BALİ YEMEKLERİ
Bali’nin Enfes Yemekleri ve Meyveleri
Öncelikle şunu söyleyelim; Bali’de aç kalmazsınız. Eğer aranız Uzakdoğu yemekleri ile yoksa, Bali noodle cenneti.. Ayrıca inançlarından ötürü sadece domuz eti de yemiyorlar. Vejetaryenlere duyurulur… Sadece görüntüye çok aldanmayın, özellikle çorbaları biraz bulamaç gibi görünebilir…
Bali’de hayatın İstanbul’a kıyasla daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile Bali’de yeme içme de ucuz… Bali akşam yemeği fiyatı balık dahil ana yemek yaklaşık 50 Dolar, sokak yemekleri ise 0.50 TL- 3 TL tutuyor (Dolar olarak veremiyoruz bile, çok ucuz). Genel olarak Bali lokal yemekleri ise Batılı yemeklerine göre daha ucuz. “Hiç olmadı marketten karnımı doyururum” demeyin çünkü marketler ise genel olarak pahalı. Yani dışarıda orta sınıf bir restorana göre… Bu arada market bulmada hiç zorlanmayacaksınız, her bölgenin merkezinde var ve sabahlara kadar açık.. Bali’de ekmek yok onun yerine lapa pirinç var. Buralarda pirinç çok değerli…Hatta o kadar değerli ki, alınlarının ortasına kutsal pirinci, su ile sabah seremonisinde yapıştırıyorlar. Düşene kadar da orada kalıyor. Zaten tanrılara sunulan yemeklerde de özellikle pirincin olduğunu göreceksiniz.
Balililer de dışarıda yemek yeme kültürü neredeyse yok. Hemen eve gidip bir şeyler yiyorlar. Dolayısıyla neredeyse merkezlerdeki tüm restoranlar turistik.. Yalnız 17:00’de şehir merkezi dışında restoranlar kapanıyor. Gerçi biz akşamları Kuta’da olduğumuz için şahit olmadık ama öyle dendi..
Bali’de ne yemeliyim derseniz;
- Dadar Gulung: Yeşil hindistan cevizi ile yapılan pancake
- Şawar Celeng: domuz yemeği
- Nasi Campur: Çok iyi!!! Endonezya usülü pilav, çöp şiş, hem de sebzeli!
- Nasi Goreng: Et, sebze ve baharatlı pilav
- Mie Goreng: Et sebze ve baharatlı noodle
- Bebek Goreng: Bebek (Ördek eti) pilavı
- Bebek Betutu: Baharatlı Bali ördeği
- Satay: Çöp şiş
- Suckling Pig: Özel günlerde tanrılara sunulan domuz etli yemek
- Lawar: Et ve sebze karsımı demek. Uzun süre beklemeden sıcak ve taze taze yenmeli. İçinde coconut da var içinde
- Luwak kahvesini deneyin. Hayvanın kusmuğunun temizlenmesiyle elde ediliyor. Detayları için tıklayıns efenim.
- Bali markası bira Bintang deneyin.
- Salak: Meyve. Ne bulursanız yiyin. Uzak doğuya ilk gelişiniz ise, her salaktan (meyveden) birer tane alıp tadın. Bizim beğenmediğimiz olmadı..
Özellikle batıda bulamayacağınız, rambutanı deneyin. Rambutan: Rambut Endonezyaca saç anlamına geliyor. Sert kabuğuna rağmen, beyaz yumuşak meyve de adını buradan almış. Kinder sürpriz yumurta gibi açıyorsunuz 🙂
Bali’de bulabileceğiniz tropik meyveler için blog yazımıza tıklayıns efenimm
Bali’de nerelerde yemeliyim derseniz;
- 9 Warung: Ubud’da yer alan restoranda tüm yemekler vejetaryen. Tabağını alıp kendin servis yapıyorsun. Masalardaki kavanoza da yediğinin parasını hesaplayıp bırakıyorsun. Para üstünü de kavanozdaki bozukluklardan alıyorsun. Bulaşığını da kendin yıkıyorsun.
- Warung Wulan Vegatarian: Ubud’da, Arjuna Statue’ye varmadan en sağ sokak Jalan Sukma’ da yer alan restoran gayet ucuz ve lezzetli. Aynı sokakta Lezat Restaurant Ubud adında bir restoran daha var ki burası da tavsiye ediliyor, biz gitmedik yorumsuzuz..
- Ubud Tirta Tawar Sokağı’nda yer alan Abe-do Organic Warung‘da, Sate Tempe ve Made Becik Warung gayet iyi. 7-8 TL’ye doyuyorsun.
- Seminyak Oberoi Caddesi’nde birçok yemek alternatifi var. Kumsalın üstünde yer alan masaları ile Seminyak Chanplung restoran, İtalyan yemeği için tercih edilebilir.
- Jimbaran genel olarak deniz mahsulleri için tercih noktası.. Bawang Merah Beach Restauran‘ da romantik bir akşam yemeği iyi gider.
- Kuta’da giden yolda Jl Kartika Plaza Kuta‘da food court var ve birçok restorandan bütçenize uygun olanı seçebiliyorsunuz. Biz Pantaola‘da, Bali’li arkadaşımız Andi’nin tavsiyesiyle gayet ucuza karnımızı doyurabildik…
Sevgili yol dostları sizler için tüm menünün fotoğrafını çektik. Hem görsel olarak hem de fiyatlar açısından kesinlikle fikir vereceğini düşünüyoruz. Dürbün isteyenler bize yazsın shshshs..
O zaman Bon apetit!