Güneşin doğduğu en güzel şehir Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa güneyde, Diyarbakır sağında, Kahramanmaraş solunda, üstünde ise Malatya ve Elazığ ile çevrili Adıyaman ülkemizin topraklarında yer alan en eski yerleşim yerlerinden biri. Yapılan araştırmalara göre tarihinin yaklaşık MÖ. 40000 yılına dayandığı tespit edilmiştir.

Adıyaman’ın tarihine bakacak olursak; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağı’ndan bulgulara rastlanmıştır. Asur etkisinde olan toplrakların, MÖ. 1200 yılında Hititlerin yıkılmadıktan sonra Kummuh Devleti himayesine girmiştir.6. yüzyıldan itibaren Perslerin himayesine giren bölge Büyük İskender’in Persleri yenilgiye uğratmasına kadar bölgede hüküm sürer. MÖ. 1. yüzyıla kadar bölgeye Mekedonyalı Seleukos Sülalesi hükmetmiş. U sülalenin gücü zayıflayınca da MÖ. 69 yılında Kral Mithradetes l Kallinikos başkenti Samsat olan Kommagene Krallığının bağımsızlığını ilan etmiş.Roma İmparotorlğu MS. 72 yılında ele geçirene kadar krallık devam etmiş. Sonrasında Doğu Roma İmparatorluğundaki bölge 670 yılında İslamiyete Emevilerle birlikte geçmiş.

Abbasiler, Bizans, Anadolu Selçukluları, Memlüklüler, Dulkadiroğulları derken hükmedeni seneler boyunca değişir. Osmanlı döneminde Maraş Beylerbeyine, Tanzimat ile birlikte Malatya’nın bir kazası olan Adıyaman 1954 yılında il olur.

Adıyaman’ın adı ile ilgili türlü rivayet vardır: bizim en beğeniğimiz meyve ağaçlarıyla dolu yamağların olduğu vadilerle çevrili bölgenin“Vad-i Leman” yani “güzel vadi” adının zamanla “Adıyman”a evrilmesi.

ADIYAMAN’ YA ULAŞIM: ADIYAMAN’ YA NASIL GİDİLİR?

Karayolu ile: İstanbul-Adıyaman arası yaklaşık 1210 km. Yani zorunlu olmadıkça, araya uğranacak bir şehir ya da roadtrip yapmadıkça bizce uzun diyoruz ve diğer seçeneklere geçiyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir’den Adıyaman’a giden otobüs firmaları var. Mesela Kahta Petrol, Adıyaman Ünal, gülAras otobüs firmaları.

Uçak ile: THY, AnadoluJet ya da Pegasus’un Adıyaman’a İstanbul’dan seferleri var.

Feribot ile: Adıyaman Kahta ilçesi ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçeleri arasında Atatürk Baraj Gölü üzerinden feribot seferleri var.

Tren ile: Adana, Elazığ, İzmir, Diyarbakır’dan tren seferleri var. Dahsı Suruye ve İran’a da Adıyaman’dan gidilebilir.

ADIYAMAN’ DA KONAKLAMA: ADIYAMAN’ DA NEREDE KALINIR?

Kendi aracınızla Adıyaman turu yapıyorsanız, Adıyaman şehir merkezinde değil de civar köylerdeki butik otelleri konaklama için tercih edebilirsiniz. Açıkçası biz şehir içinde önereileceğimiz bir otel bulamadık. Üzülerek söylüyoruz. Hatta GAP turu ya da Şanlıurfa-Adıyaman ya da Gaziantep-Adıyaman gibi bir gezi yapıyorsanız, Adıyaman’da kalmadan da direkt geçebilirsiniz. Yani Nemrut odaklı Adıyman şehir turu yapıp konaklamadan, gezinize diğer şehirlerle devam edebilirsiniz.

ADIYAMAN’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

  • Nemrut Dağı’da güneşi batırmadan ya da gün doğumunu seyretmeden dönmeyin. Hatta sadece Adıyaman’da Nemrut’a bile gitseniz olur diyerek iddialı bir cümleyle geliyoruz.
  • Leziz Adıyaman sofrasında midenize ziyafet çekin.

ADIYAMAN’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Adıyaman da Gaziantep, Şanlıurfa gibi özel lezzetleri olan bir şehrimiz. Durum böyle olunca Nemrut Dağı’ndan indikten ya da çıkmadan önce Adıyaman şehir merkezinde bir yemek molası vermelisiniz. Adıyaman sadece çiğköfte cumhuriyeti değil! Güneydoğu’da esen lezzet rüzgarından Adıyaman da nasibini almış. Bu güzel esinti buraya sığdırılma yerine ayrı bir yazıyı hak ediyor. O zaman sizi şöyle alalım. Buyrunss

ADIYAMAN’ DA ALIŞVERİŞ: ADIYAMAN’ DEN NE ALINIR?

  • Pişinik el dokuma yer halısı,cicim, halı yastık
  • Başörtüsü şeklinde el işi yazmalar
  • Besi bebek adında yöresel kıyafet giydirilmiş figurler
  • Köme, pestil tatlısı
  • Besni üzümü, cevizli ballı sucuk karışımı paketler
  • Adıyaman narı
  • Kahta’dan nar ekşisi
  • Kahta bademi
  • Adıyaman peyniri
  • Çelikhan tütünü, peynir helvası
  • Ve Nemrut ve ören yerleriyle ilgili magnet ve kral başı heykeller

ADIYAMAN’ DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?

Adıymaan şehir merkezinde Oturakçı Pazarı ve Nemrut Dağı yolunda hediyelik eşya kolaylıkla bulabilirsiniz.

ADIYAMAN ŞEHİR TURU

Adıyaman şehir merkezi oldukça küçük birkaç saat ayırp şehri turlayıp, lezzetli Adıyaman yemeklerini tadıp, kaldığınız yerden gezi programınıza devam edebilirsiniz.

Adıyaman şehir merkeznde gezilece yerlerin haritası için tıklayın

Adıyaman Müzesi: Kalkolitik, Paleolitik ve neolitik dönemlere ait kalıntıların,Selçuklu, Bizans, Osmanlı’ya ait eserlerin ve yöresel eşya, kıyafetlerin sergilendiği müze. FOTO: kulturportali.gov.tr 

Perre antik kentinde ki sırlarla dolu oda mezarları Adiyaman çevresinde gezilebilecek yerler arasında

*Adıyaman Kalesi (Eski Kale): Adıyaman şehir manzarası izlemek için tam yeri

Oturakçı Pazar: Hediyelik eşya alabileceğiniztarihi çarşı

Adıyaman Mor Petrus Kilisesi: St. Paul Klisesi olarak da bilinir. IV ya da V. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilise günümüzde Süryani Cemiyeti tarafından kullanılıyor. Ziyaret saatler: Hafta içi her gün 09.00-17.00

ADIYAMAN’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Adıyaman’da önerebileceğimiz bir kafe ve bar önerimiz maalesef yok. Önerisi olanları yorumlara bekleriz..

ADIYAMAN YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Adıyaman’a yakın ve gezilecek yerlerin başında tabii ki Nemrut Dağı geliyor. Biraz daha detaylı inceleyeceğimiz için Nemrut dağı ve Adıyaman civarındaki gidilmesi gereken yerlerin yazısını başka ayrıca veriyoruz. O zaman buyrunss

ADIYAMAN GEZİ NOTLARI

  • Adıyaman’da konaklama için önceden yerinizi ayarlamanızı öneririz. Çünkü Adıyaman şehir merkezindeki konaklama tercihleri sizi pek tatmin etmeyebilir.
  • Nemrut Dağı’na kesinlikle zaman ayırın
  • Adıyaman mutfağındaki lezzetleri tatmadan dönmeyin

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.