KAVALA Ekonomik Gezi Rehberi
Tütün Kokulu Yunan Şehri..
Yunanistan’ın en gözde şehirlerinden olan Kavala, ülkenin kuzeyinde yer alıp, Yunanistan’ın Türkiye sınırına en yakın büyük şehirlerindendir. Kavala adeta bir Türk şehri. Türk nüfusunun çokluğu, Türkiye sınırına olan yakınlığı ve birçok Türk’ün tatil için Kavala’dan Yunan adalarına olan seyahatleri ile Kavala her geçen gün popülerlik kazanıyor. Aslında Kavala, kulaklarımıza belki de her pastahaneye girdiğimizde Kavala kurabiyesi ile çalındığından aşinayız. Ya da Kavalalı Mehmet Paşa ile… Fakat bu şehirde daha fazlası var… Uzun zamanlar boyunca Osmanlı egemenliğinde olan Kavala, tütün kokuları içinden buram buram tarih kokuyor. Mesela zamanında dünyaya tütün ihracatı sadece Kavala’dan yapılıyormuş. Bu yüzden Kavala için tütün kokulu bir Yunan şehri desek yeridir…
Tarihe baktığımızda 1387-1912 yılları arasında Osmanlı Devleti’ne bağlı olan Kavala, 18. yüzyılda dünyaynın en büyük tütün ihracat limanı olarak tarihte yerini aldı. Kavala yani orjinal yazımıyla Καβάλα, MS. 7. yüzyılda Tasos’luların keşfettikleri Kavala şehrine Neapolis yani Yeni şehir adını vermişlerdir. Tasos ile Kavala karşılıklı birbirlerine bakadursunlar, biz de Kavala’yı keşfe çıkalım…
KAVALA’ YA ULAŞIM: KAVALA’ YA NASIL GİDİLİR?
Schengen vizenizi cebinize koyduktan sonra;
Uçak ile: Kavala Büyük İskender Havalanı‘na İstanbul ve Antalya’dan direkt uçuşlar mevcut. Ayrıca 1 saatlik direkt uçuş ile Atina Havaalanı‘ndan Kavala’ya dilerseniz uçak dilerseniz de araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile: Esenler Otogarından farklı otobüs firmaları ile Kavala’ya ulaşabilirsiniz. Biz Ulusoy Turizm’ i öneriyoruz.
Araç ile: İstanbul İpsala hududuna araç ile vardıktan sonra sırasıyla Dedeağaç (Alexandroupoli), Gümülcine (Komotini) İskece (Xanthi) illerini geçip Kavala’ya varıyorsunuz. İpsala- Kavala arası 195 km ve yaklaşık 2 saat sürüyor.
KAVALA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Kavala Şehir merkezi çok küçük olduğu için, herhangi bir toplu taşımaya ihtiyaç duymayacaksınız.
KAVALA’ DA KONAKLAMA: KAVALA’ DA NEREDE KALINIR?
Erithrou Stavrou Caddesi yani Kavala Belediye Binası’nın üstünden geçen cadde hem şehir merkezinin kalbinde hem de Kavala sahiline yürüme mesafesinde olması ile konaklamak için ideal. Ayrıca dilerseniz Thasos (Tasos, Taşöz) adasında kalıp, 1 günlük Kavala gezisi yapabilirsiniz.
KAVALA’ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER
- Yunan adalarına geçmek ve Kavala sahillerinden denize girmek.
- Eğer Kavala’yı gezmek için az vaktiniz varsa, Kavala City Bus ile Kavala görülmesi gereken yerleri gezebilirsiniz.
KAVALA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?
Deniz kıyısında yer alan Kavala’da deniz ürünlerinden deneyebilirsiniz. Selanik’te olduğu gibi genellikle Türk mutfağı ile benzerlik gösterdiği için Kavala’ya özgü önerebileceğimiz bir yemek bulunmuyor.
Kavala’da yemek yemek için Yunan tavernalarını (Ταβέρνα), Restoranları (Εστιατόριο) ve Ψησταριά şeklinde yazılan steakhouse’lardan birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca fast food için Souvlatzidika adı verilen restoranlarda bir tür kebap olan souvlaki deneyebilirsiniz. Yaygın fast food zincirlerinden bir tanesi ise Goody’s and Everest.
Sakızlı Uzo ve Kavala’nın meşhur bademli un kurabiyesi olan Kavala un kurabiyesi‘ni yerinde denemelisiniz.
KAVALA’ DA ALIŞVERİŞ
Kavala Belediye Binası’nın parelelindeki, bir çok giyim mağazasını bulabileceğiniz Averof Caddesi ile Omonias Caddesi’nin kesişmesiyle Kavala sahiline kadar uzanan alan, alışveriş yapmak için bir çok alternatif sunuyor. Bu alandaki Pavlou Mela ve Megalou Alexandrou Caddeleri sadece yayaların kullanımına açık olduğu için en popüler caddeler arasında yer alıyor. Rotamızı tabiiki bu caddelerden geçecek şekilde hazırladık..
KAVALA ŞEHİR TURU
Yani yarım günde Kavala’yı yürüyerek gezmek mümkün. Nasıl mı? Gelin birlikte rotamızdan ilerleyelim…Kavala Arkeoloji Müzesi: 1934 yılında kurulan müze, savaş sırasında büyük ölçüde tahrip edilmiş, 1964 yılında tekrar açılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Kavala Arkeoloji Müzesi, gerek Amphipolis gerek Kavala’nın eski adı yani Neapolis gerekse Doğu Makedonya’nın diğer bölgelerinde yapılan kazılardan elde edilen parçalarla, Doğu Makedonya’nın en önemli müzesi konumunda.
Kavala Tütün Müzesi (Tobacco Kavala Municipal Museum): Tütünün işlenmesinden, üretim sırasında kullanılan eşyaları görebileceğiniz ve içime hazır hale gelmesine kadar bütün sürece tanıklık edebileceğiniz müze. Giriş ücretsizdir.
Kavala Belediye Binası’nın olduğu Kıbrıs Caddesi‘ne doğru rotamıza devam ediyoruz.
Kavala Belediye Binası (Kavala Town Hall): Kıbrıs Caddesi üzerinde yer alan ve 1937 yılından itibaren Kavala Belediye Binası olarak hizmet veren bina, Macar mimar tarafından Macaristan Sarayı’nın benzeri olarak dizayn edilmiştir.
Kıbrıs Caddesi: Sağlı sollu birçok önemli yapıyı bulacağınız caddenin sağında;Kavala Belediye Binası, Lazarist Monastery, Wix Mansion, uzun zaman boyunca belediye kütüphanesi olarak hizmet veren The Great Clubhouse, Tokou Mansion ve Municipal Folklore Museum yer alıyor. Solunda ise yeşillikler içinde Fallen Anıtı (Memorial of the Fallen) ve bronz Özgürlük Heykeli (statue of Liberty) ile Belediye Bahçesi (Municipal Garden) caddeyi boylu boyunca kuşatıyor. Kaynak
Alışveriş yapma imkanı sağlayan Averof Caddesi ile Omonias Caddesi ve Omonias Caddesi’nin aşağısında kalan sadece yayaların kullanımına açık, birbirinden farklı kafe, restoran, alışveriş mağazalarının olduğu Pavlou Mela ve Megalou Alexandrou Caddelerinden Kavala’nın önemli ve gözde meydanlarından Platia Eleftherias‘e gidiyoruz.
Agiou Nikolaou Kilisesi (Agios Nikolaos, Aziz Nikola Kilisesi ya da Church of Saint Nicholas): Kanuni’nin İbrahim Paşa için yaptırdığı İbrahim Paşa Cami, 1926 yılında kiliseye çevrilmiş. Camiden kiliseye geçişte minare yerini çan kulesine bırakmış…
Kavala Su Kemeri (Kamares, Kavala Aqueduct): Kanuni zamanında yaptırılan su kemerleri, şehre su getirtilmesi amacıyla yaptırılmış. Şehrin en önemli yerlerinden olan Su Kemeri, zamanında su taşırken, günümüzde altından arabalar geçiyor.
Panagia: Kavala Kalesi’nin eteğinde yer alan sevimli yarım ada, eski şehir olarak da anılıyor. Dar sokakları, şirin kafeleri, tarihi dokusuyla Kavala yarım adasının büyük bölümünü bu bölge oluşturuyor.
Osmanlı ve Yunan mimarisi örneklerinden evler, günümüze kadar iyi bir şekilde muhafaza edilmiş.
Kavala’da yıllar boyu hüküm sürmüş Osmanlı eserleri de yoğun olarak Panagia bölgesinde yer alıyor. Bunlardan bazıları;
- İmaret (İmarethane): Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi’nin biraz ilerisinde günümüzde otel olarak kullanılan düşkünler evi, Kavalalı Mehmet Paşa’nın Külliye olarak kullanıma açtırmıştır. Mısır’a ait olan 18 minareli medresenin içinde, aşevi ve mescit yer alıyor. Günümüzde ise İmaret Otel olarak birinci sınıf otel hizmeti veriyor.
- İmaret’ in yakınında To Araliki diye geçen yerin fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Osmanlı tipi evlerin yoğunluklu olduğu iki sokağın kesişme noktası nedense çok popüler 🙂
Ayrıca bu noktada hediyelik eşya dükkanları ve kafeler de bulabilirsiniz.
- Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi ve Heykeli (Square Mehmet Ali): Mısır’a ait olan, 1720 yılında inşa edilmiş ve çok iyi muhafaza edilmiştir ev, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Bunda Kavalalı Mehmet Paşa’nın Osmanlı Devleti’ne baş kaldırdığı için aziz gibi görünmesinin etkisinin olduğunu söylemek yerinde olur… Evin hemen önünde ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın atın üstünde heykeli yer almaktadır.
- Halil Bey Cami ve Medresesi (ya da Alaca Camii, Müzik Camii): 16. yüzyılda inşa edilen ve Osmanlı Dönemi’nde cami ve medrese vermek üzere camiye çevrilen yapı. Zaman içinde kızlar ilkokulu, savaş mağdurlarının sığınma evi ve Kavala Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapan camii, günümüzde hizmet vermese de Kavala’nın yıktırılmayan tek camisi.
Kavala Kalesi (Akropoli Kavalas): Panagia’nın tepesinde yer alan Bizans Kalesi, Kavala’nın en popüler turistik yapılarından…
Dar merdivenlerin yer aldığı tünellerden geçerek kalenin tepesine ulaştığınızda karşınızda Tasos ada ile sizi muhteşem bir Kavala manzarası karşılıyor olacak.
Kavala görülecek yerler listemizi, şehre yukarıdan bakarak sonlandırıyoruz. Kavala Kalesi’nden muhteşem manzarayı seyrettikten sonra, Su Kemeri’ne doğru ilerleyerek eski şehir yarımadasından ana karaya basıp Kavala Sahili‘nde dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz. Kale’ de bizim yaptığımız gibi bol bol fotoğraf çektirmeyi unutmayın 🙂
KAVALA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI
Yunanistan genelinde olduğu gibi Kavala’da da gece eğlencesi denilince akla tabii ki Yunan taveraları gelir. Keyifli bir akşam yemeği yerken sırtaki dansını seyredip, yunan müzikleri ile eğleneceğiniz keyifli bir yunan gecesi geçirmenizi tavsiye ederiz.
KAVALA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR
- Philippi (Filippi): Kavala şehir merkezinin 18 km kuzeyinde yer alan ve Doğu Makedonya’nın kalbi olan Philippi’de arkeolojik kazı bölgesinde; Filippi Amfi Tiyatro, Acropolis, Agora (forum), Palaestra, Basilica ve Octagonal Kilisesi yer alıyor.
- Deniz yolu ile Yunan adalarına geçmek mümkün. Özellikle Thasos (Taşöz) Kavala’nın hemen karşısında yer alıyor.
KAVALA GEZİ NOTLARI
Kesinlikle ve kesinlikle Kavala civarındaki plajlara gitmeniz ve Kavala’ya yakın olan Yunan adalarına geçmeniz şiddetle tavsiye olunur.
Güneşli ve keyifli seyahatler…