PLOVDİV Ekonomik Gezi Rehberi
Yedi Tepeli bir Bulgar şehri: Filibe (veya Plovdiv)
Plovdiv, yani Filibe Bulgaristan’ın en büyük 2. şehri. Başkent Sofya’ya 130 km uzaklıkta yer alıyor. 4000 yıllık geçmişi olan bu şehirde Makedonya Krallığı, Trakya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti yüzyıllarca hüküm sürmüş. İsmini de Büyük İskender’in babası, Makedonya Kralı II. Filip’ten alıyor. 1908 yılında Bulgaristan bağımsızlığını ilan edene kadar Plovdiv ya da Philippopolis olarak anılmış. Bulgarlar Filibe denilmesinden pek hoşlanmıyorlar. Biz bu yüzden değil ama artık ağız alışkanlığından yazımızda Plovdiv demeye devam edeceğiz, kusura bakmayın 🙂
Şehir, hala Türkçe isimleri ile anılan Cehennem Tepe, Saat Tepe, Taksim Tepe, Bunarcık Tepe, Nöbet Tepe, Cambaz Tepe, Marko Tepe adında yedi tepeden oluşmuş. 2019 Avrupa Kültür başkenti Plovdiv’nin ortasından geçen Meriç Nehri, su ile haşır neşir olan her şehirde olduğu gibi buraya da ayrı bir sıcaklık, güzellik katmış.
Şehir her Avrupa kentinde olduğu gibi old town yani tarihi eski şehir ve modern kafelerin, alış veriş mekanlarının, restoranların bulunduğu yeni şehir olarak ayrılmış durumda. Eski şehir merkezinde Osmanlı etkisini hala görebilmek mümkün. Yeni şehir merkezinde ise renkli binaları, cıvıl cıvıl caddeleri, cafeleri, yemyeşil ve temiz kalması sağlanmış parkları ile oldukça şaşırtıcı bir şehir Plovdiv.
Plovdiv’de Bulgarlar ile İngilizce yerine Türkçe konuşarak daha iyi anlaşabilirsiniz. Birçok kelimenin ortak olmasının yanında, şehirde yerleşik Türk ya da Türk kökenli insan sayısının fazlalığından Türkçe konuştuğunuzda sizi daha iyi anlayacakları kesin.
PLOVDİV’ E ULAŞIM: PLOVDİV’ E NASIL GİDİLİR?
PLOVDİV ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Taksi: Yoldan geçen ya da durakta bekleyen taksiler yerine taksi şirketlerini aramanız tavsiye olunur. Zira genellikle durakta bekleyen taksiler daha pahalı olabiliyor. Bu yüzden lokaller tarafından tavsiye alarak, 6665, 6155, 6142, 9199 gibi 4 rakamlı bir numarayı arayıp taksi çağırmanız ve fiyatı da taksiye binmeden öğrenmeniz daha akıllıca olacaktır. Taksiciler sizi kandırmaya çalışacaklardır bu yüzden gözünüzü taksimetreden ayırmayın.
En efektif olan şehir içi ulaşım yöntemi ise otobüsler. Toplu taşıma araçlarını kolaylıkla ve oldukça ucuza kullanabilirsiniz.
Kendi aracınızla şehirde gezecekseniz oldukça dikkatli olmalısınız çünkü Plovdiv kaza oranı fazla olan şehirlerden.
PLOVDİV’ DE KONAKLAMA: PLOVDİV’ DE NEREDE KALINIR?
Biz Plovdiv’de konaklama yapmadık. Yolumuz üzerinde buraya uğrayıp, Fransa’dan tanıdığımız yakın arkadaşımız Vanina ile buluşarak şehri gezdikten sonra yolculuğumuza devam ettik. Ama internetten kısa bir araştırma neticesinde gördüğümüz kadarı ile en çok tavsiye edilen otel Ramada Plovdiv Trimontium Hotel. Şehrin tam göbeğinde lüks bir otel. Ancak daha ekonomik bir konaklama arayanlar, eski şehir merkezinin biraz dışında kalan hostelleri de tercih edebilirler. En uygun konaklama alternatifleri için tabii ki booking.com’a göz atmalısınız.
PLOVDİV’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
Free walking tour: Şehirde düzenlenen ücretsiz yürüyüş turlarına katılarak, lokal tur operatörleri ile birlikte adım adım bu şehri gezmeli ve tarihi ile ilgili doğru bilgi almalısınız. Bu turlar Avrupa’nın birçok kentinde de düzenleniyor. Genellikle tur operatörleri ingilizcesini geliştirmek ve harçlığını çıkartmak için çalışan üniversite öğrencileri. Bu yüzden turlar da keyifli oluyor. Tur sonunda verilen bahşiş ile çalışan bir sistem bu. Dolayısıyla siz de sonunda gönlünüzden ne koparsa vermeyi ihmal etmemelisiniz.
Tepelerden birinde güneşi batırın. Bu yedi tepeli şehrin herhangi bir tepesine yürüyüp, romantik güneş batışını izlemelisiniz.
PLOVDİV’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Plovdiv İstanbul’a göre oldukça ucuz. Aslında Bulgaristan genel olarak yeme- içme konusunda bizden çok daha ucuz ve buna rağmen hem mekanlar çok şık hem de yemekler oldukça kaliteli.
Yemek kültürleri bizimki ile oldukça paralel. Şehrin en ünlü restoranlarından biri olan Dayana’da klasik bir Bulgar mönüsü sipariş edebilirsiniz. Afreddo oldukça popüler bir kafe olarak tavsiye edebileceğimiz alternatiflerden.
Bira ise neredeyse su kadar ucuz burada. Biz Bulgaristan dönüşü bagajımızı kutu kutu Bulgar biraları ile doldurmuştuk ve şansımıza sınırdan geçerken herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bizce riske atmaya değer zira biralara el konulsa bile kaybedeceğiniz belki 30- 40 TL.
PLOVDİV’ DE ALIŞVERİŞ
Gül.. Gül sabunu, gül suyu, gül parfümü… Plovdiv ile özdeşleşmiş gülden bozma her türlü objeyi hediyelik olarak alabilirsiniz.
Plovdiv’de antikalar da oldukça iddialı. Özellikle eski şehir merkezinde bir çok antika eşya satan dükkan bulacaksınız.
PLOVDİV ŞEHİR TURU
Plovdiv’de görülmesi gereken yerleri yarım günde bitirebilirsiniz. Ancak bu şehir sadece tarihi ve turistik yerleri değil, yaşam tarzını, yerel hayatı görmek ve daha önemlisi anlamak için en az bir gece geçirilmeye değecek bir yer.
Özetle tourist information ve 6-ti septemvri bulvarı arasında yer alan alan tarihi bölge. Aynı zamanda buradaki cafeler, restoranlar, tarihi binalar, oteller, bar ve klüpler, galeriler, mağazalar bakımından şehrin bir de en işlek bölgesi.Eski Osmanlı Mahallesi: Osmanlı mimarisi hala korunmuş olan evler restore edilerek müze, galeri, atölye, lokanta olarak kullanılıyor.
Saat Tepe: Osmanlı mahallesinde yukarı çıktığınızda, ismini üzerinde bulunan 16. yüzyıldan kalma saat kulesinden alan Saat Tepe Plovdiv’i ve şehrin diğer tepelerini gören mükemmel bir manzaraya sahip.
Roma Antik Tiyatrosu: Taksim Tepe ve Cambaz Tepe arasında yer alan 2.000 yıllık bu tiyatro, Roma imparatoru Trajan tarafından II. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve 7.000 kişilik bir kapasiteye sahipmiş. Tiyatroda, hala çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Roma Stadyumu: Şehrin merkezinde Cumayata Meydanı’nda yer alan diğer bir Roma eseri. Meydanda bugün sadece küçük bir bölümü görülebilen stadyum, Trajan’ın halefi olan Roma İmparatoru Hadrian döneminde yaptırılmış ve 30.000 seyirci kapasitesi varmış.
Cuma Camii: Roma Stadyumu’nun yanında, Cumayata Meydanı’na da ismini veren, I. Murad zamanında yapılmış olan Dzhumaya Mosque yani Türkçesi Hüdavendigâr Camii ya da Cuma Camii yer alıyor. Bu camii, Avrupa’nın en eski camilerinden ve Avrupa’da ibadete açık en eski camii.
Knyaz Aleksander (Prens 1. Aleksander Caddesi): Cuma Meydanı’nın başlangıcında bulunduğu araç trafiğine kapalı bu cadde alışveriş için de ideal. Plovdiv’ in İstiklal Caddesi. Mağazalar, cafeler, tarihi binalar ile dolu geniş bir cadde.
Lamartine’s house: Burası Plovdiv’in Osmanlı döneminden kalan karakteristik evlerinden birisidir. Önemi ise Fransız şair Alphonse de Lamartine‘nin bir dönem burada yaşamış olmasıdır.
Nöbettepe: Cumbalı evler Türkiye’ den gidenler için kesinlikle Safranbolu’ yu çağrıştırıyordur. Arnavut kaldırımlı sokaklardan kaleye çıkarak eşsiz bir manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Stefan Stambolov Meydanı: Çocuklarıyla gezmeye çıkan ailelerin de uğrak noktalarından.
PLOVDİV’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI
Şehirde barların dışında, bir çok gece kulübü de yer alıyor. Planeta Payner ise oldukça büyük bir gece kulübü olarak popüler olanlardan. Bulgaristan’da alkollü içki fiyatı oldukça hesaplı. Şehirde gençler yoğunlukta ve üzerinde bir de Bulgarlar içmeyi seviyorlar. Hal böyle olunca da Plovdiv’de hareketli gece gezmeleri sizi bekliyor olacak.
PLOVDİV YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Plovdiv, başkent Sofya’ya 2 saat, Varna‘ya 4 saat, Burgas’a 2,5 saat uzaklıkta. Eğer bir Bulgaristan turu planlıyorsanız bu şehirleri kesinlikle rotanıza dahil etmelisiniz.
Buraya kadar gelmişken, 3,5 saatlik mesafede yer alan Kavala‘ya gidip kurabiye bile yiyebilirsiniz.
PLOVDİV GEZİ NOTLARI
- Bulgarlar aslında sanıldığı kadar soğuk insanlar değiller. Kendi örf, adet ve geleneklerine bağlı ancak kendilerini bir adım geri çekiyorlar, kendi içlerine dönükler ve bize dışarıdan soğuk görünüyorlar.
- Bulgaristan’da ve özellikle Plovdiv’de insanlarla ingilizce yerine Türkçe anlaşmaya çalışabilirsiniz. Hem çok keyifli hem de daha efektif olacaktır.
- Kesinlikle keyif alacağınız ve iyi ki gelmişim diye düşüneceğiniz bir yer Plovdiv. Bir çok kişi tarafından göz ardı edilse de önyargı yerine şaşkınlık ve sempati toplayan bir şehir.
2 Yorum