GAP TURU 2. PARKUR: Batman- Mardin- Diyarbakır Gezisi


GAP rotası için en az 7 gecelik bir program yapmak gerekiyor ve malum son birkaç yıla kadar doğuya karşı hep bir ön yargı ve korku hakimdi. Tek başına taaa Nepal’e gitmeyi göze alabilen ama Van’ a gitmeye çekiniyorum diyen insanlar vardı etrafta. Ama son zamanlarda İnstagram “Van Gölü’nde orjinal Van gölü kahvaltısı” temalı fotoğraflar ile dolup taşmaya başladı ve bizim gibi Van’a ucuz uçak bileti almak için fırsat kovalayan, Van Gölü Ekspresini yapılacaklar listesinde üst sıralara alan gezginlerin sayısı artmaya başladı. Tabii bir de hiç kuşkusuz döviz çılgınlığının bizi ülkemize hapsetmesi de üzerine cilası oldu.

Güneydoğu Anadolu Turu yapmak isteyen ancak zamanı olmayan ya da yıllık izninden 8-9 günü GAP için kullanmayı tercih etmeyenler için biz rotayı ortadan ikiye böldük.

1. Parkur olarak yazdığımız Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda ise 2. parkur yani Batman, Mardin ve Diyarbakır’ı kapsayan 2 gece 3 günlük rotamızın detaylarını paylaşacağız.

Batman- Mardin- Diyarbakır Ulaşım:

Bu tur için en efektif olan Diyarbakır Havaalanı gidiş dönüş uçak bileti alıp, havaalanından araç kiralamak. Bu şekilde hem rotanızı tam tur çizebilir hem de zaman kaybı yaşamamış olursunuz. Dönemsellik etkisi dikkate alındığında erken rezervasyon yaparak ort. 300 TL’ye uçak bileti bulabilirsiniz. Havaalanında günlük araç kiralama ücretleri ise üç aşağı, beş yukarı aynı. 100-130 TL arasında güzel bir araç kiralayabilirsiniz. Bu rotada araç kullanmanızı hem zaman kazanmanız hem de daha fazla yer görmeniz için tavsiye ediyoruz ancak siz dilerseniz şehirler arası otobüs de kullanabilirsiniz.

Diyarbakır- Mardin- Midyat- Hasankeyf Turu:

1. gün: Diyarbakır Gezisi

Diyarbakır’da kesinlikle görülmesi gereken yerler: 10 gözlü köprü, Cahit Sıtkı Tarancı Evi, Ulu Camii, Şeyh Mutahhar Camisi ve Dört Ayaklı Minare, Sur ilçesinde 7 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve Çin Seddi’nden sonra dünyada uzunluğu ile ikinci sırada yer alan Diyarbakır surları, Hevsel Bahçeleri, Hasan Paşa Hanı, Barutçu Hanı, Çarşısı. Ayrıca, Keçi Burcu’na çıkıp fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Hava alanından araç kiralayıp ilk gece konaklama yapmanızı tavsiye ettiğimiz Mardin’e doğru devam ederken bu önemli yapıları rahat rahat gezecek zamanınız olacaktır.

2. gün: Mardin Gezisi

Mardin’de görülmesi gereken yerlerden Kasımiye Medresesi, Mardin Müzesi, Sanat sokağı, Kırklar ve Protestan Kiliseleri, Latifiye Camii, Gazi Paşa ilkokulu, Eski Adliye Sarayı, Ulu Camii, Revaklı çarşı, Marangozlar kahvehanesi, Postane Binası (eski Mardin konağı) ve Sakıp Sabancı Kent Tarihi Müzesi’ni ilk gün Mardin’e ulaşır ulaşmaz gezebilirsiniz.

2. gün sabahında şehir merkezinden yola koyularak, Deyr-ül Zafaran Süryani Kadim Manastırı, Dara’da antik kent kalıntılarının olduğu alanlar, sarnıç, zindan ve kaya mezarları, Çağ Vadisi’ndeki Beyaz Su’yu gezdikten sonra istikamet Midyat.

Midyat ilçesi’nin bir Süryani köyü olan ve pizzaları ile meşhur Kafro’da (Elbeğendi) köy gezisi ardından dünyanın en büyük manastırlarından biri olan Mor Gabriel (Deyrul Umur) Manastırı ve Midyat Devlet Konukevi’ni gezebilirsiniz. Konukevinin terasında Midyat’ın kuşbakışı manzarasını arkanıza alarak fotoğraf çektirebilirsiniz. Gümüş Telkari sanatlarının kalbi Midyat’ın gümüşçüler Çarşısında hediyelik eşya alışverişi yapmadan günü noktalamayın!

3. gün: Batman (Hasankeyf) Gezisi

Son gününüzde ise, Midyat’ta Bacine Yezidi Köyü’nü, Hah (Anıtlı) Köyündeki Süryani Meryem Ana Kilisesi gezip, Hasankeyf’e devam edebilirsiniz. Yakın bir gelecekte sular altında kalma riski taşıyan Hasankeyf’te Artuklu Köprüsü, El Rızk Cami ve Kaya Evleri (Mağara evleri) görülmesi gereken yerlerden. Daha sonra Batman’dan geçerek Diyarbakır Hava alanına devam edebilirsiniz.

Mardin ve Midyat’ta Konaklama:

Mardin’de otelde konaklamak yerine önerimiz, kendine has bir mimariye sahip, genellikle taş evlerin restore edilmesi ile kurulmuş butik oteller. Bunun dışında merkezde yer alan pansiyonlar, öğretmen evi ve polis evi daha uygun fiyatlı konaklama alternatifleriniz.

GAP Turu için en ideal dönem: GAP Turu’na ne zaman gidilmeli?

Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret etmek için en ideal dönem Bahar ayları. Yazın ya da kışın olumsuz hava koşullarından dolayı çok fazla keyif alamayabilirsiniz. Eğer sıcakta kavrulmadan veya soğukta donmadan 2-3 gün bol bol gezmek istiyorsanız bahar ayları için zaman yaratmanızı öneriyoruz.

Mardin ve Midyat’ta Yeme İçme önerileri

Arap, Süryani ve Türk mutfaklarının bir araya geldiği Mardin’de özellikle et yemekleri ile tıka basa doyacağınız garanti. Mardin’de Cercis Murat Konağı‘nda Kaburga Dolması dışında bu bölgeye özgü İşkembe Dolması, Kebapçı Rıdo’da Mardin Kebabı, yoğurtla yapılan Lebeni çorbası da deneyebilirsiniz. Süryani şarabı, badem şekeri, dibek kahvesi ve Hariri tatlısı yine bu bölgenin lezzetlerinden.

Şimdiden keyifli geziler dileriz.. Tadını çıkarın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.