LEFKOŞA Ekonomik Gezi Rehberi
Yeşil Hat ile İkiye Bölünmüş Başkent..
Kıbrıs = eğlence adası.. Çünkü Kıbrıs denince akla ilk gelen eğlencedir… Fakat Kıbrıs aynı zamanda, omuzlarında kocaman bir tarihin yükünü taşıyor.. Akdeniz’in sakin sularındaki bu güzel ada, sizi tarihi mirası, neşeli insanları ve kültür karışımı topraklarında selamlıyor…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Lefkoşa (Nicosia), aynı zamanda en büyük ildir. Lefkoşa’nın diğer bir özelliği de, Dünya’da ikiye bölünmüş tek başkent olmasıdır.. Çünkü Kıbrıs’ın kuzey kısmı Türklerin, güney kısmı ise Yunanlılarındır. Bu iki ülke arasındaki Yeşil Hat (Green Line) ise Birleşmiş Milletlere aittir.
Lefkoşa’ nın konumu açısından önemi büyük ama toprak olarak aslında küçük bir yerleşim yerine sahip. Biz de, Kıbrıs gezimizin, yarım günü Lefkoşa’da geçirip, Beşparmak Dağları’nı aşağıya Girne’ye doğru gideceğimiz bir rota hazırladık.
LEFKOŞA’ YA ULAŞIM: LEFKOŞA’ YA NASIL GİDİLİR?
Uçak ile: Kuzey Kıbrıs’ta yalnızca 1 tane havaalanı var; Lefkoşa (Nicosia)’da ki Ercan Havaalanı. İstanbul’dan direkt diğer uçuşlar mevcut. Ya da Türkiye’nin bir başka illerinden de direkt uçuşlar var. Böylece iki ülke ve en az iki şehir görmüş olacaksınız… Ekonomik seyahatçilere duyurulur.
Ercan Havaalanı’ndan 24 km uzaklığındaki Lefkoşa Şehir merkezine ulaşmak için;
- Havalanı servisi: KIBHAS adındaki Ercan Havaalanı- Lefkoşa şehir merkezine gitmek için, shuttle kullanabilirsiniz.
- Araba kiralama: Ercan Havaalanından Lefkoşa’ya gitmek için, havaalanından araba kiralayabilirsiniz. Araç kiralama işini daha seyahatini başlamadan da halledebilirsiniz ki biz aslında bunu tavsiye ederiz. www.discovercars.com adlı websitesinden bütçenize uygun araçlar bulabilirsiniz. Kiralama sırasında bir miktar ödeme yapıp kalanını aracı teslim aldığınızda ödüyorsunuz. Yalnız araç kiralayacak olanların trafiğin ters şeritten aktığına ve hız kurallarına KESİNLİKLE uymak zorunda olduklarına dikkat etmesini öneririz.
- Taksi ile ulaşım mümkün. Neredeyse tüm taksiler Mercedes ancak aklınızda bulunsun taksi fiyatları araç kiralamaya göre bir tık daha pahalı.
- Toplu taşıma aracı seçebilirsiniz. Otobüs saatleri için tıklayın
Feribot ile: Kıbrıs’a en yakın iller olan, Mersin ve Alanya’dan feribot ile Kıbrıs’a geçebilirsiniz.
LEFKOŞA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Lefkoşa şehir içi ulaşımı taksi, araç kiralama ya da otobüs ile sağlayabilirsiniz. Otobüs seferlerini buradan inceleyebilirsiniz. Turistik bir gezi için, Lefkoşa görülmesi gereken yerleri yürüyerek kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.. Ayrıca kombos adında konforlu minibüsler de Lefkoşa’da ulaşımı sağlıyor.
LEFKOŞA’ DA KONAKLAMA: LEFKOŞA’ DA NEREDE KALINIR?
Lefkoşa’da konaklama için, Lefkoşa Eski Şehir Merkezi (Nicosia Old City) civarını ya da Dereboyu Caddesi (Mehmet Akif Caddesi)’nin başında yer alan Golden Tulip Nicosia Hotel and Casino‘yu seçebilirsiniz. Otellere alternatif olarak ev kiralamak için airbnb.com veya daha düşük bütçeli yerler için booking.com’ un internet sayfasından fiyat aralıklarına göre opsiyonları sıralayıp tercih yapabilirsiniz.
LEFKOŞA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Dereboyu Caddesi’nde gezmek
- Lefkoşa Sur İçi bölgesi ve Eski Şehir merkezini tavaf etmek
- Lokmacı Barikatı‘nda açılan yeni mekanlarda takılmak
- Arab Ahmed bölgesini ve Samanbahçe Evleri‘ni arşınlamak
LEFKOŞA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Lefkoşa’nın da Türk mutfağından lezzetleri tadabilirsiniz. Zaten biliyorum deseniz bile bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğiniz an kesinlikle gitmeniz gereken mekan önerilerimiz;
- Bedesten‘e yürüme mesafesindeki Old Mosaic Restoran. Adresi
- Büyük Han‘daki Sedirhan Restoran‘da Piruhi yani Kıbrıs mantısı yemenizi şiddetle öneririz.
- Bir tık pahalı olmasına bakmadan Sabor adlı mekanda Sangria içebilirsiniz.
- Uray Sokak’ta Canteen adlı mekanda ingiliz usulü fasülyeli hot dog deneyebilirsiniz.
Ayrıca Dereboyu Caddesi (Mehmet Akif Caddesi), çeşitli restoran ve kafeleri opsiyonlarına sahip olacağınız bir cadde.
LEFKOŞA’ DA ALIŞVERİŞ
Lefkoşa’nın en ünlü caddesi Dereboyu yani Mehmet Akif Caddesi hem alışveriş hem de yemek opsiyonlarıyla hem Lefkoşalıların hem de turistlerin ilgi noktası.
Ayrıca Belediye Pazarı (ya da Bandabuliya) olarak göreceğiniz, İstanbul’un Kapalı Çarşısı’na benzeyen kısmından lokal sepetler veya hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Büyük Han’dan barikat bölgesine kadar uzanan ara sokaklar da hem küçük dükkanlar hem de teme- içme opsiyonları açısından oldukça dolu.
Lefkoşa’da alışveriş yapanların ellerinde poşetlerle mekanlarda karnını ucuza doyuran Rum komşuları olduğunu göreceksiniz. Elini kolunu sallayarak, sınır kapısından yürüyerek geçen ve maalesef şu an değerli üç beş eurolarıyla bolca alışveriş yapan Yunan komşuları görünce iç çekmemek mümkün değil!
LEFKOŞA ŞEHİR TURU
Lefkoşa görülmesi gereken yerlerin listesi: Barbarlık Müzesi, Girne Kapısı (Kyrenia Gate), Venedik Sütunu (Venice Column), Sarayönü Camii (Sarayönü Mosque), Derviş Paşa Etnografya Müzesi ve Konağı (Dervis Pasha Etnography Museum and House), EVKAF, Büyük Hamam, Büyük Han, Kumarcılar Han, Selimiye Camii (St. Sophia Cathedral), Bedesten (St. Nicholas Church), Bandabuliya (Belediye Pazarı, Old Market), Saçaklı Ev, Yeni Camii, Lüzinyan Evi, Alparslan Türkeş Müze Evi, Haydarpaşa Camii, Yeşil Hat (Green Line), Arab Ahmed ve Samanbahçe. Gelin bu yazdığımız yerlere teker teker bakalım..
- Dereboyu Caddesi (Mehmet Akif Caddesi): Caddenin üstünde yer alan restoran, kafe, alışveriş mağazası yanı sıra, asıl önemli olan ve kesinlikle görülmesi gereken yer Barbarlık Müzesi . Bu cadde için Lefkoşa’nın en önemli caddesi dersek yeridir. Öyle ki paralelinde KKTC Dış İşleri Bakanlığı ve KKTC İç İşleri Bakanlığı da var.
Rotamızı sınıra doğru çevirip eski şehir merkezine, Lefkoşa’nın eski şehir kapısından giriyoruz.. Dilerseniz bu noktada aracınızı uygun bir park alanına bırakıp yürüyerek ara sokakları rahatça gezebilirsiniz. Otopark ücretleri çok uygun ve sokaklar araba ile gezmek için çok dar. ( Biz gittiğimiz dönemde -Ekim 2021- gün boyu 10 TL ödedik)
- Girne Kapısı (Kyrenia Gate): 1567 yılında Venedikliler tarafından inşa edilen yapı, Venedikliler zamanında Lefkoşa şehrine girişlerin yapıldığı kale kapısıydı. Osmanlı Devleti zamanında Yunan isyanında sırasında gözlem kulesi olarak hizmet verdi. Kale Kapı olmasına rağmen, her iki tarafındaki surlar, İngiliz iki katlı otobüslerinin geçememesi sebebiyle yıkıldı.
- Girne caddesi boyunca devam ettiğinizde Mevlevi Tekke Müzesi yol üzerinde karşınıza çıkacaktır.
- Sol tarafta kalan Samanbahçe evleri, Osmanlılar tarafından yapılan ilk toplu konut örneği olma adına önemli ve bir o kadar görülmeye değer sevimli bir yerleşke.
- Venedik Sütunu (Venice Column): Venedikliler tarafından 1550 yılında inşa edilen sutün, Atatürk Meydanı’nda yer alıyor.
- Sarayönü Camii (Sarayönü Mosque): Orijinal Osmanlı mimari tarzında inşa edilmiştir. 1900’lü yılların başındaki depremden sonra, İngiliz bir mimar tarafından Endülüs tarzında yeniden inşa edildi. 2005 yılından itibaren evlendirme dairesi olarak kullanılıyor.
- Arab Ahmed Camii: Kıbrıs’ın fethine katılan, Kıbrıs Beylerbeyi olan ve ilk vakıf kurucuları arasında yer alan Arabahmet Paşa’nın adına 1845 yılında aynı adı taşıyan mahallede inşa edilmiştir.
- Derviş Paşa Etnografya Müzesi ve Konağı (Dervis Pasha Etnography Museum and House): Etnografya müzesine gitmeden önce açık olduğu saatleri kontrol etmeyi unutmayın.
Önce, Devlet Sermaye Binası olan EVKAF‘ın önünden, sonra da Büyük Hamam‘ın önünden geçerek rotamıza devam ediyoruz..
- Büyük Han: Osmanlılar tarafından inşa edilen hanın, 1. katında yerel restoranlar ve kafeler yer alıyor. 2. katında ise, es sanatı dükkanları var. Hemen yanında yer alan Kumarcılar Han ise 17. yüzyılın sonlarına doğru ortaçağa ait kalıntılar üzerine inşa edilmiş olup Osmanlı dönemi şehir içi ticaret hanlarının tipik bir örneğidir.
- Selimiye Mosque (St. Sophia Cathedral): Eski gotik yapılı camii.
- Saçaklı Ev: Ortaçağda inşa edilen bir yapının kalıntılarından yararlanılarak Osmanlı ile İngiliz sömürge döneminde geliştirilmiş; plan, yapım tekniği ve malzeme özellikleri bakımından Osmanlı konut mimarisi özelliklerini taşıyan bu ev Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaktadır.
- Bedesten (St. Nicholas Church): Eski Bizans kilisesi, Osmanlı himayesinde, kapalı çarşıya çevrildi. Avrupa Birliği fonu tarafından yenilendi.
- Bandabuliya (Belediye Pazarı, Old Market): Kapalı belediye pazarı, Osmanlılar zamanında en önemli pazardı. Genellikle sebze ve et satılıyor.
- Yeni Camii, Lüzinyan Evi, Alparslan Türkeş Müze Evi, Haydarpaşa Camii ile rotamızı tamamlıyoruz.
Belediye Pazarı’nın kapısından çıktığınızda, Türkiye ile Yunanistan sınırı olan Yeşil Hattı (Green Line) göreceksiniz.
LEFKOŞA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
Lefkoşa’da gece kulübü yazan her yere girmemenizi şiddetle öneriyoruz! Özellikle Lefkoşa’da gece hayatı adı altında seks ticareti var! Yani Ercan Havaalanı’ndan alıp, gece kulübüne götürüyorlar ve konaklama bedava gibi opsiyonlar da var.. O yüzden siz Lefkoşa Eski Şehir Merkezinde bi kahve için, yemek yiyin, gece hayatına hiç gitmeyin 🙂
LEFKOŞA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
Schengen vizeniz olsa dahi, Lefkoşa’dan yürüyerek Yunan kısmına geçemiyorsunuz. Buraya gelmek için Yunanistan üzerinden Güney Kıbrıs’a geçmeniz gerekiyor. Gerçi çok da merak etmeye gerek yok zira barikatın öbür tarafında da aynı sokaklar, benzer dükkanlar ve yine bize benzeyen iki bacaklı iki kollu insanlar yaşıyor 🙂
Lefkoşa’dan KKTC’nin diğer görülesi büyük şehri Girne direkt gittiğinizde yaklaşık yarım saat sürüyor. Ama bu seyahatinizde araç kiraladıysanız size iki farklı rota ile geze geze Girne’ye gitmenizi öneririz;
1- Lefkoşa’nın solundan Güzelyurt istikameti ile Koruçam, Sadrazamköy, Çamlıbel, Akdeniz Köyü’nü gezerek sahil şeridinden Girne’ye ulaşabilirsiniz. Rota için tık tık..
2- Lefkoşa’nın sağından Kapalı Maraş, Gazimağuza istikametinden Karpaz Yarımadasını dolanarak Girne’ye ulaşabilirsiniz. Rota için tık tık.. Ayrıca bu rota üzerinde gezilecek yerler, konaklama önerileri ve gezi detayları için“Karpaz Yarımadasından Zafer Burnu’na Doğru” yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
LEFKOŞA GEZİ NOTLARI:
- Lefkoşa’da müzeler 10:00 ila 15:00 arası açık, hafta sonları kapalı. Yani güne erken başlayıp ve müze ziyaretlerinizi bu saat arasına denk getirmeye çalışın.
- Kombos, minibüslere verilen ad.
- Gece hayatından uzak durun 🙂
- Kıbrıs seyahati öncesi “Kuzey Kıbrıs Yolcularının Dikkatine” yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
KAYNAKLAR
- http://welcometonorthcyprus.co.uk/
- https://www.lefkosabelediyesi.org/