Yürüme, keşfetme, bir yerde soluklanıp karın doyurma ile en fazla 2 saat zaman geçirebileceğiniz kadar ufak ama inanılmaz güzel bir atmosferi olan bir köy Adatepe. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı.
Rumlar ve Türklerin ahenk içinde yaşadığı yerlerden. Ve klasik hikayemiz: Kurtuluş savaşı sonrası mübadele ile Rumların terk ettiği köye, Girit ve Midilli’den gelen Türklerin yerleşmiş. Zamanla köy nufüsu azalmaya ve hayalet bir yer haline dönmeye başlamış ki 1980’lerde İstanbul’dan gelen ve buranın kaderine terk edilmişliği karşısında dayanamayan vizyoner bir grup olayı ele almış. Bu arkadaş grubu devletten herhangi bir destek almadan kendi imkanları ile evleri satın alıp, aslına uygun olarak restore etmişler. Ve bugün İtalyan köylerini aratmayan güzellikte ve huzur dolu köy turistik bir destinasyon haline gelmiş durumda.
Adatepe Köyü’ne Ulaşım:
Adatepe’ye uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşları var. Karayolu ile gelecekseniz Küçükkuyu’ dan sonra yaklaşık 3 km tepelere çıkan bir yolunuz daha var. Eğer araç ile gelirseniz yakındaki Yeşilyurt gibi diğer köyleri, Kaz dağlarını ve Assos civarını da gezi listenize ekleyebilirsiniz.
Adatepe Köyü’nde konaklama:
Burası konaklama açısından aşırı alternatifi olan bir yer değil malum. Biz de size köy içinde 2 seçenek sunmak istedik.
Mavras Taş Odaları ya da Eflatun Konak’ ta 6 kişiye kadar ve evcil dostlarınızla birlikte ev tipi konaklamayı tercih edebilirsiniz. Linki burada
Ya da Zeus Ev yine 5 kişiye kadar kiralama olanağı sağlıyor. Linki burada.
Biraz daha yüksek fiyatlı konaklama alternatifi IDA BLUE otel ve Hünnap Han. Her ikisinin de resmi web sitesi rezervasyon yapılabilir durumda.
Eğer biraz daha uzak mesafede de konaklama yaparım sorun değil derseniz Assos Civarında Konaklama Alternatifleri yazımıza göz atmanızı öneririz. Bu civarda glampingden, Tiny House’ a çok fazla seçeneğiniz mevcut. Link burada..
Adatepe’ de Gezilecek Yerler:
Yazının en başında da bahsettiğimiz gibi burası yavaş yavaş yürüseniz de 1 saatinizi ancak alacak büyüklükte bir köy. Yollar yer yer fazla eğimli olduğu için bebekle gezmek ve ya yürüme güçlüğü çekenler için sıkıntı olabilir.
Adatepe Taş Mektep, Zeus Altarı, ;Hüseyin Maral Zeytin Müzesini göreceğiniz, dar ve rengarenk arnavut kaldırımlı sokaklarda yürümekten fazla bir seçeneğiniz yok. Bizim gittiğimiz dönemde Zeus Altarı kapalı olduğu için göremedik maalesef. 1947- 1985 yılları arasında hizmet veren sonra da öğrenci yokluğundan dolayı kapanan okul bugün bir düşünce ve atölye merkezi konumunda. Hüseyin Maral Zeytinyağı müzesi ise çok değerli bilgileri ilk ağızdan alabileceğiniz ve çıkışında da en az bir şişe Zeytin Sütünü ya kendinize ya da sevdiklerinizi hediye olarak muhakkak satın alacağınız bir yer.
Yaz döneminde köy meydanında yerel ürünlerini satan köylülerin kurduğu tezgahlardan alışveriş yapabilirsiniz.
Adatepe’ de ne yenir?
Köye ulaştığınız anda tarihi çınar ağaçlarının yaptığı doğal gölgelik altında köy kahvesinde oturup çay içebilirsiniz.
Köy kahvesinin hemen orada yer alan dondurmacıdan otlu dondurma denemelisiniz.
Köy meydanında camiinin hemen yanında yer alan İncir Altı’nda bu bölgeye özgü bir tad olan manlama yemenizi şiddetle tavsiye ederiz..
Buraya kadar gelmişken; Kazdağlarını keşfetmeyi unutmayın.
İlgili Yazılar:
- Kaz dağları civarında keşfedilecek her yeri detaylıca listelediğimiz blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
- Kazdağları Efsanesini merak edenler buraya tıklayabilirler..
- Edremit Körfezi gezi önerilerimize de buradan ulaşabilirsiniz.