerinin yanı sıra giderek popülerleşen bir eğlence merkezine dönüşmüştür.
Lozan: Cenevre’nin 60 km kuzey doğusunda yer alan ve 40 dakikalık bir tren yolculuğu ile ulaşılabilen Lozan; Cenevre gibi Alp Dağları ile Cenevre Gölü’nün arasında kurulmuş, tarihi dokusunu korumayı başarmış, enerjik ve genç bir şehir olmasının yanında İsviçre’nin en küçük şehirlerinden biridir.
CENEVRE GEZİ NOTLARI
- Cenevre’de kaldığınız süre boyunca kullanabileceğiniz Swiss Pass bileti ile tüm ülkede, tüm tren, otobüs, tramvay ve vapurlarda %50 olacak şekilde geçerli, sınırsız seyahat biletidir. Değerlendirmenizi öneririz.
- Eğer Cenevre’de bisiklet kullanacaksanız, kaliteli bir bisiklet kilidi kullanmaya özen gösterin.
- Genellikle turistik yerlerde, şehir merkezinde ya da köprü üstlerinde görebileceğiniz eğlenceli bir kumar oyunu gibi gösterdikleri tamamen dolandırıcılık yapan kumarbazlarından kesinlikle uzak durun.
KAYNAKLAR