İbrice limanında İlk Tüplü Dalış Maceramız


Saros körfezinde yapabileceğiniz aktivitelerden ve keşfedilmeyi bekleyen koylardan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik.

Merak edenler buradan okuyabilirler.

Şimdi geldik bir başka maceraya. Tüplü dalış 🙂 Bizim ilk denememiz olduğu için 1 yıldız eğitimi yerine önce “discovery” yani “keşif dalışı” yapmayı tercih ettik. Sevmeyeceğimizden değil (ondan zaten emindik) ama becerip beceremeyeceğimizi görmek için önce bir deneme yapmak istedik:) Uzun zamandır uygun bir anı yakalayabilmek için fırsat kovaladığımız ve bizi çok ama çok heyecanlandıran bu adrenalin dolu spor için de İbrice’yi tercih ettik. Neden mi? Çünkü bu sulardaki derinliğin 45 metreye kadar gitmesinden dolayı derin dalış olanağı bulunuyor. Savaştan kalma batık gemiler için yuva görevi yaptığından, bölgenin en iyi balık çıkan yeri de burada. Bu sebeple, daha denize adımınızı atar atmaz yanınızdan geçen irili ufaklı bir çok balık ve birbirinden farklı deniz canlılarını görebiliyorsunuz. Durum böyle olunca da neredeyse tüm dalış okulları, teorik eğitimlerinden sonra 1 yıldız pratik dalış eğitimlerini vermek için de Saros’a çadır konaklamalı geziler düzenliyor. Biz de eğitimimizi yerinde alalım dedik shshs..

Gelelim İbrice’deki dalış maceramızın ayrıntılarına.. Öncelikle internetten biraz araştırma yaparak birkaç alternatif arasından tercih ettiğimiz kulübü yani İbrice Dalış Merkezini arayarak rezervasyon yaptırdık. Yarım saat ve 15 dakika olmak üzere iki discovery dalışı alternatifi arasından tabii ki yarım saatlik olanı tercih ettik ve heyecanla yola koyulduk.

ibrice-3

İstanbul’a en yakın dalış merkezlerinden biri olan İbrice limanı sanki “dalgıç olmayan giremez.” der gibiydi. Daha limana gelmeden dikkatimizi çeken dalgıç pansiyonları limana iner inmez yerini çadırlara bıraktı. Yol boyu sıralanmış taze sebze, meyve, zeytin, köy ekmeği, zeytinyağı satan tezgahlar birer birer gözden kayboldu. Ormanlık alanlar ve birbirinden şirin köyleri geçerek sonunda ulaştığımız liman ise tam anlamıyla bakir ama dalgıç kıyafetleri ile ortalıkta dolananlar tarafından çoktan keşfedilmiş bir balıkçı barınağı olarak bize “Hoşgeldiniz.” dedi. Hemen fark ettiğimiz ufak bir ayrıntı da neredeyse burada park eden tüm araçların arka tamponunda yapıştırılmış (aşağıdaki gibi) dalgıç çıkartmaları shshs..

ibrice-11

Liman, biri balıkçı teknelerin park alanı ve tekne ile dalış yapacakların hareket noktası, diğeri ise dalgıçların deniz ile buluştuğu iki küçük koydan oluşuyor. Tarihi liman, dalgalara kapalı bir haliç çevresinde kurulmuş. Edindiğimiz bilgiye göre, zamanında, İzmir’den Gökçeada’ya gelen gemiler, yüklerini bu limana boşaltırlar, develerle Uzunköprü’ye taşınan ticaret malları buradan da trenle İstanbul’ a gönderilirmiş. Bu virajlı dağlık yollarda ilerlerken resmen develere acıdık.. Neyse, limanda gümrük binası, hamam, ticaret mağazası gibi üniteler bulunurmuş. Şimdi, yalnızca kalıntıları görülen binalar, bölgenin ikinci derece SİT alanı olması nedeniyle yıkılmış. Limanda artık sadece bir adet kafe, birçok dalış merkezinin ofisi ve çadırlar bulunuyor.

Hafta sonu olmasından dolayı, limanda yer alan balıkçı teknelerinin neredeyse 5 katı (özellikle İstanbul plakalı) araç park halindeydi. Bunlardan büyük çoğunluğu bireysel dalgıçların kendi araçları, diğerleri ise kulüplere ait öğrenci otobüsleriydi. Liman boyunca uzanan bu otopark görünümü canımızı sıkmadı değil. Eğitim zamanımızın gelmesini beklerken oturduğumuz Liman Kafe’de üç dört masa değiştirmemize rağmen, bu güzel liman manzaramızın önüne set çeken inci gibi dizilmiş araçlar tam anlamıyla göz zevkimizi bozdu desek yeridir. Keşke girişte bir park alanı olsa da, bu araçlar limanın içine kadar girmeseydi diye düşündük. Herkes zaten sporcu ve üzerinde neredeyse 20 kg yük taşımaya alışık, 100 metre daha fazla yürümek hiç birinin umurunda olmaz, değil mi?

İbrice Nerededir? İbrice Limanı’na nasıl gidilir?

İbrice Limanı Keşan Belediyesine bağlı Mecidiye köyünde yer alıyor. İstanbul yönünden Gelibolu‘ya doğru gelirken sırasıyla Silivri, Tekirdağ, Malkara ve Keşan’ı geçtikten sonra Mecidiye-Erikli tabelasından sağa devam ediyorsunuz. Çanakkale yönünden gelirken ise Keşan’a varmadan küçük bir kavşaktaki bu tabelayı hemen göreceksiniz. Eğer kendi aracınız ile gelecekseniz, GPS kullanarak İbrice Limanı’nı elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz. İstanbul’dan otobüs ile gelmek isteyenler ise İstanbul Seyahat’i tercih edebilirler. Otobüsle, Keşan Otogarına kadar bile gelseniz Erikli, Mecidiye ve İbrice’ye minibüsler mevcut. Yani ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz.

İbrice Dalış Okulları

İbrice Limanında, YDM, İbrice Dalış Merkezi, Mavi Ege olmak üzere birçok dalış merkezi var. Google haritasında sadece iki tane dalış okulu gösterildiği için, biz bu kadar fazla olabileceğini tahmin etmemiştik.

Herkes birbirinin arkadaşı gibi burada. Sanki bir dalgıç köyü ve herkes birbirini tanıyor. Oldukça sıcak ve samimi olan bu ortamda hiç kasılmıyor, hemen siz de dalgıçların günlük rutinine ayak uyduruyorsunuz. Daha ilk 5 dakikadan sonra sanki yıllardır buraya geliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. İnsanlar hangi kulüpten olursa olsun size yardımcı olmak için hazır. Çoluğu çocuğu ile gelenlerden tutun da, babanesi dedesiyle gelenlere kadar sanki herkes burada.

İbrice dalış merkezinde bizi karşılayan Derya Hanım, telefon görüşmemizde de hissettiğimiz gibi çok sıcak ve içtendi. Aynı şekilde hocamız Gürkan bey ve bu dalışta bize eşlik edecek 3 yıldız dalgıç olan eşi inanılmaz samimi insanlardı. Ofiste verilen kısa birefte sorduğumuz onca (enteresan) soruya üşenmeden cevap veren, denize doğru yüklerimizi kuşanıp giderken mızmızlanmamıza kulak asmadan espiriler yapan, denizin altında da paniklediğimiz anlarda bizi sakinleştirip güven veren bu iki güzel insana bir kez daha teşekkür ederiz.

İbrice’de Konaklama:

İbrice’ye hafta sonu eğitim için gelen kulüpler genellikle çadır konaklama yapıyorlar. Limanda çadırınızı kurabileceğiniz bir çok alan mevcut. Dalışların yapıldığı küçük koyda yer bulabilirseniz ne ala ama bulamazsanız da limanın etrafında kısa bir yürüyüş ile en sakin ve güneş almayan noktaya konabilirsiniz.

ibrice-7

İbrice limanına uzanan yol boyunca ve geçtiğiniz Mecidiye köyü içinde birçok pansiyon, kamping alanı, motel göreceksiniz. Ayrıca İbrice’ye yaklaşık 20 dakika mesafede yer alan Erikli’ de ise her iki evden birisi kiralık. Muhteşem bir kumsalı ve eşsiz bir denizi olan Erikli ise oldukça yazlık bir yer. Restoranlar, süpermarketler, açık halk pazarı ve daha ne ararsanız bulacağınız, kesinlikle “gelişmiş” denilecek bir sayfiye alanı burası. Erikli kumsalında denize nazır çadırınızı kurabilir, karavanınızı park edebilir ya da bir pansiyona yerleşebilirsiniz.

Yani özetle burada dalış yapıp bir gece konaklamak isteyen hafta sonu ziyaretçileri için konaklama seçenekleri sınırsız.

Youtube kanalımızda yayınladığımız video’muzu beğenmeyi unutmayın 🙂

İbrice Dalış Gezisi Notlarımız:

  • Dalmak ve denizin altında kendini unutmak herkesin ömründe bir defa da olsa tatması gereken duygulardan bir tanesi.
  • Saros körfezi dalış için tercih edilecek en güzel koylardan biri. İstanbul’a 3, 5 saat mesafede olan bu cennet koyu mutlaka ziyaret etmelisiniz.
  • Discovery dalışına dahil olanlar pratik eğitim, 5 metre dalış, balıkları beslemek ve fotoğraf çekimi.
  • Dalmaktan korkuyor ya da tedirgin oluyorsanız yanınızda şnorkel getirmeli ve birbirinden eşsiz bu denizin altını sadece belgesellerden değil canlı canlı kendi gözlerinizle görmelisiniz.
  • Saros körfezine kadar gelmişken burada keşfedebileceğiniz diğer muhteşem koyları gezmelisiniz. Bu koylar hakkında hazırladığımız detaylı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Saros aynı zamanda üzüm bağları ve yerel şarapları ile de ünlü Şarköy’e çok yakın bir konumdadır. Hazır gelmişken dönüşte Şarköy’e uğrayarak şarap tadımı yapmalısınız. Detaylar için buraya tıklayınız.
  • Saros’da dalış için çok fazla tercih edilen koylardan biri de Kömür Limanı’dır. Bu “kesinlikle gidilmesi gereken” gizli ve eşsiz koya yaptığımız gezinin ayrıntılarını buradan okuyabilirsiniz.

Bu denememizden sonra artık teker teker o yıldızları alıp, profesyonel birer dalgıç olmayı kafamıza koyduk.

Darısı başınıza 🙂

2 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.