Scroll to Content

HONG KONG EKONOMİK GEZİ REHBERİ


Hong Kong yıllarca İngiltere sömürgesi olduktan sonra 1997 yılından itibaren Çin Halk Cumhuriyeti’ ne bağlı bir özerk bölge olarak varlığını sürdürmektedir. Özerk bölge olmanın getirdiği ayrıcalıklardan biri de para biriminde kendini ortaya koyuyor. Bu sebeple Çin Yuan’ ı yerine burada Hong Kong doları geçiyor.

Hong Kong Adası, Kowloon, New Territories, Lantau başta olmak üzere, Hong Kong 235 küçük adadan meydana gelmiş.

Tropik iklimden dolayı yazın yani Mayıs ile Eylül arası 34 derecelere ulaşabilen sıcaklık yanında bol bol yağmur ve tayfun ihtimalini de getiriyor.  Kışın ise hava sıcaklığı gündüz, 15-20 derece arasında akşamları 12 derece civarında oluyor. Ne olur ne olmaz diyerek yanınızda her daim, mevsimden bağımsız olarak bir yağmurluk, şemsiye, sweat shirt tarzında kalın bir giyecek bulundurmalısınız zira havaalanı, metro, AVM’ler aşırı klimalı oldukça serin yerler.

HONG KONG’ A ULAŞIM: HONG KONG’ A NASIL GİDİLİR?

Hong Kong Uluslararası Havalimanı Chek Lap Kok, ismini üzerinde bulunduğu küçük bir adacık olan Chek Lap Kok Adası’ndan alıyor. Burası Lantau Adası ile de bağlantılı. Rakibi Singapur Changi Havalimanı gibi Skytrax tarafından dünyanın en iyi havalimanları listesinde üst sıralarda yer alıyor. Hong Kong’ a Türk vatandaşları vizesiz olarak gidebiliyorlar. Uçakta verilen giriş belgelerini yani arrival card’larınızı doldurup, havaalanından çıkarken gümrük memuruna vermeniz gerekiyor. Bu kartların sizde kalan nüshasını ise kaybetmeyin çünkü onu da dönüşte gümrük memuruna teslim edeceksiniz.

Havaalanından şehir merkezine ulaşım:

Airport Express: Sabah 6 sularından gece 1’e kadar rahat rahat kullanabileceğiniz ve sizi 24 dakika civarı bir sürede şehir merkezine ulaştıracak bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

Otobüs: Eğer biraz daha vaktiniz varsa ve daha uygun fiyatlı bir ulaşım aracı arayışındaysanız otobüsler imdadınıza yetişebilir. Fiyatlar gideceğiniz destinasyona göre farklılık gösterse de en yüksek fiyat Airport Express’in yarı fiyatına denk geliyor.

HONG KONG ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Metro: Tourist Day Pass almanızı öneririz zira toplu taşıma çok da ucuz değil. Metroların içinde yer alan dokunmatik ekranlardan gideceğiniz metro durağını seçtikten sonra, ne kadar ödeyeceğiniz ekranda görünüyor. En az iki durak için 2,5 HK doları ödeyeceğinizi göz önüne alarak hareket etmelisiniz. Bu arada kartları trenden çıkana kadar atmayın çünkü en son çıkışta kartı okutmanız gerekiyor. Metro içinde ise hiç bir şekilde kaybolmazsınız çünkü inanılmaz güzel bir planlama yapmışlar. Her durağın İngilizce isimleri de kendi dilleri altında yazıyor. Neredeyse her durakta aktarma yapacağınız metro, bulunduğunuz metro hattından inince hemen karşınızda.

Taksi: Hong Kong’da taksiler 3 kategoriye ayrılıyor. Kırmızı taksiler Hong Kong adasında, yeşil taksiler New Territories bölgesinde, maviler ise yalnızca Lantau Adası’nda hizmet veriyor. Taksilere duraklardan yani Taxi Stall’lardan binebileceğiniz gibi sokakta da rahatça el kol hareketleri ile durdurarak binebilirsiniz. Genelde ingilizce anlaşması çok zor olan taksicilere gideceğinizin yerin kendi dillerinde yazılan bir açıklaması ya da otelinizden aldığınız bir kartı göstermek faydalı olacaktır. Taksi fiyatları ise en az 3- 4 kişilik gruplar için kısa mesafelerde oldukça uygun. Hatta metrodan bile daha ucuza gelebilir.

Star Ferry: Star Ferry, Kowloon-Hong Kong Adası arasındaki ulaşımı sağlayan bir feribot. Central Pier’ den HK Central’ a tek yön yetişkin “token” yani jeton fiyatı 2,5 HK doları. Yolculuk bu iki nokta arasında en fazla 10 dakika sürüyor. Alın size kısa bir tekne turu 🙂

Otobüs& Minibüs:  Yeşil minibüsler bizim otobüsler gibi yalnızca belli duraklarda indiriyorlar ve fiks ücret uygulanıyor. Kırmızıya binerseniz yol üzerinde herhangi bir noktada inebiliyorsunuz. Otobüsleri oldukça eski moda. Teknoloji bakımından bu kadar gelişmiş bir yerde, 1950’lerden kalma bu minibüs ve otobüsler çok komik görünüyor.

HONG KONG’ DA KONAKLAMA: HONG KONG’ DA NEREDE KALINIR?

Turistik açıdan görülecek yerlerin daha fazla yer aldığı Kowloon ya da Hong Kong Adası’ nda konaklama yapmalısınız ki yürüyerek şehri daha rahat keşfedin. Yoksa metroya yakın bir otel tercih etmelisiniz.

Biz L’Hotel Island South‘ da konakladık. Otel adından da anlaşılacağı gibi Hong Kong’ un güneyinde kalıyor. Bu sebeple ulaşım için biraz fazla ücret ödedik. Ayrıca otelde heating yani ısıtma sistemi olmadığı için 2 tane daha battaniye istedik ama sadece bir tane alabildik. Yine de havuzu, spor salonu olan 4 yıldızlı bir otel ve kahvaltıda yok yok. Tavsiye eder miyiz? Edebiliriz aslında 🙂

HONG KONG’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Tsim Sha Tsuio‘ dan özellikle gece Victoria Körfezini çevreleyen yüksek binaların rengarenk ışıklar altında adeta show yapan muhteşem manzarasını seyredin.

Ngong Ping 360 (昂坪360) teleferiğe inerek manzaranın tadını çıkartın. Teleferik Ngong Ping Village (Ngong Ping Kasabası) ile Tung Chung bölgesi arasında ulaşımı sağlamaktadır. Uzun kuyruk bekleyişlerinin ardından 25 dakikalık bir yolculuk süresince dağ, deniz, yeşil manzarasına doyabilirsiniz. Teleferik bizim gittiğimiz dönemde tadilat dolayısıyla kapalıydı bu yüzden size görüşlerimizi yazamıyoruz ama siz açık bir dönemine denk gelirseniz kesinlikle denemelisiniz.

Her gün saat tam 20:00’da Tsim Sha Tsui sahilinde ( Star Ferry’den inince hemen sağ tarafta ) bulunan balkonda ücretsiz, Symphony of Lights isimli müzikli lazer showu izlemelisiniz. Hatta IFC mall’ un en üst katından da bu manzaraya karşı seyre dalabilirsiniz.

Junk Boat turlarına katılınYelkenli bu eski tarz tekneler ile eğlenceli bir şekilde tam gün veya yarım gün liman çevresinde birçok önemli noktayı görerek eğlenebilirsiniz. 15 kişilik bir grupla bir tekne kiralayabilirsiniz. Jaspa’s Junksİsland JunksSaffron Cruises ve Hong Kong Junks adlı sitelere göz atarak dilediğiniz tur ile tek başına da katılabilirsiniz.

Alışveriş yapın.. Hong Kong hem gece pazarları hem de ultra lüks AVMleri ve caddeleri ile alışveriş severlerin gözdesi.

HONG KONG’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Hong Kong’ a özgü yiyecekler başında gelen Dim Sum kelime anlamı olarak “Kalbine dokunmak” demek. Genellikle kahvaltı ve öğle yemeğinde servis edilir ancak çayın yanında da sipariş edebilirsiniz. Ayrıca Congee haşlanmış pirinç ile yapılan bir Hong Kong yöresel yemek çeşididir. Tong Sui ise yöresel tatlı bir çorbadır. Otellerinizi oda kahvaltı seçerek, fiyata dahil olan kahvaltı menünüzde kesinlikle bu yiyecekleri bulacaksınız. Sabah sabah tadına bakmak zor gelebilir neticede alıştığımız lezzetler değil biliyoruz. Ama yine de sonradan sadece tatmak için para vermek yerine kahvaltıda ayağınıza gelen bu fırsatı değerlendirmelisiniz.

Kedi ve köpek eti yasalarla yasaklansa da vahşi hayvan eti tüketimi devam etmektedir. Köpek balığı, ayı eti, tavuk, domuz, kaz gibi hayvanların birçok kısmı ile hazırlanan yemek çeşitleri Hong Kong’da bulunabilir.

2008 yılından beri haftalık olarak yayınlanan Hong Kong için Michelin Rehberi dergisine göre dünyadaki en iyi 100 restorandan dördü Hong Kong’da bulunmaktadır. Dünyada Michelin yıldızlı ilk AVM restoranı olan Din Thai Fung‘ da dumpling, noodle, spring roll yiyebilirsiniz.

Jumbo Kingdom; Kanton (Çin) ve batı mutfağından örnekler sunan, deniz üzerindeki bu restorant Hong Kong Adası`nın önemli turistik aktivitelerinden biri. Biz de gittik gördük ama çok fazla yiyebileceğimiz birşey olmadığı için sadece fotoğraf çekip geri döndük 🙂

Hong Kong Park’ ta çay müzesi ve seremoni eşliğinde çay içeceğiniz Lock Chau Tea House çay bahçesine ise kesinlikle gitmelisiniz. Çayın yanında henüz denemediyseniz dim sumlardan sipariş edebilirsiniz. Biz çayın yanına tatlı dumpling aldık ve baya beğendik. Çaylardan seçmek açıkcası çok zor geldi çünkü biz çaydan ziyade kahve tercih edenlerdeniz 🙂 Ancak sunum çok hoş ve burada çalışanların tavırları gerçekten çok kibar. Uzun bir şehir turu ardından bu keyifli mola insanı kendine getiriyor.

Biz yemekle çok arası olan tipler değiliz. Aslında pek fazla yemek de seçmeyiz. Ancak görüntü bizim için kötüyse, ya da mekanın kokusu bize davetkar gelmiyorsa aç kalmayı tercih edebiliriz. Nitekim Hong Kong’da da başımıza gelen buydu. Aç kaldık. Bir şans verelim dedik, tıkadık burnumuzu, kapattık gözümüzü ve hemen Nathan Road’ ın bir paralelinde yer alan küçük bir çin lokantası; Traditional Chinese Restaurant’a girerek, noodle soup denemeye karar verdik. Sonunda, çin birası ile karnımızı şişirip, yemeğimizin neredeyse tamanımı arkamızda bırakarak kaçtık desek abartmış olmayız. Dönüş yolunda tadına bakmak için sokak satıcısından aldığımız hindistan cevizi içeceği ise efsane güzeldi!

Dip not, Hong Kong’ da hesaba genellikle servis ücreti dahil edilmiyor, bu nedenle 1 – 2 HKD bahşiş bırakmanızda fayda var.

HONG KONG’ DA ALIŞVERİŞ

KDV’ nin sıfır olduğu Hong Kong’ da yaygın bir alışveriş kültürü hakim. Şehirde bazıları gece geç saatlere kadar açık olan devasa AVM’ler var ki ister alışveriş delisi olun ister olmayın, oldukça davetkar görünecektir. Harbour City, City Plaza, Times Square, IFC Mall, Pacific Place, Landmark başta olmak üzere 123′ den fazla AVM olması yetmezmiş gibi bir de neredeyse her sokakta kurulan birbirinden enteresan sokak pazarları mevcut.

HONG KONG ŞEHİR TURU

Dilerseniz Hong Kong’ ta 4 ana bölgede görülmesi gereken yerleri farklı günlerde görecek şekilde bir rota yapabilirsiniz, ya da bizim önerimiz olan 2 günlük yürüyüş rotasını takip edebilirsiniz.

Bizim rota önerimize geçmeden önce önce teker teker bölgeler hakkında kısa bilgi verelim.

1. Bölge: Hong Kong Central

Hong Kong’un önemli caddelerinden olan Hollywood Caddesi (荷李活道) ve yanındaki Cat Street. Cat Street geçmişte genellikle çalıntı eşyaların satıldığı yer olarak bilinen sokak günümüzde daha çok antikacı dükkanlarının bulunduğu ve turistlerin uğrak yeri olan bir mekandır.

Man Mo Temple (文武廟), şehrin en eski tapınağında Edebiyat Tanrısı ve Savaş Tanrısı figürleri kutsallaştırılmış.  Tapınağa ibadet için gidenlerin dilekleri genellikle akademik ve eğitimsel başarı içinmiş. Oldukça küçük ama sevimli bir tapınak. İlla gitmeniz şart değil ama lokasyon itibari ile Hollywood road üzerinde kesinlikle uğramanız gereken bir konumda.

Victoria Zirvesi (太平山), 554 metre yüksekliğinden kuşbakışı bir Hong Kong manzarası izleyebileceğiniz bu tepeye ünlü Peak Tramvayı ile ulaşabilirsiniz. Tepedeki en çok ziyaretçi alan noktalardan biri Peak Tower (Tepe Kulesi)’dir. Peak Tower Hong Kong’un sembollerinden “Wok” şeklindeki 396 metre yüksekliğinde bir bina.İkinci katta, Madame Tussauds Müzesi (香港杜莎夫人蜡像馆) yer alır. 15C nolu otobüs veya metro ile Central istasyon-J2 Çıkışı’nı kullanarak, 1888 yılından bu yana faaliyette olan tarihi tramvay (Peak Tram)’ ın hareket ettiği Garden Road’ta yer alan tramvay terminaline ulaşabilirsiniz.

HK-victoria-peak

IFC Mall: Oldukça lüks bir AVM olan IFC mall aynı zamanda teras katında yer alan barlar ve cafelerin Victoria Harbor’ a bakan mükemmel manzarası için de kısa bir ziyarete değecektir. Bu sebeple, Symphony of Lights’ ı izleyebileceğiniz en ideal lokasyonlardan bir tanesidir burası.

Hong Kong Park (香港公园), Hong Kong Adası‘nda yer alan ve ücretsiz girebildiğiniz bu parkta gürültü ve kalabalıktan uzak sakin bir köşe bulacaksınız. Kocaman yapay bir havuz içinde rengarenk irili ufaklı Koi Balıkları, şehrin gökdelenlerini adeta kamufle etmiş uzun yeşil ağaçlar, rahatça yürüyebileceğiniz yürüyüş yolları ile dolu bu cennet köşesine ulaşım için Admiralty metro durağı, C1 çıkış kapısı.

Causeway Bay metro durağında inerek ulaşabileceğiniz Happy Valley Hipodromu (快活谷馬場) (Happy Valley Horce Race Course) Hong Kong Adası`nda her Çarşamba akşamı düzenlenen at yarışlarını izleyebileceğiniz bir hipodrom. Pasaportuyla birlikte gelen her turiste giriş ücreti HK$1’ymış. Bizim fırsatımız olmadı maalesef ama siz daha uzun süre burada kalacaksanız bu yerel aktiviteyi planınıza almalısınız.

Times Square: MTR Causeway Bay metro durağı A çıkışı ile ulaşabileceğiniz büyük bir alışveriş ve iş merkezi. Apple’ cıların yüzünü güldürece büyük bir appstore mevcut. Ayrıca genel olarak büyük ve pahalı markaların mağazaları var.

Ocean Park (香港海洋公園) Disneyland’dan önce kurulmuş ve dünyada en çok ziyaret edilen ilk 15 park içerisinde yer alan bu tema parkını özellikle küçük çoçukları ile HK seyahati yapan ailelere tavsiye ediyoruz. 629 no.lu otobüs ve ya metro ile ulaşım oldukça kolay. Girişler kişi başı yetişkin HK$438 ve çocuk (03-11 yaş) HK$219 – Giriş bileti tek gün geçerli olup, park içindeki eğlence alanlarını, teleferik ve tren kullanımını da kapsamaktadır. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Hong Kong Convention Exhibition Centre & Golden Bauhinia Square: 2012 yılında Asya`nın en iyi kongre ve sergi alanı seçilmiş, Hong Kong siyaseti ve kültürü açısından oldukça önemli bir yer. Metro: Wan Chai metro istasyonu-A5 çıkışı

Mid-Levels Escelator: Açık havada kurulu dünyanın en uzun yürüyen merdiveni sıfatına sahip Mid-Levels Escalator, Hong Kong Adası`nın batısı ile merkezini birleştiren bir köprü görevi görmekte. Aslında tek bir yürüyen merdiven sisteminden ziyade 20 adet yürüyen merdiven sisteminin birleştirilmesiyle oluşmuş.14 adet giriş-çıkış bölgesi bulunmakta ve başlangıç noktası olan 100 Queens Road`tan başlayan tam bir tur yaklaşık 25 dk. sürmekte. Şehirde az zaman içinde çok yer görmek isteyenlerin işine yarayacak pratik bir sistem.

Stanley Market: Hong Kong Adası’nın güney kıyısında yer alan bu pazar alanı turistik bir gezinti ve alışveriş için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi içinde barındırmakta. Aksesuardan hediyelik eşyaya, ev dekorasyonundan giyime ve lokal lezzetlerden renkli manzaralara kadar her şey bu pazarda mevcut.

Causeway Bay: Gece geç saatlere kadar açık bir çok alışveriş mekanı, ünlü markalar ve büyük AVM’ ler bulabileceğiniz bir cadde. Hong Kong’ da alışverişin mekkesi olarak ünlenmiş ve sanırım şehrin en geç saatlere kadar açık olan AVM’lerinin yer aldığı bir bölge ki bu sebeple de buraya “city wihout night” yani gecesi olmayan şehir deniyormuş.

2. Bölge: Kowloon Yarımadası

Tsim Sha Tsui metro istasyonunda inerek veya star ferry ile Hong Kong Adası – Kowloon Yarımadası arasında sık sefer düzenleyen feribot seferleri ile ulaşabilirsiniz.

Avenue of Stars (星光大道), Victoria Körfezi kenarında bulunan ve 440 metre uzunluktaki yürüyüş yolu Hollywood’da bulunan “Walk of Fame”den esinlenilerek inşa edilmiş.  Burada özellikle gece yürüyüş yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Harbour City: Ocean Terminal, Ocean Centre ve Gateway Arcade olmak üzere 3 alışveriş merkezinden oluşan Hong Kong’ un en büyük alışveriş merkezi. 450’den fazla mağaza, 50’den fazla restoran, 3 otel ve 2 sinemanın mevcut olduğu kocaman bir kompleks. MTR Tsim Sha Tsui metro durağı, A çıkışı ya da Star Ferry ile ulaşabilirsiniz.

Hong Kong Space Museum (Uzay Müzesi) (香港太空館), şehirdeki en önemli müzeler arasında yer alıyor. Astronomi ve uzay temalı müze 1980 yılında ziyarete açılmıştır.

Sky100 (天際100), 360 derecelik panoramik bir gözlem seçeneği sunan ve Uluslararası Ticaret Merkezi’nin 100. katında bulunan bir gözlem yeri. Victoria Peak’ ten şehrin kuşbakışı manzarasını izlememiş ya da izlemiş de doyamamış olanlara tavsiye edebiliriz.

Kowloon Park (九龙公园), Hong Kong’da yer alan bir diğer ünlü parktır. Hong Kong park ile Kawloon park arasında bir seçim yapabilirsiniz.

Kowloon Mescid ve İslam Merkezi (九龍清真寺暨伊斯蘭中心) Kowloon Park yanında yer alan şehirdeki en önemli İslam merkezlerinden biridir.

Saat Kulesi (前九廣鐵路鐘樓) 1913-1915 yılları arasında, Kowloon İstasyonu’nun olduğu alana yapılmıştır. 1990 yılında Hong Kong şehrinin önemli noktalarından biri olduğu ilan edilmiştir.

clock tower

Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Tapınağı (黄大仙祠), şehirde Taoist nikah hizmetleri sunan tek yerdir. Giriş ücretsiz, 17:30′ a kadar açık. Civarda falcılar var. Wong Tai Sin metrosunda inip B2 çıkışı. Oldukça büyük bir tapınak. Bizim gittiğimiz dönem çin yeni yılına denk geldiğinden ibadet eden bir sürü insan vardı. Çok kalabalık ve tütsü kokulu bir yerdi. Bu gibi dönemlerde Çinde hapşırık krizine girebilirsiniz, hazırlıklı olun 🙂

Nathan Caddesi (弥敦道), Kowloon Yarımadası’nda yer alan bu cadde “The Golden Mile” (Altın Mil) olarak da bilinir. Bölgenin bu en eski caddesinde mağazalar, kafe ve restoranlar bulunuyor. İstanbul’da Taksim’ e benzetiliyor ama bizce pek de alakası yok. Kalabalık bir cadde olması ve akşamları ışıklarla oldukça hoş görüntüler sergilemesi açısından belki biraz kassak Taksim gibi diyebilirdik. Ama diyemiyoruz 🙂

Jade Market (Yeşimtaşı Pazarı), Hong Kong’da yer alan bir diğer ünlü sokak pazarıdır. Pazarda yeşim taşından yapılmış birçok ürün satın alabilirsiniz.

Ladies Market (女人街), Tung Choi Street’de bulunan şehrin ünlü sokak pazardır. Tung Choi Street, Mong Kok, Kowloon`da yer alır. Metro hattı ile Mong Kok istasyonu 2 no.lu çıkıştan Nelson Caddesi yönünde yürüyerek de ulaşılabilir.

Bird Market Yuen Po Street, Prince Edward, Kowloon`da yer alır. Metro hattı ile Prince Edward istasyonu B1 nolu çıkıştan Prince Edward Sokağı boyunca yürüyerek ulaşılabilir.

Flower Market Flower Market Road, Prince Edward, Kowloon`da yer alır. Metro hattı ile Prince Edward istasyonu B1 nolu çıkıştan ulaşılabilir. Alternatif olarak metro hattı ile Mong Kok East istasyonunda C çıkışından ulaşılabilir.

Temple Street Night Market Gece Pazarı (庙街), sokak pazarları ile ünlü olan Hong Kong’daki ünlü noktalardan biri. Öğleden sonra 14.00 gibi tezgahlar kurulmaya başlıyor, 6′ dan sonra alışveriş çılgınları sokağı dolduruyor ve gece 1-2 ye kadar alışveriş devam ediyor. Bu pazarda birbirinden ilginç ürünler bulabilirsiniz. Her yerde olduğu gibi burada da ilk teklif edilen fiyatın dörtte birini teklif ederek pazarlığa başlamanızda fayda var.

3. Bölge: New Territories

Ten Thousand Buddhas Monastery: New Territories’ de yer alan Hong Kong’un bir diğer ünlü Budist tapınağı ulan bu tapınak, farklı pozisyonlarda ve şekillerde 500 civarı Buddha heykeli görebileceğiniz, oldukça enteresan bir yer. Metro: Sha Tin

Hong Kong Heritage Museum : Hong Kong ve Uzak Doğu kültürü ile ilgili daha fazla detay öğrenmek niyetindeyseniz 12 farklı galeriden oluşan Hong Kong Heritage Museum büyük ihtimalle ilginizi çekecektir. Metro: Che Kung Temple

4. Bölge: Lantau Island

Lantau Adası Hong Kong’ da gökdelen ve karmaşanın yerine doğal güzellik ve manzaraya doyacağınız bir bölge.

Tai O Fishing Village: Bir balıkçı kasabası olan Tai O, Lantau’nun en etnik ve geleneksel bölümlerinden birisi. Neredeyse denizden çıkan her şeyin hem canlısını hem de kurutulmuşunu burada bulabilirsiniz. Dar sokaklarından ilerleyerek halkın büyük bir kısmının suyun üzerine inşa ettikleri küçük evleri fotoğraflayabilirsiniz.

Po Lin Manastırı (宝莲禅寺), Lantau adasında yer alan ve  içerisinde dünyanın en büyük Buda heykellerinden Tian Tan Buddha (天壇大佛)‘ nın yer aldığı bir Budist manastırı. Manastıra giriş ücretsiz. Tung Chung istasyonu B çıkışından çıktıktan sonra The Ngong Ping 360 teleferiği ile çıkabilirsiniz. Ancak bizim gittiğimiz dönemde teleferik kapalı olduğundan tüm ada turu yapabileceğimiz bir otobüs bileti aldık. Ngong Ping Day Pass olarak geçen bu biletin fiyatı ise kişi başı 35 HKD. Bu şekilde virajlı yollardan kıvrıla kıvrıla tepeye kadar çıktık. Oldukça keyifli ve daha ekonomik bir yöntem olarak siz de değerlendirebilirsiniz.

Disneyland (香港迪士尼樂園), Lantau Adası’nda yer alan park dünyanın en küçük ama en yeni Disneyland tema parkıdır. Açıkcası buraya gitmedik, gitmeye de hiç niyetlenmedik. Lantau adasına metro ile gidiyorsanız, küçük çocuğu olan ailelerin bu durakta inecekleri üzerine hiç çekinmeden bahse girebilirsiniz.

Ayrıca Hong Kong’ da görülmesi gereken diğer yerler ise; Zooloji ve Botanik Parkı (香港動植物公園), Apliu Sokak Pazarı, Noah’s Ark Hong Kong, Altın Bahunya Meydanı (金紫荊廣場), Akvaryum Balığı Pazarı, Jamia Camii (些利街清真寺).

Gelelim bizim iki günlük yürüyüş rotamıza; 

1. gün‘ e Lantau Adasından başlayarak, Po Lin Monastry, büyük buda heykeli olan Tian Tan Buddha ve sevimli Ngong Ping kasabası, sonra da otobüsle Tai O balıkçı köyünü gezdik. Ardından, trenle Kawloon adasına dönerek sırasıyla Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple, birbirinin peşi sıra dizilmiş Bird Market, Flower Market, Ladies Market, bizim taksim caddesine benzeyen Nathan Road ve Temple Street Night Market’ i geçip, karanlık olduğu için sadece yanından geçmekle yetinmek zorunda kaldığımız Kawloon Park, lüks alışveriş caddesi Canton Road, Harbour City, Victoria Harbour, Clock Tower, Avenue of stars’da gece ışıklandırması ile şehrin görkemini seyre daldığımız Tsim Sha Tsui bölgesini gördükten sonra star ferry’ ye binerek Hong Kong adasındaki IFC alışveriş merkezinde günü noktaladık. Oldukça uzun ve yorucu bir yürüyüş parkuru olduğunu kabul ediyoruz. O yüzden performansınıza göre bu rotayı modifiye etmekte özgürsünüz hiç alınmayız 🙂

2. gün şehir merkezinden başlayarak, Lan Kwai Fong, D’Aguilar Caddesi, Soho, Central-Mid-Levels Escalators, Hollywood Road, Man Mo Temple, Cat Street, Hong Kong Park içindeki LockCha Tea House, Victoria Peak’ i gezdikten sonra otelimizin lokasyonuna yakın olduğu için Repulse Bay ve en son olarak da Aberdeen Village’ a gittik. Siz zamanınız varsa Soho bölgesini kesinlikle gece görmelisiniz. Birbirinden şirin cafe, bar ve restoranlar ile dolu oldukça alternatif ve kozmopolit bir bölge burası. Gündüz bu kadar hoşsa, gece nasıl hareketli olur tahmin edebiliyoruz.

HONG KONG’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Lan Kwai Fong ve  D’Aguilar Caddesi: Hong Kong gece hayatı denilince içinde barındırdığı 90`dan fazla restorant ve bar ile bu iki yer akla ilk gelenler olmakta. Ulaşım: Metro ile Central istasyonu-D2 çıkışı

SOHO: Staunton Street ve Elgin Street civarını kapsayan SOHO, türlü türlü bar, restoran, sanat galerisi ve antikacı ile dolu. Gece hayatı denince akla ilk gelen yerlerden.

midlevelsescalator2

HONG KONG YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Cheung Chau adası ve casinolarıyla ünlü Macau Adası alternatiflerden sadece ikisi.

HONG KONG GEZİ NOTLARI:

  • Hong Kong’ da “China Town yani Çin sokağı nerede?” diye sormayın çünkü cevap kesinlikle “This is China!” yani “Burası zaten Çin!” olacaktır.
  • Hong Kong Para birimi : Hong Kong Doları ( HKD ). Yaklaşık olarak 1HKD = 0,48 TL= 0,12 Euro
  • Hong Kong’ da saat Türkiye’ den 5 saat ileride.
  • Hong Kong Alışveriş  Hong Kong’ da alışveriş alacağınız ürüne göre değişir. Gucci çanta fiyatı TR ile hemen hemen aynı iken, Armani daha ucuzmuş. Ancak biz daha ziyade basit hediyelik eşyalar baktığımız için fiyatlar çok da ucuz görünmedi.
  • Hong Kong ulaşım: Her yere metro ile aşırı kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Toplu taşıma maalesef ucuz değil. Her binişiniz ortalama 5-7 TL
  • Taksiler kısa mesafede avantajlı olabiliyor.
  • Uzun süre HK’ da kalacaklar, 5gb internet olan tak kullan bir sim kart almayı düşünebilirsiniz.
  • Telfon kodu: +852
  • Hong Kong’ da 7-Eleven candır 🙂

HK-7-eleven

Summary
Article Name
Hong Kong Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Hong Kong' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

3 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.