Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ ye ucuz uçak bileti bulup aldığımızda insanların “Neden Bakü?” sorusu ile karşılaştık. Siz de aynı soru ile karşı karşıya iseniz kısaca yanıt verelim. Öncelikle İstanbul- Bakü uçuşu yaklaşık 3 saat sürüyor ve THY, Azal, Buta gibi havayolu şirketlerinin direkt uçuşları mevcut. Ayrıca, Hazar denizi kıyısında yer alan ülkede Azeri Türkçesi konuşuluyor dolayısıyla dil konusunda hiç zorluk çekmiyorsunuz. Hatta insanın konuştukça konuşası geliyor çünkü çok kulağa çok hoş gelen nağmeleri var. Bunun yanında, ülkenin para birimi manat. Bizim gittiğimiz dönemde 1 Manat yaklaşık 3.3 TL civarındaydı. Yani Euro bölgesine gitmekten hala daha avantajlı bir seçenek. Son olarak, Azerbaycan’da 30 güne kadar kalacak ve Azerbaycan’dan başka bir ülkeye geçiş yapmayacak olan Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Yani bordro pasaportunuzla vizeniz olmadan gayet hoş karşılandığınız bir yer. Eğer bu cevap sizi tatmin etti ve Bakü’ye gitmeye karar verdiyseniz artık gezi detaylarına geçebiliriz 🙂
BAKÜ’ YE ULAŞIM: BAKÜ’ YE NASIL GİDİLİR?
İstanbul’dan Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanına yaklaşık 3 saat süren direkt uçuşla gitmek mümkün. Biz biletimizi seyahatimizden 8 ay önce Buta Airways’den 94 dolara almıştık. Skyscanner.com’da gezinirken yakaladığımız bu fırsatı kaçırmayalım dedik ve oldukça ekonomik bir bilet alma şansı yakalamış olduk. Ayrıca THY ve yerel bir havayolu şirketi olan Azal’ın da Bakü’ye direkt uçuşları mevcut.
Havaalanını şehir merkezinden 30 km uzaklıkta yer alıyor. Eğer trafik yoksa şehir merkezine yarım saatte ulaşmak mümkün. Havaalanından şehir merkezine en uygun otobüsler ile gidebilirsiniz. Bunun dışında taksi kullanabilirsiniz.
Biz Bakü havaalanından konaklama yapacağımız şehir merkezinde yer alan evimize Bolt (Taxify) uygulaması kullanarak 8,5 AZN yani yaklaşık 29 TL’ye ulaşım sağladık. Azerbaycan’da Uber uygulamasından yararlanmak için lokal sim kart gerekiyormuş ancak Bolt uygulaması da aynı Uber mantığı ile çok kolay kullanılıyor ve biz bu yeni tanıştığımız uygulamaya bir şans vermek istedik, sonuç gayet başarılı, sizlere de tavsiye ederiz. Bu arada evden havaalanına geri dönüşte 47 TL ödedik, herhalde sistem yoğunluk durumuna göre fiyat ayarlaması yapıyor.
Azerbayca’a gitmek için vize gerekli mi?
Hayır. Azerbaycan vize almadan seyahat edilen ülkeler arasında. Pasaportunuz ile ülkeye giriş yapıp kısa sürekli kalabiliyorsunuz. Pasaport kontrole gitmeden önce havalimanında makineler konulmuş ancak bu makinelerden eğer Bakü dışında bir yere gidecekseniz vize almanız gerekiyor, onun dışında sadece Bakü’de kalacaksanız ve seyahatiniz uzun süreli değilse vizeye ihtiyacınız yok.
BAKÜ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Bakü şehir merkezinde yer alan turistik noktalar birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde yer alıyor. Bu yüzden biz şehir içinde hiç toplu taşıma kullanmak zorunda kalmadık. Ancak metro, otobüs ve minibüsler mevcut.
Şehir merkezinden daha uzak bir noktaya seyahat etmek isterseniz yine Bolt uygulamasını kullanarak taksi çağırmanızı tavsiye ederiz. Gerçekten daha hesaplı ve güvenilir bir yöntem.
BAKÜ’ DE KONAKLAMA: BAKÜ’ DE NEREDE KALINIR?
Bakü’de konaklama için ya İçeri Şehir bölgesini ya da Nizami Caddesine yakın yerleri tercih etmelisiniz.
Biz airbnb üzerinden Nizami caddesinin bir alt paralelinde yer alan Khagani sokağı üzerinde, 2 oda bir salon kocaman bir ev tuttuk. 2 gün için bu eve 428 TL ödedik. 3-4 kişilik bir grup için fiyat performans açısından oldukça iyi bir seçim olduğunu düşünüyoruz.
BAKÜ’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
- Minyatür Kitap müzesi oldukça farklı gelecek bir konsepte sahip. Biz daha önce böyle küçücük kitaplardan oluşmuş bir müze görmediğimiz için bu seyahatimizde en fazla beğendiğimiz yerlerden biri oldu, kesinlikle tavsiye ederiz.
- Kobustan (Qobustan) ve Çamur Volkanları bölgesine kesinlikle gitmelisiniz. İlk insanların kayalık dağlara yaptıkları çizimleri ve hala aktif olan çamur volkanlarını yakından göreceğiniz gerçekten çok farklı bir deneyim olacaktır. Bu 1 günlük aktiviteye kesinlikle zaman ayırmalısınız.
- Malum Hazar denizi kıyısındasınız, eğer balık ve deniz mahsülleri seviyorsanız, bir akşam yemeğinizde şehirdeki bir balık restorantına yani balıq evine giderek bu denizden çıkan balıklardan sipariş etmelisiniz.
BAKÜ’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Azeri mutfağı aslında Türk mutfağından çok da farklı değil. Sadece yemeklerin isimleri biraz değişik ve insan başta anlamakta zorlanıyor.
En meşhur Azeri yemekleri ise; Azerbaycan mantısı olan Düşbere, Azerbaycan gözlemesi yani Qutab, Yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorba çeşidi Dovğa, Gürcü mantısı olan Xingel, Piti adında Şeki şehrine has nohut ve etle çömlekte yapılan bir çeşit yemek ve Lüle kebabı.
Biz öğle yemeği için Fıskiye meydanında yer alan Nergiz Restorantta ortaya karışık bir masa için geleneksel yemeklerden az az sipariş ettik. Restorant yerin altında oldukça lokal bir ambiansa sahipti. Tabii ki bir o kadar da turistik bir yer. Canlı müzik eşliğinde Azeri mutfağının tadına bakmak için size de tavsiye ederiz. Fiyat performans açısından makul bir yer Nergiz Restorant.
Bakü’de çay ve nargile kültürü oldukça yaygın. Özellikle içeri şehir bölgesinde bir çok çay bahçesi olduğunu fark edeceksiniz.
Biz ilk gecemizde İçeri Şehir’de yer alan Han restoranda canlı müzik eşliğinde bir Azeri gecesi yaşamak istedik. Menüden ortaya karışık mezeler seçip yanına da rakı söyledik. Bu şekilde canlı müzikli Azeri restoranları sadece turistler değil lokaller tarafından da tercih ediliyor gibi görünüyordu.
Eğer rakı yanına Hazar denizinden çıkan balıklardan yemek istiyorsanız, hem konumu hem de menü fiyatı olarak oldukça fazla tercih edilen Derya Balık Evi’ni deneyebilirsiniz.
Bu arada Bakü’de yerel şaraplar da çok popüler ve lezzetli. Eski şehir merkezinde yer alan mahzenlerde hem şarap tadımı yapabilir hem de beğendiğiniz şarabı alabilirsiniz. Biraz biraz farklı olsun diye köpüklü nar şarabı aldık. Siz de deneyebilirsiniz..
BAKÜ’ DE ALIŞVERİŞ: BAKÜ’ DEN NE ALINIR?
Bakü içeri şehir kısmında yer alan kervansaraylarda hediyelik eşya satan birçok dükkan mevcut. Han içlerinde yer alan küçücük dükkanların satıcıları biraz fazla ısrarcı ve aşırı sıcak kanlı. Biraz İstanbul kapalı çarşı havası hakim diyebiliriz. Ancak çok rahatsız edici olmadıkları için tahammül sınırlarını zorlamıyorlar 🙂
Ayrıca Nizami caddesi İstanbul İstiklal Caddesi gibi birçok mağaza ile alışveriş severlerin bir numaralı tercihi. Cadde boyunca sağlı sollu birçok dükkan kıyafet, ayakkabı, kozmetik gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar fazla.
BAKÜ ŞEHİR TURU
Bakü’de turistik olarak gezilecek yerler İçeri şehir bölgesinde yürüme mesafesinde yer alıyor. İçeri Şehir’ de Kız Kulesi, Şirvanşahlar Sarayı, Minyatür Kitaplar müzesi bizim özellikle tavsiye edeceğimiz yerler. Bu tarihi kısmı gezdikten sonra feniküler ile Şehitler Hiyabanı’na çıkabilir Sönmeyen Ateş’in olduğu tepeden Bakü şehir manzarasını kuş bakışı seyredebilirsiniz. Bu tepeden Bakü Eye, Devlet Bayrağı Meydanı ve Bakü Crystal Hall’un yer aldığı yarım adayı göreceksiniz. Ayrıca Alev Kuleleri bu noktadan daha da yakından göreceğiniz oldukça modern ve ilginç bir yapı. Dönüşte Hazar Denizi kıyısında Deniz Kenarı Milli Parkı’na giderken yolunuza çıkacak olan Azerbaycan Halı Müzesi, Kukla Müzesi ve Mini-Venice bizce kesinlikle kaçırılmaması gereken yerler.
Aşağıda sıraladığımız şehir içinde görülmesi gereken önemli turistik yerleri içeren günübirlik yürüyüş rotası için buradaki linke tıklayabilirsiniz.
- İçeri Şehir
- Şirvanşahlar Sarayı
- Kız Kulesi
- Ateşgah
- Bakü Bulvarı
- Devlet Bayrağı Meydanı
- Alev Kuleleri
- Şehitler Hiyabanı
- Nizami Caddesi
- Haydar Aliyev Kültür Merkezi
- Azerbaycan Halı Müzesi
- Azerbaycan Devlet Filarmonisi
- Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi
- Küçük Venedik
BAKÜ’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Bakü’de gece eğlence için en çok tercih edilen yer Fıskiye meydanı civarında yer alan mekanlar. Birçok pub happy hour düzenliyor ve belli bir saate göre içkiler indirimli oluyor. Publar dışında çeşitli gece klüpleri de mevcut. Her bütçeye uygun bir yer bulmak mümkün ancak çok sayıda lüks mekan var ve buralardaki menü fiyatları oldukça yüksek, aklınızda bulunsun. Mekanlar en fazla 2-3 gibi kapanıyor o yüzden sabaha kadar eğlenmek pek mümkün değil Bakü’de. Bu arada ilginç gelen bir detayda lokallerin mekanlarda (burada roof top lüks bir yerden bahsediyoruz) bir demlik çay isteyip, 5-6 kişi birlikte bardak bardak çay içmeleri. Tercih meselesi tabii.
Bakü’de ilk gecemizde neredeyse ses gelen her sokağa girip çıktık. Nizami caddesi, 28May caddesi, Bashir Safar- Oghlu sokağı, Rasul Rza caddesi, Fıskiye meydanı civarındaki sokakları arşınladık. Rotamız hemen hemen bu şekildeydi. Ancak fıskiye meydanının arkasındaki sokaklar biraz tehlikeli göründü bize. Sokakta bazı pazarlıkların yapıldığını gözlemledik ve pek güvende hissetmedik. Ayrıca Bakü’de geceleri inanılmaz bir erkek popülasyonu hakim ve insanı kendini Avrupa’daki gibi özgür hissettirmeyen bakışlara maruz kalabiliyorsunuz. Bu sebeple çok karanlık yerlere girip çıkmamaya özen gösterin deriz.
Son gecemizde Hard Rock Bakü’ye gittik. Canlı müzik olan gecelerde rezervasyon yaptırmak gerekiyor zira mekan oldukça doluydu. Fiyatları fena değildi ama yine alkolden çok çay ve yanına pasta sipariş eden gençleri gördük. Neden ki diye düşünmemek elde değil 🙂
BAKÜ YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Kesinlikle günübirlik bir tur yaparak, Kobustan Milli Park’a gidip ilk insanların çizimlerini incelemeli ve oradan yarım saatlik bir mesafede yer alan çamur volkanları bölgesine geçmelisiniz. Bu turu dilerseniz kendiniz yapabilir dilerseniz içeri şehir bölgesinde yer alan acentalardan biri ile gidebilirsiniz. Biz kendi kendimize bir tur organize ettik. Bolt uygulamasından çağırdığımız taksinin şöförü ile anlaşarak tüm turu daha uygun bir fiyata çıkartmış olduk. Size de tavsiye ederiz. Zaten dil konusunda bir sıkıntı yaşamıyorsunuz o yüzden değerlendirmekte fayda var.
Zamanı olanlar için ayrıca Ateşgah ve Yanardağ bölgesini gezmelerini tavsiye ederiz. Maalesef biz gidemedik ama fotoğraf ve yorumlara göre güzel bir yer olduğu izlenimi edindik.
Azerbaycan’da görülmesi gereken şehirlerden biri olan Şeki (Sheki) Bakü’ye 300 km mesafede yer alıyor. Biz zamanımız olmadığı için gidemedik ancak eğer fırsatınız olursa kesinlikle gitmelisiniz. Hemen hemen karşılaştığımız herkes burayı görmemizi önerdi. Artık Şeki’ye bir sonraki Gürcistan gezimizde Tiflis’ten gitmeyi planlıyoruz 🙂
BAKÜ GEZİ NOTLARI
Bakü daha doğrusu Azerbaycan çok farklı bir ülke. Yanardağları, aktif çamur volkanları, doğası, denizi ile en az 1 haftalık bir gezi planlaması yapmayı hak ediyor bu ülke.
Azerbaycan, Türkçe iletişim kurmakta hiç zorlanmayacağınız, mutfağı neredeyse Türk mutfağı ile aynı olduğu için karnınızı rahat rahat doyuracağınız bir yer.
Özellikle yazın Bakü’ye gidecek olanlar Hazar denizi kıyısında yer alan birçok resortta uygun fiyatlı konaklama yapabilir ve denizin tadını çıkartabilir. Ancak ilkbahar döneminde ya da sonbaharın başlarında da şehrin keyfini doyasıya çıkartabilirsiniz.