MOSTAR Ekonomik Gezi Rehberi
Neretva Nehri’nin üstünde yükselen tarih..
Bosna Hersek’in üzgün şehirlerinden Mostar, günümüzde yaralarını ziyaretçilerinin hayranlık ve mutluluğuyla silmişe benziyor. Yoksa bu güzel şehir nasıl bu kadar kendinden emin bir şekilde ayakta kalırdı öyle değil mi?
Mostar’ın batısında Katolik, doğusu ise Boşnak Müslümanlar yaşar. Osmanlı dönemine ait evleri, camiileri, çarşısı ile Türkiye’de olduğunuzu hissedeceğiniz Mostar, her sene özellikle yaz aylarında turist akınına uğruyor. Tarihin o tozlu sayfalarını rafa kaldırırsak, Mostar tam anlamıyla bir tarihi eser. Eğer Mostar’a yolunuz güneyden düşmüşse, Velej Dağı’nda savaştan sonra Hırvatların diktirdiği 107 metre yüksekliğinde kocaman bir çan göreceksiniz. Şimdilerde Hristiyan ve Müslümanlar arasında bir sorun olmamasına karşın, politik çıkarlar için yapılan karışıklıklar sanki her an çıkabilirmiş gibi hissediyor insan.. Neyse politika bir kenara, işte size Neretva Nehri’nin turkuaza çalan maviliğinin ortasından akıp geçtiği, mis gibi tarihi dokusuyla Mostar…
Bosna Hersek para birimi: Konvertibilna Marka kısaca KM
Bosna Hersek hava durumu: Türkiye gibi dört mevsim yaşanıyor. Ama tavsiyemiz baharda gitmeniz.
Bosna Hersek’de konuşulan dil: Boşnakça. Türkçe bilmeleri gerekiyor diye düşünmeyin. İngilizce bile anlaşmakta zorlanabilirsiniz.
MOSTAR’ A ULAŞIM: MOSTAR’ A NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Mostar’a 7.4 km uzaklıktaki Ortiješ şehrinde yer alan Mostar Airport, Bosna Hersek’in Sarayova Havalimanından (Sarajevo Airport) sonra ikinci işlek hava limanı. Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Zagreb ya da Sarayova’dan aktarmalı uçuşlar ile gidebilirsiniz. Mostar Havaalanı’ndan Mostar şehir merkezine gelmek için taksi tutabilirsiniz, 28 ya da 29 numaralı otobüse binebilirsiniz.
Araç ile: Split’e 170 km yani yaklaşık 2 saat, Dubrovnik’e 131 km yaklaşık 2.5 saat, Sarayova’ya 130 km yaklaşık 2 saat.. Km ile saat hesabının garip olmasının sebebi ise, Bosna Hersek’de otoban yok ve dalmaçya şeklindeki dağların yamaçlarından gütmeniz gerektiğinden kaynaklanıyor.
Tren ile: Sarayova’dan Mostar’a tren ile gelebilirsiniz. 129 km’lik yolu dalmaçya kıyılarından harika bir manzara ile eşliğinde gelmek 9.90 Mark. Ayrıca interrail yapıyorsanız, Mostar’da durağınız olabilir. Çünkü Avrupa’nın birçok şehrinden tren ile Mostar’a gelmek mümkün. Detaylar için tıklayın
Otobüs ile: Mostar’a otobüs ile Berlin, Kotor, Belgrad gibi Avrupa’nın birçok şehrinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
MOSTAR ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Mostar eski şehir merkezi zaten minnak olduğu için herhangi bir toplu taşıma aracına ihtiyaç duymayacaksınız. Eski şehir merkezi dışında kalıyorsanız, Mostar’da otobüs kullanabilirsiniz. 26 otobüs hattının olduğu Mostar’da, Doğu ve Batı olmak üzere iki tane otobüs terminali var. Doğu terminali şehir merkezine 5 dakika yürüme mesafesinde Ivana Krndelja bb Square‘de yani tren istasyonunun yanında, Batı terminali ise şehir merkezine 20 dakika yürüme mesafesinde Vukovarska bb‘da yer alıyor. Otobüs saatlerini ve duraklarını görmek için tıklayın
MOSTAR’ DA KONAKLAMA: MOSTAR’ DA NEREDE KALINIR?
2-3 saatte gezebileceğiniz bir şehir olduğu için konaklama yapmanıza gerek yok. Mostar yerine Sarayova ya da bir sonraki destinasyonunuzda konaklama yapabilirsiniz. Ama zaten nerelerden geldim yorgunum derseniz; Centar, Mostar, Carina bölgelerini tercih edebilirisiniz. Yani Mostar Köprüsü’nün her iki yanını.. Zaten gezerken mutlaka bir pansiyon yazısına denk geleceksiniz.
MOSTAR’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
Mostar Köprüsü manzaralı bir restoranda ya da Nevreda Nehri kıyısında oturup sakince etrafı seyretmek..
MOSTAR’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Mostar’da yemek için Cevappi ya da cevapcici tercih edebilirsiniz. Aslında bildiğiniz köfte. Geniş biçimli hali ise Pleskavitsa ya da bir diğer yemek opsiyonu klepe yani mantı ya da Pekara yani Bosnak böreği. Mostar’da yemeklerin hepsini deneyim derseniz, National Plate adında karma bir tabak alabilirsiniz. Hem içinde cevappi de var. Bir de mutlaka dondurma yeyin! Nereden olduğu farketmez, Balkanlar’da dondurma bir şahane.. Ayrıca kava yani kahve de bizden tam puan aldı. Bira olarak Boşnak birası mostarska pivo, Mostar Köprüsü manzaralı iyi gider. Test edildi onaylandı shshsh
Mostar’da yemek için mekan önerimiz; manzarası olduğu için Green Line ve Şadrvan
MOSTAR’ DA ALIŞVERİŞ: MOSTAR’ DEN NE ALINIR?
Kuyumcular Çarşısı‘ndan hediyelik eşya alabilirsiniz. Mostar’da heyiyelik eşya olarak bakır, seramik, yöresel kostümler alabilirsiniz.
MOSTAR’ DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?
Mostar Köprüsü’nün iki tarafında uzanan Kyumcular Çarşısı, Mostar’dan alışveriş yapmak için vazgeçilmez bir yer. Yemek alışverişi için Konzum’u tercih edebilirsiniz.
MOSTAR ŞEHİR TURU
Francisca Manastırı ve St. Peter and Paul Kilisesi (Franciscan Monastery): 1866 yılında Osmanlı’nın yardımıyla inşa edilen katolik kilisesi.
Eğri Köprü (Kriva Cuprija; okunuşu Kriva Çupriya): Rabobolja Deresi’ni Neretva Nehri’n bağlayan minyatür Mostar köprüsü.
Eski Hamam: 16-17. yüzyıllarda klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiştir. Altından Radobolya Deresi’nin bir kolu geçen Tabakhane Camii’sinin kaşısındaki hamam artık müze olarak ziyaretçileri kabul ediyor.
Mostar Köprüsü (Stari Most): Mostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Hayreddin tarafından yapılmış. Hayreddin, Mimar Sinan’ın öğrencisiymiş. Zaten köprünün yapısından Mimar Sinan’ın etkisi olduğu kolaylıkla anlaşılıyor ve 427 yıl boyunca ayakta kalmış.
1993 yılında Hırvatlar tarafından savaşta yıkılmış. Asıl nedeninin Hırvatlar ile Müslümanları birbirine bağladığı için olduğu söyleniyor. Yıkılma anına ait videoyu paylaşıyoruz. İzlemesi bile içler acısı…
1997’de ise Er-Bu adındaki Türk firması tarafından Unesco ve Dünya Bankası’nın katkısıyla aslına sadık kalınarak tekrar inşa edilmiş. 2005 yılında ise Mostar Köprüsü ve çevresi Dünya Mirası Listesine girerek koruma altına alınmış.
Mostar’a gelen turistlerin ilk görmek istedikleri yer olan köprüde yürümesi oldukça zor. Kaygan bir mermer ile döşenmiş yürüme yolunda, biz çözümü set gibi olan çıkıntılardan yürüyerek bulduk.. Ayrıca köprüden serbest atlayış yapan babayiğitler de, Mostar’ın simgesi haline gelmiş. Aslında ilk olarak 1664 yılında köprüden atlanmış. 1968 yılından itibaren resmi atlayış yarışması yapılıyormuş.
Resmiyet bir yana, mayolu Mostarlı erkekler köprüdeki turistlerden aldıkları ücret karşılığında köprüden atlıyorlar. Atlayış sonrasında bellerini tuttuklarını gördük, bu da para kazanmanın zorluğu olsa gerek.. Köprüyü sol yani Tabakhane tarafından gelecek saldırılara karşı savunmak için iki tarafına kule yaptırılmış. Belli saatlerde kulelerin demir kapıları kapatırmış. Bu kapıları Avusturya-Macaristan İmparatorluğu şehri işgalinden sonra ülkelerine götürmüş.
Kulelere gelecek olursak;
- Sağ tarafında Tara Kulesi (Kula Tara): Mostar Köprüsü’nün bir tarafında yükselen kuleye çıkabilirsiniz. Böylece Mostar’ı daha yükseklikten seyretmiş olacaksınız. Ayrıca kulede arkeoloji müzesi kıvamında eski köprünün parçaları, savaş zamanından kalıntılar sergileniyor.
- Sol tarafında Halebiye Kulesi (Halebija Tower): Savaşa ait fotoğrafların yer aldığı sergi alanı var.
Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında kuleleri ziyaret edebilirsiniz.
Kuyumcular Çarşısı (Kujundžiluk): Bakır, seramik, gümüş, çeşitli kostümler, antika yani aklınıza gelebilecek her türlü hediyelik eşya çarşıda mevcut. Özellikle biz Türklerin akın ettili Balkanlarda Türkiye’de tatile denk gelirseniz, Kuyumcular Çarşısı’nda dükkanlara bakmak yerine yürüyebilmek için kalabalıkla cebelleşirsiniz. Bizden söylemesi.
Koski Mehmet Paşa Camii ya da Koska Mehmed Paşa Camii: 1618 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Şehzade Ahmet’in lalası Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı için onun adı verilmiştir.
Biscevica Evi (Biscevica Kuca): 18. yüzyılın sonlarında yapılan orjinal Türk evlerinde.
Karagöz Bey Camii (Karađoz Bey Mosque): 1557 yılında inşa edilen külliye, çeşmenin de olduğu camii, savaştan ciddi hasar görmüş ve sonrasında tekrar onarılmış.
Müslüm Bey Konağı (Muslibegovic House): Dönemin tipik Osmanlı evini yansıtan konak zamanında ticaret yapanları ağırlarmış. Şimdi ise Mostar’a gelen turistler için otel.
Kaytaz Konağı (Kajtaz House): Mostar Köprüsü’nün güneyinde yer alan Luka Köprüsü’nün doğusunda yer alan 16. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen Anadolu evi, turistik güzergahın biraz dışında kaldığı için yeterince ilgi görmemiştir. Artık görecek değil mi?
Ayrıca 1552 yılında inşa edilen Mostar’ın en eski camiisi Keyvan Kahya Camii de, Mostar’da gezilecek yerlerden..
MOSTAR’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
İnanmazsınız ama Mostar’ın gece hayatı baya hareketli-imiş. Çünkü biz gece Sarayova’da kaldığımız için bu elenceye katılmadık. Ali Baba adındaki disko özellikle tavsiye ediliyor. Mağaranın içinde yer alan mekan ışıklandırması ve müzikleriyle oldukça alternatif bir eğlence noktası olabilir.
MOSTAR YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Blagay Tekkesi ya da Alperenler Tekkesi ya da Sarı Saltuk Tekkesi (Blagaj Tekija): Mostar’ın 15 km güneyinde yer alan 550 yıllık tekke, Osmanlı zamanında müslümanlığı yaymak için yaptırılmış. Şimdilerde amacından saptığı söyleniyor. Ama zaten buraya gitmenin asıl amacı, tekkenin konumu. Nehrin bir kenarındaki tekke, doğanın içine yerleştirilmiş gibi. Zaten illa ki bir fotoğrafına denk gelmişsinizdir. Otopark ücretine tekkeye giriş ücreti de dahil. Tekkeden çıkarken de bağış isteniyor.
Poçitel Köyü: Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan topraklarında sınır köyüymüş. Taş evleri, camiisi, taş merdivenleri ile sanki bir film seti havası veren köye en azından bir Türk kahvesi içmek için gidebilirsiniz.
MOSTAR GEZİ NOTLARI
- Mostar Köprüsü üstünde yürürken dikkat edin. Puset, tekerlekli sandalye için hiç elverişli bir yer değil.
- Camiilere girişte ücret ödüyorsunuz.
5 Yorum