Scroll to Content

BREMEN Ekonomik Gezi Rehberi

Bremen mızıkacılarının masalsı şehrine yolculuk..


Bremen, güneyinde Hanover, kuzeyinde Hamburg, uzak batısında Amsterdam ile roadtrip yapmak için çok ideal bir lokasyonda yer alıyor. Üzerine meşhur mızıkacılarının masalsı şehri olma niteliğini de eklerseniz, şimdiye kadar Bremen’e gitmemiş hatta gitmeyi hiç düşünmemiş kişilerin bir an evvel harekete geçmesi ve bu şehri gezi planlarına dahil etmesini tavsiye ederiz.

Hamburg’dan sonra önemli liman ve ticaret kenti. Şehrin tarihi 8. yüzyıla kadar uzanıyor. Şehri açık denize kavuşturan Weser Irmağı kenarında yer alan Bremen, yaklaşık olarak 787 yılında kurulmuş. Buzullar sonrası oluşmuş olduğu için dağı tepesi olmayan düzlük bir yer. Esas gelişimini Rönesans çağında yapmış bu kentte sanayi inkılabı ile ticaret gelirleri şehrin refah seviyesini arttırmış. Hitler’in seçim kazanamadığı yerlerden birisi olarak bilinen şehir bu yüzden Dünya’nın büyük bir çoğunluğu tarafından takdir görmekte.

Günümüzde oldukça sakin, sessiz, ufacık ama sevimli bir destinasyon olarak varlığını devam ettiriyor.

BREMEN’ E ULAŞIM: BREMEN’ E NASIL GİDİLİR?

Uçak ile: Bremen’e haftanın her günü THY veya Luftansa ta da KLM havayolları ile aktarmalı, direk uçabilirsiniz. Bremen’e en yakın havaalanları olan Hannover ve Finkenwerder havaalanlarını (88 km uzaklıkta) ve Hamburg International Havaalanını (103 km uzaklıkta) tercih ederek, kalan yolculuğunuza tren, otobüs ya da araç kiralayarak devam edebilirsiniz.

Tren ile: DB ve ICE trenleri ile Almanya’ nın tüm şehirlerinde olduğu gibi Bremen’e de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile: Flixbus otobüsleri ile Breme’e ekonomik seyahat edebilirsiniz. Ayrıca eurolines Avrupa’nın birçok şehrinden Bremen’ e seyahat edebileceğiniz bir otobüs firmasıdır.

Araç ile: Dilerseniz kendi aracınız ile, dilerseniz araç kiralayarak Bremen’ e ulaşabilirsiniz. Ancak, Bremen’ de merkez ofisi bulunan Cambio car-sharing firması ile araç paylaşımı yöntemi ile daha ekonomik ve eğlenceli bir seyahat etme imkanınız da mevcut.

BREMEN ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

6 numaralı tramvay. Büyük tren garı Hauptbahnhof ve Flughafen Bremen Havaalanı ile şehir merkezini birbirine bağlayan tramvayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında şehir küçük ve görülecek yerler birbirine yakın olduğu için yürüyebilirsiniz.

ErlebnisCard (Günlük Keşif Kartı) kartı ile hem müzelere bedava giriş yapabilir hem de akşam 18:00′ a kadar tramvay ve otobüslere ücretsiz binebilirsiniz. Ayrıca tüm otobüs ve tramvaylarda aynı bileti kullanabiliyorsunuz bu sebeple tek bilet almaktansa kesinlikle günlük bilet tercih etmelisiniz.

Bremen ayrıca Almanya’nın en bisiklete uygun şehirlerinden biridir. Tren istasyonlarından ya da şehir merkezinden bisiklet kiralayarak bu şehirde rahatlıkla gezebilirsiniz.

BREMEN’ DE KONAKLAMA: BREMEN’ DE NEREDE KALINIR?

Bremen yüzölçüm olarak çok büyük bir yer değil. Bu yüzden otellerin sayısı daha büyük şehirlere göre oldukça sınırlı. Ancak yine de bütçenize uygun konaklama seçeneklerini booking.com’ dan kolaylıkla bulabilirsiniz.

BREMEN’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER

Bremen mızıkacıları: Meşhur bremen mızıkacılarından eşeğin iki ayağından tutup dilek dilemek uğur getirirmiş. Deneyin 🙂

Beck’s Birası: Bremen’de üretilen bu birayı henüz denemediyseniz içebilir, ayrıca Beck’s Fabrikasında; Beck’s Experience deneyimleyebilirsiniz. Açıkcası biz Amsterdam’ da Heineken Experience deneyimlediğimiz için Beck’ in nasıl bir tecrübe olduğunu bilemiyoruz. Ancak henüz böyle bir aktiviteye katılmamış olanlara tavsiye ederiz.

Eğer araba tutkunuysanız, kesinlikle burada yapacağınız bir aktivite Mercedes Benz Müzesi‘ni gezmek olmalı.

Schlachte Embankment‘dan hareketle Wasel nehri üzerinde bir tekne gezisi yapabilirsiniz. Ayrıca burada yürüyüş yapabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Hatta güneşli güzel bir günde hafif bir piknik bile yapabilirsiniz. Buradan 25 numaralı otobüsler ile Bremen’in eski liman bölgesi olan Überseedtadt bölgesine geçebilirsiniz.

Bremen Üniversitesinde yer alan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan Fallturm‘dan şehri kuşbakışı izleyin.

Futbol severler için önerimiz tabii ki Weser Stadyumu 🙂

BREMEN’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?

Kluten: Bremen’e özgü bir kısmı çikolatayla kaplı naneli bir şekerleme. Bu tatlıyı deneyebileceğiniz en doğru adres ise şehir merkezindeki Hachez.

Klaben: 16’ncı yüzyıla uzanan tarihiyle Noel’den Paskalya’ya kadar Bremen’de kolaylıkla bulabileceğiniz bu üzümlü kek bu şehre özgü diğer bir spesyaldir.

Butterkuchen: Tütsülenmiş balık ve mayalı hamurdan yapılan bu tatlı yanına bir fincan kahveyle birlikte süper gidecektir.

Kohl ve Pinkel: Lahana ve baharatlı soslu bu meşhur öğünü tatmalısınız.

BREMEN’ DE ALIŞVERİŞ

Schnoor: Her türden hediyelik eşyayı bulabileceğiniz bir bölge. Noel zamanı burada kurulan christmas market ise görülmeye değer.

Böttcherstrasse: Özellikle yüksek kalite ürünleri bulabileceğiz butik dükkanlar ve outlet mağazalarının merkezi.

Lloyd Passage, Obernstrasse ve Sögestrasse: Şehrin alışveriş merkezi.

Karstadt: Almanya’nın her şehrinde göreceğiniz bir alışveriş merkezi. Aradığınız her tür ürünü burada bulacağınızı temin ederiz. Ancak pazar günleri diğer alışveriş merkezleri ve süpermarketler gibi burası da kapalı. Aman unutmayın.

BREMEN ŞEHİR TURU

Bremen Belediyesi bir çözüm bulmuş ve turist güzargahına sokaklara ve caddelere çaktığı pirinçten yapılma çiviler ile rota çizmiş. Bu çivileri takip ederek görmeniz gereken her yapıyı rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz.

Görülmesi gereken yerler; Dünya kültür mirasları listesine girmiş Rathaus (belediye binası) ve St. Petri Dom (Bremen Katedrali); şehrin ana meydanı Altmarkt; dar sokakları, minik evler, şirin kafeler ile dolu Schnoor; belediye binasının hemen yanındaki Bremen Kasaba Müzisyenleri (Die Bremer Stadtmusikanten) yani Bremen Mızıkacıları heykeli; burada yer alan “Böttcher” denilen fıçı imalatçılarından ismini alan Böttcherstrasse caddesi; Glockenspiel Evi, Roland heykeli, Am Wall parkı, Weserburg modern sanatlar müzesi.

 Toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz Fallturm, Überseedtadt, Mercedes Benz Müzesi, Beck’s experience ve Weser Stadyumu haritaya eklenmemiştir. Zevkinize göre rotayı kendiniz revize edebilirsiniz.

Altstadt: Bremen’in kalbi, eski şehir merkezi. Tramvay ile kolay ulaşılabilir bir bölgedir.

bremen-alte-stadt

Bremen Mızıkacıları: Altstadt bölgedesinde katedral ve belediye binası arasında, Grimm kardeşlerinin meşhur masalının kahramanları olan Bremen mızıkacıları heykelini göreceksiniz. Biz daha heybetli, ihtişamlı bir heykel beklediğimiz için, bu minyatür bronz heykel azıcık hayal kırıklığı yaratmıştı.

grimms-fairy-tale-bremen

Rathaus (Belediye Binası): Tam bir 20. yüzyıl eseridir. Ortaçağ ve modern mimarinin ustaca harmanlandığı görkemli bir binadır. Belediye binasının altında bulunan Bremen Ratskeller Almanya’nın en eski fıçısının bulunduğu, Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan kesinlikle görmeniz gereken bir restorant. Dünyanın en geniş şarap kolleksiyonlarına sahip bir mekan olarak Bremen’de uğranılması gereken bir yerdir.

bremen-ratskeller

St. Petri Dom (Aziz Peter Katedrali): Bremen Katedrali olarak da bilinir. Katedralin iki devasa kulesi tüm şehirden kolayca görünür. İncil’de bahsedildiğine göre İsa, Aziz Petrus’a cennetin anahtarını vermiş bu yüzden de katedralde resmedilen tüm eserlerde Aziz Peter elinde bir anahtarla görünür.

Roland Heykeli: 2004 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş olan bu heykel, adaletin koruyucusudur ve kartal motifleri ile süslenmiş kalkanı ile Durendart adalet kılıcını elinde tutmaktadır. Heykel katedralin karşısında yer alır.

Schnoor: Weser ırmağının kenarında yer alan, şirin ve son derece keyifli bu bölgedeki 15. yy mimarisini yansıtan evler, küçük kafeler, daracık sokaklar çok farklı bir atmosfer yaratmakta.

bremen-schnoor-strasse

Böttcherstrasse: Bremen’in sanat sokağı olarak da bilinmektedir. 120 metre uzunluğundaki bu cadde üzerinde yer alan 1920’lerden kalma bu mağazalar sizi alışveriş yapmaya davet edecektir. Ayrıca bu caddede 30 adet ahşap panele yerleştirilmiş çanlar aynı anda çalınarak geleneksel müzik dinletisi yapılmaktadır.

BREMEN’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI

Şubat ayında karnaval, Nisan ayında paskalya pazarı, Haziran ayında sanat festivali, Ağustos ayında deniz festivali ve La Strada Sirk Festivali, Ekim ayının ikinci yarısında Almanya’nın en eski ve en büyük festivallerinden Freimarkt, Aralık ayında ise Noel Pazarı kuruluyor. Yani Bremen’ de her mevsim katılabileceğiniz bir festival/ eğlence mevcut.

Bunun dışında gece dışarı çıkıp eğlenmek isteyenler nereye gidelim diye soruyorlarsa, şehrin en turistik yerlerinden Marktplatz, Böttcherstraße, Schnoor, Viertel ve Schlachte bölgelerini tercih edebilirler.

BREMEN YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Kesinlikle Hamburg! Bremen’e direkt olarak gelen ve 2- 3 günlük bir seyahat planlayan herkesin kesinlikle görmesi gereken bir Alman şehri.

Ayrıca, tren ile yarım saatlik bir mesafede yer alan Bremerhaven şehrine giderek meşhur ve leziz deniz mahsüllerini tadabilirsiniz.

BREMEN GEZİ NOTLARI

  • Avrupa genelinde olduğu gibi, Bremen’de de pazar günleri tüm süpermarketler kapalı.
  • Marktplatz ve tüm istasyonlarda ücretsiz wifi bulabileceğiniz noktalar mevcut.

KAYNAKLAR

Summary
Article Name
Bremen Ekonomik Gezi Rehberi
Description
Bremen' de gezilecek - görülecek yerler, tadına bakılması gereken lezzetler, ulaşım ve konaklamaya dair herşey..
Author

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.