VARNA Ekonomik Gezi Rehberi
Karadeniz’in İncisi..
Bulgaristan’ın doğusunda Karadeniz kıyısında yer alan liman şehri Varna, Bulgaristan’ın 2. büyük şehri olarak Karadeniz’in incisi… Dünya’da bir denizcilik başkenti olarak turistlerin göz bebeği olmasa da, Varna yaz sezonu ile birlikte nüfusunu ikiye katlıyor. Başta Bulgarlar olmak üzere, Balkan ülkelerinin ve yavaş yavaş Türklerin de tatil için tercih ettiği bir şehir haline geliyor…
Zamanında Stalin olarak bilinen şehir, 1444 Varna Savaşı ile II. Murad zamanında Türklerin himayesine giren Varna, 1878 Berlin Antlaşması ile özerklik kazanmış ve 1908’de bağımsızlığını ilan etmiş.
Varna’da 6 adet üniversite bulunması şehri gençlerin hareketlendirdiği, gece hayatının ve eğlencenin nabzının attığı bir üniversite şehri olmasını sağlamış… Varna casinoları, geniş caddeleri, gece hayatı ve upuzun kumsallarını harika bir tatil vadettiği sıcacık bir şehir….
Ihlamur kokuları Karadeniz sahiline vururken yeşilin mavi ile buluştuğu Karadeniz’ in incisi Varna’ da altın rengi kumlara, tabiata ve tarihe doyamayacaksınız…
1957′ de Sofya’dan Varna’ya gelen Nazım Hikmet Ran’ın şiirlerine konu olan güzel ve delirten Varna, aslında memleketin tam karşısında…
Şehre girerken göreceğiniz bakımsız ve eski binalar, şehir merkezinde çehresini değiştiriyor…
VARNA’ YA ULAŞIM: VARNA’ YA NASIL GİDİLİR?
Araç ile: Varna’ya İpsala gümrük kapısından çıkarak araç ile gidebilirsiniz. Varna, Bulgaristan roadtrip listemizdeki şehirlerden biri olduğu için biz araç ile gitmeyi tercih ettik. Pasaport kontrolü, Türkiye’ de bayram tatili ya da gurbetçilerimizin yaban ellere döndüğü zamanlara denk gelirse bekle babam bekle… Sınır kapısında uzayan uzun sıralar sizi caydırmasın, Varna beklemeye değer 🙂 İstanbula yaklaşık 250 km uzaklığındaki Varna.
Uçak ile: İstanbul Varna arası THY ile direkt uçuşlar mevcut. Varna Hava alanı (VAR) şehre yaklaşık 7 km uzaklığında. Hava alanından şehir merkezine ulaşım da çok kolay. 409 numaralı otobüsler ile 30 dakikada Varna’ da oluyorsunuz. Havaalanından taksi ile de yaklaşık 30 Leva karşılığında yarım saatte Varna şehir merkezinde olacaksınız.
Otobüs ile: Ortalama 1 saat sürmesi gereken pasaport kontrolünden sonra taşlı yolladan Kırklareli Dedeköy sınır kapısından Bulgaristan’ a giriyorsunuz. İstanbul Harem ve Esenler Otogarlarından Bulgaristan’a otobüs bileti alabilirsiniz. Varna’ya otobüs ile geldiyseniz, Tarihi Varna Tren Garı’ndan şehir merkezine 109 numaralı otobüs ile gidebilirsiniz. Bileti yaklaşık 1 leva karşılığında, otobüsün içinden temin edebilirsiniz.
VARNA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Şehir içinde otobüs ve minibüs ağı oldukça geniş. Otobüslerin görüntüsü eski olması gözünüzü korkutmasın. Yeterince konforlu diyebiliriz shshs. Bileti otobüsten alabiliyorsunuz. Bilet kontrolü sık sık yapıldığı için biletinizi atmamanızı öneriyoruz.
VARNA’ DA KONAKLAMA: VARNA’ DA NEREDE KALINIR?
Hristo Botev Bulvarı ile Deniz Parkı arasındaki bölgede yani Varna şehir merkezinin kalbi diyebileceğimiz alanda kalmıanızı öneririz. Bu şekilde Varna gezilecek yerlere daha yakın konumda olacaksınız. Yaz aylarında Varna’yı tercih ederseniz Altınkum sahil şeridinde en az 3 yıldızlı otellerden birini tercih edebilirsiniz.
VARNA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Deniz Parkı’nda vakit geçirilmeli
- Altınkum’dan denize girilmeli
VARNA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Bulgaristan’da yemek kültürü Akdeniz, Slav ve Osmanlı mutfaklarından özellikler taşıyor. Yapılışında farklılık gösterse de, gerek sunuş gerekse çeşitlilik açısından, Türk mutfağından bi hayli esinlendiği için şunu mutlaka tatmalısınız dediğimiz bir yemek yok.
Balkanlara özgü Kaşkaval peyniri (Kashkaval cheese) yani kaşar peynirinin tadı oldukça güzel. Fiyatı da uygun. Biz 2-3 yuvarlak aldık 🙂
Rakiya adlı sarımtrak rakıyı deneyebilirsiniz. Ya da Zagorka Bulgar birasını denemelisiniz.
Özellikle Varna ile anılan Kalkan balığını tatmayı unutmayın.
Kesinlikle yemek yemek için Varna sahilinde bulunan korsan gemisi içinde bulunan Mr. Baba restoranını tercih etmelisiniz. Biz biraz geç saatte gelmemize rağmen, denizciler yani garsonlar misafirperver ve ilgililerdi ki sanki ahbaplarıymışız gibi… Tabii bunun nedeni son müşterileri olmamızdan da kaynaklanıyor olabilir 🙂
Chiflika: 50 km uzaklıkta çiftlik restoran. Her he kadar şehir merkezinden uzakta olsa da, Varna ve yemek denildiğinde akla ilk gelen yer Chiflika. Bunda bir çiftlikte kurulan restoranın kasaba yaşamının içinden izler sunmasının yanında, Prens Charles’ı ağırlamasının da etkisi vardır sanırım..
VARNA‘ DA ALIŞVERİŞ
Mall Varna ve Grand Mall Alışveriş merkezlerinden ile alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca Varna rotamızda göreceğiniz, Knyaz Boris I (Kniaz Boris I) ve Slivnitsa Bulvar‘ları alışveriş için tercih edebileceğiniz caddelerdir.
VARNA ŞEHİR TURU
Varna gezilecek yerler listesi: Vladislav Varnenchik Park ve Müzesi, Varna Arkeoloji Müzesi, Varna Belediye Binası, Varna Kathedral, Varna Drama Tiyatrosu, Varna Etnografya Müzesi, Early Christian Basilica of Odessos, Roma Hamamları, Deniz Parkı, Altın Kumlar
Şimdi sırasıyla Varna rotamızdaki gezilecek yerlerde neler göreceğimize bakalım;
Vladislav Varnenchik Park ve Müzesi: 1444 yılında Varna Savaşı’nda Polonya- Macaristan Kralı Vladislav Yagello’nun hayatını kaybettiği yerde kurulan anıt mezar kompleksi.
Slivnitsa Bulevard (Slivnitza Bulvarı)‘ından Varna şehir merkezine doğru devam ediyoruz. Bu cadde Varna’nın en önemli caddeleri arasında yer alıyor.
Varna Arkeoloji Müzesi (Varna Archaeological Museum, Regional Historical Museum): Bulgaristan’da gerçekleştirilen kazılar sonrasında elde edilen 100.000’den fazla objenin yer aldığı müze, Maria Luiza Bulvarı üzerinde yer alıyor. Sadece Bulgaristan tarihine dair değil aynı zamanda antik ve Orta Çağ’a ait önemli bilgiler de edinebileceğiniz müze, 1983 yılında eski bir kız lisesi olan şimdiki binasına taşınmış.
Dünyanın en eski altınlarının olduğu hazine Varna Necropolis (Varna Halocline Nekropol), Varna Gölü’nün kuzey kısmında ve şehir merkezine 4 km mesafede, 1972 yılında keşfedilmiştir. Yaklaşık 5000 yıllık olduğu düşünülen hazineni parçaları Varna Arkeoloji Müzesinde ve Sofya’da National History Museum’da sergilenmektedir.
Varna Belediye Binası (Municipality Hall Varna) ise Varna Arkeoloji Müzesi’nin yan cephesinde bulunan Slivnitsa Bulvarı’nın karşı tarafında yer alıyor.
Varna Kathedral (Catedral of Assumption, Varsayım Kilisesi, Dormition of the Mother of God Cathedral, Dormition of the Theotokos Cathedral): Bulgaristan’ın en büyük ikinci katedrali (1. sırada Sofya’daki St.Alexander Nevsky Katedrali yer alıyor), altın varaklı kubbesi, görkemli mimarisi, piskoposluk tahtı ve dikkat çekici iç dizaynı ile Varna’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Odessalı mimar Mass tarafından dizayn edilen Katedral, 1910 yılında kutsanmış. Girmek bedava ama fotoğraf 6 leva! Katedralin giriş kapısında Saat Kulesi göreceksiniz.
Hristo Botev Bulvarı‘ndan yolun karşı tarafına geçiyoruz.
Varna Drama Tiyatrosu (Drama Theatre, Stoyan Bachvarov Dramatic Theatre): 1921 yılında açılan Varna’nın en önemli tiyatrolarından olan Varna Drama Tiyatrosu, tarihi bir bina ev sahipliği yapıyor.
Varna Etnografya Müzesi (Ethnographic Museum Varna): El sanatları, yöresel objelerin yer aldığı müzeye, yöresel ahşap bir evde ev sahipliği yapıyor.
Early Christian Basilica of Odessos: 4-5. yüzyılda inşa edilen Bazilika, Hristiyanlığın ilk kilisesi olduğu düşünülüyor. Özellikle Bazilikada yer alan mozaikler türüne az rastlanan olmasından dolayı çok büyük öneme sahip.
Roma Hamamları: Varna’da MS. 2-3. ve MS. 4-5. yüzyıllara ait kalıntılarını görebileceğiniz iki ayrı Roma Hamamı bulunuyor.
Primorski Bulvarı‘ndan (Primorski Bulevard) yola devam ederek Deniz Parkı’na ulaşıyoruz.
Deniz Parkı (Primorski Parkı, Sea Garden): Varna şehir merkezinin bittiği yerde yer alan Knyaz Boris I Bulvarı ile Varna sahili arasında kalan, Varna’nın en eski ve en büyük parkı. Varna’nın meşhur sahiline doğru ilerlerken, 1878 yılında yapılan park, Varna’nın en büyük parkı. Karadeniz sahiline uzanmış park, Varna’nın en gözde yerlerinden. Buraya sadece park demek eksik kalır. Çünkü bu parkta hayvanat bahçesi, açık hava tiyatrosu, Dolphinarium, Akvaryum, Astronomik Gözlem evi, Denizcilik Müzesi, Odessos Roma Hamamları gibi turistik yerler Bulgaristan tarihinde yerini edinmiş kişilerin heykelleriyle çevrilmiş.
Altın Kumlar (Altınkum, Zlatni Pysatsi, Golden Sands): Rivayete göre bir korsan gemisi, altından olan tüm hazinesini buraya gömmüş ve Tanrı onların altınlarını kuma çevirerek cezalandırmış… Rivayet budur ama karşı çıkılamaz bir gerçek varki, Altınkum tam anlamıyla adının hakkını veren incecik kumların mavi ile buluştuğu cennetten bir köşe…Tatil resortları ile muhteşem bir deniz tatili yapmak için Varna’yı seçerseniz kesinlikle pişman olmayacaksınız. Şehir merkezinden 45 dakika uzaklığındaki ve 17 km kuzeyindeki Altınkum kumsal şeridine, 409 numaralı otobüsler ile gidebilirsiniz. Biletin fiyatı ortalama 3 Leva.
VARNA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
Şehirdeki üniversite öğrencisi popülasyonu sayesinde oldukça hareketli ve eğlenceli bir gece hayatı hakimdir. Özellikle yaz aylarında plajlar gece eğlenmek için dolup taşanlar ile doludur. Bunlardan 2011 yılında en iyi gece kulüplerinden olarak belirtilenler; Extravaganza, Copa Cabana, 4 as pik (chalga) ve Cubo’ dur.
Ayrıca şehir merkezinde de birçok gece kulübü ve bar mevcuttur. Buradaki mekanların çoğu yaz aylarında kapalıdır. Önerebileceğimiz birkaç tanesi: Horizont, Cargo, Bolla bar, Planet Club.
VARNA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Varna’nın uzun kıyı şeridinde araba ile yolculuk yapmanızı öneriyoruz. Varna kıyı şeridi birbiridnden güzel tatil mekanlanı opsiyonu sunmasının yanı sıra, tarihi önemli mekanları da barındırıyor… Altınkum’u da içine alacak şekilde hazırladığımız
Bu yazıda göreceğiniz yerler: Russalka, Kaliakra Burnu (Cape Kaliakra), Balchik Palace (Dvoretsa Palace, Dvoretsa Sarayı, Queen Mary’s Palace and Garden), Albena, Aladja Manastırı (Aladzha Monastery), Aziz Constantine ve Helena (Saints Constantine and Helena), Evksinograd Sarayı (Evksinograd Residence, Euxinograd)
- Pobiti Kamani (Taş orman, The Stone Forest)
VARNA GEZİ NOTLARI
Varna’yı özellikle yaz aylarında tercih etmenizi öneririz. Keyifli bir tatil için zamanınız varsa Varna hem hesaplı hem İstanbul’a yakın hem de kesinlikle harika bir kumsal şeridine sahip bir şehir.