Hafta Sonunda Cunda: Gezi ve Yeme-İçme Önerileri
Cunda adası Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı, Türkiye’nin Ege denizinde Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra gelen dördüncü büyük adası.
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlara teslim olmayıp silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithafen bugünkü ismi verilmiş: Ali Bey Adası.
Nüfusunun çoğunu Girit ve Midilli’den 1924 nüfus mübadelesiyle gelen Türklerin oluşturduğu adanın Rum mimarisi bugün hala etkisini sürdürüyor.
Misafirlerine beach club ya da discolarda eğlenme vaadinde bulunmayan, daha çok göze, kulağa, mideye hitap eden bir ada Cunda. Huzur ve zevkin bir arada yaşanabildiği bir yer. Girit mutfağının hafif ve leziz tadı, güneşin batışına karşı yudumlanan şarap ya da akşam nefis balık yanında yudumlanan rakı, üzerine de biraz tarih, biraz deniz keyfi ile bir hafta sonu için kaçılası yerlerden bir tanesi.
Rum evleri, arnavut kaldırımlı sokakları, kedileri, güler yüzlü esnafı ile Cunda gezi önerilerimize başlıyoruz.. Hazır mısınız?
Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Ada keyfi yaşamak isteyen, zevkine düşkün ve kalabalıktan uzak olmayı tercih edenler için önerimiz özellikle Nisan-Mayıs veya Eylül- Ekim ayları. Yazın inanılmaz kalabalık bir yer haline gelen adanın İstanbul’dan bir farkı kalmıyor açıkcası. Adanın nüfusu 3.000 olarak bilinmesine rağmen yaz aylarında bu sayı 20-25.000 arasında atıyor. Bu nedenle, sezon dışında adaya gitmenizi hem biz hem de buradaki esnaf şiddetle tavsiye ediyoruz 🙂
Cunda’da Gezilecek Yerler:
Cunda’da gezilecek yerler toplasanız 10’dan fazla değildir aslında.
Cunda Adası’nda en güzel manzara seyredebileceğiniz yerlerden biri Aşıklar Tepesi. Aşıklar Tepesi’ne çıkarak Cunda, Ayvalık ve çevre adalarının manzarasını seyredebilirsiniz. Tepenin olduğu noktada, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesine bağlı olan manastırın ana kilisesi Agios Yannis Kilisesi ise 2007 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından güzel bir kitaplığa çevrilmiş. Muhtar Kent’in babası olan eski büyük elçi Necdet Kent ve eşi Sevim Kent’in adı verilen Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ile kitaplığın değirmeni bugün Cunda Adası’nın sembolleri arasında yer alıyor.
1873’te Cunda’da inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi kilise bugün Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmet veriyor. Pazartesi günleri kapalı olan müzede, klasik otomobiller, teneke oyuncaklar, buharlı modeller, denizcilikte kullanılmış çeşitli aletler, eski bebek arabaları ve çeşitli oyuncaklar sergileniyor. Bu arada Ayvalık’ta da bir tane Taksiyarhis Kilisesi mevcut ki bu kilise de 1927’den itibaren tekel deposu olarak kullanıldıktan sonra bugün müzik festivallerine ev sahipliği yapacak şekilde restore edilmiş.
Adada ayrıca, Agia Trіyаdа Kіlіsesі, Pаteriçа Koуu’ndа yer alan ve adını Ay ışığında büründüğü güzellikten alan Aуışığı Manastırı, denize nazır bir tepede yer alan ve günümüzde özel mülk konumunda olan Panagia Manastırı; Güvercin Adası’nda bulunan ve yalnızca deniz yolu ile ulaşılabilen Kızlar Manastırı yer alıyor.
Cunda Adasında Denize Girilecek Yerler:
Ada Camping ve Mocamp bizim önereceklerimizden.
Bütün bir günümüzü Ada Camping’ de geçirdik ve burada haftalarca kalabilirmişiz gibi hissettik. Yemekler güzel, deniz güzel dahası plaj da oldukça sessiz ve sakindi. Kampta ayrıca bungalov evler ve karavan kamp alanı da mevcut. Konaklama için de oldukça ideal bir yer olduğunu düşünüyoruz.
Çataltepe Plajı hareketli yapısı, temiz berrak denizi ve eğlenceli insanları ile Cunda’nın adasında popüler plajlarından.
Sakin çevresi diz seviyesini geçmeyen ılık denizi ve incecik kumsalıyla özellikle küçük yaşta çocuğu olan aileler için ideal olan Pateriça Plajı, şehrin içinde kalmış ulaşımı en kolay ancak çok fazla büyük olmayan sakin bir plaj olan Cunda Plajı, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün yakınında bulunan ve küçük bir kumsala sahip Duba Plajı tertemiz bir denize sahip.
Biraz daha lüks bir alternatif, eğer rezervasyon yaptırmadan yer bulabilirseniz; Ortunç.
Bu arada Cunda’da tekne turu da yapabilirsiniz. Vaktiniz varsa, birbirinden güzel koyları görebileceğiniz ve mükemmel bir denizin tadını çıkaracağınız ekstra bir gün de tekne turuna ayırmalısınız.
Cunda Adasında Ne – Nerede Yenir?
Adanın en hareketli yerinde bulunan, yüksek tavanlı, taş duvarlı tarih kokan Taş Kahve’de, dibek kahvenizi ve el yapımı buz gibi limonata
Vino Şarap Evinde şarap ve ev yapımı likörler
Karadeniz Pastanesinden lor kurabiyesine ve şerbetli lor tatlısı
Dondurmacı Cemal‘de sakızlı dondurma
Cumhuriyet Fırını’nda çam kozalağında pişmiş simit
Saki & Mustafa’nın Yeri’nde Lokma tatlısı
Cunda sahilde yer alan herhangi bir balık restoranda (mesela Bay Nihat) rakı+ balık
Uno Cunda’da İtalyan menüsü (rakı+balık yapmak istemeyenler için)
Değişik kokteyler için Orman Cunda bizim önereceklerimizden.
Cunda’dan ne alınır?
Cunda’da Perşembe günleri pazar kuruluyor. Taze ot, meyve, sebze almak için ideal bir opsiyon. Burada aslında herşey alabilirsiniz ama özellikle nokta atışı bir öneri istiyorsanız; Sepet peyniri veya Cunda tulumu, Girit leblebisi, Sele zeytini, Sakızlı kurabiye diyebiliriz.
Bunun dışında hediyelik eşya, sabun, lor peyniri, zeytinyağı vs almak isteyenler 15 Eylül Cad., Çarşı Cad. ve Mevlana Cad. üzerinde bir o yana, bir bu yana salınabilirler.
Cunda Adası’nda Gece Hayatı:
Cilveli Bar, Cielo Bistro bar ortamı arayanların imdadına yetişiyor. Biz sadece sabah fotoğraflarını çekip önünden geçtik dolayısıyla gece ortamı nasıl pek bir fikrimiz yok. Güzel olduğunu duyduk ve farklı farklı yerlerde de okuduk.
Cunda Adası’nda Konaklama: Cunda’da nerede kalınır?
Çarşı Caddesine çıkan sokaklardan birinde yer alan butik otel ya da pansiyonları tercih edeblirsiniz. Biz Vino şarap evinin ilerisinde yer alan eski köşkten bozma bir butik otelde konakladık. Adı: Eolos House Otel. Temiz, samimi, uygun fiyatlı ve lokasyon olarak da çok ideal bir oteldi açıkcası. Gece dışarı çıktıktan sonra parmak arası terliklerle eve yürüyerek dönmek çok büyük bir özgürlüktü ancak dar arnavut kaldırımlı sokaklarda araçla ilerlemek ya da park etmek tam bir felaket. Birinden birini tercih edeceksiniz artık. Biz her halükarda yeme-içme yerlerine yakın olan bir otel/pansiyon tercih etmenizi öneririz.
Cunda’ya nasıl gidilir?
İstanbul’dan Cunda’ya gidecek olanlar için birkaç alternative mevcut.
Karayolu ile: İstanbul’dan araçla 5,5 saat sürüyor adaya ulaşmak.
Deniz yolu ile: IDO ile Avrupa yakasından Yenikapı-Bandırma ya da Yenikapı-Bursa deniz otobüsleri ile, Anadolu yakasından ise Pendik- Yalova feribotu ile yolculuğunuzu bir müddet denizden giderek rahatlatabilirsiniz. Feribot ve araç ile yapılacak bu yolculukta toplamda 5,5 saat sürecektir.
Ayrıca Eskihisar- Topçular arabalı vapurunu da tercih edebilirsiniz.
Uçak ile: Cunda’ya ayrıca otobüslerle ya da Pegasus’un İstanbul-Edremit uçuşundan sonra toplu taşıma ile de ulaşmanız mümkün.
Şimdiden iyi dinlenmeler efeem..