TİRAN Ekonomik Gezi Rehberi
Arnavutluk’un başkenti Tiran, Dünya’nın en ucuz şehirleri listesinde ilk 10’a giren tek başkent. Ayrıca bir başka özelliği de Dünya’nın ilk ateist ülkesi olması.
500 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı kalmış ve Osmanlıdan kopan son toprak parçası Arnavutluk denince akla ilk gelen Arnavut yemekleri olsa da, Enver Hoca’dan ayrıca bahsetmek gerekir. 1946 yılında Arnavutluk’un başına gele Enver Hoca, ülkede köklü değişiklikler yapmıştır. II. Dünya Savaşı sonrasında ülkenin sınırlarını garantilemiş, Stalin döneminde Rusya ile ve Çin ile yakın ilişkiler kurmuştu. Yugoslavya lideri Tito ile arası iyi değildi. Yugoslavya’ya katılmak gerektiğini düşünen muhalifleri idama mahkum etmiş ve ülkenin adeta kapılarını dış dünyaya kapamıştır. Kendi kendilerine yetebilecekleri düşüncesi ile bir süre halkı refaha ulaştırmış ancak sonra tam anlamıyla saçmalamış.. 1985’te vefatından sonra halk resmen bayram etmiş ve hala kendisinden nefret ediliyor..
Tiran’da gezilecek görülecek yerler çok değil, her şey bir caddenin etrafında toplanmış. Bu şehirde bol bol et ve balık yiyebilirsiniz ve aşağıda önerdiğimiz yerlerde arkanıza yaslanıp bu renkli ama bir o kadar da hüzünlü şehri seyredebilirsiniz..
Arnavutluk para birimi: Leke. 1 Leke = 0.062 TL (Ağustos 2018)
Arnavutluk hava durumu: Dört mevsim de yaşanıyor. Ama tavsiyemiz baharda gitmeniz. Çünkü özellikle yazın Balkanlar çok kalabalık.
TİRAN’ A ULAŞIM: TİRAN’ A NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Tiran Havalalanı (Tirana International Airport Nënë Tereza) ile İstanbul ya da Antalya’dan Pegasus ya da THY ile Tiran’a gelebilirsiniz.
Otobüs ile: Arnavutluk’ta ülke içinde otobüs bulabilirsiniz. Fiyatları daha makul ama uzun mesafe için mesela Tiran’dan Saranda’ya gitmek isterseniz 1,000 ila 1,200 lek arasında bir ücret ödemeniz gerekir. Otobüs saatlerini ve nerelere otobüs olduğunu görmek için tıkayın
Minibüs ile: Çok tavsiye edilmiyor. Fiyat ve saat konusunda kendilerince esneklermiş.
Tren ile: Arnavutluk içinde rahatlıkla tren ile seyahat edebilirsiniz. Tren saatlerini ve nerelere tren olduğunu görmek için tıkayın
TİRAN ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Tiran geziniz boyunca araca ihtiyacınız olmayacak. Çünkü Tiran’da gezilecek yerlerin hepsi birbirine yakın. İlla toplu taşımaya bineceğim derseniz 40 Leke’ye bilet alarak 20 tane otobüs hattından birine 06:00-23:00 arasında binebilirsiniz. Tiran’da otobüs garı henüz olmadığından bulduğunuza binebilirsiniz. Ayrıca taksi de bir diğer opsiyon olabilir.
TİRAN’ DA KONAKLAMA: TİRAN’ DA NEREDE KALINIR?
Tregu Çam Bölgesi tercih edilebilir.
TİRAN’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
Dajti Dağlarına teleferik ile yolculuk: Tiran’a 25 km uzaklığındaki Dajti Dağı’nda, Balkanlardaki en uzun teleferik yer alıyor. 800 metrenin üstüne kadar çıkıp, Tiran’ı seyredebilirsiniz. Linzi adındaki otobüs ile 30 Lek’e dağa ulaşabilirsiniz. Teleferik yolculuğu 15 dakika sürüyor. Ücreti: 800 Lek gidiş-dönüş. Detaylı bilgi için tıklayın
Taiwan ve B Blok bölgesinde zaman geçirmek: Tiran’ın farklı bir yüzünü görmek ve zamanın akışına kendinizi bırakıp lezzetli yemekler yemek için seçilebilir.
Arnavut yemeklerinden tatmak..
TİRAN’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
- Elbasan tava ve Tirileçe
- Fergese: Sulu Arnavut ciğeri
- Kaymaçina: Krem kramel
- Arnavut çullaması: Patlıcan oturtması
Ayrıca İtalya ile olan yakın dostluk ve hayranlıkları sebebiyle, burada içeceğini kafe ve yiyeceğiniz makarna, pizzalar kesinlikle harika..
TİRAN’ DA ALIŞVERİŞ: TİRAN’ DAN NE ALINIR?
Çömlek, seramik, gümüş ürünler ve geleneksel kostüm
TİRAN’ DA NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?
Toptani Alışveriş Merkezi, Myslym Shyri Caddesi’nden Çam Caddesi’ne alışveriş mağazaları göreceksiniz. Ayrıca tasarım ürümleri içn de B Blok cazip gelecektir.
TİRAN ŞEHİR TURU
Dëshmorët e Kombit Bulvarı (ojinal adı ile Bulevardi Dëshmorët e Kombit)’nı sağlı sollu takip ettiğinizde aslında Tiran’da görülmesi gereken yerleri bitirmiş olacaksınız. Bizim Tiran gezi rehberi için hazırladığımız turumuz, 4 km!
Tiran Ulusal Müze (National History Museum Tirana): Kominist rejimde eziyet çeken insanlara adanmış bir galeri. Eski İllyria’dan Post kominist dönemi kapsayan bir sergi.. Görsel ögelerin neredeyse hiçbirinin İngilizce açıklaması yok. Arnavutluk’un en büyük müzesinde, İskender’in devasal kılıcının bir kopyası..
Opera ve Bale Binası (Tirana Opera & Ballet Theater): İskender Meydanı’ndaki TKOBAP, Arnavutluk’un en büyük tiyatro binası 1953 yılında inşa edildi.
İskender Bey Meydanı (The Skanderbeg Square): 40.000 m2 alana sahip meydan, Arnavutluk’un simgesi. Ulusal kahraman Gjergj Kastrioti (ya da George Castriot, 1405-1468)’ye İskender lakabı, Osmanlı İmparatorluğuna karşı isyana önderlik ettiği için verilmiş. Komünist otoriteleri dahi kendisine saygılarını dile getirmiştir. 11 metre uzunluğundaki atlı heykeli 1968’de ölümünün 500. yıldönümü anısına, Stalin’in heykelinin yerini aldı.
Tarihi Saat Kulesi (Kulla e Sahatit): Camiinin hemen ön tarafında bulunuyor. 1822 yılında Osmanlı mimarisiyle Hacı Ethem Bey tarafından yapıldı. 35 metre yüksekliğindeki kule, yapıldığı dönemde Tiran’ın en yüksek yapısıymış. Kulenin tepesine 90 basamaklı merdivenden çıkıp, şehri seyredebilirsiniz.
Ethem Bey Camii (Et’hem Bej Mosque): Bu camiinin yapımı 1790larda Molla Bey tarafından başlatılmıştır, 1820 yıllarında oğlu Hacı Ethem Efendi tarafından tamamlanmıştır. Komünist rejimi sırasında kapalı kalmıştır, 18 Ocak 1991 yılında ise izin alınmadan ibadete tekrar açılmıştır. 10.000 kişi yürüyüşe geçtiğinde, polis onları durdurmamış. O gün Arnavutluk’un din özgürlüğünün mihenk taşı olmuş. Camiide İslami sanattan farklı olarak, dışında renkli freskler ve kemer altlarında ağaç, şelale ve köprü motifleri yer alıyor.
Tiran Belediye Binası (Tirana City Hall): Ethem Bey Camii’nin hemen yanında belediye binası
Kaplan Paşa Türbesi (Tyrbja e Kapllan Pashes): Ethem Efendi Camii’sinin arkasında yer alan türbe, 1948 yılında Arnavutluk hükümeti tarafından birinci derece kültürel yapı olarak sınıflandırıldı.
Parlamento ve Başbakanlık Binaları (Albanian Parliament): Arnavutluk’un tek meclisi olan parlamentosu
Rruga Murat Toptani: Parlemento Binası ve Ulusal Sanat Galerisi arasındaki yaya yürüyüş yolu
Tanner’s Bridge: 18. yüzyılda Osmanlı zamanında yaptırılan yayalar için olan köprü bir zamanlar,Tiran’ı şehrin doğusuna bağlayan an bağlantı yolu olarak kullanılıyormuş. Lava Nehri üstünden pazarlara sebze meyve taşımacılığı yapılıyormuş.
Piramida (Kültür Merkezi): Enver Hoca’nın eski anıt mezarı.. Halkın Enver Hoca’ya olan düşmanlığından dolayı günümüzde kullanılmıyor. Hatta satışa çıkarılmış ama alan olmamış. Piramidin önünde Barış Çanı yer alıyor. Çan 1990’lardaki çatışmalardan kalan mermiler ile yapılmış.
Tiran Kongre Sarayı (Palace of Congress): Komünizmin son zamanlarında Arnavutluk İşçi Partisi’nin kongrelerine ev sahipliği yaparken, günümüzde her sene düzelenen Festivali i Këngës and Kënga Magjike ve Tiran Kitap fuarı başta olmak üzere festival, konser ve etkinlik alanı olarak kullanılıyor. 2100 oturma kapasitesine sahip büyük salonun yanı sıra, üç tane küçük salon da bulunuyor.
Tiran Ulusal Arkeoloji Müzesi (National Archaeological Museum): Rahibe Teresa Meydanı’nda yer alan ve 1948’de açılan müze, II. Dünya Savaşı’ndan sonra açılan ilk müze olma özelliğine sahip.
Rahibe Teresa Meydanı (Mother Teresa Square, ordinal adıyla Sheshi Nënë Tereza): Tiran’ın ikinci büyük meydanı. Adını, Arnavut- Hint kökenli, 1979’da nobel ödülüne layık görülen Roma Katolik rahibesi’nden alıyor. Rahibe Teresa 4 Eylül 2016 yılında azizlik mertebesine ulaşmıştır. 19 Ekim Arnavutluk’ta Rahibe Terasa Günü olarak resmi tatildir. Meydanın güney doğusunda Rahibe Terasa heykeli yer alır.
Tiran Cumhurbaşkanlığı Köşkü (Presidential Palace of Tirana): Eksiden Kraliyet Sarayı olarak kullanılan köşk, günümüzde Palace of Brigades olarak anılıyor. Kraliyet Bahçesi güzel peyzajıyla dikkat çekiyor.
Blok Bölgesi (BLLOKU): Taiwan’nın karşısında yer alan bölge, Tiran’ın en hareketli ve popüler eğlence yerleri olarak geçiyor. Tiran’ın en iyi kafe, bar, restoran, gece kulüpleri burada yer alıyor. Özellikle gece hayatı ve mola vermek için tercih edebilirsiniz. B Bölgesi, diktatör Enver Hoca’nın villasının bulunduğu bölgeydi. Onun hükümetinde bu bölge, sadece devlet memurlarının girebildiği bir alandı. 1991 yılında B Blok halka açılıca insanlar buraya akın etmiştir.
Enver Hoca’nın Evi: B Blok’ta yer alan üç katlı sade villada Enver Hoca seneler boyunca yaşamıştır. 1985 yılında ölümünden sonra eşi bir süre daha yaşamaya devam etmiştir. Ev halka kapalıdır.
Post Bllok Tirana (Postblloku = Checkpoint): Arnavutluk Komünist izolasyonunun dahası Hoca rejiminde politik mahkumların, artistik bir yerleştirme olarak düşünülmüştür. anısına yapılmıştır. Eski muhaliflerden Fatos Lubonja ve sanatçı Ardian Isufi tarafından yaratılmış.
Taiwan ve Rinia Parkı: Modern yapısıyla dikkat çeken bina, yeme içme ve alışveriş için farklı yerlere sahip. 2000 yılında düzenlenen Rinia Parkı manzarasıyla mola vermek için ideal bir konuma sahip.
Eğer vaktiniz varsa ve biraz doğaya karışmak isterseniz önerimiz;
- Great Park of Tirana ya da National park ve Artifical lake: Tiran’ın güneyinde, Rahibe Teresa Meydanına yakın parkta suni göl, botonik bahçe, yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi ve Arnavutluk tarihinde yer etmiş kişilerin heykelleri bulunuyor.
- Park of Farka Artificial Lake: Birçok spor aktivitesi yapabilen, tiranlıların boş zamanlarında gittikleri doğa alanı.
- Paskuqan Park (Parku Paskuqan): Tiran’ın kuzeyinde yer alan park Avrupa standartlarına uygun olsa da hala baki.. Limon, portakal, kiraz gibi birçok ağaç çeşidini yanında, yürüyüş yolu, çiçek bahçeleri, oyun alanları yer alıyor.
TİRAN’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
B Blok bölgesindeki kafe, bar, gece kulüpleri Tiranlıların tercihi.. Ayrıca Sky Tower Oteli‘nde 360 derece kafesinden Tiran panoromik manzarasını izlerken bir şeyler yudumlayabilirsiniz.
TİRAN YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
- Petrela Kalesi: Tiran’a 15 km uaklığındaki kale, Elbasan yolunda yer alıyor.
- Pellumbas Mağarası: 300.000 yıl öncesine ait insanlara at kalıntıların olduğu mağara, dağın 350 metre derinliğinde bulunuyor. II. dünya Savaşı’nda sığınak olarak kullanılmış.
- Spille Plajı: Durrës’in güneyinde 3 km uzunluğundaki kumsal.
- Durrës: 30 dakikada bir kalkan otobüslerle roma ve Bizans mirasına sahip bu Adriyatik liman şehrini ziyaret edebilirsiniz. 2. yüzyıldan kalan, 20.000 oturma kapasitesiyle Balkanların en büyük amfitiyatrosu şehrin özellikle görülmesi gereken yerlerinden.
- Kruja: Yani Akçahisar.. Tiran’ın 20 km kuzeyinde Arnavutluk’un ilk başkenti aynı zamanda İskender Bey’in de memleketi..
TİRAN GEZİ NOTLARI
- Bir şekilde dil sorununu beden dili ile halledebilirsiniz. İngilizce biliyorlar ama biraz kafa göz anlatmak gerekiyor.
- Yan kesiciler çok deniyor Biz bir sorunla karşılaşmadık ama siz dikkatli olun.
3 Yorum