Scroll to Content

KAZABLANKA Ekonomik Gezi Rehberi

Filmi orjinalinden daha büyüleyici olan şehir..


Portekizce beyaz ev anlamına gelen Kazablanka, Fas’ın en büyük şehri. Atlantik (Atlas) okyanusu kıyısında yer alan oldukça kozmopolit bir kent. İsmi İspanyolca, kökeni Roma, yerleşim planı Fransız.

4 milyon civarı popülasyonu ile Fas’ın en büyük şehri Kazablanka aynı zamanda dünyanın en büyük yapay limanına sahip ancak bu limandan düzenlenen herhangi bir deniz seferi mevcut değil.

KAZABLANKA’ YA ULAŞIM: KAZABLANKA’YA NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Kazablanka Mohammed V Havaalanı’na İstanbul’dan direkt ya da aktarmalı uçuşlarla ulaşabilirsiniz. Kazablanka uçuşları aynı tarihli Marakeş uçuşlarına göre bir tık daha ekonomik olduğu için, Fas seyahatlerinde genel olarak bu havaalanı tercih ediliyor. Aktarmasız uçuşlar 4.5 saat sürüyor ancak biz Air France’ın 12 saatlik Paris aktarması olan uçuşu ile neredeyse bir günde Fas’a varmayı göze aldık. Çünkü, hazır schengen vizemiz varken Paris’teki 12 saatlik aktarmada özlediğimiz Parizyen havasını solumak, Paris sokaklarında amaçsızca dolaşmak, kruvasanlı kahvaltı yapmak, akşam da leziz bir Fransız restoranında zaman geçirmek gibi hayallerimiz vardı. Ancak Air France bu 12 saatlik duraklamayı gündüz 09:00- 21:00 yerine akşam 21:00′ den ertesi sabah 07:00’ye alınca bu hayalimiz sadece birkaç saatlik kısa bir Paris gece turuna dönüşmek zorunda kaldı. Neyse yine de Paris’e adım atmış olduk 🙂

Tren ile: Kazablanka’ ya Fas’ ın diğer şehirlerinden ONCF trenleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile: CTM otobüsleri Fas’ın bir çok şehri arasında seferler düzenlemektedir. Ana otobüs garı olan Gare Routière’e indikten sonra şehir merkezine taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Araç ile: Kazablanka’ya araç kiralayarak, Fas otobanı üzerinden rahatça ulaşabilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken önemli bir bilgi ise otobanların gerçekten Türkiye ile karşılaştırıldığında oldukça pahalı olması. Yollar çok rahat, yol kenarı dinlenme tesisleri çok temiz, tüm tabelalar oldukça kolay takip edilebilir ve latin harfleri ile de yazılmış olmasından dolayı kolay anlaşılır. Ancak yine de hem benzin hem de otoban fiyatlarından dolayı bütçenizi iyi ayarlamanız gerekiyor.

KAZABLANKA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Kazablanka’da başlayan Fas turumuzda biz araç kiralayarak Fes, Marakeş, Essaouira şehirlerini de gezdiğimiz için burada toplu taşıma kullanmadık. Ancak tabii ki de sizin için bu konuyu da araştırdık. Şöyle ki; Kazablanka havaalanında indikten sonra, ilk iş uçakta dağıtılan ancak eğer fark edemediyseniz pasaport kontrolünün olduğu alanda kolayca bulabileceğiniz embarkement card’ ları doldurmanız gerekiyor. Bu form ile birlikte pasaport kontrolünden çıktıktan sonra, valizinizi kaptığınız gibi doğru trenlerin hareket ettiği -1. kata inmeniz gerekiyor. Araç kiralama şirketlerinin ofisleri de zaten bu katta bulunuyor. Saatte bir hareket eden ONCF trenleri ile şehir merkezine yarım saatte ulaşabiliyorsunuz. Tren biletleri ise 30 MAD (yani 3 USD). Bir diğer alternatif ise CTM otobüsleri. Bu otobüsler ile yolculuk ise yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Tabii taksiler de mevcut ancak kesinlikle pazarlık yapmanız gerekiyor.  Şehir merkezinde iki tane ana istasyon var. Bunlardan biri şehir merkezine daha yakın olan Casa Voyageurs, diğeri ise limana yakın olan Casa Port, siz şehir merkezine yakın olan Casa Voyageurs’u tercih etmelisiniz.

Bu arada seyahatinizde internet ihtiyacınız olacaksa, pasaport kontrolden geçtikten sonra valizinizi almaya giderken, INWI yazan standda ücretsiz dağıtılan sim kartlardan alıp, sonrasında giriş katında 100 MAD yani yaklaşık 50 TL’ ye 5 GB internet yükletebilirsiniz. INWI ofisinde çalışanlar size yardımcı olacaklardır.

KAZABLANKA’ DA KONAKLAMA: KAZABLANKA’ DA NEREDE KALINIR?

Biz Fas seyahatimizde 2 gece Fes, 3 gece Marakeş’de konaklama yaptık. Kazablanka turistik olarak çok fazla tavsiye edilen bir şehir değil. Okuduğumuz, araştırdığımız kadarıyla yapılacak çok fazla bir şey, görülmesi gereken çok fazla tarihi yapı yok bu şehirde. Dolayısıyla herkes Kazablanka’dan eğer zorunda değilseniz konaklama için tercih etmemeniz gereken bir şehir olarak bahsediyor. Biz de bu önerilere uyduk 🙂 Yine de booking.com’ dan konaklama alternatiflerini karşılaştırabilirsiniz.

KAZABLANKA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Kazablanka büyük bir şehir olmasına rağmen, tarihi ve ya kültürel olarak Fas’a dair çok iyi bir örnek değil. Yani sadece Kazablanka’da zaman geçiren bir kişi Fas’a gitmiş olabilir ancak Fas’ı görmüş, yaşamış, tecrübe etmiş olmaz. Fas’ta yapılacak çok fazla birşey yok gerçekten de. En önemli görülmesi gereken yapılar şehir turunda da bahsettiğimiz Muhammed V meydanı ve Hassan 2 camii. Birkaç saatte buraları gördükten sonra ekstra yapabileceğiniz çok fazla bir turistik aktivite maalesef bulamayabilirsiniz. Yani biz bulamadık 🙂

KAZABLANKA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Kazablanca’da deniz mahsülleri ve Fransız mutfağı ön planda.

Quartier Gauthier’de Mood Cafe, Kazablanka’nın belki de en popüler restoranı Al-Mounia, Patisserie Bennis Habous önerilenlerden.

Açık ara farkla en fazla tavsiye edilen ise Rick’s Cafe. 1942 yapımı Casablanca filminde geçen bir sahneden esinlenerek dekore edilmiş bu mekanın mimarisi tabii ki göz alıcı.

Biz yol üzerinde bir şeyler atıştırıp direkt Fes’e devam edeceğimiz için karşımıza çıkan ve temiz görünen ilk restorana girdik. Çok yöresel bir şeyler yemedik, klasik bir hamburger menü tercih ettik. Tadı güzeldi, sunumu ise oldukça moderndi. Önce uçakta sonra da bu restoranda daha çok yabancıların olması bu şehrin bize expatların iş için yerleştikleri bir şehir olduğu izlenimini verdi.

Fas’ın genelinde yenilecek yöresel yemeklerin başında tagine (güveç), couscous (kuskus); içeceklerin başında ise nane çayı geliyor. Bu konudaki detaylı yazımızı yakında blogdan da takip edebilirsiniz..

KAZABLANKA’ DA TRAFİK

Trafik, Fas genelinde tam bir kaos. Otoban (A) ve ya national (N) olarak geçen bizdeki E5 tipi yollarda herkes hız ve trafik kurallarına mükemmel uyuyor ancak şehir içine yaklaştıkça resmen bu kibar ve modern insanların içine bir trafik canavarı giriyor. Şehir içinde geniş dönel kavşaklarda nasıl bir kural var çözemedik. Normalde kavşağa ilk girene yol verilir ama burada bu kural geçmiyor. Dönüş olmayan yerden dönüyorlar, kavşaklarda agrasifleşip yol hakkınızı gasp ediyorlar. Şehir içi ana caddeleri oldukça geniş. Bu yüzden sürücüler şerit ihlali yapıyor, bir o şeride bir bu şeride sinyal vermeden geçiyor. Oldukça dikkatli ve temkinli olmanızı öneririz. Hatta mümkünse şehir içinde araç kullanmamanızı daha çok öneririz 🙂 Biz İstanbul’un kaotik trafik yapısında 10 senedir aktif araç kullanan insanlar olduğumuz halde beynimiz yandı 🙂

KAZABLANKA’ DA ALIŞVERİŞ

Buradan kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşyaların başlıcaları; seramik, kilim, nane çayı veya baharatlar. Medina yani eski şehir bölgesindeki dar sokaklarda birçok hediyelik eşya dükkanı yer alıyor. Eğer sadece Kazablanka’da kalmayıp diğer şehirleri de gezmeyi planlıyorsanız havaalanından bir kartpostal ve ya magnet alıp, alışveriş hakkınızı diğer şehirlere saklayın deriz. Bahsettiğimiz gibi burası çok turistik bir şehir olmadığı için orjinal hediyelik alternatifleri Fes ya da Marakeş ile karşılaştırıldığında daha az.

Şehir merkezinin biraz dışında yer alan Morocco Mall ise AVM arayanların imdadına koşacaktır.

KAZABLANKA ŞEHİR TURU

Eğer sadece günübirlik bir tur yapacaksanız önerimiz hava alanından Casa Port istasyonuna geldikten sonra önce eski şehir merkezi Medina’ya sonra da ünlü Hasan II Camii’ye yarım saatlik bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Eğer Boulevard Sidi Mohamed Ben Abdellah üzerinden yürürseniz ünlü Rick’ s Cafe’de de kısa bir mola verebilirsiniz.

Eğer araç kiraladıysanız rotayı biraz daha çeşitlendirip, katedral ve saray gibi diğer yapıların da yer aldığı bölgeleri de gezebilirsiniz.

  • Muhammed V Meydanı: Resmi binalar ve yeni oteller ile şehrin idari merkezi konumunda olan geniş ve işlek bir meydan. Fas, Fransa sömürgesinde iken şehri modernleştirmeye çalıştıklarını kanıtlayan bu meydan yine bir Fransız mimarının eseri. Burayı yeni şehir bölgesine açılan bir kapı olarak da tanımlayabiliriz.
  • Hassan II Camii: Fas’ın en büyük, Dünyanın ise 7. en büyük camisi. Hemen limanın kenarında yer alan ve yapımı tam 7 yıl sürmüş olan bu camiinin iç mimarisi de oldukça etkileyici.

  • Ain Diab: Denize girilebilecek bu lüks plajda, birçok spor aktivitesi yapabilirsiniz. Ayrıca Ain Diab sadece güzel kumsalıyla değil, tarihi olarak da önemli bir yer. Çünkü en eski kalıntılardan sayılabilecek 500 yıllık bir kafatası burada bulunmuş. Burası Corniche yani kordon boyu olarak çevirebileceğimiz bölgesi olarak da biliniyor ve şehrin en hareketli meydanlarından. Gece klüpleri, restoranlar, beachler ile ünlü bir bölge.
  • Kazablanka Katedrali (Casablanca Cathédral): 1930 yılında Kazablanka Fransa idaresi altındayken, Fransız mimar Paul Tournon tarafından tasarlanmış ve 20. yy Afrikasının en göz alıcı eseri olarak kabul edilmiş. Fas’ın bağımsızlığını almasının ardından bu katedral, önce okul sonra da bir kültür merkezine dönüştürülmüş. Günümüzde ise ibadete kapalı olan terk edilmiş bir yapı olarak turistlerin fotoğraflarına poz veriyor.
  • Notre Dame de Lourdes: Etkileyici mimarisi ile Avrupai görünümlü bir kilise.
  • Îlot de Sidi Abderrahman: Corniche boyunca yürüdüğünüzde bir adacık üzerinde yer alan beyaz yapıları ile dikkatinizi çekecek dini ve yerel halk arasında kutsal bir yer burası. Gelgitler ile sular çekildiği zaman kayaların üzerinden yürüyerek bu adacığa geçebilirsiniz. Sidi Abderrhamane Thaalibi adında Cezayir’in kurucusu Bağdatlı bir sufinin mezarının da yer aldığı bu yapı, derdine deva arayanların uğradığı kutsal bir yere dönmüş. Müslüman olmayanların girmesine izin verilmeyebilir.

Kazablanka’da görülecek diğer yerler ise;

  • Musevilik Müzesi
  • Sky28
  • Kraliyet Sarayı

KAZABLANKA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Rıhtımdaki La Corniche boyunca sıralanan barlarda alkollü içecekler servis ediliyor. Fas, Müslüman bir ülke ancak yabancılara alkol satmak yasal. Ancak aklınızda bulunsun Fas’ ın genelinde alkol çok pahalı.

KAZABLANKA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Şehrin biraz dışında yer alan Boulaouane Kasbah görülebilecek yerler arasında en fazla tavsiye edileni. Kasbah Fasça kale demek. Burası da atıl durumda bulunan eski bir kale. 1710 yılında Moulay İsmail tarafından inşa edilmiş. Bu kalenin 10 metre yüksekliğindeki kulesine çıkıp, manzara izleyebilirsiniz.

Kazablanka 1 günde fazla fazla, yaya yaya, rahat rahat gezip bitirebileceğiniz bir şehir. Ancak bize göre bu şehir Fas’ın ilk adımı. Buradan gidebileceğiniz başlıca önemli ve görülmesi gereken şehirler ise; Fes, Chefchaouen, Rabat, Marrakech, Essaouira.

KAZABLANKA GEZİ NOTLARI

  • Kazablanka’nın filminden kaynaklanan o büyülü ismine kapılıp da çok fazla bir beklenti ile gitmeyin sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
  • Yanınızda dirhem (MAD ya da DH olarak geçer) götürmenizi tavsiye ederiz. Bir çok yerde kredi kartı geçmiyor ve döviz bozdurmak isterseniz de düşük kurdan bozuyorlar.
  • Şehir yarım günde biter, fazla zaman kaybetmeden ve konaklama yapmadan diğer şehirlere geçmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
  • Her yerde Fransızca kelimeler görüp üzerine Fransızca konuşuluyor diye kendinizi bir anda Fransa’ da zannetmeyin.
  • Kazablanka oldukça kozmopolit bir şehir. Karşılaştığınız kişilerden bir çoğu yabancı olabilir, şaşırmayın.
  • Para üzeri aldığınızda sayın, “yanlışlıkla” eksik para üzeri alabilirsiniz!
  • Eğer şehir içinde araç kullanacaksanız, gözünüzü kulağınızı dört açın. Çünkü burada bildiğiniz trafik kuralları pek işinize yaramayacak. Şehrin kendi dinamiği içinde alışılagelmiş kendine özgü kurallarına uyum sağlamanız gerekecek.
  • Fas’ta genel olarak camiilerin sadece ibadet saatlerinde açık olduğunu unutmayın.

Summary
Article Name
Kazablanka Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Kazablanka' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.