Scroll to Content

VİYANA Ekonomik Gezi Rehberi

3 Günlük Viyana Gezi Rehberi..


Avusturya’nın en küçük yüz ölçümüne sahip Viyana, zenginliği ve ihtişamlı kraliyet sarayı tarih boyu imparatorlukların ilgisini çekmiştir. Osmanlılar da Viyana’yı 2 kere kuşatmış fakat başarılı olamamıştır. Kraliçe Sisi, Maria Theresia ve Maria Antionette gibi tarihe damgasını vuran kraliçelerin memleketi, o zamanın ihtişamını hala üstünde taşıyan şehirden, Tuna Nehri yavaşça süzülerek şehri ikiye ayırarak geçiyor.

Viyana Tuna Nehri 1

Nereyse her köşe başında yer alan heykeller, geniş meydanlardaki çeşmeler ve sarayları ve tarihi yapılarıyla gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlayan bir ev sahibi Viyana. Aynı zamanda Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğduğu şehir olması ve birçok opera binasından dolayı bazılarınca müzik şehri de kabul edilen Viyana’nın sesine kulak verip kendinizi yüzyıllarca süren ihtişamın büyüsüne bırakırsanız, Viyana’nın gizemli havasında kendinizi kaybedebilirsiniz.

Tarihini en iyi muhafaza eden şehirlerden olan müze şehri Viyana’da eski şehir merkezinde bir kenarda oturup gözlerinizi kapatırsanız, tertemiz ve geniş caddelerinde gezinen fayton seslerinin arasından, kabarık elbiselerinizle görkemli saraylardan birinde bir baloya ya da operaya gidiyormuş gibi hissedebilirsiniz…

Şinitzelleri ile meşhur şehre, şinitzel şehri diyenler de var. Bizim için size beklediğinizden daha müze, opera, saray ve dahasını sunacak olan Viyana, bir sanat şehri ve tam anlamıyla kültürel bir ziyafet.

Viyana mimari olarak sizi hayran bırakacak bir şehir. Her sokağı, her köşesi ayrı bir heykel, büst ve süsleme ile dolu.

Before Sunrise hayranlarının özellikle ilgisini çekeceğinin garantisini verelim efendim. Ama Viyanaya gitmeden önce filmi tekrar izlemenizi öneririz. Sizin için film ile ilgili bonus Viyana gezi rehberimizde yer alıyor..

Freud ve Klimt gibi tarihe damgasını vuran başarılı sanatkar ve bilim adamlarının da dünyaya geldiği şehir de ne ararsanız var. Gelin birlikte tabana kuvvet Viyana turuna çıkalım…

VİYANA’ YA ULAŞIM: VİYANA’ YA NASIL GİDİLİR?

Tren ile: Bratislava Train İstasyonu; Bratislava‘nın Petrzalka Bölgesindeki Bratislava hl.st. (Bratislava Hlavná Stanica) Tren Garından, Viyana Tren İstasyonu: Wien Südbahnhof Ostbahn ya da Westbahnhof Tren Garına ulaşabilirsiniz.

Eğer bizim gibi Avrupa turu sırasında Viyana’ya gidecekseniz; Bratislava Havaalanı’ndan, Viyana Südtiroler Platz-Hauptbahnhof Tren garına U-Bahn ya da Slovak Lines ile 6,90€’ya gidebilirsiniz. (2011’deki fiyat)

Uçak ile: Viyana Uluslararası Havaalanı yani Vienna Airport (Schwechat olarak da geçiyor) ile Türkiye’den direkt uçuşlar mevcut. Ayrıca havaalanından şehir merkezine otobüs, tren, tramvay (CAT) ve havaalanı transferleri ile en fazla yarım saat süren yolculuk ile ulaşım sağlanıyor.

Araç ile: Orta Avrupa’da araç ile seyahat etme kolaylığı Viyana için de geçerli. Fakat ulaşım ağı çok gelişmiş olduğu için biz aracınızı şehre ulaştıktan sonra bir park edip, yürüyerek ve toplu taşıma araçları ile Viyana turu yapmanızı öneriyoruz.

Otobüs ile: Avrupa’da otobüs ile seyahat etmenin çok kolay olduğunu diğer yazılarımızda belirtmiştik. Eğer Türkiye’den uçak ile Viyana’ya gitmiyorsanız ve Avrupa turu yapacaksanız önereceğimiz güvenli otobüs firmaları: studentagencybusflixbuseurolines

VİYANA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

  • Şehir içi ulaşım tramvay, otobüs ve metro ile sağlanıyor. Biletinizi bizim için büfenin karşılığı olan “Tabac”‘dan alabilirsiniz. Ulaşım hattınızı belirlemek için Viyana ulaşım resmi sitesi için tıklayın
  • Almanya’da olduğu gibi U-Bahn ve S-Bahn metro hatları ile ulaşım sağlanıyor.
  • 48 saati 21.90 Euro ve 72 saatliği 24.90 Euro olan Viyana Kartı otobüs, tramvay ve metroda kullanabilirsiniz. Ayrıca bazı müzelerde, konser, tiyatro, kafe, restoran da indirim sağlıyor ve hop on hop off otobüslerle de bedava gezebiliyorsunuz. Viyana kartı internetten temin etmek mümkün. Biletinizi otobüs ve tramvayların içinde okutmayı unutmayın.
  • Otobüs hatları için Vienna Public Transportation sitesi için tıklayın

Viyana Ulasım otobüs

  • Citybike ile de şehri bisiklet ile gezebilirsiniz. Viyana’da bisiklet kullanmak belki araba kullanmak kadar mühim. Yollar ve trafik lambaları bile bisikletlere göre düzenlenmiş. Bizim için şaşırtıcı, Avrupa için normal…

VİYANA‘ DA KONAKLAMA: VİYANA’ DA NEREDE KALINIR?

Viyana Paris‘te olduğu gibi bölgelerden oluşuyor. Tercihinizi Inner Stadt‘dan yani şehir merkezinden yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Inner Stadt da kendi içinde dört bölüme ayrılıyor, şehrin tam merkezi olduğu için bu bölgelerden herhangi birini seçebilirsiniz.

VİYANA‘ DA KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

  • Operaya gidin! Viyana Filarmoni Orkestrası‘nı evinde seyredin. Biraz pahalı olabilir ve rezervasyon yaptırmazsanız, yer bulmanız oldukça güç. Bu yüzden Viyana tatili tarihleri belli olduktan sonra rezervasyon yapmanızı ve biletinizi online satın almanızı öneriyoruz. Eğer opera fiyatları çok pahalı gelirse, Viyanalılar herkes operaya gitsin diye bir kolaylık yapmışlar; ayakta opera bileti satın alabilirsiniz. Viyana Devlet Operası takvimini görmek için tıklayın
  • Viyana’da mutlaka bir sergiye denk gelirsiniz. Ama özellikle merak ettiğiniz sergiler ne zaman ve nerede diye merak ediyorsanız, resmi Viyana sergi listesinin bulunduğu site için tıklayın
  • Aralık ayında Viyana’da iseniz, mutlaka Belediye Binasının önünde kurulan Christmasmarkt‘ı ziyaret edin.
  • Ring Caddesinde (Ringstraße) 1 ve 2 numaralı tramvayla Viyana’nın tarihi yerlerini gezebileceğiniz şehir turu yapabilirsiniz
  • Viyana her sokağı müze gibi olan şehirlerden o yüzden gezerken sadece Viyana rotanızı izlemenin yanında, etrafınıza hatta yukarılara bile bakmanızı tavsiye ediyoruz shshs. Çünkü mutlaka bir mimari harikasıyla karşılaşacaksınız.

VİYANA’ DA NE YENİR? NE İÇİLİR?

Viyana’da en meşhur yemek şinitzel! Şinitzel deyip geçmeyin, bu şinitzel diğerlerin farklı. Zaten bir kere Viyana’ya gelmişken şinitzel yemeden dönmek olmaz ve en popüler mekanında yani; Figlmüller‘de. 1905 yılından bu yana hizmet veren Figlmüller’de şinitzel, enfes patates kızartması ile sunuluyor. Viyana’da Figlmüller’in iki şubesi bulunuyor. Birincisi pasaj içinde yer alan ilk dükkan olan Wollzeile, diğeri ise Backerstrasse yer alıyor.

Viyana’ya has bir diğer tat ise çikolata ve pasta. Zenginliği ile tarih kitaplarını dolduran Viyana’da herhalde yemek yiyecek değiller ya, pasta yiyecekler 🙂 Önereceğimiz yerler ise;

  • Demel Pastanesi. Kohlmarkt Caddesi üstünde yer alan ve kraliyet sarayına hizmet veren pastahanede, pasta ve kahveler harika.
  • Julius Meinl Am Graben: Kohlmarkt Caddesi üstünde yer alıyor.
  • Altman & Kuhne: Kohlmarkt Caddesi üstünde yer alan ünlü pastahane.
  • Mozartkugel (Mozart Çikolata Dükkanı): Mirabell firmasının en iyi markası olan Mozartkugel yani Mozart topu (İngilizcesi daha mantıklı Mozart ball shshs) yıllardır ünlü besteci Mozart’ın ad ile çikolata üretiyor. İnternetten de online sipariş verebilirsiniz. Tıkayın efenimm. Biraz turistik ama yine de deneyebilirsiniz. Nasılsa çikolata 😉
  • Cafe Sacher‘de Sachertorte adındaki pasta çok meşhur.
  • Café Sperl: Özellikle Torte adındaki tatlıları meşhur.

Viyana kafe ve restoran bakımından çok zengin bir şehir. Adım başı kaliteli bir kafeye denk gelmemeniz mümkün değil. Uzunca bir liste vermek yerine ünlü ve alternatif kafe seçeneklerimiz;

  • Cafe Central: Kafenin ünü Freud’un sıkça uğradığı mekan olmasından geliyor.
  • Trzesniewski: Leziz mezelerini tatmak için uğramalısınız.
  • Gösser Bierklinik: 300 yıllık tarihi ile Viyana’nın en eski restoranı Steindlgasse Caddesinde yer alıyor.
  • GriechenbeislFleischmarkt‘ta yer alan Holy Trinity Greek Orthodox Church‘ün yan tarafında yer alıyor.

Sacher Tore tatlısı ve Melange kahvesi de Viyana’ya gelmişken denemeniz gereken diğer tatlar. Rivayete göre Viyanalılar kahve ile Osmanlıların kuşatmaları sırasında tanışmış. Osmanlılar mağlup olup şehirden ayrılırken, çuvallarla kahveyi şehirde unutmuşlar. Tabii rivayet budur…

Viyana’nın spesiyal lezzetlerinden olmasa da Tuna Nehri’nin kenarında yediğimiz noodle başka hiçbir yerde tatmadığımızı söylemeliyiz. Hem de çok ucuz! Kesinlikle tavsiye ediyoruz.

VİYANA‘ DA ALIŞVERİŞ

Viyana’da alışveriş yapmak için çeşitli caddeler ve alışveriş merkezi var. Caddelerin hepsini 3 günlük rotamızda gezecek şekilde hazırladık. Yalnız şu bilmekte fayda var; Viyana ucuz bir Avrupa şehri değil. Zaten markaların seçkinliğinden de bunu kolaylıkla anlayacaksınız…

İşte Viyana alışveriş caddeleri: Kohlmarkt, Graben, Dorotheergasse, Kärntner Straße, Lindengasse Caddesi,
Neubaugasse Caddesi, Kirchengasse Caddesi, Mariahilfer Caddesi ve Naschmarkt sabit pazarı

VİYANA ŞEHİR TURU

Viyana’nın sanat şehri olduğunda hem fikir olduktan sonra şunu söylemeliyiz ki, Viyana’da görülecek çok yer var! Her köşesinde ayrı bir tarihi eser yatıyor. Biz Viyana gezilecek yerleri en önemli ve mutlaka görmeden gelmeyin dediğimiz yerleri kapsayacak şekilde hazırladık. Fotoğraf çekip evinize döndüğünüzde, bu da varmış deme ihtimaliniz çok yüksek. Ama kesinlikle tüh görmedim demeyeceksiniz. Çünkü biz en önemli yerlerin hepsini 3 günlük rotamıza dahil ettik. Eğer her köşesini görmek isterseniz, Viyana’da en az 1 ay geçirmeniz gerekir…

1. GÜN:

 Inner Stadt yani şehir merkezini keşfe çıkıyoruz. Inner Stadt’da her yer birbirine yakın olduğu için ve Hofburg Sarayı çok büyük bir alan kapladığı için, 1. gün Viyana turumuzu meydanlara göre ayırarak en anlaşılır şekilde rotamızı hazırladık.

Museumsquartier (Museumsplatz): Eskiden ahır olan Müzeler Meydanında çeşitli sergiler düzenleniyor. At figürlerini müzeler meydanın kapısında ve çevresinde görebilirsiniz.

  • MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig): Modern Sanatlar Müzesi
  • Architektur Zentrum Wien: Mimari ve şehir planlama ile ilgili sergi, event ve araştırmalar müzesi
  • Kunsthalle Wien: Modern Sanatlar Müzesi
  • Leopold Museum: Avusturya modern sanatlarının en büyük koleksiyonlarından olan müzede, Oskar Kokoschka, Egon Schiele, Gustav Klimt ve Richard Gerstl başta olmak üzere çeşitli sanatçının eserleri yer alıyor.

Ring Caddesi (Ringstraße,Ringstrasse)’ nden yolun karşı tarafına geçiyoruz…

Maria-Theresien-Platz (Maria Theresien Meydanı): 1865’te  Ringstrasse tamamlandıktan sonra, Hofburg Sarayı’nın girişinde bu meydan ortaya çıktı. Bu meydanda iki önemli müze vardır;

  • Kunsthistorisches Museum (Art History Museum): Viyana sanat tarihleri müzesinin bir binası
  • Naturhistorisches Museum (Museum of Natral History): Doğa tarihleri müzesi: 1889 yılında hizmete açılmıştır

  • Maria Theresa Monument Vienna: Dünya Kültürleri Miraslarından olan meydanın ortasındaki heykel, Kaspar von Zumbusch’ın 14 yıllık çalışması sonucunda tamamlanmıştır.
  • Tritonen- Najadenbrunnen: 1890 yılında yapıldığı düşünülen 4 çeşme de meydanda yer alıyor.
  • Volkstheater: 1889’da kurulan tiyatro.

Yolun karşısına geçip Viyana rotamıza devam ediyoruz. Rotamıza devam edeceğimiz HeldenplatzJosefsplatz ve Michaelerplatz meydanları Hofburg Sarayı’nın içinde yer alıyor. Saray çok büyük olunca, bir çok gezilmesi gereken müze, görülecek heykel var. Biz gezerken Hofburg Sarayı nerede başladı nerede bitti biraz kafa yormuştuk. Bu yüzden meydan meydan ayırıp, her meydanda görülecekler olarak işinizi kolaylaştırmaya çalışacağız. Aşağıdaki resmi sitedeki harita sarayın tamamını gösteriyor:

Viyana Hofburg Sarayı harita

Ama önce şehrin göbeğindeki Hofburg Sarayı kimindir ve önemi nedir bir öğrenelim;

Habsburg Hanedanlığı: Öncelikle Viyana ile özleşen Habsburg ailesinin adını yazımızda ve Avusturya tarihinde bol bol okuyacağınız için, bu aile ile ilgili kısa bir bilgi verelim: Habsurg ailesi, Avrupa’nın en nüfuslu ailelerinden birisidir. Habsurg ailesinin en meşhur üyesi Maria Theresia. Habsurg ailesinin ilk kadın hükümdarı ve son hükümdarı olan Maria Theresia, yaptığı evliliklerle İtalya, Macaristan, Hırvatistan ve birçok ülkenin hükümdarı olmuş. 40 yıl (1740-1780) imparatoriçelik yapmış. Tam 16 çocuk sahibi olan Maria Theresia, çocuklarının hepsini Avrupa’ nın önde gelen isimleriyle evlendirmiş ve ülkesini kan bağıyla da güvence altına almış stratejik düşünen bir anne. Maria Antoinette de çocuklarından birisi.

Heldenplatz: Bir tarafında Burggarten, diğer tarafında ise Volksgarden adında devasal bahçeler yer alıyor.

  • Äußeres Burgtor: Aslında Hofburg Sarayı’na giriş kaptığımız kapı.
  • Prinz Eugen von Savoyen heykeli
  • Neue Burg: Hofburg Sarayı’ nın kanatları
  • Volksgarten Clubdiskothek: Viyana’ nın en popüler diskolarından.
  • Volksgarten Pavillon: Yaz aylarında kafe/ bar olan mekan
  • Mozartdenkmal: Burggarten’ in içinde Mozart heykeli

Josefsplatz (Joseph Meydanı): Sarayın kütüphane ve küçük sarayları bu bölgede yer alıyor.

  • Austrian National Library: Hofburg Sarayının bir parçası olan kütüphanede, zamanında İmparotoriçe Elizabeth ile İmparator Joseph burada evlenmişlerdir.
  • Schmetterlinghaus (The Imperial Butterfly House): Kelebek Evi
  • Albertina Museum: Marie Terasia’ın yaptırttığı müzede 65.000’den fazla eser yer alıyor.
  • Theatermuseum: 1991′ den beri Palais Lobkowitz’ te ter aan müze, ulusal tiyatro tarihine dair bilgiler sunuyor.
  • Palais Palffy: Bir zamanlar Aristokrat Pálffy ailesinin sahibi olduğu sarayda, çoğunlukla müzik performansları düzenleniyor
  • Palais Pallavicini: Aristokrat Pallavicini ailesine ait olan saray, özel eventler için kiralanabiliyor.
  • Augustinerkirche: Barok ve gotik mimariye sahip kilise, 1339′ da açılmıştır.

Michaelerplatz:

  • Hofburg Sarayı: Habsburg Kralı Franz Joseph ve eşi Elizabeth yani Sisi’nin kışlık sarayı. Marie Antoinette bu sarayda doğmuş.

Saray kompleksinin bu bölümü de çeşitli müzelerden oluşuyor:

Viyana Hofburg Sarayı 1

  1. İspanyol Binicilik Okulu (Hofreitschule, Spanish Riding School): Lipizzan atları için geleneksel binicilik okulu
  2. Sisi Müzesi: Kraliçe Sisi sadece Avusturya tarihinde değil dünya tarihinde de adını sıkça geçirten bir imparatoriçe. Nasıl mı? Kocası ona çok aşık ve o çok güzel, anoreksiya olduğu için ipince, halk tarafından sevilen ve bir o kadar melankolik… Durum böyle olunca başlıyor tarihleri… ve hazin sonu ile bir anarşist tarafından öldürülüyor İtalya gezisi sırasında… Kraliçe’nin kullandığı eşyaların sergilendiği müzede bizde en ilginci ve hüzünlüsü öldürülürken kullanılan hançer…
  3. Kaiserliche Schatzkammer Wien (Imperial Treasury Vienna): Avrupa’nın en önemli hazinelerinin yer aldığı koleksiyon
  4. Kunsthistorisches Museum (Wien Sammlung alter Musikinstrumente): Maria-Theresien-Platz’da  yer alan Viyana Sanat Tarihleri müzesinin 2. binası

5. Stallburg: Maximilien II tarafından yaptırılan bina, günümüzde Hofburg Sarayının bir parçası ve Binicilik Okulu tarafından kullanılıyor.

  • Kaiser Franz I. Denkmal heykeli sarayın dışında yer alıyor.
  • Looshaus: 1911 yılında yapılan modern tarzda banka binasının içi tahtadandır. Günümüzde binada sergiler düzenleniyor.

Viyana Looshaus

Kohlmarkt: En ünlü caddelerinden. Bu caddenin üstünde ünlü tatlıcılar Julius Meinl Am Graben, Altman & Kuhne ve Demel de var. Demel’i demedi deme mutlaka dene 🙂 Yola rotamıza uygun kıvrılarak lüks markaların yer aldığı Graben Caddesi‘ne sapıyoruz ve vebanın ülkeden bitmesinden sonra dikilen Veba Anıtı (Wiener Pestsäule) yer alıyor. Ayrıca Kohlmarkt’ta ve Graben’de birbirinden ünlü markaların mağazalarını göreceksiniz..

  • St. Peter Kilisesi (Peterskirche): Viyana’nın en eski kilisesi.

Yola devam ediyoruz…

  • Stephansdom Katedrali (Aziz Stefan Katedrali): Stephansplatz’da yer alıyor. 1365 yılında inşa edilmiş gotik katedral, 136 metre uzunluğundaki kulesi var.

Viyana Stephansdom 2

  • Mozarthaus Vienna (Mozart’ ın Evi): Mozart’ın Figaro’nun Düğünü adlı besteyi yaptığı ev.
  • Peace Museum Vienna: Dünya barışı girişimleri için kullanılan müze, Mozart’ın Evinin yanında yer alıyor.

Tuna Nehir’ne doğru rotamıza devam ediyoruz.

Aziz Stefan Katedrali’ne paralel üst caddesinde yer alan Wollzeile Caddesin’de pasaj içinde yer alan meşhur Figlmüller restonının ilk dükkanı, onun bir üst caddesi olan Backerstrasse Caddesi’nde ise ikinci dükkanı yer alıyor. Rotamızın üstündeki Lugeck Caddesi’nin tam köşede Johannes Gutenberg Heykeli yer alıyor.

  • Holy Trinity Greek Orthodox Church Vienna (Griechenkirche zur heiligen Dreifaltigkeit): Fleischmarkt‘ta yer alıyor. Yan tarafında Der Liebe Augustin heykeli ile Griechenbeisl restoran var.

Biz Fleischmarkt’tan sola dönerek rotamıza devam ediyoruz.

  • Anker Saati (Ankeruhr): Hoher Markt‘ta yer alan Anker Saati, ressam ve heykeltraş Franz von Matsch tarafından yapılmış, Art Nouveau ürünüdür.

Gösser Bierklinik’in restoranının yer aldığı Steindlgasse Caddesinden devam ediyoruz.

    • Kirche Am Hof: Viyana’nın eşki şehir merkezinin (inner city) en büyük meydanı olan Am Hof Meydanında yer alan kilise, 1806’da Napoleon Viyana’yı aldıktan sonra kutsal Roma İmparatorlğuun sona erdiği bu kilisenin balkonundan duyurulmştur deklara edlmiş
    • Mariensäule (Marian Column): Kirche Am Hof Kilisesi’nin önündeki Maria Sütunu, kutsal Roma İmparatoru III. Ferdinand tarafından Meryem Ana’ya 30 yılın savaşlarında İsveç güçlerini geri püskürtülmesine yardımına teşekkür olarak dikilmiştir.
    • Bürgerlisches Zeughaus: Kirche Am Hof’un karşısında yer alan Feuerwehr Zentrale yani itfaiyeye bitişik bina, itfaiye malzemelerinin depolanması için kullanılırmış.

Osmanlı’nın Viyana’da ulaşabildiği son nokta olan Türkenshanenpark‘ta Yunus Emre Çeşmesi var. Bize de sokağın adını armağan etmişler… Bu cadde Tuna Nehri’ne kadar devam ediyor.

  • Sigmund Freud Museum (Freud’ un evi): Türkenshanenpark’ın bir üst sokağı olan Berggasse Sokağı’nda yer alan Freud hayatından izler taşıyan evi yer alıyor.

Bu sefer rotamızın yönünü değiştiriyoruz ve inner city’e doğru devam ediyoruz.

Rathausplatz:

  • Wienbibliothek im Rathaus: Belediye kütüphanesi
  • Burgtheater: Viyana’nın en büyük ve meşhur tiyatrosu.
  • Parlement (Parlamento Binası): Ring Caddesi üzerindeki Parlamento binası 1883’te tamamlanmıştır.
  • Belediye (Rathaus): Viyana Belediye binası

2. GÜN VİYANA GEZİSİ

madde olarak baktığınızda az olmuş demeyin. İlk gideceğimiz yer kocaman bir saray. Sarayda sadece bahçeyi gezseniz zaten 1 saat kesin gidiyor. Adil bir şekilde hazırlanmış rota olduğuna emin olabilirsiniz 🙂

  • Belvedere Sarayı: Prens Eugen’e Osmanlı Devletine karşı gösterdiği üstün başarı sonrasında hediye edilen sarayda yukarı ve aşağı olmak üzere iki bölüm yer alıyor. Aşağı Belvedere değişik sanat sergilerine ev sahipliği yaparken yukarı Belverede’de sabit sanat eserleri sergileniyor. En ünlüsü ise Gustav Klimt’in the Kiss adlı eseri.
  • Belvedere Bahçesi: Paris‘teki Versailles Bahçelerine benzeyen süslemeleri ile kocaman ve gösterişli bahçede zaman geçirmek sizi tarihin derinliklerine sürükleyeceğinden emin olabilirsiniz. Belvedere Sarayının içinde tabii ki sadece saray bulunmuyor. Burası da bir kompleks olarak düşünülebilir: Heldendenkmal der Roten ArmeeHochstrahlbrunnenPalais SchwarzenbergUnteres Belvedere saray kompleksinin içindeki bahçede yer alan yapılar.
  • Stadtpark: Şehir Parkı
  • Kunsthaus Wien (Hundertwasser House, hundertwasserhaus, Hundertwasser Village, KunstHausWien): Expressionist Mimar Friedensreich Hundertwasser’ in binası Hetzgasse‘de ve karşısında yer alan pasajda çeşitli hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.
  • Hundertwasserhaus Museum: Hundertwasser’in eserleri yer alıyor.

Tuna kenarından ilerleyip nehrin karşı tarafına geçiyoruz.

  • Prater Parkı: Lunapark, şehrin simgelerinden.
  • Academy Theatre Vienna (Akademietheater)
  • EquitableStock-im-Eisen-Platz Meydanının köşesinde yer alan malikane, 19. yüzyılda The Equitable Life Assurance Society of the United States için yapıldı.

1. günün kültürel atmosferini sindirmek ve kendimizi Viyana’nın bahsettiğimiz ihtişam ve sanatsallığına bırakmak için, Viyana’da 2. günümüzü, opera ile bitireceğiz

Önce Josefsplatz’ın arkasında yer alan Dorotheergasse Caddesi sonra Opera Binasının yan sokağı olan Kärntner Straße alışveriş caddelerinden geçiyoruz ve Inner Stad’ a geri dönüyoruz. Viyana’ da alışveriş yapmak için caddeler bitmiyor…

  • Wiener Staatsoper: Viyana Devlet Operası’nın binası 19. yüzyılda inşa edilmiş. Viyana’ya gelip opera seyretmeden olmaz diye düşünüyorsanız, biletinizi mutlaka önceden rezervasyon yaptırın. Lakin Viyanalılardan size yer kalmayabilir. Ayakta bilet ile biletinizi ucuza getirebilirsiniz. Opera seyretmek için dürbün kiralayabiliyorsunuz. O yüzden ayakta da olsa mutlaka seyredin. Ayrıca bu onlar için çok normal…

3. GÜN VİYANA GEZİSİ

Her gün 1 saray diyerek bugünde Habsburg’ların yazlık sarayına konuk oluyoruz. Şehir merkezine yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki Schönbrunn Sarayı’na, U4 metro hattı ile giderek güne muhteşem saray ile başlıyoruz. İşte

Schönbrunn Sarayı ve Privy Bahçe Kompleksi: Avusturya tarihine damgasını vuran ünlü Habsburg ailesinin yazlık sarayı. Maria Theresia’ nın odasını ve 40 farklı odayı gezme imkanı bulacağınız büyük tur ve küçük tur olmak üzere 2 tur düzenleniyor sarayda. Sarayın bahçesi de en az içi kadar gösterişli. Privy Bahçe Kompleksi’nde Gloriette adında bir zafer takı, hayvanat bahçesi, Palm House (Palmiye Evi), Panorama Terası, çeşmeler ve labirent de bulunuyor. Bahçenin ve sarayın tamamını gezmek isterseniz yarım gün ayırmanız gerekir ve bunun için de kombine bilet mevcut…. Schönbrunn Sarayı, 1996 yılında UNESCO Dünya Mirasları Koruma listesine alınmıştır. Biletinizi internetten satın almak için tıklayın. Bahçeyi gezmek ise ücretsiz.

Westbahnhof tren garının caddenin ortasında kaldığı alışveriş caddesi, Mariahilfer Caddesi’nden ilerliyoruz. Ve sırasıyla 3 büyük alışveriş cenneti olan caddelerde U çizerek yola devam

  • Lindengasse alışveriş caddesi
  • Neubaugasse alışveriş caddesi
  • Kirchengasse alışveriş caddesi
  • Mariahilf Kilisesi (Kirche Mariahilf): 1689 yılında inşa edildi.
  • Teuchtler: İşte bonusumuz! Before Sunrise’daki record shop yani plakçı.. Girdiğinizde filmden kareler gözünün öneüne gelecek. Eğer siz de bizim gibi filmin hayranıysanız, bu plakçı tam sizlik!
  • Naschmarkt: 16. yüzyıldan günümüze gelen pazar, Viyana’nın en popüler pazarı olma özelliğine sahip. Özellikle yerel halkın tercih ettiği yer olsa da, pazar alanı, 100’den fazla yemek opsiyonu ve restoranlarıyla turistlerin de Viyanada gezilecek yerler listesinde başta geliyor.
  • Secession: 1897 yılında Joseph Maria Olbrich tarafından inşa edilen sergi merkezinin tepesinde yer alan ışıltı daire dikkat çekici.
  • Karlskirche (Karl Kilisesi, Iglesia san carlos borromeo): Karlsplatz’da yer alıyor.
  • Künstlerhaus: Karlsplatz metro durağının yakınında yer alan sergi binası.

Ve şehir merkezine ulaştık. Viyana turumuz burada sona ermiş oldu. Şehir merkezinde hatta metro istasyonunda Viyana turumuzu tamamlamamızın sebebi, dilediğinizce tekrar görmek istediğiniz yerleri gezebilmeniz. Gece hayatı bölümümüze göz atmayı unutmayın 🙂

Biz galiba kardeşiz pozu olmuş 🙂

VİYANA’ DA EĞLENCE VE GECE HAYATI

Viyana gece hayatı için birçok müzik türüne ve alternatif mekanlarıyla herkese hitap ediyor. Gece kulüplerini, diskolarını ve publarını saymakla bitmez. Ama eminiz ki zevkinize uygun bir mekan mutlaka bulacaksınız. Viyana’ ya gitmeden önce mutlaka Viyana gece hayatının nabzını tutan siteyi ziyaret edin. Hazırlıklı gidin 🙂 Çünkü alternatifler çok fazla… Mesela metrodan gece kulübüne dönüştürülen gece kulübü derseniz Gürtel, şık ve pahalı bir gece kulübü isterim derseniz Sass Music Club, tarihi bir mekanda ve açık havada eğlenmek isterim derseniz özellikle Cuma geceleri çılgına dönen Volksgarten ya da yazın bikinimle eğlenmek isterim derseniz saunada parti yeri Pratersauna bizim önerilerimiz. Biz kışın Viyana’da olsak da Pratersauna’da çılgınlar gibi eğlendik (!)… Diğer önerilerimiz ise; tekno müzik için muhteşem atmosferiyle Donau Techno, canlı jazz müzik dinleyebileceğiniz Albertina Passage, kabare eşliğinde eğlenmek için Cabaret Fledermaus… Daha ne olsun, ne isterseniz Viyana’da var…

VİYANA YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Kahlenberg Tepesi Viyana yakınında gitmenizi önerdiğimiz bir yerdir.

VİYANA GEZİ NOTLARI

Viyana’da gece hayatına atılmadan, özellikle şnitzel yemeden, opera seyretmeden, sarayları gezmeden gelmeyin..

KAYNAKLAR

http://www.aviewoncities.com/vienna/

Summary
Article Name
Viyana Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Viyana' da gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

1 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.