KAZDAĞI MİLLİ PARKI HAKKINDA HER ŞEY


Çanakkale ile Balıkesir illeri arasında yer alan Kazdağı, Dünya’nın en önemli altın madenlerinden birinin üstüne kurulmuş. Durum böyle olunca -herkesin- dikkatini çekiyor. Kazdağları’nda kazı yapmak isteniyor. Ama şimdilik ortalık sakin.. Neyse bu iç karartıcı bilgiyi de verdikten sonra biraz nefes alalım..

Kazdağları oksijen açısından Alpler’den sonra Dünya’nın 2. oksijen deposu. Bu yüzden özellikle astım, bronşit gibi sağlık sorunu yaşayanların özellikle Kazdağları’nın yolunu tutması gerekir..

Kaz Dağları denilince akla bir dağ gelse de, oradaki -ler- taksının anlamı aslında tek bir dağdan bahsedilmediği.. Kazdağları 6 tane dağdan oluşuyor, bunlar; Kaz Dağı, Eybek Dağı, Dede Dağı, Kocakatran Dağı, Baba Dağı, ve Güngen Dağı.. Kazdağı ise Biga Yarımadası’nın en yüksek dağı..

Bizim konumuz olan Kazdağı, 21.452 hektarlık alanda biyolojik ve hayvanların yaşam alanı açısından çok büyük çeşitlilik gösteriyor. Mesela 800’den fazla bitki çeşidi, karaca, yaban kedisi, su samuru, porsuk, sansar gibi hayvanların yanı sıra atmaca, keklik, tahtalı, kartal, şahin, çulluk gibi kuşlar, alabalık ve sazan çeşitleriyle balık türlerini doğasında barındıran bir yaşam alanı.. Sadece Kazdağları’nda bulunan bitki türler ide var. Mesela Kazdağı göknarı sadece burada var.. Ayrıca tıbbi bitkilerden sumak, adaçayı, vb. açısından da oldukça büyük bir çeşitlilik gösteriyor..

Kazdağı Milli Parkı aslında Kazdağları’nın küçük bir bölümünü oluşturuyor. 1993 yılında milli park ilan edilen Kazdağı’nın %10’u kadarını gezme imkanımızın var..

Kazdağı nerede peki?

Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesinin kesiştikleri yerde konumlanan Biga Yarımadası’nda yer alıyor. Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Balıkesir’e 92 km, Çanakkale’ye 123 km uzaklığındadır. Kazdağı İstanbul arası 450 kilometredir.

Kazdağı’na en yakın yerleşim yerleri nereler?

En yakın yerleşim yerleri: Akçay 36 km, Edremit 40 km, Küçükkuyu 65 km, Ayvacık 89 km

Kazdağı’na nasıl gidilir?

İstanbul’dan hareketle Kazdağı Milli Parkı’na gitmek için üç opsiyonunuz var:

1- Çanakkale üzerinden (471 km): Edirne istikametinde yol alıp, Saros Körfezi’ni tamamladıktan sonra, Kilitbahir’den Çanakkale’ye geçerek İzmir istikametinde devam etmek.. Sonrasında önce Zeytinli, sonra Mehmetalanı Köyü’ne gitmek..

2- Bursa üzerinden (430 km): Balıkesir- Edremit yolu takip edilir. Balıkesir’den sonra Çanakkale tabelası takip edilerek Mehmetalan Köyü’ne varılır..

3-  Edirne üzerinden (559 km): Edirne – Keşan- Şarköy ve Çanakkale üzerinden yol tarifi ile devam.. Eğer yola çıkmışken Edirne’yi de göreyim derseniz neden olmasın (kinaye içerir shshs)

Gelelim Kazdağı efsanesine…

Araştırdık, taradık tonla bilgi bulduk. E o zaman ayrı bir blog yazısı haline getirelim dedik.

Kazdağı Efsaneleri: Mitoloji ve Türk Mitosları yazısı için tıklayıns

Kazdağları’na ne zaman gidilir?

Kazdağları’na yılın her mevsiminde gidilebilir. Özellikle bahar aylarında ağaçların renk değiştirmesi ile Kazdağı Milli Park renk şöleni yapıyor. Kışın gidecekseniz ormanlık alanların soğuk olduğunu hesaba katın deriz.

Kazdağı Milli Parkı giriş ücreti ne kadar?

Kaz Dağları Milli Parkı’nın giriş ücreti araç için 18 TL, kişi başına günlük 6 TL

Kazdağı Milli Parkı’nı gezmek için ne yapmak gerekir?

Zeytinli Köyü’nde yer alan Kazdağları tanıtım ofisinden kılavuz ayarlanıyor. Yani Kazdağı’na çıkmak isterseniz mutlaka bu köye gelmeniz gerekiyor. Parkta kılavuz olmadan gezemiyorsunuz. Rehberi gelmeden ayarlamakta fayda var. Çünkü sabahın ilk saatlerinde bile rehber kalmıyormuş.

  • Kılavuz ücreti 70 TL’den başlayan fiyatlar yürüyüşe göre değişiyor ve 140 TL ye kadar çıkabiliyor..
  • Çadır ücreti (1-4 kişi): 37 TL
  • Kılavuzun çadır ücreti: 55 TL (Eğer parkta konaklama yapacaksanız)

Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzları Derneği Tel: +90 266 377 26 77

Kazdağı Milli Parkı Tanıtım Ofisi Tel: 0532 491 67 33 Detaylı bilgi için tıkayıns

Kazdağı Milli Parkı’nda Ne Yapılır?

Kazdağı Milli Parkı’nda nerede konaklama yapılabilir?

Hızır Kamp dışında diğer kamp alanları iki senede bir el değiştirdiklerinden adları da değişiyormuş bilgisiyle Kazdağı Özel Kamp Alanlarını haritada görmek için tıklayın

  • Hızır Kamp
  • Akeleos Kamp
  • Kuzgun Obası Kamp
  • Endes Kamp
  • İnek Obası Kamping

Ağlayan Şelale kamping bir emin olamadık. Yeterli bilgi bulamadığımızdan adı burada bulunsun şimdilik..

Kazdağı butik otel önerilerimiz ise;

  • Çamlıbel Köyü– Zeytinbağı Otel, Konak Lapeistra, Çamlıbel Düşler Vadisi
  • Yeşilyurt Köyü– Manici Kasrı, Öngen Otel
  • Adatepe Köyü– Adatepe Ida Blue, Hünnap Han
  • Güre– Hattuşa Termal Otel

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.